Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens td-145 ulepszacze

mikowaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuje popracować nad swoim thorensem odrobinę i w związku z tym mam kilka pytań do osób potencjalnie bardziej doświadczonych.

1. Zmuszony jestem wymienić wtyki rca na oryginalnym kablu. Nie wiem tylko czy nie lepiej zamontować gniazda. Jedyna rzecz która budzi moje wątpliwości to fakt, że z ramienia do gniazd sygnał i tak będzie musiał iść po oryginalnym kablu, bo jest on zbyt głęboko zamontowany i raczej ni będę próbował się do niego dogrzebać. Czy w takim razie gniazda mają sens? Czy nie lepiej będzie zmienić same wtyki? Jak szanowni koledzy to widzą?

2. Na ebayu jest mata teoretycznie tłumiąca drgania chassis, podklejana od spodu. Proste pytanie. Czy to działa? Mniej zależy mi na poprawie dźwięku (tu raczej jestem sceptyczny jest chodzi o takie wynalazki) a bardziej o możliwość przedłużenia żywota płyt.

3. Wydaje mi się, że talerz odchyla się odrobinę do tyłu. Co może być przyczyną? Może czas się zakręcić za nowymi sprężynami amortyzującymi?

4. Jak się steruje vta w fabrycznym ramieniu tp-16?

4. a. Co polecacie jako matę na talerz? Fabryczną gumę wyrzuciłem dość szybko i dałem korek, ale ten jest dla odmiany cienki przez co ewidentnie przydało by się podsterować vta.

5. Czy ktoś zna się na ramionach tp-16? Z grubsza wiem jak sterować anty-skatingiem, ale może jakiś opis pokręteł?

6. Co jeszcze można ulepszyć?

No, dzięki wielkie z góry. Dorzucam foty, tak dla lansu.

Mikołaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9689-100007777 1239483896_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/50739-thorens-td-145-ulepszacze/

Wypowiem się tylko w kwesji kabli ,gniazd RCA.Lepiej zachować orginalny kabel z uwagi na jego pojemność zgraną z wkaldką. Czasem zamiana okablowania może szkodzić .Założyć pzostaje tylko wtyki RCA dla ulatwienia podlaczenia do pre

conri, 11 Kwi 2009, 23:11

>Wypowiem się tylko w kwesji kabli ,gniazd RCA.Lepiej zachować orginalny kabel z uwagi na jego

>pojemność zgraną z wkaldką. Czasem zamiana okablowania może szkodzić .Założyć pzostaje tylko wtyki

>RCA dla ulatwienia podlaczenia do pre

Ha. No właśnie. Może zaszkodzić. Co prawda nie bardzo widzę związek kabla z wkładką - mam współczesnego ortofona 510 mkII, jak się złotówa wzmocni zmienię na dl-103. Nie wiem co fabrycznie montowali w thorensach, ale wydaje mi się, że wkładka jest wymienna, zatem kabel nie będzie raczej dopasowany.

Wtyki miałem od początku rca, ale mi się jeden uszkodził. Życie.

W każdym razie dzięki, faktycznie chyba walne nowe wtyki, może ktoś coś polecić? Tak do 100 zł za parę.

No wiem, kocham go. Naprawdę.

Kabel sygnałowy to te szary, podwójny na południu, jest bezpośrednio od ramienia. Poza tym są jeszcze czerwone kable do tajemniczego układu powyżej. Przy okazji może ktoś wie od czego one są?

wojtek41, 11 Kwi 2009, 23:30

>Co do sprężyn...regulacja powinna pomóc.

Ha. No właśnie. Jak to się robi? Wystarczy pokręcić tymi zakrętkami na sprężynach z niebieskim kleksem?

Grają Woody Shaw i Freddie Hubbard - Double Take

Pokombinuj,z tymi nakretkami. Podkręć sprężyny do odpowiedniego wypoziomowania....Powinno się ustawić, sprężyn raczej się nie wymienia...Z ramieniem nie pomogę, mam TP - 14...zabytek..:). Jednak stworzone do wkładek MC. Okablowanie bym zmienił...Ps. Lubię F.Hubbarda...szkoda,szkoda...że odszedł...polecam koncert z Joe Hendersonem z 1984 (fantasy USA)..kapitalna płyta...Swoją drogą Thorens jest chyba stworzony do tej muzyki...pozdro.

