Skocz do zawartości
IGNORED

Kim był tatuś Kaczyńskich ?

meloman 62

Rekomendowane odpowiedzi

> Paszeko

Znaków mi nigdy nie dość...

Wracając do tematu: skoro za pisanie biografii grozi utrata tytułu oraz pomsta do siódmego pokolenia, to co stoi na przeszkodzie, by biografię aktualnego czy niedawnego prezydenta wydać pod pseudonimem? W końcu znajdzie się chyba 10 tys. zainteresowanych osób, by poznać detale życia, dajmy na to, p. Kwaśniewskiego - a taki nakład opublikuje dowolne prywatne wydawnictwo... chyba...? ;-)

> Electro

No widzisz... a są tacy ludzie, którzy uważają, że to p. Wałęsa dysponuje silnymi środkami nacisku (np. poprzez panią minister Kudrycką, której rzecznik jest jednocześnie doradcą Instytutu Lecha Wałesy), a bracia, a już w szczególności Jarosław, są wyeliminowani z gry politycznej na wszystkie wieki wieków, czego dowodem mają być sondaże zamawiane przez Gazetę Wyborczą. Więc jak to naprawdę jest?

> Szumidokolalas

Tak z ciekawości: jakimi językami obcymi władasz w stopniu biegłym? Zakładam, że jeśli oceniasz umiejętności językowe innych osób, to jesteś w stanie ocenić je samodzielnie?

paavo

no tak naprawde to jeden jest prezydentem, poczytaj sobie ile rocznie wydaje na siebie i swite prezydent...

a ten drugi byl premierem i jest szefem drugiej co do wielkosci partii w kraju, zalezy od niego byc albo nie byc zawodowe tysiecy ludzi

a walesa jest emerytem i moze sobie psa wyprowadzic albo pojeczec do chcacych go sluchac dziennikarzy ( jeszcze chcacych bo zawsze robi 'szoł') ...

taka jest roznica miedzy tym kto jest u wladzy , a kto byl, jak szybko traci sie znajomosci i przyjaciol oraz strefy wplywow i to w kazdej dziedzinie, niekoniecznie polityce...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

pasztecik zawsze mi jest głupi gdy reaguję na twoje wpisy....nie tylko głupotą ociekają lecz również posstalinowskią metodologią urobionych idiotów z przetrąconą osobowością...

co do procesu to nie ma szans na zakończenie w najbliższych latach i jest tylko wybiegiem socjotechnicznym do korzystania przez podobnych tobie popleczników kobylańskiegorydzyka.

Gość sugam

(Konto usunięte)

paavo, 6 Kwi 2009, 23:52

> co stoi na przeszkodzie, by biografię aktualnego czy niedawnego prezydenta wydać pod

> pseudonimem?

Nie sądzę, by to cokolwiek zmieniało. Zawsze sąd może nakazać wydawnictwu wyjawienie danych osobowych. A przy tym, z tego co wiem, wg naszego prawa nie trzeba wykazywać, że autor publikacji kłamał. Sąd zazwyczaj nawet nie chce wysłuchiwać świadków, czy wnikać w dowody przedstawiane przez osobę pozwaną. Do orzeczenia o winie wystarczy, że dane informacje szkalują dobre imię pozywającego.

>Paszeko, 6 Kwi 2009, 22:56

Powaliło cie pasztet do reszty. Co ma Beria i Stalin do ... no właśnie, niby do czego?

>Poza tym nie przesadzajmy z tym warsztatem naukowym. Praca magisterska to nie jest znowu jakieś

>magnum opus a zaledwie pierwsza wprawka.

Jak rozumiem twój wywód prace magisterskie nie mają za zadanie sprawdzenie umiejętności i wiedzy tylko dokopanie dowolnie wybranej osobie? To niech sobie Zyziak walki w klatce urządza, a nie męczy się z jakimiś tam świadkami i źródłami.

