Skocz do zawartości
IGNORED

Unison Research klub

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Panowie dzisiaj oglądałem Unisona S6 MK1. Bardzo fajny wzmacniacz.

Może ktoś mi pomoże, pierwsza sprawa to jak było w tych wzmacniaczach ze sterowaniem z pilota bo ten ma pilot na podczerwień i nr seryjny 160 tys coś tam. W necie są zdjęcia z testów s6 i pilot jest chyba radiowy a numery 400 tyś zwyż.

Starszy wzmacniacz jest na sterowaniu podczerwienią?

Przy tym co oglądałem pilot był taki duży jak od unisona triode 25. Być może zmieniony. Nie był to kawałek drewna i dwa przyciski. 

Drugi temat to pokrętło głośności. Działało przy kręceniu ręcznym bez problemu. Od początku do końca. Przy używaniu pilota tylko od 0 do około 60% skali i odwrotnie. Oczywiście ręcznie można dalej kręcić i jest ok. Co może być przyczyną?

Zastanawiam się czy się nim interesować dalej, proszę o pomoc. 

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
W dniu 24.11.2024 o 18:21, pnierada napisał:

Drodzy,

czy ktoś słuchał obydwu i może porównać brzmienia:

1. Unico Due a Unico 90?

2. i ewentualnie Unico 90 a Unico 150?

Poszukaj na 36 stronie tego wątku. REMAR wypowiadał się już w tej kwestii.

• 2 tygodnie później...

Zapytaj krzysztof.filipak na tym forum. O ile dobrze pamiętam używa (używał) tej końcówki mocy. Sympatyczny i bardzo uczynny człowiek, sporo pomógł mi swego czasu jak jeszcze byłem zupełnie zielony w tych tematach. Co nie znaczy że jestem już mądry i wiem wszystko 🙂 

W dniu 16.12.2024 o 13:34, Zbigg napisał:

Zapytaj krzysztof.filipak na tym forum. O ile dobrze pamiętam używa (używał) tej końcówki mocy. Sympatyczny i bardzo uczynny człowiek, sporo pomógł mi swego czasu jak jeszcze byłem zupełnie zielony w tych tematach. Co nie znaczy że jestem już mądry i wiem wszystko 🙂 

Żeś mnie zarumienił :). Tak ma być na forum.

W dniu 14.12.2024 o 18:36, remar napisał:

Ktoś miał lub ma końcówkę mocy Unison Unico DM?

Tak miałem. Hybryda, raczej styl lampowego brzmienia, ciepłe i bez zbytniego nastawienia na selektywność i rozdzielczość. Z tego miejsca, gdzie teraz jestem z systemem i moich preferencji mogę powiedzieć, że spinałbym go z szybkimi i detalicznymi kolumnami, aby śpiocha choć troche zrównoważyć. Pre/dac tranzystor dokładny i przynajmniej neutralny, z DACami R2R może okazać się za ciemno i ostatecznie mułowato.

Edytowane przez krzysztof.filipak
9 godzin temu, remar napisał:

No to mnie trochę zaskoczyłeś, mam Unico 90 i na pewno nie jest śpiochem, sądziłem że Unico DM zachowa ten charakter ale doda trochę dynamiki.

Nie porównywałem go z Unico 90. Jak sam wiesz, gra system. Ja go tak zapamiętałem w konfiguracji z Operami Quintami, a pre MF M6pre, dac M6x. Więc całość była dość okrągła.

A czym byś go miał ochotę sterować i jakie głośniczki miałby napędzać.

Mam Lumina T3, jest tam wbudowany przedwzmacniacz więc mógłbym mieć końcówkę mocy zamiast wzmacniacza zintegrowanego. Od niedawna mam kolumny Focal Aria Evo X4 które zastąpiły Opery Quinty. W sumie teraz całość gra mi bardzo dobrze i nie muszę na siłę szukać zmian. Tyle że Unico DM na wyprzedaży można nabyć za niezłą cenę, moc większa niż w moim, znam firmę i cenię, od Unison Research nam już drugi wzmacniacz, stąd moje pytania o tą końcówkę mocy.

