Skocz do zawartości
IGNORED

GainClone czy lampa do Tannoy M2

kursk

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałem M2 z Music Angelem na KT88, i świetnie się to zgrało. M2 są nieco wołowate, a KT88 jest bardzo dynamiczny, co stanowi zgrany komplet.

Tweeterek z M2 potrafi znacznie więcej niż to słychać w firmowej aplikacji. Dość powiedzieć że ten sam tweeter bywa chętnie używany w nawet całkiem drogich modelach kolumn Audio Physic czy Vienna Acoustics.

Z dobrym EL34 też się M2 zgra.

Grałem jakiś czas na 6P14P-EW + M2 (ver. by McG) i było już całkiem przyjemnie. Rammstein'u na tym nie dało się słuchać, ale na początek to całkiem niezły zestaw (w zależności od preferencji muzycznych). Wydaje mi się, że z KT88 powinno być jeszcze lepiej.

giagi, 24 Mar 2009, 14:30

>Myślałem, że mit tannoyków M2 już się dawno skończył....

Fabryczne Tannoy M2 to średnie głośniki, dopiero po wymianie zwrotnic dostają skrzydeł. Mi teraz ich dźwięk się strasznie podoba. To są moje gusta :-)

giagi, 24 Mar 2009, 14:30

>Myślałem, że mit tannoyków M2 już się dawno skończył....

Mit nie mit, ale nowe kosztowały niewiele ponad 1k za parę. A jak widzę co teraz się oferuje za 1k za parę (z nowych) to odruch wymiotny we mnie wzbiera ;-)))

1k za parę nie widziałem takiej ceny, ja swoje kupiłem za 560 (były takie ceny!, ok.700 M3, a wcześniej 450 za M1 dałem)

Wracając do tematu Gain Clona (dobrego tzn. "oryginału" na dobrych elementach) nie słyszałem a na lampce EL 34 słuchałem M1 i było ekstra.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Cześć, czytam sobie że chcesz kupić wzmaka i może to być Mjuzik Angel na KT88. Dobra rada, jako, że jestem jedną z ostatnich osób na forum jaka kupiła MA to jak nie masz 2,600-3,000zł to zapomnij o MA. W oryginale gra słabiutko. Już Denon za 250zł z allegro zagra lepiej. A zacząć się grzebać w MA to jest tyle rzeczy do wymiany i do poprawienia, że zajmuje to 2-3 dni razem z zaprojektowaniem nowego układu preampa. Dodatkowo ja dostałem mocno padnięte lampy sterujące, więc chcąc nie chcąc trzeba było je wymienić. Na allegro i ebay są tabelki, ża MA jest na 2x12at7 2x12au7 4xKT88, a prawda taka, że od ponad pół roku nie wstawiają 2x12at7 tylko zastępują je chińskimi nowymi ale używanymi 6N1 (koszt jakieś 2zł/szt).

Polecam przeczytać przynajmniej ostatnie 10-15 stron wątku o chińskich wzmacniaczach. Napisałem tam jakie to "cudowne" są te wzmacniacze, ale zostałem zapisany, żeby nie uświadomić ludzi, że MA bez przeróbek to gówno. Tuning wg McG to 15min roboty, koszt jakieś 20zł. Poprawa - nie słuchałem, ale technicznie to nic on tam wielkiego nie wprowadza i bardziej wydaje się, że gra lepiej, bo nie ma porównania do tego co było wcześniej. Jeśli już coś na KT88 to YAqina lub Bewitcha na 6550 (zamiennik KT88) te wzmaki przynajmniej zgadzają się ze schematem technicznym. Przy MA jest to loteria co będzie w środku.