Jestem Europejczykiem.

ale wciąż za mało o tematyce urologiczno siusiacznej..

bardziej energicznie rozciągajcie tą szczynną kurtnę myślenia

w wojsku są zasłony dymne a popaprywni to robią z moczu

przynajmniej oszczędniej..

jar'o wladz muuuuu.. od dzisiaj róbcie do słoika

Apropos Zyziaka w wątku o Wałęsie przeczytałem całkiem rozsądny głos prof. Nowaka (promotor pracy zyzia). Już go miałem poprzeć, a tu proszę: wiejski gwiazdor tomuś zablokował mnie.

To już nie można poprzeć swobody działalności naukowej?

Jestem Europejczykiem.

sugam, 7 Kwi 2009, 09:41

> Sąd zazwyczaj nawet nie chce wysłuchiwać świadków, czy wnikać w dowody przedstawiane przez

>osobę pozwaną. Do orzeczenia o winie wystarczy, że dane informacje szkalują dobre imię pozywającego.

Otóż to, tak działają sądy w Polsce i jest to autentyczy i gigantyczny skandal.

Sądu nie ineresuje czy łajdak nazwany łajdakiem jest w istocie łajdakiem, tylko czy łajdak poczuł sie obrażony.

Szkoda że prawo polskie nie opiera się na precedensie, tak jak amerykańskie. Wtedy każdy złodziej, powołując się na precedens, mógłby tuż po skazaniu go przez sąd za złodziejstwo - zaskarżyć sąd za uszczerbek na dobrym imieniu.

Bo rozprawa i oddanie co złodziejowi się tam należy - to jedna sprawa, a straty moralne z powodu nazwania rzeczy po imieniu - druga.

Jaro_747, 7 Kwi 2009, 10:33

>To już nie można poprzeć swobody działalności naukowej?

POprzeć to sobie możesz.. do słoika.. :)

jak ci ulży to może nie będziesz tak siać gołymi inwektywami i dziwić się, że cię banuja

paavo:

> Szumidokolalas

Tak z ciekawości: jakimi językami obcymi władasz w stopniu biegłym? Zakładam, że jeśli oceniasz umiejętności językowe innych osób, to jesteś w stanie ocenić je samodzielnie?

Chetnie odpowiem ci na to pytanie.

Zaznaczam jeszcze raz, ze do krytyki z powodu nie znajomosci jezykow obcych wsrod politykow polskich sie nie przylanczam - czyli fakt ze Kaczynski nie wlada obcymi jezykami mi nie przeszkadza- i to z nastepujacych powodow:

1. wiem ze nauczanie jezykow obych 20-30 lat temu w PL bylo na kiepskim poziomie lub nie bylo go wcale

2. przez ten fakt cale generacje nie mialo okazji nauczyc sie porzadnie obcego jezyka.

3. piekny jezyk rosyjski byl masowo olewany jako jezyk wroga i tez malo kto mimo wielu lat nauki tak naprawde troche rozumie rosyjski ale tak naprawde dobrze go nie zna.

Do mojej osoby.

Moim jezykiem ojczystym jest jezyk polski. Po 28 latach poza PL trace wyczucie pod wzgledem pisowni, koncowek. O pogodzie potrafje po polsku bdb pogadac, fachowe rozmowy z nowoczesnym slownictwem nie wychodza zbyt dobrze - ale wlanczam wdedy modus opisowy i zostaje w PL zaraz jako dziwny Polak rozszyfrowanay.

Moim glownym jezykiem jest niemiecki. Skonczylem nim niemiecka mature i skonczylem studia techniczne.

Zawodowo musze duzo pisac korespondencji po niemiecku , firmowo wewnetrznyck publikacji i uwazam, ze moja pisownia jest na wysokim poziomie, jak rowniez moj zaslob slow.

Jezyk niemiecki jest bardzo precyzyjny i od poczatku pobytu robilo mi duzo frajdy porzadnie go poznac.