Miałem kiedyś na testach MF M6si i jakiegoś Daca też od MF, ale nie grało mi to "okrągło", duuużo dynamiki ale jako całość nie do końca moje granie.

2 godziny temu, remar napisał:

Mam Lumina T3, jest tam wbudowany przedwzmacniacz więc mógłbym mieć końcówkę mocy zamiast wzmacniacza zintegrowanego. Od niedawna mam kolumny Focal Aria Evo X4 które zastąpiły Opery Quinty. W sumie teraz całość gra mi bardzo dobrze i nie muszę na siłę szukać zmian. Tyle że Unico DM na wyprzedaży można nabyć za niezłą cenę, moc większa niż w moim, znam firmę i cenię, od Unison Research nam już drugi wzmacniacz, stąd moje pytania o tą końcówkę mocy.

Miałem kiedyś na testach MF M6si i jakiegoś Daca też od MF, ale nie grało mi to "okrągło", duuużo dynamiki ale jako całość nie do końca moje granie.

Ech, nie powiem nic odkrywczego, ale wypożyczenie zostaje. Może okazać się że T3 da mu na tyle swojej selektywności  a Arie dodadzą detalu, że wyjdzie ładny balans. 
Przy odsprzedaży Unison jest ciężki, trzeba to mieć na uwadze, więc rozważnie. 
Myślałeś o integrze np. Parasound hint 6 jest expo po 11kpln, lub jak końcówka to A21+ ale budżet większy trzeba. O Karanie też warto pomyśleć. 

Miałem Unico 90 i S6 MK1. Obydwa sprzedałem za tyle ile kupiłem, także czy na pewno taki ciężki przy odsprzedaży? Teraz faktycznie trzeba uważać, bo ceny były bardzo niskie przez jakiś czas. 

.

Nie rozglądałem się za innym sprzętem bo  jak pisałem nie szukam jakiejś zmiany brzmienia systemu. Ale wiadomo jak to w audio, zawsze krąży gdzieś ta myśl że można zrobić sobie jeszcze lepiej😝. Pozostaje pożyczyć tą końcówkę jak się uda. 

• 5 tygodni później...

Witam klubowiczów,

Od pół roku jestem posiadaczem hybrydy Unico Due +kolumny Audio Academy hyperiony 4 plus +okablowanie Solid Core Audio.

Szukam dobrego Daca ,gdyż na razie skupiam się na stremowaniu z sieci głownie Taidal.

Obecnie gra to z Wimem pro plus ale to tylko na początek przygody.

Przesłuchałem już :

- Cambridge Audio CXN100

- EverSolo DMP-A6 Master Edition

ale myślę że można lepiej i rozważam jeszcze Gustard R26.

Co myślicie czy to dobry kierunek, czy ktoś z was słuchał z Unisonem?

Pozdrawiam Karol.

14 godzin temu, banderasik111 napisał:

Witam klubowiczów,

Od pół roku jestem posiadaczem hybrydy Unico Due +kolumny Audio Academy hyperiony 4 plus +okablowanie Solid Core Audio.

Szukam dobrego Daca ,gdyż na razie skupiam się na stremowaniu z sieci głownie Taidal.

Obecnie gra to z Wimem pro plus ale to tylko na początek przygody.

Przesłuchałem już :

- Cambridge Audio CXN100

- EverSolo DMP-A6 Master Edition

ale myślę że można lepiej i rozważam jeszcze Gustard R26.

Co myślicie czy to dobry kierunek, czy ktoś z was słuchał z Unisonem?

Pozdrawiam Karol.

Zdecydowanie gustard r26 lub coś podobnego np: denafrips Ares 2 lub enyo.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam Grono.

Pociąg wykopałem, a siano wydałem. Na tą chwilę 2 godziny cichego podziwiania słuchami. 

