Skocz do zawartości
IGNORED

Używane paczki do 3k do 30mkw

L3VY

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny uniwersalne, dobrze grajace przy malej glosnosci, z ciepla srednica i punktowym basem, a do tego 3 tys... Prawdziwy koncert zyczen autor watku przedstawil:)

Ciekaw jestem co uda sie namierzyc.

Duza czesc programu zrealizowalyby Aelite 3 za 3,2 tys., jednak wymagalyby lekkiego "podgrzania" srednicy.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

826 były też cobalty - i te grają o niebo ładniej niż badziewiaste chorusy.

za 3000zł można upolować harpie-miniAmstaffki, ze słabą lampką zagrają :)

ino, że one rzadko się pokazują. Ale te 30m2 to sporo dosyć z drugiej strony.

3000zł ciężkawo może być. Ja bym zapodał JBL 4412 :) tyle że nie wiem jak one z lampką?

Kupiłem Resona, może jeszcze Anticables zakonfekcjonowane wygrzeję i wpraszam się na odsłuch posłuchać tych Usherów X-719 i pokombinować jak tu ujarzmić ten plątający się bas, bo po za tym to są dla mnie wybitne :)

A te JyByLy to co to? Nigdzie tego nie ma na ebayu.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Siejca, 16 Kwi 2009, 15:22

>areczek>>

>To żart czy taki montaż rzeczywiście daje efekty ?

>

>Pozdrawiam wszystkich

No właśnie żart czy prawda?Kto obiektywnie może to ocenić?Pisać można wiele.Zmierzam do sytuacji że napisać można wiele tylko czy to bedzie prawdą?Czy jednak można bezkarnie pisać przekłamania?Zapewne można ponieważ znajda się na tym forum którzy zakwestionują bo mają zdrowy rozsądek,a inni połkna taką bzdure jak uleczającą pigułkę.Wnioski proste.

masterofdeath6, 16 Kwi 2009, 17:18

>areczek, 16 Kwi 2009, 17:14

>

>tobie to się chyba nudzi w domu??

Pomyłka,zmierzam do ważnej kwestii prawdziwości teorii i zasadności wygłaszania ich przez jednego z forumowiczów.Wszystko w swoim czasie.

Polecę do odsłuchu prawie to co mam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub te:http://allegro.pl/item610953212_magnat_quantum_705_white_edition_tylko_3199zl_par.html

Ukryta Zawartość

areczek, 16 Kwi 2009, 08:35

>Zdzislav, 16 Kwi 2009, 05:34

>

>>zukzukzuk dobrze radzi. Spróbuj kappy. Basu nigdy nie zabraknie, a jaka tam jest średnica! Z lampą

>>może być super.

>

>Bredzisz...Te kappy nie zrobią tego samego co JMLAB chorus!Wiem słuchałem obu i na dodatek w

>bezpośrednim porównaniu!

>

>Pozdraweiam.

Spoko POLACZKU

Pozdrawiam.

Witam!Jak tak strasznie Ci pasują Usherki i walczysz na ebayu to wyciśnij jeszcze z tysiaka lub dwa i powalcz o te!!

Ukryta Zawartość

A jak chcesz koniecznie podstawki to walcz tez o te!!

Ukryta Zawartość

A potem dopiero będziesz miał zabawę z kablami,lampami,zasilaniem itd

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Ushery są wspaniałe, ale jak pisałem chciałbym coś z twardym basem.

Skoro już podałeś linki to wiesz jak się mają X-719 do Be-718 względem 6311? Czy ot tak sobie powklejałeś pierwsze lepsze?

Cóż masz na myśli pisząc "twardy punktowy bas" ?

Z gitary Fender, itp.zapewne taki będzie,ale już z kontrabasu z cielęcym naciągiem już nie.

Jeśli natomiast w każdym nagraniu chcesz osiągnąć szybki ,punktowy bas,zapewne szukasz produktu bardzo oddalonego od brzmienia rzeczywistego /live/.

Chodzi o jego ogólny charakter, a nie żeby zawsze grał twardo. Nie każde kolumny potrafią szybko zejść i mocno przywalić, niektóre tylko wylewają bas z siebie. Dlatego kupiłem Resona i chcę się przekonać na ile to zmieni bas i całą resztę w X-719.

>Ze swojej stajni proponuję.

Dobre,ciekawe jakich sformułowań jeszcze użyje?Nie ma jak ubarwić język.Ma Jacuś bogaty słownik to trzeba przyznać,ale nic więcej.

P.S.,może tak forum gdzie opisują na 4 strony zachód słońca?

Oczywiście żeby nie było że nie zachwycam się zachodami słońca.Uwielbiam przyrodę.

Pozdrowionka.

• 4 tygodnie później...

Możecie powymieniać coś co spełnia większość moich wymagań? Szukam i szukam i nic. Znajduję coś przeciętnego, czyli do 3000zł jako nowe, albo coś co bym chciał mieć, ale jest za drogie Usher cp-6311/... Jamo Concert 11, Laby 926,... A coś wybitnego z używanych do 3k i żeby można to było kupić, a nie czatować bo się pojawia z drugiej ręki raz/dwa razy na rok.

