Skocz do zawartości
IGNORED

symfonie Beethovena

MWilon

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące później...

Taak

Ideowosc nielubienia herr Karajana jest rownie obzydliwa jak przypisywane mu przez Piotra przynaleznosci.

Troche smieszy mnie ta moda na nielubienie karajana majaca jakoby swiadczyc o wiekszym osluchaniu i wyzszym stopniu wtajemniczenia a tymczasem z wielu wypowiedzi w tym watku raczej wychodzi sloma z butow czy zwykla ignorancja.

A tymczasem Karajan czy sie komus podoba czy nie zajmuje szczegolne miejsce wsrod dyrygentow nagrywajacych komplety symfonii Beethovena. Szkoda, ze zaden z szanownych kolegow "znawcow"nie raczyl zauwazyc kilku wydan pochodzacych z roznych okresow jego dzialalnosci. W przypadku innych zacnych nazwisk mowiac pozytywnie lub opluwajac dane nagranie najczesciej wiemy jednoznacznie o ktore chodzi. U Karajana jest ich kilka w powstalych w przeciagu ponad dwudziestu lat. W tym miejscu koniecznie nalezy zwrocic uwage na jego pierwszy komplet, ktory powstal w latach 1961-62 a wydany przez DG zarowno na CD jak i SACD i jest moim skromnym zdaniem bardzo udanym a w porownaniu z pozniejszymi nagraniami najlepszym nagraniem symfonii beethovena przez Karajana. Jest to nagranie do ktorego zawsze wracam i ktore stanowi dla mnie pewien punkt odniesienia. Nie podobaja mi sie nagrania Norringtona, Harnoucourta, Gardinera poza Missa S. Chyle czolo przed dokonaniami Celibidache, uwazam za wielce inspirujace archiwalne nagrania Furtwanglera, zawsze jednak mam w pamieci nagrania karajana z poczatku lat 60-tych.

Nawiazujac do dalszej czesci bardzo ciekawego watku zupelnie niezrozumiala i niesprawiedliwe jest pomijanie lub pomniejszanie roli Eugena Jochuma w propagacji tworczosci Brucknera. Zostawil po sobie wspaniale dwa komplety symfonii Brucknera pierwszy z lat 1958-67 z Berliner Philrharmoniker i SO des Bayerishen Rundfunks wydany przez DG oraz pozniejszy set z przelomu lat 70/80 ze Staatskapelle Dresden wydany przez EMI. Oba godne uwagi, choc chwilami bardzo rozne. Z dwu wymienionych szczegolna atencja daze jednak pierwsze nagranie dla DG.

Dużym sentymentem darzę dwa LP z moja ulubioną VII symfonią A-dur op. 92 Ludwiga van Beethovena;

pierwszy w wykonaniu Staatskapelle Dresden pod Herbertem Blomstedtem, Eterna 8 26 844 i w wykonaniu Marlboro Festival Orchestra pod Pablo Casalsem (reedycja oryginału CBS przez Hungaroton SLPXL 12710).

Dla mnie symfonie Beethovena niedługo podzielą los utworów Chopina, którego po tylu propagandowych skojarzeniach nie bardzo mogę słuchać. Właśnie obrzydzono mi 9 symfonię. Mam komplety Zinmana i Rattle (ta ostatnia interpretacja trochę mało dynamiczna), ale podobnie jak u przedmówcy bardzo odpowiada mi interpretacja Blomstedta (mam 2 i 9)

Chopinowi do Beetovena to chyba nieco brakowało geniuszu :-) Nawiasem, co sądzicie o nagraniach Bruno Waltera z Columbia Symphony Orchestra ? Niedawno właśnie nabyłem komplet. Świetne brzmienie orkiestry i pomimo końca lat 50-tych znakomita jakość dźwięku.

Hmmm - skoro powrócił wątek symfonii Beethovena - pozwole sobie wstawić mój skromny zbiór, według mnie najwspanialszych wykonań - może akurat to zainspiruje kogoś do ciekawych poszukiwań i posłuchania czegoś czego być może jeszcze nie słyszał. Kolejnośc wklejania nie ma żadnego znaczenia - nie podjąłbym się próby zestawienia tego w ranking.

[obrazekLUKASZ-251977_1.jpg] [obrazekLUKASZ-251977_2.jpg] [obrazekLUKASZ-251977_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-704-100000147 1170263940_thumb.jpg

post-704-100000148 1170263938_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

cd.