Pozdrawiam Mirek

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

posiadam MA ale kupowałem go z myślą o tuningu,całość z zakupem wyniósł mnie niecałe 2k-ponad rok temu inny kurs walut,gra rewelacyjnie,nie słyszałem Yaqina 10L,na forum jest sporo osób zadowolonych z MA oczywiście po tuningu choć są osoby którym podoba

L3VY, 25 Mar 2009, 10:08

>Polecam przeczytać przynajmniej ostatnie 10-15 stron wątku o chińskich wzmacniaczach. Napisałem tam

>jakie to "cudowne" są te wzmacniacze, ale zostałem zapisany, żeby nie uświadomić ludzi, że MA bez

>przeróbek to gówno. Tuning wg McG to 15min roboty, koszt jakieś 20zł. Poprawa - nie słuchałem, ale

>technicznie to nic on tam wielkiego nie wprowadza i bardziej wydaje się, że gra lepiej, bo nie ma

>porównania do tego co było wcześniej.

No rewelacja, wiesz lepiej ode mnie co robię z MA. Gratuluję wiedzy objawionej. W styczniu kupiłeś MA, dostałeś jakiś niewydarzony egzemplarz, i już masz się za eksperta?

W kilkunastu ostatnich Angelach jakie miałem na warsztacie wymieniłem między innymi WSZYSTKIE rezystory na płytce lampek sterujących. I żeby nie było-bynajmniej nie na takie same wartości jak fabryka dała. Należało dobrać punkty pracy do lamp 12AT7 które wstawiam zamiast użytych przez chińczyków 6N1. Przy okazji w KAŻDYM egzemplarzu wykrywa się kilka błędów montażowych, i w każdym egzemplarzu są to INNE błędy. Rezystory faktycznie kosztują niewiele, ale jeżeli mądralo potrafisz w 15 minut wykryć i usunąć powiedzmy że tylko dwa błędy montażowe oraz wymienić około 30 rezystorów, że o kondensatorach nie wspomnę, a potem to wszystko posprawdzać, pomierzyć, ewentualnie skorygować punkty pracy (kolejna wymiana kilku rezystorów), ustawić biasy, przetestować i poskręcać, to zrobisz majątek tuningując wzmacniacze ;-))) Co byłoby ciekawym zjawiskiem, biorąc pod uwagę fakt że miesiąc temu uważałeś że biasy dla lamp mocy wpływają na pracę lamp sterujących ;-)))

Generalna zasada: jak się nie wie, to się nie gada, bo można walnąć głupotę, że aż boli ;-)))

>Jeśli już coś na KT88 to YAqina lub Bewitcha na 6550

>(zamiennik KT88) te wzmaki przynajmniej zgadzają się ze schematem technicznym. Przy MA jest to

>loteria co będzie w środku.

Od jesieni ubiegłego roku jakość MA XD800 znacząco się pogorszyła, o czym pisałem wielokrotnie na forum. Też obecnie radzę kupować Yaqiny, MENG'i czy Bewitche.

Z tym, że Yaqina trzeba co najmniej pomierzyć bo napięcia żarzenia bywają bardzo różne, co potrafi dość szybko "zabić" lampy, a te "trochę" kosztują.

W Bewitchu natomiast jest poważny błąd w zasilaczu który będzie prowadził do bardzo szybkiej "śmierci" lamp prostowniczych, a nie są to typy spotykane na każdej stronie aukcji allegro, choć jak już są, to nie kosztują wiele.

Yaqina MC5881 bez przeróbek nie polecam w ogóle używać. Ten wzmacniacz gra wprawdzie dobrze, ale wszystko w nim jest źle poustawiane i lampy padną błyskawicznie, ponadto grzeje się jak wściekły i większość egzemplarzy brumi.

>Pozdrawiam Mirek

Dziękuje Mcyver za tak obszerną odpowiedz. W wątku chińskich wzmacniaczy za nic nie chciałeś powiedzieć co wyczyniasz z Mjuzikami. Nie twierdzę, że jestem wybitnym znawcą lampiaków, bo dopiero zacząłem się uczyć po zakupie MA co i jak w nim działa. Jeżeli Ciebie obraziłem to przepraszam.