Poczytaj

Ukryta Zawartość

Ja wytłumiłem chassis i pozbyłem się przydźwięku z silnika Ramię wymieniłem na sme ale zdaje się że jest tam też coś o regulacji VTA w oryginalnym tp co do kabla z ramienia to ni jest to zbyt skomplikowane. na podstawie ramienia powinny być styki kolejne są w takiej plastikowej puszce gdzie podłączona jest również masa z subchassis. Były jednak dyskusje na forum że zmiana interkonektu nie zawsze daje dobre rezultaty. Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział w razie czego wrócisz do poprzedniego stanu. Pokombinuj z tymi tweakami zazwyczaj są niedrogie a efekty są. zwłaszcza po ustawieniu zawieszenia

Ukryta Zawartość

Sorry przyjrzałem się zdjęciom i to co pisałem o stykach dotyczy mojej 160 tu jest inaczej ale ten szary kabel sygnałowy na pewno nie przechodzi bezpośrednio w okablowanie ramienia tam musza byc jakieś styki

No dzięki wielkie. Stronę theanalogdept znam, ale niestety tamte modyfikacje dotyczą modelu 160, niby to samo, ale diabeł tkwi w szczegółach. Oglądając zdjęcia wnętrza td-160 widać wyraźne uproszczenia, szczególnie jeśli chodzi o system mocowania ramienia. Odpada cały złom związany z automatem podnoszącym ramię na końcu płyty (swoją drogą, gdzie to się reguluje?). Zupełnie pewien nie jestem, muszę wreszcie zajrzeć mu do wnętrza, bo zdjęcia zrobiłem dawno temu i od tamtej pory go nie rozbierałem, co by się nie przeziębił.

A właśnie - sme. Rozumiem, że użyłeś gotowego adaptera, takiej blaszki z dziurką za kilka funtów na ebayu? Czy nowe ramię montuje się na płynnym zawieszeniu, czy może na twardo?

Dzięki.

bat73, 12 Kwi 2009, 22:04

>czerwone kable służą automatyce wyłączania obrotów i podnoszenia ramienia

No super, o to mi chodziło. Wiesz może gdzie się reguluje moment wyłączenia na końcu płyty? Coś to u mnie nie bardzo śmiga...

bat73, 12 Kwi 2009, 22:01

>Sorry przyjrzałem się zdjęciom i to co pisałem o stykach dotyczy mojej 160 tu jest inaczej ale ten

>szary kabel sygnałowy na pewno nie przechodzi bezpośrednio w okablowanie ramienia tam musza byc

>jakieś styki

No pewnie masz rację, ale kurde wygląda, że trzeba by tą szarą skrzynie otworzyć, nie uśmiecha mi się to...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety 145 nie regulowałem ale regulacja momentu wyłączania musi być w podstawie ramienia (tam gdzie dochodzą te czerwone kabelki. sme zamocowałem na tej blaszce z ebay na gumowych podkładkach choć kupiłem tę wersję do sztywnego montażu co do tweaków to różnica między 160 a 145 to tylko ta automatyka to tylko utrudnia wytłumienie chassis bo masz sporo elementów do niej poprzyczepianych poza tym różnic nie ma. gdybyś chciał zamontować sme to i tak z automatyki musisz zrezygnować i możesz ją wtedy wymontować

bat73, 12 Kwi 2009, 22:18

Raczej nic nie będę wymontowywał. Za bardzo lubię ten złom takim jaki jest, ale być może kupie kiedyś 160 specjalnie pod sme albo regę i byłem ciekaw.

Przy ramieniu nie widać regulacji, ale na pewno ktoś kiedyś procedurę opisał, więc pewnie da się znaleźć. Albo może ktoś będzie miły i podpowie....

bat73, 12 Kwi 2009, 22:21

>no ale tam są jakieś śrubeczki - śrubokręt w garść i spokojnie krzywdy mu nie zrobisz nic na siłę

>najwyżej weź większy młotek :)

No dobra, spróbuje, ale nie dzisiaj. 2 ciechany i ręce się nie nadają do operowania. He.

co ma kabel do wkładki wielcy audiofile to jak zmienisz wkładkę z igłą to poszukaj se kabla proste ale prawdziwe przewody z roku70-80 mają sie nijak do obecnie produkowanych oczywiście markowych choć nie zawsze marka znaczy lep[szy)

grzybek-6, 16 Kwi 2009, 10:26

Tak też mi się wydawało, nic to, może kolega miał coś innego na myśli.

Wracając do tematu, jaki kabelek do thorensa z DL-103?

Byle nie za drogi.

Dzięki.

Zrób sobie kabel z Klotz'a - dwie żyły w ekranie. Ekran podpięty z jednej strony.

K

Ps. Kable 70/80 są z reguły bardzo dobre. Pomijam uszkodzenia mechaniczne wtyków. Robiliśmy ostatnio Thorensa + baaaardzo stare SME z gatunku tych ciężkich. Na oryginalnym kablu zagrał pięknie.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zapomniałeś kolego że kabelki potrafią się utleniać,ale jeśli zagrało dobrze to ok więc czemu obecnie jest stosowane srebro złoto itp oraz odpowiednie stopy cyny gdyby to nie miało znaczenia to poco stosować Klotza,zabawa w winyle jest droga a sprzęt z All jest zdezelowany no chyba że ktoś ma kasę to proszę gram =4.500f wkładka4000f wzmak=4000-8000f i do tego wizyta u fachowca z prawdziwego zdażenia.Najpierw jest Linn i Thorens a póżniej długo długo długo długo nic

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.