Jak w kazdym jezyku opanowanie pozadnego poziomu werbalnego i pismiennego to dlugi proces, ktory przychodzi z czasem.

Angielski: uczalem sie go tylko 4 lata. Braki mam do dzisiaj. Turystycznie nie ma problemow. Zawodowo daje sobje tez rade - tym bardzie ze moi parterzy to Francuzi, Wegrzy i Hiszpanie.

karzy odpala nieprawidlowo, pisze z bledami ale wiadomo o co chodzi.

I tu zatrzymuje sie na chwile. Opanowanie obcego jezyka to bardzo duzo poziomow. To nie 3-4 poziomy to 20-30 poziomow. Do tego dochodzi znajomosc dialektow, kumanie czaczy przy opowiadaniu kawalow, sktotow, idiomow itd.

Najlepjej mi sie czyta po angielsku zwlaszcza moje ulubione obszary, muzyka, gitara, zawod.

W sumie wiecej angielskiego atualnie nie potrzebuje.

Kosztowaloby mnie duzo czasu porzadnie podszlifowac angielski.

Oczywiscie znam na tyle angielski, zeby odroznic slang Londynski od austarlijskiej gadki i poszczegolnych aparatow typu: francuzi, wlosi, ruskie.

(Czesi maja z bloku wschodniego najmniej podpadajaca wymowe angielska)

4. Jezyk rosyjski. rozuimiem 30% Fajny jezyk. W firmie jest duzo pracownikow z bylego ZSRR i czasami sobie (probuje) pogadac. Kiepski akcent.

Podziwiam tlumaczy na zywo w obydwa kierunki. To jest wyzsza szkola jazdy. Ja chyba najbardziej suwerennie potrafilbym przetlumaczyc z polskiego na niemiecki, slownie i pisemnie.

Wracajac do politykow polskich. Moze by nie bylo zle gdyby kumali ogolnie podstawowe rzeczy. Na rozmowy nie dupie Maryni prawie nkt nie obejdzie sie bez specjalistow. Tak samo jak Pani Merkel

Mysle ze na postawione pytanie opowiedzialem wyczerpujaco.

gdyby napisano biografię kaczyńskich, nawet włącznie z topicowym "tatusiem"- to znaczy że na autorów takiej biografii spadły by gromy i negatywny nacisk do przyglebienia włącznie?

w podobnych wymiarach jak wobec zyzaka- też tak bardzo zburzyłyby się media, kontrola na uniwersytecie, sugestie rozwiązania np. odpowiednika ipn?

ciekawe, trzeba by mieć zdolności wróżebne jozwy, żeby to zobaczyć..

"Kiedyś przyjdzie taki czas, że Lech Kaczyński zostanie rozliczony przed Trybunałem Stanu za to co robił i jak odznaczał - tak Lech Wałęsa skomentował nadanie orderów historykom IPN. Prezydent odznaczył m.in. prezesa Instytutu Janusza Kurtykę oraz historyków: Piotra Gontarczyka i Jana Żaryna."

czy można sobie wyobrazić tą wypowiedź z odwróconymi rolami?

szumidokolalas, 7 Kwi 2009, 18:02

> Podziwiam tlumaczy na zywo w obydwa kierunki. To jest wyzsza szkola jazdy.

Tylko na pozór. Też tak myslałem dopóki nie opanowałem trzeciego języka i nie spróbowałem. Przychodzi to równie łatwo/trudno jak z obcego na swój lub na odwrót.

>Jezyk niemiecki jest bardzo precyzyjny

No... aż do przesady. Te słynne tasiemcowe wyrazy typu Bestimmmungsgleichungen, Aufstiegsmoglichkeiten itp.

A to nie są jeszcze najgorsze przykłady. :P

Paszeko mlody jestes musisz duzo rzeczy pokumac...

szumidokolalas, 7 Kwi 2009, 18:02

> Podziwiam tlumaczy na zywo w obydwa kierunki. To jest wyzsza szkola jazdy.

