Skocz do zawartości
IGNORED

AE Evo 1 + rotel - męczące słuchanie

achristo

Rekomendowane odpowiedzi

A może spróbuj jakieś pre na lampach typowo osładzających górę ?

Z wzmaków mimo wszystko NADy są uważane za dynamiczne, uważaj żeby nie przegiąć w drugą stronę i nie kupić jakiegoś zamulatora.

Pamiętajmy że ten sprzęt ma grać death metale ;P

I love the sound of crashing guitars

Michał, mogło by się okazać, ze ta lampa w pre jest ostrzejsza niż ten pre rotela! chyba słyszałeś jak gra twoje pre?:) było ciepłe na maksa w porównaniu do litego drutu. Lampy wbrew pozorom wcale nie są takie ciepłe w preampach a wręcz odwrotnie. Ten mój np gra teraz tymczasowo u kolegi i jemu "ostrzy":)

Ja myślę że moje pre jest chyba trochę inne niż pre kolegi achristo. Też przecież słuchałem na moich Rotelach tych Acousticków Bogdana i spokojnie wytrzymywałem godzinne sesje ostrzejszego łojenia ;P Nawet bym powiedział że te AE 100i miały mniej góry niż moje Dynki :]

Nie da się ukryć, Eposy też dawały na metalu mocno po uszolkach ;P Ale i tak do realistycznego poziomu głośności (jak na koncercie) jeszcze sporo brakło :D

Uwaga na NADa bo moze dynamiczny on jest, ale dźwięk mniej więcej tak samo ostry jak w Rotelu 970. Kolega twierdzi że sypie jeszcze więcej wysokimi.Przynajmniej tak sie zachowywał mój C-370.

mike

Zmulone, zależy z czym się tą zmuloną rzecz połączy, jeśli z takim siarczystym Rotelem to powinno grać dobrze ;)

Wczoraj sluchalem plyt testowych, jednej Naim'a i drugiej z magazynu Hi-Fi i powiem ze bylem bardzio zadowolony. Problem pojawia sie na zageszczonych nagraniach bo nie ma selekcji i dudni mi w calym pomieszczeniu. Jestem na 99% przekonany ze to wina akustyki dlatego najpierw to poprawie. W moim zestawieniu nicnie sypie wysokimi - AE w stosunku do B&W graja bardziej naturalna i miękką górą i o taki wlasnie efekt mi chodziło. Problemem jest tez to ze za kolumnami jest okno i z lewej strony prawie pusta sciana. Nie mam nawet firanek. To na bank daje wrazenie zlanej sceny i generalnie dudnienia w calym pokoju.

Aha a bym zapomniał bo nie doczytałem preferencji założyciela wątku. Z poprzedniego wpisu zostaw Pentagona i Coplanda chodziaż oba nie mają wybuchowej dynamiki, do listy dopisuję Creeka modele serii 5 i napewno YBA, Cairn, Micromega.

Pozdrawiam

Po głębszej analizie i lekkim opanowaniu akustyki pomieszczenia stwierdziłem, że sporo kaszani mój CD (denon dcd f-101). Nawet moj deck (nakamichi bx 300) gra 2 razy lepiej. Mozecie polecic jakies CD konkretnie pod Rotela i AE? W granicach 500 PLN. Z gory dzięki

Od razu na myśl przyszedł mi Linn Mimik, którego miał kiedyś kolega. Powinien nadać kultury i klasy brzmieniu. Albo np. taki Meridian 506.20, tylko to już trochę większa kasa ;) Do 500zł może jakaś Yamaha.

Miałem kiedyś dzielonego rotela z serii 97.?. Nawet w porównaniu z innymi w relatywnie neutralnymi czy jasnymi klockami, rotel wypadl cieńko. Jestto typowy suchotnik z nerwowym i agresywnym graniem. Jazgotliwy w górnej podbitej średnicy, co mylnie jest postrzegane jako szczegółowośc. Wręcz przeciwnie, na średnicy poszczególne struny zlewają się w jazgot, który zagłusza subtelniejsze dźwięki. Jest płasko, sucho i męcząco. Zero klasy i muzyki. Zmień rotela, a zaczniesz słuchać z przyjemnością.

• 2 tygodnie później...

blitz, 11 Kwi 2009, 11:24

Zmień rotela, a zaczniesz słuchać z przyjemnością.

oczywiście opinia ta dotyczy wyłącznie modelu 97x. Inne modele grają zdecydowanie lepiej, i te starsze i nowsze. Każda dobra marka ma w swojej ofercie wpadkę. Rotel miał ją w tym modelu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie będę się kłócił, 971 to jazgotnik ;P Moje końcówy idealnie pasują do gęstego, nawet ciemnego pre 990 i równie dogrzanych kolumienek Dynaudio. Z jasnym CDkiem Denona system potrafił dać po uszolkach wysokimi :] Nie ze wszystkim 971 pasuje, ale jak wpasuje to jest czad i prawdziwie realistyczne ostre granie ;P A jak źródło kolorowe, gęste, soczyste, to jest nawet i magia ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.