[obrazekLUKASZ-251979_1.jpg] [obrazekLUKASZ-251979_2.jpg] [obrazekLUKASZ-251979_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-704-100000144 1170263944_thumb.jpg

post-704-100000145 1170263943_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

cd.II

[obrazekLUKASZ-251980_1.jpg] [obrazekLUKASZ-251980_2.jpg] [obrazekLUKASZ-251980_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-704-100000141 1170263947_thumb.jpg

post-704-100000142 1170263946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd.III

[obrazekLUKASZ-251981_1.jpg] [obrazekLUKASZ-251981_2.jpg] [obrazekLUKASZ-251981_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-704-100000138 1170263950_thumb.jpg

post-704-100000139 1170263949_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd.IV

[obrazekLUKASZ-251982_1.jpg] [obrazekLUKASZ-251982_2.jpg] [obrazekLUKASZ-251982_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-704-100000135 1170263953_thumb.jpg

post-704-100000136 1170263952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd.V

to już chyba wszystko.

[obrazekLUKASZ-251985_1.jpg] [obrazekLUKASZ-251985_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-704-100000133 1170263955_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu pojawiła sie w sprzedaży "czarno-biała" seria Virgin. M.in. IX symfonii Bethovena (+ inne utwory symfoniczne) dyr. Roger Norrington (London classical players - chyba). Ciekawe wykonanie i dobra realizacja techniczna. (choć IX symf, z uwagi na fatalnego solistę - bas, zdecydowanie poniżej poziomu, który prezentują pozostałe nagrania).

Bardzo atrakcyjna cena.

Pozdrawiam

Paweł

Szanowny Papkinie,

Przepraszam, ze uzylem pewnego skrotu myslowego mowiac o wydaniach DG, mogl on byc zinterpretowany niezgodnie z rzeczywistoscia.

Oczywiscie masz racje, ze pierwszy komplet symfonii Beethovena popelniony zostal przez Karajana z Philharmonia Orchestra i jest dostepny w EMI jako "BEETHOVEN Symphonies/Symphonien Nos.1-9

Overture/Ouvertüre/Ouverture: Coriolan". Akurat nie musialem szukac w googlach bo wystarczylo zajrzec do dyskografii w biografii Karajana napisanej przez Franza Endlera.

Swoja droga szkoda, ze zamiast stosowac "obrzydzanie Karajanem" nikt nie pokusi sie o pare slow na temat tego ciekawego wydania, ktore zostalo nagrodzone Choc du Monde de la Musique oraz Diapason d'Or.

Jako ciekawostke podam, ze pierwsza przez Karajana zostala zarejestrowana symfonia...7! w 1941 roku w Berlinie razem z Staatskapelle. To a propos niechlubnej przeszlosci herr K.

Nie zmienia to jednak faktu, ze wlasnie komplet z DG z początku lat 60 cieszy sie niezmiennie duzym powazaniem i zainteresowaniem. Polecam zwlaszcza niemal wzorcowe wykonanie symfonii 6 oraz energiczna 5tke czy wspaniala 9tke (no moze poza chorem).

Pozdrawiam wszystkich milosnikow LvB.

Masa

Słuchałem właśnie wykonania symfonii w wykonaniu ork. Clevelandzkiej pod Szellem i nie zrobiło to na mnie zbyt dużego wrażenia, być może ze względu na kiepską jakość nagrania (ew. toru odsłuchowego). Natomiast bardzo interesująca wydała mi się transkrypcja fortepianowa Liszta. Kiedyś do tego nie sięgałem, bo myślałem że traci się w ten sposób jeden z najważniejszych atrybutów B. - potęgę i siłę symfoniki. Upodobania ewoluują.

DAj Szellowi jeszcze jedną szansę, bo będziesz stratny! Cały komplet jest bardzo przyzwoicie nagrany (jeśli mówimy o wydaniu oficjalnym CBS/Sony), więc raczej to wina sprzętu, nie płyty. Gdyż co jak co, ale "przepyszność" orkiestry i brzmienia jest u Szella non plus ultra. Poza tym oczywiście logika, zwartość, energia, czystość myśli - znakomite. Może brak nieco metafizyki w IX Symfonii, albo pasji więcej w V mają Kleiberowie (obaj, a stary Erich więcej jeszcze od Carlosa), jeszcze czytelniejszy jest zapewne Reiner... - pojedyncze Symfonie zawsze można znaleźć ciekawsze, jako komplet ten jednak należy do najlepszych. Weźmy choćby Eroikę i fugato w Marszu żałobnym: polifonia rozłożona jak na dłoni, a do tego tak nasycona emocjami i po prostu przepięknym, pełnym brzmieniem, że "lepiej" raczej się już nie da. Choć "inaczej" i "równie dobrze" - z pewnością tak.

