Skocz do zawartości
IGNORED

Gryphon Callisto 2100/2200 - różnice?

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ w warszawskich sklepach nie można zdybać Gryphona 2100, a ja miałem wielką przyjemnośc słuchać mocniejszej wersji, ciekaw jestem, czy ktoś słuchał obydwu urządzeń i może coś napisać o różnicach brzmieniowych. Z technicznego punktu widzenia, oba wzmacniacze różnią się tylko (a może aż) oddawaną mocą, a co za tym idzie zasilaniem. W 2200 zastosowano kondensatory na wyższe napięcie (100V w stosunku do 63V), zasilanie zwiększono z +/-60V do +/-76V, no i oczywiście umieszczono dwa razy więcej tranzystorów w stopniu wyjściowym. Poza tym identyczna topologia i podzespoły. Oczywiście, zasilanie we wzmacniaczu to bardzo dużo, ale czy możliwe, że 2100 to już inna klasa brzmienia niż starszy i mocniejszy brat?

Pewnie, że najlepiej sprawdzić to na własne uszy, ale wtedy trzeba zabierać d... w troki i jechać z własnymi kolumnami do Nieporętu, gdzie urzęduje dystrybutor (który z niewiadomych przyczyn skąpi sklepom swoich urządzeń). Nawet nie wiem, czy mają tam salę odsłuchową.

W każdym razie byłbym wdzieczny za opinie osób, które słuchały, słyszały, obcowały z, domyślają się, albo wręcz wiedzą na pewno ;-))

PS. Lacrimosa, gdzie przepadłeś???

Gutten-

Wiem ze masz slabosc do Mcintosh'a , hmm od kilku tygdni zauwazylem ze jestes uwiedzony przez dobra lampe. Mam ogromna przyjemnosc Ciebie poinformowac o nowym zintegrowanym Mcintosh'u bazowanym na lampie.

Mysle tutaj o MA 2275 bedzie to wzmacniacz bazowany na KT-88 , 75 W na kanal, z wygladu tak samo jako 6900 z tym ze bedzie mial przedni panel wyzszy.

Pytasz ile ta przyjemnosc? Wiec, jezeli masz dobrego i nie pazernego dystrybutora to powinien nie kosztowac wiecej niz 33000 zl.

Gryphon 21/22 - 2200 jest bardziej muskularny, ma wiecej WEIGHT niz 2100, srednie sa bardziej gladkie bardziej wypolerowane-zgodne. 2200 dzwiek ma bardziej high-end. 2100 brzmi dla mnie jak dobry Hi-FI jezeli moglbym sobie pozwolic na taka analogie.

Ale za nim podejmiesz jakiesz nastepne kroki to musisz posluchac JRDG Concentra 2 THERE IS NO SUBSTITUTE :-)

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Dzięki Lacrimosa, ale masz refleks ;-))))

Rzecz w tym, że po niedawnym odsłuchu McIntosh juz nie jest "my cup of tea". Pogryzł się z Elakami 510 straszliwie. Okazało się, że moje skromne kolumienki lubią bardzo dużo prądu i wzmacniacze grające bardoz dynamicznie i przejrzyście. Z Callisto 2200 usłyszałem za to brzmienie, za które dałbym się pokroić. Tylko ta cena... Właśnie dlatego pytałem o 2100, bo kosztuje dokładnie tyle co Mac 6900. A lampa spodobała mi się na razie tylko jedna, czyli Jolida 502 (ale na Sovtekach 6550 oczywiście). Też grała bardzo dynamicznie, przejrzyście i z wykopem, tak więc szkoła brzmienia ta sama (nie-lampowa) co Gryphon, tylko klasa inna. Concentry chciałbym posłuchać, ale zdaje się, że w Warszawie nie ma ani jednej sztuki. Czytałem jak dotąd tylko recenzję. Nie wiem, na ile można jej wierzyć, ale wynika, że Concentra to przeciwieństwo Gryphona - brzmienie miękkie, przestrzenne i przyjemne dla ucha. W najbliższym czasie chcę jeszcze posłuchać Krella KAV-300 i dzielonego Gamuta. Temu pierwszemu na pewno dynamiki nie brakuje. Zresztą zobaczymy.

Pzdr.

Gutten->>>

Nie marnuj czasu na Krell 300Il jest nowy KAV-400xi ktory mialem przyjmnosc nie dawno uslyszec. Ta integra jest nie przecietnie M-U-Z-Y-K-A-L-N-A jak na produkt od Krell'a , ponadto Danny-Boy popuscil i jest teraz filantropem :-) nowa 400 kosztuje $1000 mniej w DETALU !!!!

Pozdr.

