Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  251 członków

Vincent Klub
IGNORED

Klub miłośników marki VINCENT

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj jak wzmacniacz był podłączony, że ta dioda nie świeciła to sam z siebie się wyłączył... więc podłączyłem odwrotnie, że ta dioda się świeciła i wzmacniacz grał ponad godzinę bez żadnych problemów ( tj. był podłączony pod tv optykiem zarówno jak dioda świeciła i nie świeciła).... jutro napiszę maila do Vincenta jak jest prawidłowo:) ps.....mam nadzieję, że kablosceptycy mnie nie zlinczują...ale brzmienie na świecącej diodzie i nie świecącej było inne... nie umiem ładnie opisywać dźwięku ale jak dioda się nie świeciła to dźwięk był taki jakby bardziej chropowaty choć przyjemny....ale z taką zapiaszczoną górą...a jak dioda się świeciła ( czyli jak wzmacniacz się nie wyłączał) to dźwięk był bardziej gładki z czystczą górą i gładszymi sybilantami. Z tego co pamiętam to chyba na jakimś blogu ( nie chcę skłamać ale chyba Badabum) osoba, która tam prowadzi testy sprzętu audio porównywała wpływ fazy na dźwięk i było to wg. Niego dość mocno słyszalne. Ps. Poza tym abstrahując...to potwierdzam, że 237 to bardzo fajnie przyjemnie brzmiący wzmacniacz ( na tą chwilę jest na seryjnych lampach ale sprzedający dorzucił mi kilka lamp gdzie mówił, że będzie o wiele lepiej... więc dam znać jak się trochę osłucham jak będzie po zmianie lamp 💪

Zmieniał ktoś kabel zasilający w swoim vincencie na taki "hi-end" ekranowany i może powiedzieć czy coś to dało czy tylko szkoda kasy. Bo wiadomo po internetach różne opinie chodzą. 

Godzinę temu, paweljagus napisał:

Zmieniał ktoś kabel zasilający w swoim vincencie na taki "hi-end" ekranowany i może powiedzieć czy coś to dało czy tylko szkoda kasy. Bo wiadomo po internetach różne opinie chodzą. 

tak, mam gruby kabel w mk2, nic to nie wnosi. Absolutnie nic. Za to w CXA80 coś wniósł, buczał na nim wzmak. Zakłócenia jakieś łapał albo pętla jakaś się robiła, nie znam się, ale wniósł syfoze tylko. 

Edytowane przez Slay
W dniu 11.05.2025 o 10:54, kaziu106 napisał:

IMG_20250511_115328.thumb.jpg.b7239d72a598b50e737b3e14e8f1929a.jpg

Tą dioda jest w tym zaznaczonym na niebiesko kole. Jak się powiększy zdjęcie to widać napis phase. ....no chyba, że gdzieś to w instrukcji jest zapisane, a mi to gdzieś umknęło 🤔

Jak się ta dioda nie świeci to jej prawie nie widać...ona jest między tymi dwiema śrubkami.

co do fazy to zasada jest taka że patrząc na wyjęta wtyczkę w nią zaglądając faza ma byc po prawej normalnie. Niektóre kable (wtyk) mają to opisane (L) . 

Edytowane przez Slay
7 minut temu, ITI - SERWIS napisał:

Coś jak tu i zawsze lepiej aby to był przewód w gniazdach 3x2,5mm 🙂

GNIAZDKO.jpg

ja z kolei o drugiej stronie kabla pisalem tam L bedzie jak tu N zaglądając w ten wtyk. Tu to może być różnie, dlatego ja po prostu sprawdzam faze na wtyku do wzmaka nim wepne. A tez nie kazde gniazdo ma bolec uziemienia, mogą być typu schuko, dlatego warto po prostu czujnikiem sprawdzić faze na koncu kabla. 

Edytowane przez Slay

Tak wiem o czym pisałeś ja tylko dla rozjaśnienia podałem fotke a co do tych zasilających to też sie może zdażyć że bedą  zamienione .

W gniazdku tez warto sprawdzić bo dziś to też loteria i zależy jak ekipa robi 🙂 Pozdrawiam 

18 minut temu, ITI - SERWIS napisał:

Tak wiem o czym pisałeś ja tylko dla rozjaśnienia podałem fotke a co do tych zasilających to też sie może zdażyć że bedą  zamienione .

