Skocz do zawartości
IGNORED

wkładka do Pioneera PL-512 (pytanie)

miles

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Chciałbym prosić was o pomoc/sugestie w doborze wkładki do gramofonu Pioneer model PL-512.

Sprzęt funkcjonuje bez problemów, ale wkladka/igła nie spełnia moich oczekiwać. Musi myć już mocno wyeksploatowana.

Na nową wkładkę chciałbym przeznaczyć do 400 zł. Będę ogromnie wdzięczy za pomoc. Jestem raczej początkujący na tym polu i nigdy jeszcze nie wymieniałem wkaldki.

miles

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23305-100008362 1239047783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

O twojej wkładce mądre strony piszą:400-500pF loading capacitance. Alternate replacement stylus N72EJ. Suggested replacement cartridge M92E.

O zamienniku M92E napisali:Alternate stylus N91ED (Biradial 0.2 x 0.7mils, 0.75-1.5gm VTF). Universal Mount (P and Standard) 7.4gm w/universal adapter. Suggested replacement cartridge M97xE.

Wynika z tego, że Shure M97 powinna być dobra, cena 89$ + wysyłka.

http://www.needledoctor.com/Shure-M97XE

• 4 tygodnie później...

Ponieważ mam podobne pytanie , a temat w miarę nowy , to pozwoliłem sobie dołączyć się do wątku.

Mam takiego standardowego Pioneera PL-480 i trochę starych płyt , z którymi postanowiłem się przeprosić. W gramofonie jest zamontowana wkładka na której jest napisane "T4P 295 T" z czterema bolcami. Wkładka już była w tym sprzęcie , kiedy go kupowałem parę lat temu w komisie. Pewnie jest zużyta , tak myślę.

Od czasu , kiedy zmieniłem wzmacniacz i kolumny na znacznie lepsze niż poprzednio , zacząłem trochę wypróbowywać również ten gramofon. Mam takie pytanie : czy warto do takiego taniego sprzętu , który pewnikiem nie jest wart więcej niż 150 zł na aukcji , kupować na wymianę jakąś nową wkładkę w cenie , dajmy na to 200-300 zł? Czy w ogóle jest szansa , że brzmienie się jakoś polepszy? Czy ktoś robił takie podejrzane experymenta?

Z racji typu mocowania , musz szukac wkłądek systemu T4P. Za niewielkie stosunkowo pieniadze ,a do tego gramofonu raczej nie warto dużo inwestować .proponuję zakup Audiotechnicy 92 ,lub 90, lub shura 92.Wkładki te mają zasadniczo odmienne brzmienia.Można poszukac na forum atku na ten temat .Wpisz w wyszukiwarkę T4P ,a napewno co znajdziesz

Pomyśl nad dobrą wkładka, nie sugerując się obecna cena gramofonu- czy tak samo myslałbys gdybyś wygrał hiendowy gramofon na loterii ? Przecież cena nie ma żadnego znaczenia, kup dobrą wkładkę, do tego odpowiedni interkonekt za 100-200zł i bedzie po sprawie. Inaczej uzyskasz kiepski dźwięk i nadal będziesz się zastanawiał czy te czarne płyty są coś warte.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.