Gamut FORGET ABOUT IT TO LEAN

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

gutten a ogłoszenia czasem przeglądasz? Polecem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"GRYPHON Callisto 2200.Urządzenie nowe na gwarancji.Karton,papiery,itd. Cena-15.000 pln"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>> paavo

Pomysł świetny. Musimy tylko zabrać jakieś "mocne" argumenty (widziałem takie na filmach gangsterskich).

>> Lacrimosa

Jestem przekonany, że jak nowy Krell dotrze do Polski, to będzie kosztował 1000$ więcej. Takiego już mamy dystrybutora. Ale wtedy pokażę mu Twój wpis, żeby go zawstydzić.

> Gutten et al.

Oh screw it... Jest czarna noc... ;-)

Sadze, ze towarzystwo na tym forum jest jedyna w miare spojna grupa opiniotworcza w zakresie tzw. hi-end czy jak go zwal. Biorac pod uwage rozmiar rynku, stawiam perly przeciwko wieprzom, ze bylibysmy w stanie wywrzec nacisk na niejednego dystrybutora.

Nie wierzy ktos??? Sprobujmy!

Buee, taki tam Gryphon ;-)))

Ale masz rację. We wszystkich odwiedzanych przez mnie salonach audio doskonale juz wiedzą, czym jest nasze forum. Ostatnio usłyszałem nawet termin "lukarowcy" z ust pewnego sprzedawcy. Trzeba kuć żelazo, póki gorące...

gutten,

na stronie www.hi-end.pl jest obszerny test porónawczy Calisto 2200 i 2100, wraz z rzutem oka do flaczków. Recenzent strasznie sięj arał odsłuchem obu maszynek, jak to napisał: został zmieciony wraz z fotelem , po czym jeszcze wdeptany w ziemię. Ciekaw byłem na ile gość koloryzuje, ale po twojej relacji z odsłuchu rozmumiem, że nie było tam krzty przesady.

Mam ten numer Hi-End.pl. Dobry jest opis techniczny, natomiast różnice brzmieniowe pomiędzy obydwoma wzmacniaczami zostały potraktowane b. lakonicznie. Gdybym nie słuchał Gryphona też bym im nie wierzył, bo redaktorzy Hi-End.pl z zasady onanizowali się wszystkim, co recenzowali. Na przykład z ich recenzji Vincenta 233 wynika, że nie warto dopłacać do Marka Levinsona, skoro Wicek oferuje równie hi-endowe brzmienie.

A propos Krella, właśnie dzwoniłem do Audioklanu z pytaniem o nowy KAV 400xi. Kosztuje dokładnie tyle samo, co poprzednik. Jak można się było spodziewać, dystrybutor dyskretnie pominął fakt, że producent oferuje nowe urządzenie po znacznie niższej cenie niż poprzednie.

panowie, a ta cena 38000zł za Calisto 2200 jest tak absolutnie ostateczna?

Jeszcze jedno, czy ktoś słuchał CD Gryphona bodajże Tabu CD1 , czy jakoś tak, jest to równie dobre w swoim gatunku jak ich integra?

>>> Gutten: Nad S300,jak nadal suponują Angole na Zero Gain, to z niewielkimi zmianami Gryphon Tabu Century,oba zaprojektowane w Danii, przez pewien czas pokrywali się niektórzy udziałowcy w obu firmach(rzeczywiście,przez peweine czas NAD był duński a i 3020 zaprojektował również Dun). Kiedy zdaniem Gryphona ichni Tabu miał dokończyć żywota w ofercie.... . Cenę trzeba było obniżyc,bo kupujący markę Gryphon nie byłby dał tyle samo za kojarzoną z legendą butter and bread NAD'a..... Może to niedoceniony brylancik ? Nie wiem, nigdy nie miałem okazji.........

gutten

Audioklan, oferując nowego Krella - tańszego od 1000 baksów - w cenie poprzednika, rozumuje tak: klient i tak będzie zadowolony, bo dostanie przecie nowy model w cenie starego. A że w Stanach on panie tańszy? E tam, klient głupi, i tak przyjdzie do nas. Chore: tak jak cały AK.

Podobieństwa między srebrnym NAD-em i Tabu to żadna tajemnica, wystarczy przyjrzeć się bebechom. Nada Eski słuchałem, ale z innymi kolumnami (Danish Physics) i na tragicznych kablach, więc niewiele mogę powiedzieć, poza tym, że bas obfity i z wykopem, bardzo dobra przestrzeń i dynamika. Też jest na mojej "short list" ale... Jezu, tyle tego do słuchania, a czasu tak mało. Chciałbym też sprawdzić, jak wypadnie końcówka z preampem. Dwieście watów to juz nie żarty, podobno ten zestaw uciągnął nawet dwuomowe Legacy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.