Martin,

z tego co wkleiłeś, b. mi sie podoba Eroica pod Karlem Bohme, trochę słychać uływ czasu ale nie przeszkadza, aż tak bardzo. Za to b. ciekawią mnie te pozycje xrcd z JVC , czu sąu nas zdobywalne? Co do jakości nagrania zapewne wyśmienite, a jak wypadają interpretacje?

z boxów warto zwrócić uwagę ( ze względu na cenę - na gigancie za komplet symfoni 49 pln:) nagrania norringtona wprawdzie w tym wątku nie cieszyły się uznaniem ale wielu recenzentom (np Gramophone'a) się podobają. zwqażywszy na cenę można smiało zakupić nawet "na próbe".

a to obrazek:

[obrazekLUKASZ-257979_1.jpeg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do --> PMD:

No właśnie istotą tych płyt są głównie interpretacje które to coż, nie odkryję ameryki twierdząc są absolutnie wybitne, może III pod Munchem trochę odstaje od VII,VI i V z Reinerem. (a wogóle to nie wiem czy jest lepsza? VII od tej pod Reinerem /w tym bardziej "nowożytnym" okresie zapisu muzyki na nośniki/, to samo w sumie tyczy się V.

Jakość dźwięku - bez zarzutu, inżynierowie się spisali na 5 z plusem. Tak płyty są dostępne u nas, ale ceny są dość wysokie - z tego co pamietam z dnia zakupu (podaje tu cenę katalogową - negocjacje, rzecz indywidualna ;-) to 156 zł/ szt.

• 7 miesięcy później...

Witam,

Nie chciałbym zakładać nowego wątku, dlatego pozwoliłem sobie na odświeżenie istniejącego...

Wpadła mi w ręce hybrydowa płyta z piątą i szóstą symfonią pod Munchem z Bostończykami.

Rejestracja z 1955 roku. Realizacja znakomita, interpretacją.... zupełnie inna niż moje ulubione Reinera/CSO.

Niemniej jednak bardzo interesująca. Tempo zwolnione trochę podobnie jak u Celibidache'a. Odczuwa się ogromną dramaturgię i pewną majestatyczność dzieł, niemniej jednak nie mozna powiedzieć że 5ta czy też 6ta brzmia ciężko. Obie są dość "rozkołysane" i po zwolnionych tempach następuą ciekawe, przyspieszone "zwrtoy akcji". Interesująco się całość prezentuje.

Fanom symfoni beethovena - polecam.

A moze ktoś również słuchał tego wykonania i podzilei się swoimi refleksjami ?

Pozdrawiam

Moze teraz się uda załadować zdjęcie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Mars, 19 Sty 2004, 11:54

>Z kompletow symfonii Beethovena polecam

>- Szell i Cleveland Orch - SONY (tanie i bardzo dobre, choc pewnie mozna znalezc lepsze

>wykonania poszczegolnych symfoni)

Czy mowa jest o tym boxie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapewne znowu dostanę po głowie, ale ... DGG wznowło na DVD koncertowe nagrania Karajana kompletu Symfonii Beethovena z lat 1969-1973. Orkiestra z Berlina jeszcze nie prowadziła wojny przeciwko szefowi, wykonanie tryska energią, a gdzie trzeba znajdziemy przepiękne chwile zamyślenia w adagiach. Potwierdza się teza, że Karajan najlepszy był na koncertach. Wrogom Karajana polecam zamknięcie oczu i posłuchanie bez uprzedzeń.

• 1 rok później...

Od dni kilku rozkoszuje się Symfoniami pod B.Walterem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oooo miło pp, że wróciłeś do wątku. Korzystając z okazji, od mojego wpisu w tym wątku ze zbiorem symfonii Beethovena, do niezapomnianych przeżyć musze dołożyć (w związku z coraz bardziej otwartym rynkiem na zakupy dziwne i ulotne) kilka pozycji bez których trudno sobie wyobrazić Beethovena ...

--> Felix Weingartner - na Pearl i Na Opus Kura (z Wiedeńskimi Filharmonikami)

--> Willem Mengelberg - na Pearl i Classica D'oro

--> Erich Kleiber - na Decca

... praktycznie rzecz ujmując ... transcendentalne przeżycia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.