Ja dostałem jeden niewydarzony egzemplarz? A zaraz potem piszesz:

"Przy okazji w KAŻDYM egzemplarzu wykrywa się kilka błędów montażowych, i w każdym egzemplarzu są to INNE błędy. (...) Od jesieni ubiegłego roku jakość MA XD800 znacząco się pogorszyła, o czym pisałem wielokrotnie na forum. Też obecnie radzę kupować Yaqiny, MENG'i czy Bewitche."

I ktoś czytając Twój wpis:

"Słuchałem M2 z Music Angelem na KT88, i świetnie się to zgrało. M2 są nieco wołowate, a KT88 jest bardzo dynamiczny, co stanowi zgrany komplet."

Może zechcieć kupić tego MA800 i przez te jego wady i słabą jakość mocno się zawieść. Proszę jak piszesz pieśni pochwalne to napisz, że słuchałeś tego na starej wersji MA i to pewnie po tuningu. Przez takie uogólnienia można łatwo kogoś wprowadzić w błąd.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

L3VY, 25 Mar 2009, 14:15

>Dziękuje Mcyver za tak obszerną odpowiedz. W wątku chińskich wzmacniaczy za nic nie chciałeś

>powiedzieć co wyczyniasz z Mjuzikami.

Po pierwsze, nieprawda. jak ktoś pyta, to podpowiadam. A że wątek długi jak noc polarna, to i czasu trochę trzeba żeby znaleźć.

Po drugie, uniwersalnej recepty nie ma skoro każdy egzemplarz jest inny.

>Nie twierdzę, że jestem wybitnym znawcą lampiaków, bo dopiero

>zacząłem się uczyć po zakupie MA co i jak w nim działa. Jeżeli Ciebie obraziłem to przepraszam.

Mimo to tonem nie cierpiącym sprzeciwu stwierdziłeś że to, co ja robię to można w 15 minut za 20zł zrobić. To jak w końcu? Raz piszesz że wiesz co i za ile robię, drugi raz piszesz że jednak nie wiesz? Konsekwencji trochę. I czytania ze zrozumieniem.

>Ja dostałem jeden niewydarzony egzemplarz? A zaraz potem piszesz:

>"Przy okazji w KAŻDYM egzemplarzu wykrywa się kilka błędów montażowych, i w każdym egzemplarzu są to

>INNE błędy. (...) Od jesieni ubiegłego roku jakość MA XD800 znacząco się pogorszyła, o czym pisałem

>wielokrotnie na forum. Też obecnie radzę kupować Yaqiny, MENG'i czy Bewitche."

Zgadza się. A zarazem jedno drugiemu nie przeczy. Miałem w domu kilkadziesiąt MA, w wersji fabrycznej żaden z nich nie grał tak tragicznie jak opisujesz. Mimo niedoróbek grały i tak lepiej niż tranzystorowce za podobne pieniądze. I dlatego też doszedłem do wniosku że Twój egzemplarz musiał być wyjątkowo spaprany.

Ale faktem jest też, że nieruszane Yaqiny czy Bewitche grają nieco lepiej niż obecne wypusty Music Angela, dlatego polecam to, co lepsze za podobne pieniądze i nie ma w tym nic dziwnego.

>I ktoś czytając Twój wpis:

>"Słuchałem M2 z Music Angelem na KT88, i świetnie się to zgrało. M2 są nieco wołowate, a KT88 jest

>bardzo dynamiczny, co stanowi zgrany komplet."

>Może zechcieć kupić tego MA800 i przez te jego wady i słabą jakość mocno się zawieść.

Musiałby trafić na wyjątkowo spaprany egzemplarz. Ale nawet i taki da się doprowadzić do bardzo dobrego stanu.

>Proszę jak

>piszesz pieśni pochwalne to napisz, że słuchałeś tego na starej wersji MA i to pewnie po tuningu.

>Przez takie uogólnienia można łatwo kogoś wprowadzić w błąd.

Nikogo nie wprowadzam w błąd. Nawet nowa edycja MA ze sprawnymi lampami zgra się z M2 lepiej niż jakikolwiek budżetowy tranzystorowiec w tej samej cenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.