Skocz do zawartości
IGNORED

Cewki.Powietrzna, rdzeniowa czy walcowa?

lepiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, prośba do wszystkich o radę w powyższym temacie.

W schemacie zwrotnicy kolumny są zastosowane cewki powietrzne, które różnią się zasadniczo ceną, np. szpulowa 1.5 mH 0.142 Ohm - to koszt 25 zł, podczas gdy powietrzna 1.50 mH 0.380 Ohm - to już 51 zł.

Tak samo sprawa wygląda z kondensatorami, 100 uF Cross Cap kupuje się za 50 zł, podczas gdy MKT to już pestka, a może SCR MKP o tym samym V/uF.

Przy konstrukcji trójdrożnej ma to niebagatelne znaczenie, gdyż koszta te mogą wahać się od 500 zł aż do 1100 zł.

Powód prosty, kryzys, żartuje - czysto przyziemny, inny światopogląd ładniejszej połowy i proza życia.

Czy można dowolnie, zamiennie je używać, stosując kryterium oszczędnościowe? I jaki będzie miało to wpływ na ewentualne brzmienie?

Przepraszam za być może, dla niektórych, lamerskie pytanie i z góry dziękuję za odpowiedź

https://www.audiostereo.pl/topic/50693-cewkipowietrzna-rdzeniowa-czy-walcowa/

Niestety wpływ brzmieniowy będzie spory (na pewno większy niż w przypadku komponentów we wzmacniaczu choćby). Myślę, że koszt zwrotnic trzeba skalkulować pod przetworniki i obudowy. Wiadomo, że do głośników za 1000PLN nie warto szarpać się na zwrotki za 1100PLN ...

lepiotrek po pierwsze zawsze w doborze cewek kieruj się rezystancją gdyż ona ma najwięcej do dodania od siebie (dobre cewki mają w Polinku). Wracając do cewek to raczej zawsze daje się powietrzną na wysokotonowy i niestety rdzeniowe na resztę żeby zaoszczędzić kasę na produkcji zwrotnic, natomiast jak się to ma do dźwięku to już sami wiemy. Jeżeli natomiast masz cewkę z dużą ilością mH w dodatku o bardzo małej rezystancji to nie wiem czy dobrym pomysłem było by użycie cewki powietrznej w tym przypadku - ewentualnie zostaje powietrzna z bardzo grubym drutem lub szeroka taśmowa która zazwyczaj powala cenowo.

Ja przy okazji trochę się podczepię pod temat i bardzo miło było by jakby mi ktoś powiedział jak się ma zwrotnica mieszana z cewek taśmowych i powietrznych tz czy są jakieś zależności którymi trzeba bylo by się stosować poza samą rezystancją oczywiście, czy taśmowa nadaję się lepiej na midbass? (zakładając że mamy 2 cewki połączone ze sobą 2mH + 1mH) czy lepiej całą zwrotke z taśmowych czy z powietrznych?

Pozdrawiam

Witam.Osobiście nie kupowałbym drogich elementów na zwrotnice skoro stosunek ceny wynosi 1/1.Ale jeśli kolumny warte maja być bez zwrotnicy 1000zł to zdecydowanie lepiej wykonać kolumny za 2000zł a elementy kupić tanie.Jeśli tanie elementy to kondensatory MIFLEX,cewki powiedzmy z firm prawdopodobnie ALPHARD(NIE ZNAM WIELU FIRM)ale jest ich do oporu.W kazdym razie gwarantuje iż podwojenie kwoty na kolumny a zmniejszenie wydatków na zwrotnice na pewno wniesie więcej do dzwięku a niżeli na odwrót.Na pewno tańsze elementy nie zdegradują dzwięku.

Pozdrawiam.

Właśnie koledzy jak to jest z tymi cewkami,jaka różnicą ewentualnie sie cechuja w brzmieniu?.Czy jest różnica między nawiniętymi taśmą miedzianą a drutem miedzianym.Jakie czystości miedzi stosują firmy które produkują te cewki?Nie mam na mysli parametrów mierzalnych.

Głośniki w tej konstrukcji nie są specjalnie drogie jakieś 1400 zł na kolumnę. I rzeczywiście po przeczytaniu paru wpisów nie będę żałował na cewki powietrzne, tym bardzej że w porównaniu do kondesatorów nie jest to aż wielki wydatek. Jeśli chodzi zaś o kondy, to jest gorzej - SCR MKP 4 x 22 µF i jeden 100 µF na każdą kolumnę to 200 zł, nie mówiąc o reszcie zwrotnicy.

