Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do 200zł/metr

Accu

Rekomendowane odpowiedzi

Mają być przejrzyste i rozdzielcze zarazem. Jednak nie chcę chirurgii za wszelką cenę. Moje typy to Hotline lub Audioquest. Będą grać ze wzmacniaczem Sansui AU-G 99X (brzmieniowy i cenowy konkurent Accuphase z lat 80-tych) i nowymi monitorami które chcę zamówić w niedalekiej przyszłości. Z racji neutralnego charakteru zarówno wzmacniacza jak i źródła potrzebuję bogactwa detali i wybrzmień. W tą stronę idę z głośnikami i okablowaniem. Do tej pory posiadane XLO Pro 600 są bardzo dobre ale zbyt muzykalne i za miękkie. Te dwie zmiany mają ostatecznie doszlifować cały zestaw w którym w najbliższym czasie nic się nie zmieni. Bardzo proszę o merytoryczne wpisy. Wszelkie próby zmiany tematu zaowocują blokadami. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam. R.

I jeszcze jedno: niektórzy z Was zapewne będą nieco zdziwieni moim "o mnie". Temat ten zakładam w imieniu discomaniac'a71 który ma problemy z logowaniem. W zasadzie przekopiowałem tekst z Worda. Pozdrowienia.

A może takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można o nich napisać np tak :

Te przewody nie wnoszą do dźwięku swojego charakteru, bo wydaje się, że go nie mają, nie interpretują muzyki po swojemu, a pozwalają przekazać jak najwięcej informacji.

Mają one znikomy charakter własny i pod tym względem są przewodami referencyjnymi. Nie modelują brzmienia na swoją modłę i nie starają się go poprawić.. Jeżeli więc podłączymy je do systemu i coś zaczyna grać źle, najbardziej prawdopodobnym wytłumaczeniem będzie, że gdzieś w systemie mamy błąd i być może jest tak, że jeżeli w twoim systemie nie grają, to najwyraźniej czas zmienić... system.

I to jest prawda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak możesz przetestować to spróbuj

ja posiadam model 500 i jestem zadowolony

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Hotline są bardzo dobre sam uzywam od dłuższego czasu najwyższej seri a miałem juz u siebie wpiętego nordosta red dawna ale jak kumpel przyniósł do mnie ten kabelek to nordosta odstawiłem do salonu audio i zamówiłem hotline blue spiral. Ja u siebie słucham ich z elektroniką jadis orchesta i spzedanymi juz kolumnami na scanspeakach revelatorach akustyk rr2, niebawem bede tych kabelków słuchał z akustykami na illumintorach scana ale obecnie z pzejsciowymi avance signature tez sie niezle ten kabelek spisuje. Kolega słucha na tym kabelku amplifona wt40 podpiętego własnie o rr2 akustyka.

Nieco lepszym kablem w moim systemie wydał mi sie albedo monolith ale tu trzeba uwazac z górą pasma bo mozna sie przejechac ale kabelek dobry tylko cena 3 tys troche za wysoka.

Jeśli kabel nie ma być korektorem, czyli nie dodawać ani basu, ani wysokich, to proponuję posłuchać kabli Nuda Veritas, polskiej manufaktury z pod Wrocławia. Kable neutralne, ale i system musi być równy...

Nie wiem po ile w salonach maja ten kabel. Mnie kumpel zamówił - nick z forum szlufik . Zapłaciłem 800 zł za 2 odcinki 2,5 metra zakonczone bananami plus zworki do głosników. Chyba surowy kabel kosztuje ok 140 zł za metr.

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Accu dzieki za wsparcie:) Z logowaniem jest juz wszystko ok. Jutro bede mial najwyzszego Hotline'a na testach. W sumie nic nie straciles ze nie dales rady jechac. Zapraszam do siebie jutro wieczorem. Pozdrawiam. R.

Sprawdź tara labs prism bi-wire. Nie wiem tylko dlaczego nie chcesz kabli zbyt muzykalnych, uznawałem to zawsze za cechę i sądzę, że tak scharakteryzować można prism bi-wire. Przerabiałem też kiedyś u siebie CV-4 - dziękuję, nigdy więcej. Sucho, płasko i malutka scenka. Prism wniósł przede wszystkim kulturę, szczegóły, więcej dżwięku i dużo sprzężystego, mięsistego basu jak na mój zestaw i w tamtym marnym pokoju. Właśnie 4 lata temu wymieniłem tego CV-4 na prisma za dopłatą. Ten kolo na Allegro chyba z ceną lekko przegiął. Na start wychodzi mu 325pln/metr.

