Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens td-145 ulepszacze

mikowaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wreszcie udało mi się przeprowadzić pewne ulepszenia gramofonu, wg. niektórych wskazów od szanownych kolegów.

Przede wszystkich udało mi się wymienić okablowanie. W te chwili w zestawie pracują kable Klotz LA Grange GY107 z wtykami nakamichi. Operacja lutowania poszła dość sprawnie, przy czym rzecz nie była prosta, ponieważ oryginalne kable były znacznie cieńsze. Musiałem przy tym zrezygnować z oryginalnej, plastikowej osłony przy nasadzie ramienia. Zdecydowałem się nie wiercić otworów na chiche, jestem zwolennikiem rozwiązań zmiejszających liczbę punktów "krytycznych", czyli lutów, połączeń, wtyków.

Do tego VTA wyregulowałem matą korkową z ebaya, robioną na zamówienie, dzięki czemu mogłem określić jej grubość. Wykorzystałem parametry oryginalnej maty gumowej. Wyszło idealnie.

Na koniec wreszcie pozbyłem się Ortofona i gra MC Denon dl-103. Różnice nawet ja słyszę.

Zabawa z wkładką skłoniła mnie do kupienia narzędzia do kalibracji nacisku Shure SFG-2. Okazało się przy tym, że dl-103 jest odrobinę za ciężki do tp-16, ale wymagane 2.5 grama nacisku udało się w końcu uzyskać.

Poza tym drobne regulacje. Pobawiłem się śrubami od zawieszenia i udało mi się wypoziomować talerz oraz trochę "utwardzić" zawieszenie, przez co ramie nie reaguje na najdrobniejsze wstrząsy, co było wcześniej odrobinę upierdliwe. Ciągle zastanawiam się nad materiałem tłumiącym do chassis oraz wymianą okablowania ramienia na srebro - z tym, że nie wiem czy nie za cienki na to ze mnie majsterkowicz.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Kupa śmiechu z takim gramofonem.

Zdjęcia niestety bez wnętrza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9689-100000757 1246906219_thumb.jpg

post-9689-100000758 1246906219_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratulacje Wytłum sobie jeszcze chassis jakąś samoprzylepną matą bitumiczną. Ja używałem Dynamatu ale pewnie można dostać coś podobnego znacznie taniej bez znanej nazwy. W każdym bądź razie efekty są słyszalne - pozbyłem się lekkiego przydźwięku od silnika.

Jak już napisałem wcześniej, wkładka Dl-103 okazała się odrobinę za ciężka.

Ramię dało się ustawić na nacisk wskazany przez producenta, ale tylko z użyciem dodatkowego narzędzia.

Mówiąc krótko, obciążenie jest poza skalą miary na ramieniu.

Na ebayu znalazłem odważnik do tp-16 i zastanawiam się, czy dodanie drugiej przeciwwagi jest dobrym pomysłem? Czy nie zmieni np. parametrów pracy antyskatingu?

Dzięki za pomoc.

ahaja, 14 Lip 2009, 01:30

>Dodaj dociążenie na headshellu. Zwiększysz masę efektywną ramienia.

>

>K

Nie bardzo rozumiem. To właśnie headshell razem z wkładką ważą za dużo.

Jak go jeszcze dociążę to odważnik na drugim końcu nie będzie tego wstanie skompensować... nie?

Gość vasa

(Konto usunięte)

Dodanie drugiej będzie prawdopodobnie przesadą i ramię nie da się zrównoważyć i wtedy dociążyć headshell. Można założyć cięższą. Nie wiem czy występują przeciwwagi o różnych masach do tego ramienia ale jest to możliwe. Ewentualnie pozostaje tokarz który dorobi cięższą przeciwwagę.

Na antyscating nie będzie to miało wpływu, większe obciążenie pionowe nie zmieni istotnie oporu przy obrocie łożyska w poziomie więc nie zmieni to realnie siły z antyscatingu.

Gość vasa

(Konto usunięte)

I jeszcze uwaga co do Denona. To jedna z najtwardszych wkładek, wymaga ciężkiego ramienia i dopiero wtedy pokazuje na co ją stać. W przypadku Twojego ramienia dodatkowe 10g na headshellu dałoby świetny efekt.

artPaw, 14 Lip 2009, 12:02

>mikowaj

>Teoretyczny headshell o masie np. 100kg z naciskiem igły np. 2 gram.

>Czy będzie tak samo jak z "normalnym" i naciskiem igły 2 gram.