W gniazdku tez warto sprawdzić bo dziś to też loteria i zależy jak ekipa robi 🙂 Pozdrawiam 

dokładnie , dlatego ja sprawdzam konce kabla, bo i elektryk może podlaczyc niepoprawnie i chinczyk na kablu moze tez odwrotnie zrobić , pozdrawiam też . Szczerze to nie wiem czy naprawdę jest to faktycznie ważne, po prostu tak mnie kiedys ktoś nauczył by zawsze robić i by ta faza była właśnie tam więc się do tej rady po prostu stosuję, w studio gdzie brałem sprzęt sprawdzają fazę za każdym razem nim podłączą cokolwiek do odsluchu. Wcześniej nie miałem w ogóle o tym bladego pojęcia że to może być istotne. 

Edytowane przez Slay

Tez tak mam od dawna po lewej i tak też robiłem zawsze instalacje i też tak wieszosć swiata montuje Angole mają otyle lepiej że mają bezpiecznik topikowy w wtyczce i grube piny a i gniazdka maja wyłaczniki  Znajomy do audio tez takie wstawił.

Warto też osobna linie mieć do audio Cos o tym wiem jak na jednej fazie miałem i lodówke TV i tp to miałem tzw beumy w sieci  sprzegi itp Na osobnej nie mam Ale to jest Każdego indywidualna kwestia Temat ciężki

CYTAT 

Gniazdko elektryczne – z której strony faza?

W Polskich normach bezpieczeństwa nie ma wytycznych co do konkretnej strony, na której powinien być zamocowany przewód fazowy w gniazdku. Niemniej jednak istnieją pewne utrwalone zwyczaje i zalecenia w tej kwestii. Zazwyczaj przewód fazowy, często oznaczony czarną izolacją, montuje się tak, aby faza była po lewej stronie gniazdka. To popularna praktyka, choć nie jest wymogiem określonym w normach.

Warto jednak podkreślić, że istnieją zalecenia, aby w obrębie jednej instalacji elektrycznej w budynku, fazę zawsze podłączać z tej samej strony, czy to lewej, czy prawej. Taki sposób postępowania ma uzasadnienie, ponieważ minimalizuje ryzyko popełnienia błędu i w efekcie chroni instalację elektryczną przed ewentualnymi uszkodzeniami podczas prac remontowych czy konserwacyjnych.

14 minut temu, ITI - SERWIS napisał:

Tez tak mam od dawna po lewej i tak też robiłem zawsze instalacje i też tak wieszosć swiata montuje Angole mają otyle lepiej że mają bezpiecznik topikowy w wtyczce i grube piny a i gniazdka maja wyłaczniki  Znajomy do audio tez takie wstawił.

Warto też osobna linie mieć do audio Cos o tym wiem jak na jednej fazie miałem i lodówke TV i tp to miałem tzw beumy w sieci  sprzegi itp Na osobnej nie mam Ale to jest Każdego indywidualna kwestia Temat ciężki

CYTAT 

Gniazdko elektryczne – z której strony faza?

W Polskich normach bezpieczeństwa nie ma wytycznych co do konkretnej strony, na której powinien być zamocowany przewód fazowy w gniazdku. Niemniej jednak istnieją pewne utrwalone zwyczaje i zalecenia w tej kwestii. Zazwyczaj przewód fazowy, często oznaczony czarną izolacją, montuje się tak, aby faza była po lewej stronie gniazdka. To popularna praktyka, choć nie jest wymogiem określonym w normach.

Warto jednak podkreślić, że istnieją zalecenia, aby w obrębie jednej instalacji elektrycznej w budynku, fazę zawsze podłączać z tej samej strony, czy to lewej, czy prawej. Taki sposób postępowania ma uzasadnienie, ponieważ minimalizuje ryzyko popełnienia błędu i w efekcie chroni instalację elektryczną przed ewentualnymi uszkodzeniami podczas prac remontowych czy konserwacyjnych.

tak, tez mam od korka osobną instalacje solidnym 2.5 kwadrat zrobioną tylko na audio i tv, nie używam tego też razem , albo slucham muzy albo oglądam tv z soundbarem, nie lubię tv przez wzmaka jakoś zbytnio. 

