Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer - na kolcach czy nie?

Mysz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - proszę o informacje - czy subwoofer powinien stać na kolcach, podobnie jak kolumny, czy jednak na przykład na gumowych krążkach - podkładkach? Jak będzie lepiej dla dźwięku - czy to ma jakieś znaczenie?

pozdrawia Mysz

https://www.audiostereo.pl/topic/5087-subwoofer-na-kolcach-czy-nie/

1. Jesli masz dywan/wykladzione, a pod dywanem beton to lepiej postawic na kolcach, ktore przez dywan wbija sie do betona i gwarantuja lepsze polaczenie z podloga. dzieki takiemu sztywnemu polaczeniu obudowy suba i podlogi "wirtualnie" zwiekszasz mase obudowe suba. Dzieki temu obudowa ta jest mniej podatna na wlasne rezonansy i umozliwia bardziej kontrolowany bass bez "przydzwiekow" obudowy (im wieksza masa obudowy tym lepsze tlumienie rezonansow, a wlasciwie przesuwanie rezonansow w zakres czestotliwosci mniej slyszalnych")

2. Jesli masz kafle patrz powyzej

3. Jesli masz parkiet albo panele, to kolce nie odgrywaja roli, gdyz sam parkiet jest zbyt lekki, zawieszony elastycznie i sam wpada w dodatkowe rezonanse (pobudzony subem) w tym wypadku lepszy jest filc/guma (kolce spelnialy by raczej role "optyki")

optymalne jest 1.

xajas

www.jaschiks.com

xajas;

to znaczy, że tak jak w moim wypadku mam dębową klepkę, to moze stac u mnie na gumowych nózkach. Mam B&W asw600 i tam sa dodane i kolce i gumowe nózki. Ja używałem początkowo kolce, ale ze wzgłędu na problemy z przesówaniem (co by sie dostac do panelu sterującego, przy przełączaniu między kd a muzyką), musiałem zmienić na te gumowe. A co sądzisz o moim pomyśle; mogę załatwic płytę granitowa (mam znajomego kamieniarza) i na nim postawić suba na kolcach, Jest sens, czy nie?

jesli ta plyta od kamieniarza miala by sensowny ciezar to moze tak, ale ja tam bym nie przecenial znaczenia takiego tuningu. Czy ktos z was widzial w stdiach nagraniowych glosniki na kolcach na plytkach marmurowych?

Mysle ze to raczej "audiofilski" wymysl.

xajas

www.jaschiks.com

Denolover, takie podejscie to lubie - przyznac sie ze nie wszystko musi miec gleboki akustyczny sens. Czasami optyka i uciecha z zabawy w te klocki, bez checi/koniecznosci wymyslania filozofii jest wystarczajacym powodem !!!

xajas

www.jaschiks.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.