Skocz do zawartości
IGNORED

tripath - zasilacz impulsowy czy trafo?

elomartiniasty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W drodzę do mnie jedzie sobie charlize2 oparta na tripath ta2020 z diyparadise i teraz stoję nad wyborem jej zasilania. Czytałem co nieco o tym na zagranicznych forach i tam polecają do wzmacniaczy cyfrowych zasilanie impulsowe. To trochę dla mnie dziwne, odkąd wszędzie trąbiono, że do audio tylko transformatory (chyba że tylko przez zasilanie symetryczne?).

Więc, Panowie i Panie (są jakieś?), jak to w końcu jest i co mam kupić - fajną, małą, zgrabną kostkę przeznaczoną do zasilania LCD, czy składać prąd z toroidu i stabilizatorów? Pytanie jeszcze, czy jeżeli jest różnica, to czy będize ona warta zachodu zamawiania wszystkiego, sklejania do kupy i wyższej ceny?

Potrzeba mi ok. 2A przy 12v, wzmak będzie pracował z 8omowymi gale 3020.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/51235-tripath-zasilacz-impulsowy-czy-trafo/

opierając się o zasłyszane opinie proponowałbym mocne trafo i szybkie diody, coś jak w Gainclone.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Mam Charlize wersję nr 1, leży w szafie już jakiś czas. Testowałem ją z zasilaczem impulsowym 12V/3A i z akumulatorem 7Ah/12V Yuasa. Z akumulatorem grało to zdecydowanie lepiej, było dynamiczniej, lepsza barwa, lepsza szczegółowość, kontrola i zejście basu, pojawiało się też czarne tło i spokój w muzyce, gdzie przy impulsowym PSU było nerwowo.

Prosty zasilacz na trafie mostku prostowniczym i kondensatorach to niestety w przypadku tego wzmaka za mało. Wzmacniacz o ile pamiętam wymaga stabilizowanego zasilacza 12V - 13,8V i przy zwykłym zasilaczu będzie raczej kiepsko bo przy zapotrzebowaniu na prąd napięcie będzie siadać, a Charlize w tym względzie nie jest napewno w klasie A :) Ostatnio wchodziłem na stronę diyparadise i widziałem, że yeo oferuje zasilacz skonstruowany specjalnie do Charlize 1 i 2 przez Paula Haynes, który zajmuje się konstruowaniem zasilaczy od dłuższego czasu. Może warto się w coś takiego zaopatrzyć?

Potwierdzam TA2024 gra bardzo dobrze jak na tak tanią kostkę. Porównywałem Tripatha TA2024, czyli słabszą mocowo kostkę niż TA2020 na zasilaczu impulsowym i trafie i lepiej było na trafie.

Chyba jednak zdecyduje się na jakąś tanią, byle uziemioną impulsówkę. Porównam to z zasilaniem z baterii z laptopa :P Jak będzie dużo gorzej, to coś się pomyśli.

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły, to walić. Zastanawiałem się jeszcze przez chwilę nad gotowym zasilaczem transformatorowym firmy acopian, sporo kosztuje u producenta, tylko pytanie, czy to dobry pomysł...

Dobra impulsówka to dużo monety, przyzwoity MPL to koszt około 110zł. Tania impulsówka to gówno okrutne, jak popatrzysz na oscyloskopie co to na wyjściu daje to się można przerazić, o zakłóceniach generowanych nawet nie wspomnę.

Wystarczy trafo 13-15V/3A, cztery szybkie diody, 78CT12 (3A), kawałek radiatora, dobry kondensator 6800uF/25V, dwa mniejsze MKP 100n i masz zasilacz o niebo lepszy za jakieś 40zł.

• 1 miesiąc później...

troche zbyt skomplikowane jak na proste dobre zasilanie (ogranicznik pradowy jest tu zbedny) lepiej uzyc zwyklego lm317 ktorym bedziemy polaryzowac bramke tranzystora mocy (np 2N3055) na lm`ie ustalamy napiecie a tranzystor pomaga nam uzyskac wieksze prady (lm317 daje 1,5A)

Z zasilaczami jest tak, że trudno zrobić dobry zasilacz impulsowy, a jeszcze trudniej układ audio, który można z niego zasilać bez obawy o interferencje. Układ audio będzie narażony na mniejsze lub większe zakłócenia. W takim projekcie większe niż zwykle znaczenie ma sposób prowadzenia ścieżek, sposób aplikacji układów. Z reguły więc w konstrukcjach bezkompromisowych wybiera się drogę na skróty - tak żeby zrobić, ale się zbytnio nie narobić, czyli wielkie trafo im cięższe tym budzące większy respekt. :-)

Zawsze zastanawiał mnie sens użycia dużych transformatorów toroidalnych w przedwzmacniaczach. Nie mogę znaleźć logicznego uzasadnienia przewymiarowania zasilacza w tego typu układach. Tak duży transformator strasznie sieje polem elektromagnetycznym - pomimo że jest to toroid, ale przy tak dużej mocy trafa (np 200W) i tak pole jest większe niż przy zwykłym trafo o wystarczająco mniejszej mocy. Mam z tym niezbyt dobre doświadczenia - musiałem zabezpieczać przedwzmacniacz przed polem właśnie takiego trafa we wzmacniaczu mocy. Bez tego pojawiał się niewielki przydźwięk.

• 2 tygodnie później...

Od niedawna mieszka u mnie Charlize 2 (TA2020 w purystycznej ponoć aplikacji, bez kondensatorów wejściowych itp), czeka na docelowe głośniki. Z ciekawości podłączyłem toto do głównego zestawu zamiast wzmacniacza lampowego - jest nieźle, da się słuchać bez bólu zębów. Póki co Tripath dostaje prąd z zasilacza impulsowego 12V/6A.