Edytowane przez Slay

Prawidłowo U mnie tv osobna faza w domku można sobie pozwolić. Lepiej też na topikowym zrobić niż na Esie Co do Audifilskich kabl zasilajacych polecem dla własnego komfortu byle nie za drogi i zrobić samemu Czy coś wprowadzą  do dzwieku zmieią oby nie 🙂 Te co dostajemy ze sprzetem to nigdy nie wiadomo ile tam procent miedzi w miedzi jest. Ten mój znajomy tez ma swoja teorie Trafo separacyjne Kable robi sam https://instalaudio.pl/oyaide-tunami-v2-przewod-zasilajacy-cena-za-1-mb.html  Nawet te angielskie sa grubsze żyły. Czy ja słysze różnice nie ale zawsze lepiej miec coś co ma jakieś normy a przy zasilaniu przekrój faktyczny .

Przykładowo do poczytania:):):):)   https://sklep.bestaudio.pl/kable-zasilajace-supra-lorad-szczegolowy-przeglad-miedziane-lorad-3x25-i-srebrzone-spc-3x25/

https://badabum.pl/recenzje/zasilanie/supra-lorad-2-5-mkii

3 minuty temu, ITI - SERWIS napisał:

Prawidłowo U mnie tv osobna faza w domku można sobie pozwolić. Lepiej też na topikowym zrobić niż na Esie Co do Audifilskich kabl zasilajacych polecem dla własnego komfortu byle nie za drogi i zrobić samemu Czy coś wprowadzą  do dzwieku zmieią oby nie 🙂 Te co dostajemy ze sprzetem to nigdy nie wiadomo ile tam procent miedzi w miedzi jest. Ten mój znajomy tez ma swoja teorie Trafo separacyjne Kable robi sam https://instalaudio.pl/oyaide-tunami-v2-przewod-zasilajacy-cena-za-1-mb.html  Nawet te angielskie sa grubsze żyły. Czy ja słysze różnice nie ale zawsze lepiej miec coś co ma jakieś normy a przy zasilaniu przekrój faktyczny .

U siebie zrobiłem to tylko dlatego, że mam w mieszkaniu byle jaką instalację na pokój gdzie stoi zestaw (aluminiową, typową dla blokowisk z lat 70,80) i sie bałem że po prostu nie da ona rady tylu urządzeniom. Zmiana na lepszą nie była dla polepszenia aspektów audio, bo w to nie wierzę, a tylko by było porządnie zrobione pod kątem elektryki. Do dźwięku nie śmiałbym nikomu wmawiać że to cokolwiek wniosło, moim zdaniem było dobrze i nadal tak jest, tyle że jest bardziej zgodnie ze sztuką pod względem elektryki. 

2 godziny temu, ITI - SERWIS napisał:

Coś jak tu i zawsze lepiej aby to był przewód w gniazdach 3x2,5mm 🙂

GNIAZDKO.jpg

W budownictwie deweloperskim zdarzają się podwójne gniazdka z bolcem uziemienia "o lustrzanym odbiciu" gdzie podłączając wtyczkę mamy fazy w odwrotnie w stosunku do siebie:

image.png

Edytowane przez Nurek

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

Zawsze polecam sprawdzić można zmienić sobie na pojedyncze  i wydzielić sobie obwód pod audio.

2 godziny temu, Slay napisał:

U siebie zrobiłem to tylko dlatego, że mam w mieszkaniu byle jaką instalację na pokój gdzie stoi zestaw (aluminiową, typową dla blokowisk z lat 70,80) i sie bałem że po prostu nie da ona rady tylu urządzeniom. Zmiana na lepszą nie była dla polepszenia aspektów audio, bo w to nie wierzę, a tylko by było porządnie zrobione pod kątem elektryki. Do dźwięku nie śmiałbym nikomu wmawiać że to cokolwiek wniosło, moim zdaniem było dobrze i nadal tak jest, tyle że jest bardziej zgodnie ze sztuką pod względem elektryki. 

No i bravo TY ja też nikomu nic nia narzucam to juz każdego indywidualna sprawa co tam sobie za kabelki kupi Ale podstawa to zawsze dobre MIEDZIANE zasilanie plus PE i to zawsze warto sobie powymieniać nie od razu wiadomo kasa ja nawet do kuchni w starym bloku osobna linie w korytkach kładliśmy pod indukce zmywarke itp Właściciel się dogadał i z RG w piwnicy nowa wiazka poszła Elektryce ze społdzielni podjechali poplombowali i ok Z czasem pomyśl o wymianie na inne sprzety.

5 minut temu, ITI - SERWIS napisał:

Zawsze polecam sprawdzić można zmienić sobie na pojedyncze  i wydzielić sobie obwód pod audio.

oczywiście, chciałem tylko sprecyzować informacje.

