Skocz do zawartości
IGNORED

Jak i gdzie naprawić spalone głośniki??

wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Zarzucam sprawę jeszcze raz. Może zajży tu ktoś zorientowany w temacie.

A więc - mam B&W 601 S2 , w których spaliłem głośniki niskotonowe dając za dużo czadu. Jeden padł, a drugi pierdzi. Potrzebuję pomocy. Chciałbym je naprawić i nie wiem gdzie to mogę zrobić w Warszawie lub okolicach tak aby było tanio i porządnie - może ktoś może polecić mi jakiegoś zaufanego fachowca. Wolałbym w zasadzie wymienić te głośniki niż przezwajać (chociaż nie wykluczam też tej opcji), ale nie wiem gdzie szukać takich membran (kevlarowe) i ile to może kosztować. HELP!!! Nie mówcie mi tylko, że mam sobie kupić nowe pudełka.... Naprawdę nikt tego w tym mieście nie naprawia???

Jak ty je w ogóle "spaliłeś"??? Pzez spalenie rozumiem uszkodzenie cewki w wyniku wysokiej temperatury - multifuz - kiedy głosnik obciazony jest sygnałem wysokiej częstotliwości np. A jak im dałeś "po garach" to moglo zerwać zawieszenia albo urwały sie druty idące do konektorów... To są zasadnicze różnice w wyglądzie uszkodzenia.

Żadna gwarancja nie obejmuje uszkodzenia głośników w wyniku dostarczenia zbyt wysokiej mocy. Czyli praktycznie głośnika lege art. popsuć sie nie da - może się rozlecieć ze starości. Wymiana musi objąć cały głosnik, i zrobi to aytoryzowany serwis - oczywiście odpłatnie. Jak wymienisz membrany albo cewki (co jest możliwe) to masz już inny głośnik, który gra inaczej - ale o ile wiem to oryginalnych części głośnika nie dostaniesz (możesz spróbować dopasować - jest ich pełno w sklepach, kevlarowe też).

Jezeli są tylko zerwane kabelki do przyłacza to można je zastąpić innymi lub zlutować - ale nie napisałeś jak to dokładnie wygląda...

Sprzęt już jest po gwarancji więc tak czy tak będę za to płacił. Chciałbym właśnie dowiedzieć się gdzie można kupić oryginalne głośniki albo kto mógłby mi je sprowadzić. Jako, że minęło parę lat a po drodze była przeprowadzka to nie mogę znaleźć papierów i listy serwisów (pewnie i tak już by była mało aktualna). W necie też - może źle szukam.

CHętnie wymieniłbym cały głośnik, ale nie wiem gdzie mogę taki kupić (oryginalne brzmienie bardzo mi odpowiadało). Kabelki oglądałem io są OK. Jak wygląda uszkodzenie polegające na zerwaniu zawieszenia głośnika?

Czy ktoś ma namiar na jakiś serwis B&W?

pozdr

Wolf,

Bez komplikacji. Zadzwon do B&W i momentalnie podana ci zostanie cena podzespolow. Kup tweeder'y w parze. Zanim kupisz sprawdz crossover. To jest pierwszy element ulegajacy uszkodzeniu przy przeciazerniach w wiekszosci instalacji.

Zadzwoń do dystrubutora B&W na początek - patrz www.audioklan.com.pl. Powinni sprowadzić ci nowe głośniki (chodziło chyba o średniotonowce?). Myślę, że cena obu zamknie się w 400 zł, a powinno być dużo mniej (jeżeli to seria 600 a tak pamiętam). A wymienić chyba samemu najlepiej.

No chyba, że impreza była tak czadowa, że zwrotnica się stopiła....

Pamiętam jak na audioreview ktoś pisał, że podłączył 2 końcówki Rotela RB 1070 (zmostkowane! ponad 300W na kanał) i hulało to przez kilka godzin na maksa z Paradigmami Studio 100-głośników nie uszkodził (cud!), ale zwrotnice w obu były dosłownie zmielone....Wymienił zwrotnice (niewielki koszt) i stwierdził, że już nigdy więcej nie bedzie robił takich głupstw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.