Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dali Mentor5-Naim/CEC/Rote

lothian

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko do użytkowników forum. Kumpel poszukuje nowego sprzętu. Jakiś czas temu kupił kolumny Dali Mentor 5, kabelki In-Akustik i na razie tego sprzętu nie zamierza zmienić, bo głośniki grają super a poza tym wyłożył 6tys. zł, więc to trochę kosztowało. Zamierza teraz zmienić wzmacniacz (obecnie NAD C300), źródło Denon pozostanie na razie bez zmian i będzie wymienione znowu za jakiś czas. Na początek był rozpatrywany wzmacniacz Naim Nait 5i. Podpowiedziałem Naima,bo słyszałem kiedyś pierwszą wersję 5i na Dynaudio i grało cudnie, tak jak piszą-muzycznie i dynamicznie. Ale jeden ze specjalistów na forum podpowiedział, że może być trochę mało kontrolowany bas w tym zestawieniu. Polecono Nait XS, ale to już trochę za drogo. Niestety przedzwoniliśmy kilka salonów w pobliżu i mają albo tylko kolumny albo tylko wzmacniacz i nie można posłuchać tego razem, a kolumny trochę ciężkie w transporcie. Wyczytałem (HFM), że kolumny są wymagające i nie wiemy czy zagrają dobrze z Naim. Ale parametry wskazują, że są skuteczne (88db) i łatwe (8Ohm).

Był odsłuch z Rotelem RA-1070 i zagrało naprawdę fajnie, tylko brakowało tej muzykalności, ale naprawdę nieźle. Przypadkowym objawieniem było nagle C.E.C. 3300R, które zagrało naprawdę czysto i dynamicznie, "prawie" jak Accuphase, taki niepowtarzalny dźwięk. Z tym, że niestety grało na Dali Ikon 7, a to trochę inne kolumny (mocniejszy bas, mniejsza scena). Mimo wszystko po zmianie na Focal 726 C.E.C. dalej grało fajnie, więc to nie przypadek.

Przesłuchaliśmy też zestaw Arcama (za jasno), Primare (tutaj tak jakoś bez wyrazu) i Creeka Evo (poprawnie, ale mało dynamicznie). W sumie na kolumnach Dali Mentor 5 tylko Rotel fajnie zagrał. Ale brany pod uwagę jest cały czas Naim i jeszcze C.E.C. Niestety, tak jak pisałem ani C.E.C. ani Naima nie jesteśmy w stanie odsłuchać na żywo. Czy ktoś miał do czynienia z Dali Mentor i mógłby podpowiedzieć jakiś wzmacniacz, w szczególności chodzi o połączenie z Naim Nait 5i-2, czy zagra?

https://www.audiostereo.pl/topic/50685-wzmacniacz-do-dali-mentor5-naimcecrote/

Na pewno to niezły wzmacniacz i dużo dobrego o nim słyszałem, ale niestety Caspian to trochę za wysoka półka cenowa. Był brany pod uwagę Kandy ale podobno jeżeli Roksan to tylko Caspian, niższe modele to porażka, więc odpadł w przedbiegach;)

• 10 miesięcy później...

Witam,

Podłączam się do tematu. Od niedawna posiadam Mentory 5. Poszukuję teraz do nich odpowiedniej elektroniki. Na wzmacniacz planuję przeznaczyć ok. 4000-5000PLN. Urządzenie musi odznaczać się dobrą dynamiką i dobrą kontrolą basu. Słucham różnego gatunku muzyki, dlatego amp powinien być w miarę uniwersalny. Może to być integra bądź pre+amp, raczej nowe. Widzę z powyższego, że chyba dobrze zgrywa się z tymi Dali amp CEC. Zastanawiam się nad CEC 3800, jednak może być kłopot z odsłuchem :( Myślę też o Advance Acoustic MAA 406+MPP 206 lub Yamaha S1000(2000).

W okazyjnej cenie mógłbym mieć Denona PMA2000AE, ale czy warto? Czasu na wyprawy po sklepach nie mam wiele, dlatego może ktoś z Was ma sprawdzone połączenie odpowiedniego wzmacniacza właśnie z tymi kolumnami? Wszelkie propozycje mile widziane :-), później oczywiście postaram się wygospodarować czas na odsłuch już konkretnych pozycji.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.