Skocz do zawartości
IGNORED

Polaryzacja gniazda sieciowego

pawelk_13

Rekomendowane odpowiedzi

to jak to jest, prawe czy lewe?

[obrazekLUKASZ-74290_1.jpg] [obrazekLUKASZ-74290_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11-100006576 1170254378_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5180-polaryzacja-gniazda-sieciowego/

ja jestem autorem tego gifa z prawej strony, tak narysowałem jak podaje przytoczona przez JJP norma PN-IEC 60364, czyli jak stoje przed gniazdkiem i bolec jest na górze to faza jest z lewej strony. Proste.

hififreak.wordpress.com

Gdzieś czytałem, że ze względów bezpieczeństwa , dobrze jest , aby bolec był na górze, ponieważ kiedy wyciągamy wtyczkę, ( przeważnie do dołu) - -bolec zerujący odłącza się jako ostatni. Tyle " literatury".

A co się dzieje kiedy gniazdko jest na wys 10 cm od podłogi? Tego niestety PBUE nie wyjaśniły.

-> fadeover: dlatego ja mam swoją, logiczna zasadę, czego nie dopowiedzieli inżynierowie ; ))

Jak masz naturalną oś liczbową skierowaną wektorem w prawo to masz najpierw od lewej zero, a potem coś tam..., czyli zero i faza, jw.

Pozdr.

a kiedyś było tak

[obrazekLUKASZ-74430_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tą polaryzacją to dosyć długa historia, na początku miałem dobrze (czyli tak jak jest teraz), później znalazłem info na stronach heliona gdzie było odwrotnie i jeszcze jakiś "mądry elektryk" napisał że mam na stronie błąd (czyli tak jak na przytoczonym przez Ciebie obrazku) i zrobiłem poprawkę.

Ostatnio jednak, dostałem z dobrych źródeł informację jak to ma być popartą wspomnianą wcześniej Polską Normą i zrobiłem tak jak jest teraz i już inaczej nie będzie. Postaram się w najbliższym czasie zaktualizować informacje na stronce wg czego jest wspomniany rysunek, bo na razi tylko była podmianka obrazka.

hififreak.wordpress.com

Jeszcze troche zamieszam, ta norma ma troche inne oznaczenie:

"PN-90 E-01242 (IEC-445) p/t "Oznaczenia identyfikacyjne zaciskow urzaden i

zakonczen przewodow oraz ogolne zasady systemu alfanumerycznego" par.6 -

gdzie wyraznie pokazano na zamieszczonym tam rysunku "a" ze dla gniazda

jednofazowego (2P+Z) faza jest po lewej stronie."

hififreak.wordpress.com

ok, czyli robiąc kable należy pamiętać jak połaczyć końcówki :P, a swoją drogą czy tak samo jest w krajach UE. Bo tak na marginesie trzega pamiętać jakjest w gniazdku i dodatkowo wszystko rozkręcać, bo znając życie i tak każdy robi jak sobie uwidzi

pozdrawiam

"swoją drogą czy tak samo jest w krajach UE.."

nie ma normy n cale UE.

W Niemczech gniazdko ma dwa kontakty na ziemie czyli mozesz obracac wtyk o 180°.

W Angli jest podobnie jak w Polsce, trzy bolce ktore wygladaja jak wtyk trojfazowy na 50kW (engineering overkill)

W Italii w jednej chalupie znalazlem trzy rozne systemy, tak ze bez zestawu adapterow nawet nie ma co sie wybierac na urlop...

xajas

www.jaschiks.com

• 11 miesięcy później...

SZukam treści polskiej normy związanej z wątkiem nr 5180. Numer tej normy to PN-90 E-01242.

Pozdrawiam.

P.S. Dodam to ogłoszenie jeszcze jako nowy watek, więć prosba dla admina, niech sie nie jeży.

"stoje przed gniazdkiem i bolec jest na górze to faza jest z lewej strony" Tak to jest prawidłowe, listwy Fellowes mają kontrolkę prawidłoweego uziemienia i polaryzacji, czerwona kontrolka nie zapala się tylko w takim wypadku :-)

jasiu to nie zaden guru i nie z elektrody. zreszta elektroda to normalne forum, bez takich audiofilskuch chwastow jak coniektorzy tutaj,... i tam o konkretach sie rozmawia a nie o pseudonaukowych pierdach typu bzremienie kabelkow itp

terminator, tobie to chyba ksiazki obce sa a i wiedza sie ciebie i inteligencja nie trzyma....

skoro nie wiesz jak wyglada sinusoida to chyba podstawowki nie skonczyles.... bana mu!!! tu jest chyba gozrej niz w sejmie, zeby sie tam dostac nie tzreba miec zadego odswiadczenia i widzy, podobnie jak na tym forum!! gdzie moderacja, admin, banowanie, regulamin, co by tych wszsytkich pajacow wywalil?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.