No tego właśnie nie łapie.

Oczywiście nie będzie tak samo, ale dźwięki to to wydaje poprzez drgania igły napędzane kształtem rowka, więc jaki wpływ może tu mieć ciężar samego headshella? Stabilność?

Jest tak jak napisał vasa. Ma to przełożenie na dźwięk bo zmienia się rezonans ramienia. Inaczej ta wkładka będzie 'ćpać' tym ramieniem zamiast grać. Warto dorobić sobie taką wagę (cięższą) dla zrównoważenia dociążonego ramienia. Nacisk wtedy ustawiasz dokładnie z pomocą wagi elektronicznej za jakieś 45zł z alledrogo.

Miałem MC10 i Dl103 na innym ramieniu w Thorensie ... teraz jednak MC pogrywają u mnie , ale na ciężkim ramieniu Ortofona. Inna liga i inne granie.

K

Ps. Poszukaj na forum wpisów np Alexandra, profee'ego o masie efektywnej ramienia.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość vasa

(Konto usunięte)

mikowaj, 14 Lip 2009, 11:21

>Ciekawe.

>Przecież nacisk igły na płytę i tak się nie zmieni, więc na czym będzie polegała różnica?

Igła to sprężyna, ramię to ciężarek.

Jeśli na sprężynie powiesimy lekki ciężarek to częstotliwość drgań będzie większa niż gdybyśmy powiesili znacznie cięższy (na tej samej igle/sprężynie) A w przypadku ramienia ma być ściśle określona 8-11hz. I nie chodzi tu o nacisk ale o masę drgającą.

• 2 tygodnie później...

Na koniec jeszcze wytłumienie chassis matą bitumiczną i ostateczna fotka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

A dlaczego nie wytlumiles tylko subpalter, na wewnetrzna strone 'blatu' nie starczylo. Ja wlasnie wczoraj wykleilem, jeszcze rozruch na dzis wieczor zostawiam. A te kable masz klotza, bo wygladaja podobnie. Ja jestem z nich zadowolony. Tylko wkladke na AT150mlx wymienilem.

• 3 tygodnie później...

Zakupiłem na ebayu zestaw do tweaków Thorensa. Generalnie składa się on z różnej średnicy pierścieni gumowych które zakładane na różne strategiczne miejsca mają tłumić drgania. Jest tam też krążek z PTFE do podłożenia pod szpindel subplatera. Jak wpływa to wszystko na dźwięk trudno mi powiedzieć bo zastosowałem to wszystko hurtem bez przeprowadzania odsłuchów porównawczych w dodatku wytłumiając jeszcze subchassis i usuwając gumowe podkładki z ramienia SME. Gra fajnie.Jest tam jednak jeszcze jedna rzecz i ona naprawdę działa. Otóż jest to zewnętrzne łożysko dla ośki silnika. Moje obydwa silniki ( mam dwa - jeden w zapasie) zaczęły wydawać w czasie pracy dość wyraźne tykające odgłosy. Niby w odtwarzaniu nieuchwytne ale gramofon "tykał". To łożysko zlikwidowało problem w 100 %. Nie trzeba koniecznie kupować tego zestawu (chyba że ktoś jest tak leniwy jak ja) myślę że da się to zrobić za nieduże pieniądze. Jest to tuleja z mosiądzu albo czegoś w tym stylu ( w każdym razie żółty metal) z około 3 milimetrowym kołnierzem z jednej strony. Wewnątrz nagwintowana. Wewnętrzny otwór ciasno wpasowuje się na wypustkę silnika otaczającą dolny koniec jego osi (radzą przykleić kołnierz cyjanopanem albo żywicą) do środka daje się smar, 4 mm kulkę i dokręca śrubą z łożem dla kulki. Wszystko to nieco unosi oś silnika i usuwa stukanie.

Jak rozkręcę gramofon to coś cyknę. Niestety w aukcji nie ma zdjęć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że zrobienie tego łożyska nie powinno być problemem. w zasadzie istotna jest tylko precyzyjne wykonanie otworu wewnątrz tulei tak żeby ciasno wchodził na ten występ silnika. Nagwintować wewnątrz oczywiście zostawiając jakieś 1,5- 2 mm gładkiej powierzchni od strony silnika dla mocowania. Wiem że mój opis może być trudny do zrozumienia więc jak tylko będę zmieniał dolną płytę plinty zrobię zdjęcia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.