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

No i ok myslimy podobnie i to się chwali Naogladałem się już troche jak to montuja Panowie elektrycy Sami montowaliśmy sprzęty audio i przerabialiśmy instalecje pod Audio , KNx itp   Pozdrawiam 

Słuchajcie otrzymałem odpowiedź z Vincenta.  Poniżej część odpowiedzi. Tłumaczenie z translatora.

"Właśnie rozmawiałem o tym z naszym technikiem. Powiedział, że dioda Phase LED była używana w pierwszym modelu 237MKII, ale potem ją anulowano, przyczyna skarg klientów. Jeżeli faza jest prawidłowa, dioda LED będzie świecić zawsze. Ale bądź pewien, że nie spowoduje to uszkodzenia poprzez odwrotne podłączenie."

Edytowane przez kaziu106

Koledzy pytanie mam bo się pogubiłem, w moim 237 MK tylne lampy zmienione są na: JJ E88CC / 6922 Gold JJ Electronic, a były ponoć oryginalnie 6N1P. 

Z chęci posłuchanie innych lamp zadzwoniłem do lampyelektronowe.pl, a tam od Pani usłyszałem że 6922 nie są zamiennikiem 6N1P i nie powinno się ich od tak zamieniać ! 

Prawda to ? Bo nie wiem czy ta zamiana nie szkodzi czemuś i czy czym prędzej zmienić na takie jak były czyli ruskie 6N1P ?

21 minut temu, yamaha-mr napisał:

Koledzy pytanie mam bo się pogubiłem, w moim 237 MK tylne lampy zmienione są na: JJ E88CC / 6922 Gold JJ Electronic, a były ponoć oryginalnie 6N1P. 

Z chęci posłuchanie innych lamp zadzwoniłem do lampyelektronowe.pl, a tam od Pani usłyszałem że 6922 nie są zamiennikiem 6N1P i nie powinno się ich od tak zamieniać ! 

Prawda to ? Bo nie wiem czy ta zamiana nie szkodzi czemuś i czy czym prędzej zmienić na takie jak były czyli ruskie 6N1P ?

21 minut temu, yamaha-mr napisał:

jesli to mk2 to seryjnie były 6N1P faktycznie i też z tego co wiem to się ich nie powinno zmieniać na innego typu a zdaje się że one nie mają zamiennika 1do1. Jeśli to poprzednik, to nie mam pojęcia jakie były w tym modelu. Pewnie też się zdziwiłeś wiedzą jaką ta Pani posiada, mnie to mocno zaskoczyło jak dzwoniłem tam kiedyś. 6BQ7A jest jej najbliżej i ja mam takie zamiast seryjnych. 

Screenshot_2025-05-16-11-31-17-409_com.openai.chatgpt.thumb.jpg.a942325a04c73978e152a09199b4284c.jpg

Edytowane przez Slay

Dzięki , zatem wrócę do zalecanych a przy okazji w okienko wstawię Tung Sola Golda, bo ogólnie polecana. A o JJ Electronic nie słyszałem żeby ktoś polecał. 

Bo tej firmy ( JJ Gold )  mam też i z przodu.

Edytowane przez yamaha-mr
13 minut temu, yamaha-mr napisał:

Dzięki , zatem wrócę do zalecanych a przy okazji w okienko wstawię Tung Sola Golda, bo ogólnie polecana. A o JJ Electronic nie słyszałem żeby ktoś polecał. 

Bo tej firmy ( JJ Gold )  mam też i z przodu.

zależy do jakiej muzy w jakim zestawieniu kolumn, źródła itp. Mi podszedł mega Raytheon na przednią, ale doszukałem się, że RCA z lat 50 nie ma sobie równych do muzy jakiej słucham (metal), kurka o dolara przegrałem wczoraj aukcje takiego NOSa 12ax7. Poluje dalej. 

Edytowane przez Slay

Pytanko techniczne VINCENT 226MK

Stało sie tak ze po dłuzszym graniu 4h tonalnie siadł tak jakby go przykryć kocem grubym. Został wyłaczony i za chwile właczony i nic to nie zmieniło i tak z dwa razy i mu przeszło Teraz gra ok.