Czy można w związku z tym oszczędzać i zamiast SCR MKP dawać inne(gorsze?)

gorsze?? hehe czemu odrazu gorsze a nie lepiej lepsze :D i w dodatku tańsze?

Na sekcje wysokotonowe od zawsze proponuję Bosch MP natomiast na resztę Siemensa MKV - oba kondy można dostać najczęściej na niemieckim ebayu tylko trzeba poprostu "polować" na nie.

Wg mnie to nie tyle że są to lepsze kondy co topowe i zazwyczaj jadą po wszystkich dzisiejszych high-endowych jak po łysym koniu :D

Pozdrawiam

Chyba rozpatrywałem zakup kondensatorów tylko w Polsce, chociażby ze względu na cenę z przesyłką. Na ebay-u rzeczywiście można upolować taniej, ale doliczając koszty przysyłki czasem gra nie warta świeczki.

Poza tym wiesz, wszyscy pieją i zalecają stosować SCR MKR, stąd też moje pytania i rozterki.

Chciałbym dodać że jeśli już chcesz kupić lepsze elementy to kup je głównie do głośnika wysoko tonowego,on ma olbrzymie znaczenie w zestawie.Nie odkryłem tutaj Ameryki ale po prostu przypominam.Oczywiście wszystkie głośniki są odpowiedzialne za efekt finalny.Zeby nie było niepotrzebnych wpisów że tylko wysoko tonowy.

lepiotrek, 10 Kwi 2009, 12:12

>Na korzyść Bosch-a i Siemensa oczywiście?

Oczywiście :D Jedynie mógłbym dopowiedzieć jak juz zreszta wcześniej wspomniałem że Bosch nadaję się głównie na wysokotonowy, a na niskotonowy zdecydowanie MKV (chociaż MKV na wysokotonowy też będzie dobrze)

Natomiast może mi ktoś wyjaśnić jak to się ma z tymi cewkami taśmowymi a dokładnie w kombinacji mieszanej (taśmowo-powietrznej) połączonej równolegle?

Pozdrawiam

Chcesz cewki łaczyć równolegle żeby zmniejszyć ich indukcyjność czy masz w tym jakiś inny cel ?

Pytam bo nie spotkałem się w normalnych układach m.cz. i w.cz. z takim łaczeniem...

Zgadzam się co do SCR-badziew niemiłosierny.Co do Siemensa i Boscha to bym tak nie przesadzał z ich doskonałością.Ostatnio testowałem Siemensa -owszem detaliczny ale bezbarwny.Napewno lepszy od SCR ale czy może konkurować z najlepszymi to bym nie powiedział.Owszem jeśli uwzględnisz stosunek cena/jakość to jest to bardzo dobry kondensator.

Ja mimo wszystko wolę dopłacić i kupić Jantzen Superior lub Mundorf Supreme -choć o wiele droższe napewno warte swej ceny

>Ja mimo wszystko wolę dopłacić i kupić Jantzen Superior lub Mundorf Supreme -choć o wiele droższe

>napewno warte swej ceny

No tak ale w tym przypadku byłby to już przerost formy nad treścią. Zwrotnica do jednej kolumny na tych komponentach wyszłaby 800 zł - czyli nieweile mniej niż same głośniki.

A ja jak w temacie, szukam oszczędności przy jak najmniejszej stracie dla przekazu.

Ustawiłbym się na Crossa lub Siemensa.Prawda jednak jest taka że najlepiej albo potestować kilka wariantów bo może okazać się że zwykłe MKT lepiej zagra niż coś bardziej wyrafinowanego albo zlecić wykonanie zwrotnicy komuś kto się tym od lat zajmuje.

Rick, 10 Kwi 2009, 12:32

>Chcesz cewki łaczyć równolegle żeby zmniejszyć ich indukcyjność czy masz w tym jakiś inny cel ?

>Pytam bo nie spotkałem się w normalnych układach m.cz. i w.cz. z takim łaczeniem...

To tak na bazie experymentów, domyślam się że nie tylko ja próbowałem takiej zabawy, natomiast myślałem o innym napisałem o drugim :D żecz jasna chodziło mi szeregowe nie równoległe (no chyba że ktoś jest na tyle postrzelony co ja i też próbował zabawy z równoległymi to też mile widziene spostrzeżenia)

Dokładnie chodzi o zwrotke 2,5-way z czego sygnał na jeden głośnik leci tuż po jednej cewce jak to sie ma w przypadku zwrotnicy drugiego rzędu (12dB), natomiast na drugi głośnik leci przez dwie szeregowe jak to ma się w przypadku trzeciego rzędu (18dB).

