Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań problemów co do Yamaha a-720

BateR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Owy wzmacniacz użytkuję już od ponad 3 lat, a ile wcześniej i jak był używany tego nie jestem w stanie określić. Zapewne wiecie mniej więcej jak ten wzmak jest skonstruowany, więc nie będę na ten temat się rozpisywał. Męczy mnie kilka problemów i pytań, w związku z nim. Proszę o cierpliwość i wyrozumiałość, a także o pomoc. Do rzeczy.

Problemy.

1. Ten mój wzmacniacz ma pewną dziwną własność. Otóż podczas jego działania, następuje odgłos taki jak przy jego włączaniu (dla tych, którzy nie słyszeli można to porównać do mocniejszego stuknięcia paznokciem o blat biurka), po czym muzyka przestaje grać, a kontrolka przy przycisku power nadal się świeci. Mój sposób na to. Kilkakrotne uderzanie (oczywiście z wyczuciem) mniej więcej w górną-środkową część wzm. aż "zaskoczy". Nie zdarza się to regularnie i nie wiem od czego zależy. Jak temu zaradzić?

2. Kolejny problem. Przycisk Subsonic Filter jest uszkodzony tzn. nie można go wcisnąć. Jeżeli na upartego i z odpowiednią siłą będzie się go próbowało wcisnąć, muzyka przestaje grać. Trzeba z tym jechać do odpowiedniego zakładu czy mogę na własną rękę to zrobić?

Pytania.

1. Czy Subsonic Filter potrzebny jest przy zwykłym słuchaniu muzyki z DVD? Czy opłaca się go naprawiać?

2. Czy Tone Bypass eliminuje tylko regulacje Bass i Treble? Coś jeszcze?

3. Do czego tak w ogóle służy Auto Class A?

4. Wzm. swoje lata ma i nie jestem pewny czy nadal ma swoje fabryczne parametry. Może jednak ten wzm jest na tyle solidny, aby przez swoje lata pracy utrzymał prawowite parametry, czy może lepiej oddać go do zakładu gdzie sprawdzą i zmierzą go dokładnie?

5. Jakie, o jakich parametrach, dobrać do niego głośniki, aby wszystko działało jak najlepiej?

Jeśli czegoś nie będę pewny będę pytał.

Dziękuję za przeczytanie i liczę na pomoc.

Pozdrawiam!

Łał nie wiem od czego zacząć.

Wzmak jest świetny ale mogłeś trafić na spracowany egzemplarz.

Bypass nie tylko wyłącza regulację, omija potencjometry i dość kiepski scalaczek który znacznie psuje dźwięk.

Auto class A przestawia z AB na A przez co wzmak pobieram max z gniazdka, zamienia się w grzejnik i delikatnie ociepla to dźwięk, jest skuteczne tylko na małej głośności.

Subsonic filter - nie zajmował bym sobie tym głowy, tak jak to z filtrami bywa przy dobrym dźwięku są zbędne.

Wzmacniacz zawsze cyka przzy włączeniu, spróbuj go właczyć i poczekać chwilę bez uderzania go powinien zagrać. W inny wypadku trzeba rozkręcić i popatrzeć gdzie problem,, mam pewien pomysł ale bez oględzin nie spekuluje.

Głośniki dobierasz wyłącznie do swojego gustu, ten wzmak udźwignie wszystko.

I nie sądzę by jakieś pomiary były potrzebne jeśli równo gra.

• 11 miesięcy później...

Witam, odświeżam temat.

Mam pytanie do posiadaczy A-720 jakie występują u was różnice w spadkach napięć na rezystorach emiterowych przy włączonej klasie A?

W moim egzemplarzu wygląda to następująco spadki napięć przy wyłączonej klasie A ustawione na 6mV po załączeniu "Auto Class A" (po ustabilizowaniu się) L:36,2mV P:40,9mV.

Yamaha w serwisówce podaje dla klasy A: 60mV +/-30mV.

Może ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną takich różnic?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.