Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

... aktualnie Bob Marley, wcześniej : Katarina Whalens, Gordon Haskel, Buffalo Springfield, Zappa, Neil Yoyng,

Wishone Ash, Tom Petty - wsio po kilka kawałków.

Wieczorem winyle z prehistorii, mniam.

O ile bardzo donośne odgłosy, towarzyszące wiosennemu przeziębieniu mi na to pozwolą, to spróbuję posłuchać Haendla z dzisiejszej GW. :)

Pozdrowienia.

Ł.A. Woman

dzisiejszy handel w gw bardzo dobry - szczegolnie druga czesc plyty z emmą kirby - ta pani to jednak klasa sama dla siebie!

u mnie dzisiaj metheny 80/81, dżem - nagrania koncertowe, nirvana "nevermind" oraz rage against the machine - pierwsza plyta. teraz collin walcott/don cherry/nana vasconcelos czyli "codona3"

pozdrowienia

Przez najbliższy tydzień, od jutra bede słuchał szumu drzew, traw, deszczu, pszczół, śpiewu ptaków i kojącego dzwięku palnika grzejącego kubek herbaty:

Jadę w Beskid Niski (pewnie tez zachaczę o Bieszczady).

Trzymajcie się ciepło wszyscy :)

wojtekitek

wojtekitek, 20 Kwi 2006, 21:31

>Przez najbliższy tydzień, od jutra bede słuchał szumu drzew, traw, deszczu, pszczół, śpiewu ptaków

>i kojącego dzwięku palnika grzejącego kubek herbaty:

>Jadę w Beskid Niski (pewnie tez zachaczę o Bieszczady).

>Trzymajcie się ciepło wszyscy :)

>wojtekitek

Ha ! I słusznie.W pi....ec wszystkie klamoty,kable,kondycjonery,gniazdka i gniazda. Ładniejsze są gniazda ptaków....

- carmignola ( i marcon) na płytach z vivaldim, bachem. uważam, że mało osób potrafi tak pieknie grać barokowe koncerty skrzypcowe jak mistrz carmignola. nie jest zbyt dokladny, czasem w porownaniu do innych wykonawcow "straci" jakas nute, czasem zbyt forsuje tempa, czasem z kolei bardzo zwalnia. Mimo tego, a moze wlasnie dlatego jest przejmujacy, wzruszający, autentyczny. slychac, ze gra zywy czlowiek i to na dodatek, moim zdaniem, geniusz.

- g. kremer gra sonaty i partity bacha - wspaniały dwupłytowy album wydany przez ECM. w porównaniu do lubianej na tym forum H. Hahn - słychac dojrzalosc muzyka. jest piekielnie dokladny, poukladany, jego gra jest przemyslana. to zupełne przeciwstawienstwo barokowych wybryków carmignoli, ale równie zachwycające.

I bądz tu mądry - jaka jest recepta na granie muzyki. dwóch muzyków skrajnie różnych, dwa muzyczne światy - i obaj wspaniali, obaj dostarczają wiele emocji i radości. genialne:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35-100003189 1170290569_thumb.jpg

post-35-100003190 1170290568_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->parmenides

>- g. kremer gra sonaty i partity bacha - wspaniały dwupłytowy album wydany przez ECM. w porównaniu

>do lubianej na tym forum H. Hahn - słychac dojrzalosc muzyka. jest piekielnie dokladny, poukladany,

>jego gra jest przemyslana. to zupełne przeciwstawienstwo barokowych wybryków carmignoli, ale równie

>zachwycające.

Cześć

A czy znasz wykonaie partit R.Podger (Ch.Classics)?Jeśli tak to please porównaj je z G.Kremerem, bardzo jestem ciekaw Twojego zdania.

Dziekuję

PP

JSB Sonntage nach Trinitatis II K.Richter

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio nabyłem parę zacnych płyt krajowych. Olesie z Trzaska (mikro muzik) i Olesie z Jorgansmannem (Directions). Obie plyty wyborne, a poza tym swietnie nagrane. W ramach remanentów sentymentalnych kupilem tez plyte Loskotu "Sun". Bezsprzecznie kasuje i bije na glowe znanego mi "Amariucha", który jak dla mnie byl raczej sredni (a kupilem go przed laty zachecony rewelacyjnymi koncertami Loskotu w Czarnym Salonie we Wroclawiu). Teraz jest swietnie - utwory sa krotkie ale bardzo tresciwe, mniej crimsonowatych klimatow (IMO to plus) a duzo swiezych pomyslow brzmieniowych. W kolejce czeka jeszcze plyta Paralaksy "V20" - udalo mi sie ja w koncu upolowac.

PP - nie mam tej solowej Racheli więc nie podejmuję się porównywać. słyszałem ją tylko ze dwa razy jak ta płyta wyszła (nie pamietam 2-3 lata temu). oczywiscie rachela jest moja kolejną faworytką:)

własnie w 2PR leci transmisja z MET Wesela Figara. własnie wysłuchałem ostatniej arii pierwszego aktu - słynne "non piu andrai, farfallone amoroso" - piękna muzyka. co do wykonania to zupełnie inaczej zaspiewana niz u mojego ulubionego jacobsa. poslucham z przyjemnoscią innego wykonania, tym bardziej, że na żywo z tak szacownej instytucji;)

potem jarrett - juz przygotowany w odtwarzaczu (vienna concert). pozdr

Luis Sclavis Sextet sobie gra

Les Violences de Rameau , rcm

lubie taka pokrecona muzyke

plyta pozyczona z rekomendacja

i ja sie tez do tej rekomendacji dolaczam , chociaz Sclavis tego nie potzrzebuje

zapewne

też zdarzyło mi się spędzić wieczór w Metropolitan ;-) i wysłuchać Wesela Figara z przytupami i żywo reagującą publicznością.

A na dziś zaplanowałam sobie trochę Pata M. ale chyba dopiero wieczorem, ponieważ szkoda tak słonecznego dnia na przesiadywanie w domu. Pozdr.

Ł.A. Woman

Negra - już niedługo (czerwiec) czarodziejski flet w operze narodowej - niestety słabo z biletami - ja dostałem na urodziny od żony, ale rezerwowała chyba w grudniu (paranoja!). może uda Ci sie jednak coś załatwić (może będą rezygnacje, wejściówki lub inny sposób zobaczenia przedstawienia). pozdr

u mnie steve kuhn 'remembering tomorrow' z davidem finckiem i joey baronem. a przedtem oczywiscie sir miroslaw perz i 200 kantat jsb w 2 programie PR.

Parme-

chyba po raz pierwszy w życiu pożałowałam, że nie mam żony ;-))).

Trochę trudno mi jednak, nie mieszkając w Wawie śledzić rotację biletów, a moja warszawska rodzina, która dotychczas bardzo mi w takich sytuacjach pomagała, jest ostatnio mało dyspozycyjna :-(

Wydaje mi się, że Opera Narodowa wystawia opery Mozarta co jakiś czas (w ubiegłym roku też był przecież Don Giovanni i Czarodziejski Flet) więc jeśli nie teraz, to może uda mi się w przyszłym roku.

Pozdrowienia i mam nadzieję, że chociaż napiszesz jak było :-)

Ł.A. Woman

... normalnie strach się wpisywać. Ostatnio dominuje kasyczna i dżez, a u mnie jeno Traffic, wcześniej Joni

Mitchell , Jaoan Baez , Etta James. Był też Franek Z. , ale krótko.

• Pokaż nowe odpowiedzi