Zastanawiam się co by mi wniosło zamiana np pierwszej cewki z powietrznej na taśmową lub odwrotnie

Pozdrawiam

>zlecić wykonanie zwrotnicy komuś kto się tym od lat zajmuje<

Tak też zrobiłem, pomiary i zwrotnice wykonał dla mnie jeden z kolegów z forum, ja natomiast kombinuje jak zaoszczędzić na wykazie elementów.

Cewka taśmowa też jest powietrzna - nie ma rdzenia.

Będzie miała niższą rezystancję niż drutowa co w przypadku głośnika niskotonowego jest istotne.

Cewki powietrzne nawijane drutem, czasami specjalnie o mniejszym przekroju żeby zwiększyć R spotykałem w torze średniotonowym żeby np. zmniejszyć dobroć cewki...

Natomiast jeśli zachowamy rezystancję powiedzmy w granicach kilku % bo dokładnniej było by raczej trudne, to czy coś wniesie nam taka cewka taśmowa do przekazu? Bo rzecz jasna że na taśmie inaczej prąd płynie niż w przypadku drutu a już w szczególności grubego. Patrząc z punktu fizyki to raczej powinno się to jakoś przenieść na brzmienie natomiast nie wiem jak i stąd moje pytanie.

lepiotrek jak chcesz już tak zaoszczędzić to cewki powietrzne wszędzie na wysokotonowy drut 0.7 na niskotonowy 1.6 lub ewentualnie 1.2 jakbyś miał z kasą bardzo cieńko. Kondensatorki jeśli nie masz czasu na polowanie na bosche lub siemensy to już prędzej wolałbym te crossy od scr, natomiast proponował bym iż mógłbyś jednak użyć dobrych na wysokotonowe np. Jantzen Superior tak żeby sekcja wysokotonowa była w 100% skończona (o ile nie ma tam dziesiątek uF bo cena powali), a na niskotonowe użyć crossa/mkt lub nawet elektrolita MDL ;D którego sobie wymienisz z czasem na coś konkretniejszego.

Pozdrawiam

Raczej nie uda się zachować rezystancji; np. cewka drutowa 1mH z drutu 1,4mm ma ok. 0,3 om a cewki taśmowe przy tej indukcyjności mają ok. 0,9-0,18 om a więc kilkakrotnie mniej

Rick a czy ja mówiłem o doborze pod kątem grubości przewodu? Dobierałem włśnie pod kątem rezystancji i np cewka 1.6mH z polinka powietrzna drutowa vs taśowa gdzie różnica rezystancji wynosi 0%

powietrzna *0024 CEWKA Cewka 1.60 mH 0.320 Ohm dr-1.60 h-30 FI-66

*CT1401.60 Cewka tasmowa 14 AWG 1.600mH 0.32 Ohm h-37 Fi- 77

A o różnice w brzmieniu biore stąd iż testowałem jaki wpływ na dźwięk ma goły drut o przekroju okrągłym, a goła cieniutka taśma, pomijając już fakt o samym efekcie naskórkowości jaki występuje w przypadku drutu kiedy to przepływa przez niego prąd zmenny.

Wogóle to nawet w tym przypadku grubość przewodu się zgadza :D

14AWG = przekrojowi 2,10mm2 = średnicy drutu 1,6mm.

lepiotrek, 10 Kwi 2009, 13:48

>Niestety są i to 47mf, 100 mF i 4x 22 mF.

Szczerze współczuję, przemyślę co można było by tutaj zrobić natomiast wątpie ażeby i tak to po kosztach zrobić przy takich pojemnościach ;/

Piotrek_kotek

Ok, masz rację, ja brałem pod uwagę trochę inne cewki :

Cewka taśmowa AlphaCore 14AWG 1.00mH 0.19ohm Cu - tu różnica jest zasadnicza - procentowa oczywiście :)

cewka AlphaCore 14AWG 1,6mH (brak takiej w ofercie Akkusa) powinna mieć 0,26om czyli ok. 10% mniej niż cewka z Polinku.

No ale to są drobiazgi i nie ma o co kopii kruszyć :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.