Skocz do zawartości
IGNORED

GainClone czy lampa do Tannoy M2

kursk

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam modyfikowane kolumny Tannoy M2, po modyfikacji zwrotnicy, ich dźwięk naprawdę mi odpowiada. Jako źródło służy mi zmieniarka Yamaha która służy za transport do DAC-a lampucera (wolno stojący, bez lamp, sama płytka ze scalakiem)

Nadszedł teraz czas na wzmacniacz. W kręgu moich zainteresowań są produkty DIY typu GainClone, Drakula i wzmacniacze lampowe z Chin. Budżet to 1500-2000 zł.

Pytanie jest następujące: co będzie najbardziej odpowiednie do modyfikowanych Tannoy-i ? Co nie będzie miało problemu z wysterowaniem tych głośników? Który z tych wzmacniaczy ewentualnie jaki lampowiec będzie najlepszy?

Słucham dużo rocka/metalu, cenie sobie muzykalność, energetyczność i gęstość dźwięku. Musi być słychać bas :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/50160-gainclone-czy-lampa-do-tannoy-m2/

>Nie chce Rotela :)

Podejrzewam,że żadna z wymienionych przez Ciebie amplifikacji(nie słuchałem gaiclone) nie da Tobie w muzyce Metal /Rock satysfakcji,ponieważ Tannoy m2 są specyficzne i nie łączył bym ich ze wzmakami lampowymi typu Music Angel,one potrzebują Powera wtedy pokarzą na co je stać, jak dla mnie najlepiej grają z szybkim tanzystorkiem.

?

Słuchałem wszystkich trzech wzmacniaczy. Biorąc pod uwagę potrzeby, czyli gęstość, energetyczność i wielkość monitorów (także ich sygnaturę brzmieniową, a nawet na dokładkę biorąc pod uwagę rodzaj muzyki) to wydaje mi się, że GainClone da to najlepiej. Przykładowo Music Angel jest na pewno energetyczyny, ale w trochę inny sposób, ale z tymi monitorami nie da jednak takiej gęstości i masy jak GainClone.

Słuchałem swego czasu obu kombinacji. I niestety lampka ok ale nie do tych glośników. Polecam Clona. Będziesz zadowolony.

Przy takiej efektywności Tanoye zjedzą Ci mikro dynamikę.

< Kursk>

Chłopie Ty nie pytaj,tylko słuchaj!!!. Coś za duża jednomyślność w sprawie G.C.Ten, którego słuchałem z tannoyami nie zagrał lepiej od najsłabszego nad'a c-300.

bonaventura, 18 Mar 2009, 17:35

>< Kursk>

>Chłopie Ty nie pytaj,tylko słuchaj!!!. Coś za duża jednomyślność w sprawie G.C.Ten, którego

>słuchałem z tannoyami nie zagrał lepiej od najsłabszego nad'a c-300.

Mieszkam w małym mieście i poza sprzętem budżetowym ze sklepów to nie mam możliwości odsłuchu czegokolwiek. Musze na coś się zdecydować bez odsłuchu, dlatego pytam na forum :-)

Liczę na Waszą pomoc :-)

Kup sobie lepiej coś co będziesz mógł potem odsprzedać bez problemu. Niestety nawet jak Ci podpasuje dźwięk to i tak za jakiś czas zapragniesz zmian. Z GC i innego typu wynalazkami możesz mieć problem. MA na KT88, czy na EL34 odsprzedaż bez problemu. Ewentualnie coś z nowych firmowych wypustów, ale tu już proponyje samemu wybrać się do większego miasta w celach odsłuchowych. Do 2000 tyś spokojnie idzie znaleźć coś przyzwoitego, co zagra z tannoyami.

Nie bardzo potrafię Ci opisać jak grała Drakula, gdyż grała po prostu dobrze, była mocna, itd., czyli teoretycznie to czego potrzebujesz w kwestii mocy (nie wiem gdzie ma clipping i jak się objawia - nie miałem możliwości sprawdzić), ale nie barwie i gęstości dźwięku (gęstość odbieram jako zdolność, że posłużę się kolorami, do grania ciemno, czernią, brązem, granatem) i czegoś mi w niej brakowało, nie potrafię określić czego.

Inna sprawa, że gdzie zdobyć drakulę.

Odnosząc się do wpisu bonaventury i kwestii GainClona . . . pewnie, że NADy mogą zagrać lepiej niż GainClone, tyle że: po pierwsze, GainClony są różnie wykonywane i przy użyciu różnych komponentów itd.; a po drugie, pytanie zostało postawione jako „co wybrać”, a nie „jakie propozycje”. Akurat te GainColny które słyszałem były w porządku.

Aha i w życiu nie słyszałem żadnego NADa - nawet odtwarzacza CD :).

Wzmacniacze lampowe na KT88, również te chińskie znakomicie się zgrywają z M2. Wielokrotnie testowałem takie zestawienie, a ponieważ słucham również i metalu, to zwracam uwagę na to jak jest odtworzony. W tym wypadku biorąc pod uwagę zakres cenowy, to jest po prostu rewelacja. Nie ma się do czego przyczepić.

Obiegowe opinie o tym jakoby lampowce nie nadawały się do ciężkiego grania powinny już dawno sczeznąć w infamii, niestety nadal pokutują jako urban legends rozpowszechniane z ust do ust przez tych, co nie widzieli, nie slyszeli, ale gadają.

Obecnie używam 11 watowego wzmacniaczyka na malusich ruskich lampkach 6P14P. Moimi kolumnami pomiata jak chce, a dynamiki i basu mógłby mu pozazdrościć niejeden 100 watowy tranzystorowiec. Ów malusi wzmacniaczyk nie skapitulował również przed Dream Theater ani przed Rammsteinem, i odtworzył ich płyty z taką werwą, że aż mi się kanapa pod dupą trzęsła ;-)))

Tłumok, 19 Mar 2009, 03:48

>mekgajwer transmisje do młockarni mi naprawisz?

>dostaniesz kope siana, kope jajec i skopek mlika

>bo kasy to u nas nima

Człowieku, nie możesz zasnąć? Zaśmiecasz wątek "bardzo śmiesznymi wpisami"!!!

Lepiej zmień forum bo na tym pisze się na temat audio!

Ja nie będę nic polecał, ale potwierdzę, że do ciężkiego grania posiadana przeze mnie lampa nadaje się najlepiej z wszystkich dotychczasowych wzmacniaczy (a były to tranzystory, choć raczej budżetowe) i nie brakuje jej zupełnie szybkości i dynamiki. Oczywiście do ciężkiego grania przydają się też kolumny, które mają solidną podstawę basową.

Pozdrawiam

A moze GC sterowany lampka ?

U mnie gainclone gra z tannoyami m1 w 16m2 . Jest wiecej niz ok .

Kilka osob z forum bylo u mnie i sluchalo tego zestawienia i potwierdzilo ze jest lepiej niz u nich z ich wzmacniaczami .

Właśnie kompletuje części do SOHA II i zastanawiałem się czy nie złożyć GainClonia i SOHA użyć jako przedwzmacniacza, jednak prawdopodobnie zdecyduje się na kompletny wzmak lampowy z Chin. Tylko co wybrać, Yaqin, MA.... na jakich lampach? kt88, el34... Zupełnie nie znam się na tym temacie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.