Unison Research Unico 90->Van den Hul The Hybrid->Magnat Qunatum 709,

mniej zacnie         ->Chord Clearway X->Triangle Signature Theta  wolę z YAQIN-MS-90B,

napęd Cambridge Audio CXN 100->xlr Melodika.  Pozamieniam jeszcze kable może Unison polubi się z Triangle-mi. Trochę chudo w porównaniu do Yanka. 

Raczej to już mój króliczek- do emerytury kilka lat , słuch jeszcze skuteczny > 92% , lecz na 100% się nie poprawi.

Yaqin to jednak pełnoprawna lampa więc Unico 90 zagra chudziej, tym bardziej że oryginalne lampy są z tych mniej ciepłych. Ale za to dynamika zapewne zyskała w porównaniu z lampowcem i detalu więcej.

1 godzinę temu, remar napisał:

Yaqin to jednak pełnoprawna lampa więc Unico 90 zagra chudziej, tym bardziej że oryginalne lampy są z tych mniej ciepłych. Ale za to dynamika zapewne zyskała w porównaniu z lampowcem i detalu więcej.

Wysokich zdecydowanie więcej co daje wrażenie większej szczegółowości . Muzykę romantyczną do szklaneczki "whiskacza" i odpalonego kominka wolę  jednak na lampie. Taki błogi spokój panuje. Choć moja luba do mnie: głośniej, głośniej ja się nie poddaję tłumacząc że ma być tak jak w kafejce, a nie jak na koncercie Metaliki . Podmienię  ze sprzętów Genalexy 12ax7 oraz 12at7 JJ , Harmonix do Unico zobaczę, czy będzie fajniej.

Edytowane przez mario1969
15 godzin temu, remar napisał:

Właśnie dlatego proszę o pomoc.

Kolumny głośnikowe wymusiły u mnie zmianie wzmacniacza z UR Preludio na Unico 90. Czy możesz mi pomóc w ocenie lamp w tym wzmacniaczu ? Jakie tam są i ile których ? Planuje wymianę właśnie z opisanych przez Ciebie powodów.

Pozdrawiam Tomasz 

U mnie były 2x Sovtec i 4x Tungsol, wymieniłem na 2x JJ i 4x Electro Harmonix. Zagrało to troszkę bardziej lampowo ale charakteru wzmacniacza lampami przedwzmacniacza nie zmienisz. Zawsze będzie bardziej dynamicznie i szczegółowo niż na lampowcu. Mnie ten rodzaj prezentacji pasuje, mam Unico 90 już 3 lata. Hybryda ma zalety i pewnie jakieś wady, zależy od muzyki, preferencji itd. Miałem też Unico Due i on grał bardziej lampowo ale też było mniej dynamicznie, zawsze będzie jakiś kompromis.

Godzinę temu, remar napisał:

U mnie były 2x Sovtec i 4x Tungsol, wymieniłem na 2x JJ i 4x Electro Harmonix. Zagrało to troszkę bardziej lampowo ale charakteru wzmacniacza lampami przedwzmacniacza nie zmienisz. Zawsze będzie bardziej dynamicznie i szczegółowo niż na lampowcu. Mnie ten rodzaj prezentacji pasuje, mam Unico 90 już 3 lata. Hybryda ma zalety i pewnie jakieś wady, zależy od muzyki, preferencji itd. Miałem też Unico Due i on grał bardziej lampowo ale też było mniej dynamicznie, zawsze będzie jakiś kompromis.

Witam ponownie 

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Mnie chodzi również o to ile jest ecc 81 a ile 83.

Pozdrawiam Tomasz 

Jeszcze raz dziękuję.

Teraz wiem wszystko. Ja też mam Unico 90 już parę lat jednak żałuję sprzedaży Preludio . W sumie to mogłem korzystać z obu w zależności od muzyki i nastroju.

Pozdrawiam serdecznie 

Tomasz 

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.