Tylko na pozór. Też tak myslałem dopóki nie opanowałem trzeciego języka i nie spróbowałem. Przychodzi to równie łatwo/trudno jak z obcego na swój lub na odwrót.

Nie tylko na pozor.

Mi nie chodzi o przetlumaczenie zdania:

"Ala ma kota"

Jak z ciebie taki poliglota (podejrzewam ze wsrod tych 3 jezykow obcych jest tez niemiecki)to przetlumacz mi na polski nastepujace zdanie:

"Von Gott will ich nicht lassen, denn er lässt nicht von mir"

kazdy wyraz jest prosty, ale jak tak samo krotko oddac ten gleboki sens po polsku?

Dlatego uwaza, zeby pokumac "Samych swoich" trzeba znac polski, zeby pokumac i posmiac sie z niemieckich "samych swoich" trzeba znac niemiecki.

Klaniam sie glaboko przed tlumaczami jak np pani Ewa Hornowska, ktora ksiazke "Tamara Lempicka"(biografia) piora Lary Claridge z angielskiego na polski przelozyla po mistrzowsku.

Tak...to jest przyklad pieknego, precyzyjnego polskiego.

electro, 6 Kwi 2009, 21:02

>wogole mam duzy brak zaufania i szacunku do ludzi, ktorym wszystko mamusia z tatusiem zalatwila ,

>poczynajac od pierwszej pracy zalatwionej przez znajomego mamusijak to jeden z braci zeznaje w

>wywiadzie, a konczac na szybkim zakonczeniu przesluchania drugiego ( czy tez tego samego?)po

>telefonie tatusia , nie jestem w stanie patrzec z sympatia na ludzi , ktorzy nie zawdzieczaja wiele

>w swoim zyciu sobie tylko ukladom swoich rodzicow

są jednak związki matki z synem, i w ogóle rodziny które sobą przedstawiają coś o niebo bardziej naturalnego i pięknego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Janusz Palikot wpadł na nowy pomysł. Polityk PO napisał list do szefa IPN, w którym domaga się sprawdzenia, czy bracia Kaczyńscy są spokrewnieni ze stalinowskim prokuratorem wojskowym Wilhelmem Świątkowskim. Do listu dołączył zdjęcie prokuratora, na którym - jego zdaniem - widać podobieństwo do Lecha i Jarosława Kaczyńskich.

no to siły zbliżone do kaczyńskich zlinczują dzielnego POlityka..

a szef IPNu odpisuje na listy facetów- nie z tej opcji???kroscik .On ma liste zrobiona przez wlasciwa opcje na dwa lata do przodu.Ale chiba nie zdazy.bedzie z medalem na piersi brzeczał na rynku w krakowie szukajac pracy.

Horst

no rzeczywiscie, donald budzi wieksza sympatie pod kazdym wzgledem, chociaz uwazam , ze polske stac na lepszych politykow, ale wyborcy musza niestety do tego dojrzec, a tacy jak Ty i inni ideolodzy socjalizmu z ludzka twarza-wymrzec....

tusek go nie wyrzuci.Sam odejdzie jak go sie odetnie od koryta.a zrobi to nowe kolegium.Tusk musi bronic ...niezaleznosci IPN.I wtedy zostanie mu tylko brzeczenie medalem za polegniecie na polu chwały w walce.Zaryny i inne zygzaki pomalutku, odciete od zrodełka donosów same ...uschna.

Jaro_747 muls jest spontaniczny zryw naroda, prawie pochody jak na 1maja

wiosna może być wasza, Włodek Frasymiuk zaprasza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Horst

no i co pleciesz takie kostopaly, nie masz argumentow to czytaj torę tak jak twoj guru kaczynski

To Kaczyncki czyta Torę?

Słyszałem tylko o graniu w chanukowe gry z rabinem w pałacu i zapalaniu świec w synagodze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.