Do dzisiaj używam prisma w innym pomieszczeniu, z tym samym zestawem, tylko IC zmieniłem na Cardasa Crossa.

pzdr, m.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Juz gra najwyzszy Hotline i raczej zostaje. Wszystkie formalnosci z Chillout Studio zalatwione. Jest to o co mi chodzilo czyli wieksza przejrzystosc lepsza scena i bas bez utraty muzykalnosci. Dziekuje wszystkim za wpisy.

w sumie to ciekawy ten hotline,

Ukryta Zawartość

tylko jaka jest czystość miedzi i czy faktycznie są żyły pokrywane cyną?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Kable muzykalne, szczegółowe bla bla bla śmiech na sali!!! Zwykłe miedziane kable wystarczą/ Chyba że marketing przerobił was w niemyślące roboty to proszę bardzo kupujecie kabelki za 200zł/mb które i tak są naprawę warte tyle co zwykłe za 10zł/mb tylko w lepszym oplocie.

Cieszę sie ze kabel przypasował. Gdyby była mozliwosc to radze wypróbowac tez albedo monolith bo to tez fajny kabelek który akurat u mnie niezle zagrał ale np. podobny srebrny argentum juz nie a w innym - nie moim systemie argentum sie niezle spisywał.

Pozdrawiam.

Mam pytanie do fachowców.

Skoro prawie wszystkie kable mają czystość 99,99997% ( ta liczba jest najczęściej podawana) to jaki parametr ma wpływ na różnicę w dźwięku?

1. rodzaj materiału?

2. oplot?

3. sposób łączenia zakończeń?

Czy kabel głośnikowy najlepiej podłączać na "goło" czy ważniejsze znaczenie ma konfekcja?

Proszę tego nie potraktować jako zaczepki. Wiem, że kable i ich ogrom na rynku to nie tylko marketing. Tylko gdzie jest zauważalna granica i co tak naprawdę ma wpływ na różnice w dźwięku?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

no właśnie, dlaczego taki buti i inni koledzy ze schorzeniami laryngologicznymi nie wypisują w wątku o kablach głośnikowych tego, co w watkach o sieciówkach, czyli:

a po co kupować kable głośnikowe inne, niż druciki ze szpuli w skelpie elektrycznym?! przecież sygnał we wzmacniaczu idzie gównianymi ścieżkami na płytkach, potem drucikami do terminali... potem wpinamy "pytongi" głośnikowe po 200, 2 tys. albo i 20 tys. zł za metr, podczas, gdy potem - już w kolumnach - sygnał od terminali do głośników znów idzie gównianymi kabelkami, jak z latarki.

gdzie tu sens, buti? jesteś gdzieś tu?! napisz coś!

krzych święta racja! i w dodatku sygnał biegnie w wzmacniaczu przez stalowe zwory!!! gdzie tu sens? Może to tak jak jest z wiejskim tuningiem byle żeby się pokazać... i ośmieszyć/

Kupując drut, np. 2x2m można również kupić kilkadziesiąt metrów tego samego druta i zawinąć go na szpulę, obkleić izolacją i wpiąć. Ciekawe jakby wypadło porównanie :)

sittek

>Mam pytanie do fachowców.

>

>Skoro prawie wszystkie kable mają czystość 99,99997% ( ta liczba jest najczęściej podawana) to jaki

>parametr ma wpływ na różnicę w dźwięku?

>1. rodzaj materiału?

>2. oplot?

>3. sposób łączenia zakończeń?

>

>Czy kabel głośnikowy najlepiej podłączać na "goło" czy ważniejsze znaczenie ma konfekcja?

>

>Proszę tego nie potraktować jako zaczepki. Wiem, że kable i ich ogrom na rynku to nie tylko

>marketing. Tylko gdzie jest zauważalna granica i co tak naprawdę ma wpływ na różnice w dźwięku?

Spróbuję odpowiedzieć na owe pytania

1. rodzaj materiału owszem - jeśli wziąść pod uwagę że wszystkie są z czystej miedzi , srebra itd to A- ilość żył, B- przekrój/przekroje żył, lub kształt jeśli nie jest okrągła,

2. sposób jak i ilość skręceń bądź jego brak

3. najlepiej nie posiadać zakończeń, aczkolwiek jeśli juz ktoś często wymienia kabelki to warto było by kupić z tego samego surowca z jakiego są zrobione kable + warstwa ochronna (srebro, złoto) jeśli np jest to miedź nie OFC, srebra nie trzeba niczym powlekać gdyż utlenianie nawet dobrze wpływa na ten surowiec. Najlepiej jeszcze jaby nie były lutowane cyną, czyli skręcane, ściskane itp.

4. Izolacja najlepiej jakby jej wogóle nie było, ale jeśli już ma być to polecam teflon.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.