Jeśli Charlize sprawdzi się z planowanymi dla niej głośnikami, trzeba będzie pomyśleć o fajniejszym zasilaniu. Stąd pytanie: czy ktoś zna gotowe, zautomatyzowane rozwiązania zasilania akumulatorowego? Podczas słuchania muzyki wzmacniacz powinien brać prąd z aku, a ładowanie powinno być wyłączone. Wyłączenie wzmacniacza powinno powodować automatyczne włączenie ładowania, wyłączane po naładowaniu aku. Czy w przyrodzie występują takie układy?

W ramach ciekawostki zdjęcie: proste rozwiązanie pozwalające przetestować płytkę z Tripathem bez ryzyka zniszczenia tego czy owego przypadkowym zwarciem ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

tu jest zasilanie akumulatorowe

zobacz może przyda się schemat

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Co znaczy że słyszysz problemy z masą przy ruchach potencjometrem? Czy jest to brumienie w momencie jak dotkniesz metalowej części potencjometru? Jeśli tak to zmasuj obudowę potencjometru. Co do transformatora to masz do czynienia z brumieniem czy brzęczeniem tegoż? Bo jeśli brzęczenie to tylko jakieś zalewanie lub impregnacja trafka pomoże (albo i nie)

Może masz źle przylutowaną masę do potencjometru?

Obrócenie transformatora o jakiś kąt może zmiejszyć brum jaki on indukuje w układzie, zw. jest jedno miejsce które tak sieje.

Na wyjściach głośnikowych (-) nie ma masy tylko połowa nap. zasilania i sygnał w przeciwfazie gdyż jest to wzmacniacz mostkowy.

to normalne ze szum czy zaklocenia sa najmniejsze przy skrajnych pozycjach potka bo wtedy impedancja widziana od strony wejscia wzmacniacza jest najmniejsza (zakladajac ze wejscie jest zwarte lub podlaczone jest zrodlo sygnalu).

trafa najbardziej sieja tam gdzie jest brak uzwojenia najgorsze to te gdzie uzwojenie nie stanowi pelnego okregu i ta przerwe trzeba skierowac w przeciwna strone do elektroniki, w dobrym trafie wyprowadzenia sa z jednego punktu i tylko ten punkt jest zrodlem zaklocen.

na pewno powinienes poprawic ekranowanie przewodow idacych od i do potencjometru i podlaczyc jego obudowe do masy czyli ekranu przewodow.

Ten stuk przy włączaniu jest jednym czy w obu kanałach? Wg mnie to normalne razcej i nie ma co z tym walczyć. Do 100mV nie ma co na niego zwracać uwagi, ok 50mV - jest dobrze.

Co do linku - Error 403.

Solid core to dobre do linii telefonicznych, tutaj tylko ekranowana linka, mikrofonowy czy taki na IC (instrumentalny) ew. inny do wewnętrznych połączeń.

• 1 rok później...

Panowie prosze o pomoc w wyborze zasilania do T-ampa:

Ukryta Zawartość

Bede wdzieczny za porade!:)

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

stronka już się kończy, każdy woli po raz n-ty zamiast czytać, powtórzyć sakramentalne - które zasilanie lepsze

a było - drugi wpis ma stronie - dobre TRAFO !

te wszystkie przetwornice po 50 dolków są po porostu wolne jak wół pociągowy

Czy terminale glosnikowe rowniez się w jakis sposob uziemia, czy moze minus w tym wypadku pelni role masy?

terminali głośnikowych w tripadach NIE WOLNO łączyć z masą - momentalnie płytka idzie do kosza

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

To, ze trafo to wiem, bo inaczej kupilbym jakis bzdetowaty zasilacz:) Chodzi mi tylko o podanie konkretnie linku z takim dobrym trafem i odpowiednimi paramtrami, bo ja sie na tym slabo znam:)

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

U mnie TA2024 hula najlepiej na aukumulatorze kwasowym.

Porównywałem z różnym trafami, diodami.

Akumulator zawsze wygrywał.

Ale róznice da się usłyszec tylko na dobrze dopasowanych kolumnach.

TA2022/24 trzeba traktować jak słabowite lampiaki.

Posiadam moduł na kości TA2020 i po podłączeniu przy zwiększaniu głośności do pewnego momentu działa poprawnie a później zapala się czerwona dioda i dźwięk zanika. Zasilam to 12V zasilaczem impulsowym od serwera Dell. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam moduł na kości TA2020 i po podłączeniu przy zwiększaniu głośności do pewnego momentu działa poprawnie a później zapala się czerwona dioda i dźwięk zanika. Zasilam to 12V zasilaczem impulsowym od serwera Dell. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Sprawdź, jakie faktyczne napięcie ma zasilacz.

Wzmacniacz ten ma wbudowną funkcję wyłączania się/mute przy zbyt niskim napięciu.

Wyłącza się, o ile dobrze pamiętam przy 11,5 V.

• 8 miesięcy później...

Odgrzeję kotleta, miałem przygodę z uruchomieniem tego wzmacniacza i muszę przestrzec kolegów przed kupowaniem impulsówek na 12V, szkoda kasy, na tym napięciu najczęściej wzmacniacz nie rusza co właśnie objawia się paleniem czerwonej diody ( w zależności od wykonania).

Polecam napięcia z zakresu 14-16V DC.

Można sobie samemu zrobić zasilacz z trafa 10-12V AC, jeden mostek i kondzior dużej pojemności i niskiego napięcia 10000uf 16-25V.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.