Na razie na liście do posłuchania są:

AE Aegis 3

Castle Harlech/Howard

Może ESA XT3? Tylko mają duży BR z przodu, a u mnie muszą stać odstawione o 1,5m od tylnej ściany i min 70cm od bocznych.

AE Aegis 3 to chyba dobry trop. Mnie te kolumny bardzo się podobały, grały właśnie twardym punktowym basem. Co do ciepła na średnicy to miały go jednak mniej niż Castle Avon - te grały przepiękną średnicą, ale basu brakowało (dlatego dodałem suba). Wydaje mi się, że powinieneś podjąć trop na Castle Acoustics: Harbeth, Spendor i inne. Nie pamiętam, które mają mocny bas, ale można to wyczaić guglując. Te kolumny są spokojnie do wyhaczenia do 3 tys. na brytyjskim Ebayu. Ja słucham obecnie Castle Avon i jestem w siódmym niebie. Niemniej w bezpośrednim porównaniu miałem też AE Aegis 3 i to również b. przyjemne kolumny. I sądzę, że z dobrym wzmakiem spokojnie napędzą 30 m2. U mnie grają w ok 25-27 i na HK nigdy nie wyszedłem poza godzinę 11.

Powodzenia

Powrót po dłuższej przerwie...

A może jakiś vintage? Klipscha heresy albo forte można znaleść w okolicach 300-400$ na amerykańskim ebayu tylko nie wiadomo ile wyniesie transport ale w okolicach 3tys powinieneś się raczej zamknąć. Forte nie słuchałem ale heresy robi na prawdę spore wrażenie zwłaszcza jeśli chodzi o dynamikę a i bas myślę że będzie taki o jaki Ci chodzi 12-calowy woofer w końcu robi swoje ;). Poza tym można pomyśleć o jakimś tannoyu dual concentric ale to już raczej będzie trochę więcej kosztować. No a na marginesie to konstrukcję stworzone do lampy.

Do KT88 revelator na basie odpada. Takie zestawienie będzie mieć wybitny bas i martwą, suchą średnicę. Revelatory są dobre do diabełków może, ale nie do KT88.

Pasuje za to np. kewlarowy Scan-Speak, Vifa XT i węglowy Scan-Speak 8545. Usher też pasuje, ale w aplikacji np. Akkusa a nie Ushera. No i może Peerlessy HDS.

Do KT88 revelator na górze odpada. Zassssyczy Cię na śmierć. Tak samo pierścieniowe Vify.

Pasują kopułki Dynaudio, Morel, a także aluminiowe Vify. No i może Peerlessy HDS.

McGyver dzięki za wpis.

Teraz a Avancach z tą Vifką by Logic barwowo jest ok, tylko chcę osiągnąć lepszą scenę.

Vifka XT25 jest dla mnie za miękka, słuchałem Dynek 52 i góra była trochę za ostra. Usher 9950 był świetny, ale nie słuchałem na swojej lampce.

Co do KT88 to teraz w triodzie mi się podoba z 30w/kanał w kl.A, ale może się zmienić na EL84/2A3. Na diabła mnie nie stać, tym bardziej na GM70.

A czym się różni Usher w Akustyku od Ushera w Usherze?

Z kewlarków SS jest coś poza 8546?

L3VY, 18 Maj 2009, 19:42

>McGyver dzięki za wpis.

Nie ma sprawy.

>Vifka XT25 jest dla mnie za miękka, słuchałem Dynek 52 i góra była trochę za ostra.

???

A nie odwrotnie przypadkiem? Ja uważam XT25 za strasznego suchotnika! No chyba że masz na myśli DX, to OK.

A na tweeterach Dynaudio gram od lat, powiadam Ci że sam miód w najlepszym znaczeniu tego słowa!

>Usher 9950 był

>świetny, ale nie słuchałem na swojej lampce.

No ja też nie wiem, też go nie słuchałem z lampami.

>Co do KT88 to teraz w triodzie mi się podoba z 30w/kanał w kl.A, ale może się zmienić na EL84/2A3.

>Na diabła mnie nie stać, tym bardziej na GM70.

Weź pod uwagę że różne lampy dają różne brzmienie. jak dopasujesz idealne kolumny pod KT88, to z diabłami będą grały okropnie! I vice versa.

>A czym się różni Usher w Akustyku od Ushera w Usherze?

Sam przetwornik - niczym. Inna jest natomiast aplikacja.

>Z kewlarków SS jest coś poza 8546?

8546 są trzy lub cztery odmiany. Można też próbować ustrzelić Avance Epsilony na Skanach 8544 z drugiej ręki do tuningu (zwrotnice ta seria ma słabe).

No i kolejny tysiąc leci na wyleczenie kontuzji kolana, aby powrócić do tkd i snów o olimpiadzie ;)

Temat odkładam na bliżej nie określoną przyszłość. Dziękuję za porady.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.