Powiem że kiedyś tak tez się stało ale dac był wymieniony i myslałem ze on jest przyczyną hmmm Lampki maja 2lata mam inne ale nie wiem co to zmieni jak on teraz gra ok Spotkaliscie sie może z takim zjawiskiem Jeszce puszcze bezpośrednio z CD do Vincenta i pogram kilka godzin ale taraz jest ok Pozdrawiam 

Dodam jeszcze że pojawił się też straszny szum i trzaski  w glośnikach hmmmm

2 godziny temu, ITI - SERWIS napisał:

Pytanko techniczne VINCENT 226MK

Stało sie tak ze po dłuzszym graniu 4h tonalnie siadł tak jakby go przykryć kocem grubym. Został wyłaczony i za chwile właczony i nic to nie zmieniło i tak z dwa razy i mu przeszło Teraz gra ok.

Powiem że kiedyś tak tez się stało ale dac był wymieniony i myslałem ze on jest przyczyną hmmm Lampki maja 2lata mam inne ale nie wiem co to zmieni jak on teraz gra ok Spotkaliscie sie może z takim zjawiskiem Jeszce puszcze bezpośrednio z CD do Vincenta i pogram kilka godzin ale taraz jest ok Pozdrawiam 

Dodam jeszcze że pojawił się też straszny szum i trzaski  w glośnikach hmmmm

stawiam na 12ax7, jeśli to na obu głośnikach się dzieje. Jak na jednym to jedna z dwu kolejnych. Ja trzymam sobie w szufladzie komplet na podmiankę by się nie stresować jak któraś umrze. Te nowe wypusty 12ax7 jak tej seryjny psvsne nie są po prostu zbyt wytrzymałe z tego co się orientuję. 

No ok ufff uż myślałem ze cos gdzieś po drodze DAC WiiM CD ale jeśli to lampki to ok Chociaż dziny objaw a teraz jest ok zobacze po weekendzie pogra nascie godzin. Reasumując jak lampki padaja to tak costam zaszumi popstryka i po chwili jest ok a nie cały czas to mnie zastanawia.

Mam na podmiane 

Para ecc83/12ax7 Sylvania

+ ECC83 GE

A teraz sa tungsram 

Pozdrawiam i dzieki za Pomoc

https://tubes-store.eu/pl/  Polecam miły człowiek i doradzi.

17 godzin temu, Slay napisał:

stawiam na 12ax7, jeśli to na obu głośnikach się dzieje

To nie tak. Lampa 12AX7 w okienku to podwójna trioda. Każda z obu triod w tej lampie wzmacnia sygnał dla jednego kanału. Jedna dla lewego, druga dla prawego. Dlatego, tak na marginesie, należy montować wyłącznie lampę zbalansowaną, żeby sygnał był jednakowy dla obu kanałów.

Zużycie/defekt tej lampy będzie więc przyczyną problemów na obu kanałach tylko wtedy, jeśli obie połówki lampy są zużyte albo mają defekt. 

Pozdrawiam

Godzinę temu, MartinS napisał:

To nie tak. Lampa 12AX7 w okienku to podwójna trioda. Każda z obu triod w tej lampie wzmacnia sygnał dla jednego kanału. Jedna dla lewego, druga dla prawego. Dlatego, tak na marginesie, należy montować wyłącznie lampę zbalansowaną, żeby sygnał był jednakowy dla obu kanałów.

Zużycie/defekt tej lampy będzie więc przyczyną problemów na obu kanałach tylko wtedy, jeśli obie połówki lampy są zużyte albo mają defekt. 

Pozdrawiam

jednak to ona bardziej prawdopodobne że sieje jak dzieje się to na obu kanałaxh na raz niż kolejne dwie, byłoby to mało prawdopodobne że dwie na raz doznały uszkodzenia. Przypuszczam że obie w niej połówki nie są jednak zupełnie niezależne i np współdzielą masę, zapewne kolega da znać co tam się wydarzyło i czy to w ogole faktycznie była lampa. 

Vicek 226MK nie ma okienka to sa chwilowe zniekształcenia terza od rana gra i nic Jutro podmienie lampki profilaktycznie 

+ ECC83 GE

A teraz sa tungsram 

Pozdrawiam i dzieki za Pomoc

https://tubes-store.eu/pl/ Polecam miły człowiek i doradzi.

Jak to mój mechanik powtarza jeździć obserwować:)

Witam Spokojnej Niedzieli wszystkim życzę 

Dokonałem wyboru i zmieniłem lampki na 

+ ECC83 GE 

Wszystkie 3 były TUNGSRAM  no i zobaczymy 

Jakieś zalecenia co do wygrzewania poziomy gośności czy właczony zostawic na noc bez sygnału ? Czy to nie ma znaczenia 

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.