Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy H a jakosc dzwieku...

darekdz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bede wdzieczny za fachowe wyjasnienie powodu i sensu budowy wzmacniaczy klasy H w domowych koncowkach mocy.

Co jest powodem stosowania takich konstrukcji (moze oszczednosci?) oraz jaki ma to wplyw na jakosc dzwieku w zestawieniu z klasa AB i D ?

https://www.audiostereo.pl/topic/50727-wzmacniacz-klasy-h-a-jakosc-dzwieku/

Nie wiem, co to klasa H, ale powiedz Darekdz jak idą poszukiwania wzmacniacza do KD? Czego słuchałeś, jakie wrażenia pozostawił Usher, jak radził sobie Rotel?

W najnowszym Hi-Fi i Muzyce b.dobrze opisują nowego Arcama 600, klasa G tym razem, tylko że drogi straszliwie, bo 14 tys, a pamiętam, że w zapowiedziach sprzed początku "kryzysu" miał kosztować 9999zł.

Sorki, że nie w temacie.

Klasa H to wzmaki glownie do zastosowan w car audio. W skrocie maja zmienna moc w zaleznosci od wartosci napiecia zasilajacego z alternatora 12-14V.

Wlasnie wszystko jest w temacie:) Ostatnio ktos na forum wywolal temat sprzetu Emotiva i przyznam, ze mnie kusi. Po lekturze DIY jestem w stanie uznac, ze to faktycznie m aprawo grac za taka kase a ceny 14 tys PLN sa calkowicie z kosmosu. Nie sluchalem nic nowego bo Rotela jeszcze nie ma no i zrazili mnie podejsciem do Klienta. Dane mocy sprzetu jakie podaja nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia. Bawia sie cyframi a tym samym wynika z tego, ze chca trafic do laikow. Rotel mnie zawiodl. Usher - jak pisalem same prroblemy z uzyskaniem czystego dzwieku. Koniecznosc odseparowania ustawienia nawet od cyfrowych zrodel itp. Kolega Wolf zarazil mnie Anthemem A5 ale to tez prawie 16tys.

Na dzis po glowie chodzi mi wiec zakup w ciemno

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

stad moje pytanie o klase H.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klasa H (G) to nic innego, jak wzmacniacz klasy AB z przełączanym napięciem zasilającym końcówki mocy.

O ile oznaczenia A, B, AB mówią coś o konfiguracji (polaryzacji) tranzystorów wyjściowych (a co za tym idzie, teoretycznie o jakości brzmienia), o tyle "H" oznacza jedynie przełączane napięcie zasilania.

Stosuje się ją w celu zminimalizowania mocy strat na tranzystorach końcowych. Napięcie zasilania jest niskie dla małych sygnałów wejściowych, a wzrasta dla dużych.

A wpływ na brzmienie? Zależy od konkretnego modelu... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.