Skocz do zawartości
IGNORED

Sluchawki stereo do 150zl

TyBiAs

Rekomendowane odpowiedzi

>Voyt

Tu się mylisz. Twardy i gładki asfalt pogorszy i tak marny komfort. Szybciej zużyją się prymitywne łożyskowania. Stalowe podkowy spowodują, że koń się będzie ślizgał i szybciej się zmęczy.

Sposób prezentacji dźwięku słuchawek w Media Markt to nieporozumienie (kiepskie źródło - słaba jakość sygnału i duży poziom tła)... Istnieje porównywalność - pomiedzy najtańszymi, a najdroższymi modelami słychać róznicę. Ale ona w żaden sposób nie oddaje np. 10 krotnych różnic w cenie. W Media Markt najdrozsze Senhaisery brzmią tak, jak Tonsile SD 426 w domowych warunkach z dobrego źródła i wzmacniacza. Na podstawie odsłuchu w Media Markt można jedynie stwierdzić, że żadne nie są warte swojej ceny...

>Voyt i nie tylko

Nie chciałbym być uznany za aroganta, ale wydaje mi się, że powinniście trochę więcej posłuchać trochę lepszego sprzętu w trochę lepszych warunkach.

It takes time but it's worth it. Naprawdę.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

konieczna jest dobra karta dźwiękowa, w przystępnej klasie cenowej jedynie karty Creative mają przyzwoite stopnie wyjściowe, chociażby SB 128 lub najprostsza wersja SB LIVE, ewentualnie z drugiej ręki dostać porządnego Diamond Monster Sound Sonic Impact za max 50 zł, ewentualnie MX300

jeśli będziesz słuchał jedynie płyt CD-Audio, można zbudować wzmacniacz słuchawkowy i dołączyć go bezpośrednio do wyjścia liniowego napędu CD-ROM; o wyjściu słuchawkowym napędów komputerowych radzę zapomnieć - nie ma gorszego źródła dźwięku; nie ma sensu natomiast podłączanie takowego do wyjścia kiepskiej karty dźwiękowej

kiepską kartę można wykorzystać jedynie jako źródło cyfrowe, zbudować zewnętrzny przetwornik C/A (przyda się na później, więc warto zainwestować nawet w solidny układ) plus wzmacniacz słuchawkowy; ale to już wyższa szkoła jazdy

Swego czasu NAD oferował w swoich magnetofonach specjalną funkcję kompresji sygnału do nagrywania kaset służących do odsłuchu w warunkach wysokiego poziomu hałasu, np. w samochodzie.

Ostatnio w MM mówiłem do ochroniarza z odległosci 1 metra i facet nie mógł zrozumieć co mówię, dopóki nie zacząłem krzyczeć.

Zbig:

Pisałem to jako posiadacz Sennheiserów HD265 Linear. Dobrze znam dźwięk elektrostatycznych Staxów (Lambda pro czy jakoś tak się to zwało) i trochę styczności ze słuchawkami miałem. Mało? :-)

I nie pisz takich rzeczy jak nie znasz ludzi!!!

Zbig:

Pisałem to jako posiadacz Sennheiserów HD265 Linear. Dobrze znam dźwięk elektrostatycznych Staxów (Lambda pro czy jakoś tak się to zwało) i trochę styczności ze słuchawkami miałem. Mało? :-)

I nie pisz takich rzeczy jak nie znasz ludzi!!!

Ps wysyłam ten wpis 2 raz, bo coś wcześniej nie wyszło i widzę go tylko, gdy jestem nie zalogowany.

Lukar, zrób coś z tym jeśli możesz.

ooo dzieki Przemksi, wreszcie jakas konstruktywna wypowiedz.

A co do mojej dzwiekowki, to jest ona porownywalna z SoundBlasterem Audigy, a tak karta znacznie wyprzedza te ktore wymieniles. Wiec wynika z tego ze moge bez duzych strat jakosciowych podlaczyc np. k44 pod wyjscie z tej karty?

Czy roznica miedzy k55 a k44 bedzie znaczna? Chociaz wydaje mi sie ze k44 w tej cenei bedzie dla mnie optymalnym wyborem.

Pozdro!

>Voyt

A jednak zostałem :-)

Może nie do końca zrozumiałem Twoje intencje na podstawie lektury poprzednich wpisów w tym wątku. Ja w każdym razie nie podejmuję się oceny ani porównań żadnego sprzętu na podstawie odsłuchu w MM.

Cała ta dyskusja to jakby ciąg dalszy z innego wątku o słuchawkach. Niektórzy uczestnicy (to już mniej dotyczy Ciebie a bardziej tych "i nie tylko") od czasu do czasu bardzo aktywnie usiłują przekonać wszystkich, że wybrany przez nich sprzęt jest najlepszy nie tylko w swojej klasie, ale w dodatku dorównuje znacznie droższym modelom a nawet je przewyższa (ciekawe czy wiesz z kogo to cytat :-)). I bardzo się irytują, gdy ktoś usiłuje im delikatnie zasugerować, że być może jednak nie do końca mają rację. Też miałem taki okres, kiedy mi się wydawało, że budżetowy zestaw za parę tysięcy jest tak dobry, że już nie warto wydawać więcej pieniędzy. Niektórzy przy tym pozostają, i to jest ich zbójeckie prawo, bo przyrost jakości dzwięku nie jest wprost proporcjonalny do ceny, a każdy ma swoją indywidualną granicę, po przekroczeniu której traci chęć do wydania kolejnej sumy.

Jednak mnie, jako pamiętającemu dobrze czasy przed 1990, takie natrętne propagowanie średniactwa i jedynie słusznej drogi źle się kojarzy, stąd mój może nadmierny zapał polemiczny.

To tyle. Pozdrawiam i życzę dużo miłych wrażeń odsłuchowych.

Zbig:

Zwróć uwagę, że wyraźnie pisałem o tym, jak "długo" słuchałem tych Philipsow. Nie polecałem ich w ciemno, tylko zalecałem posłuchanie i porównanie, ale już ok, już wszystko wyjaśnione :-)

Pozdrawiam również.

Ale my cały czas na temat :-) ha ha

Nasze zdanie już znasz. Teraz sam musisz podjąć decyzje i najlepiej w sklepie przy odsłuchu. Za 150zł ciężko kupić cos naprawdę dobrego. Wcześniej pisałem, że Philipsy 250 nie są dobre, owszem, ale w porównaniu np. z HD265 Linear, a takie porównanie nie ma sensu, bo te słuchawki dzieli kolosalna różnica cenowa, ale gdyby je porównać z innymi do ok. 70zł to kto wie... Ja dalej stawiam na Philipsa, a jak nie masz tyle kasy to są tańsze Philipsy 820. A może coś z Vivanco? Też dobre słuchawki.

Tych AKG nie znam.

Gość chrobot

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi o słuchawki, to osobiście muszę się pochwalić słuchawkami Bang&Olufsen, co prawda są cholernie drogie, ale jeszcze bardziej "zadżebiście" rewelacyjne. O jakim modelu tu skrobię? Ano o A8 - świetnie grają z moim discmanem Sony, a przy okazji przepięknie wyglądają, bo to małe dzieło sztuki i tyle.

Nie pomylcie tylko A8 z Audi, pamietajcie Bang&Olufsen.

Ale tak już całkiem poważnie, to radzę może poczekać jeszcze trochę i odłożyć tych kilka zaskórniaczków na te świetne Philipsy 890, warto, naprawdę warto.

To dobrze, że ktoś pisze o tańszych słuchawkach, ale zarazem prezentujących w stosunku do ceny przyzwoitą jakość. Jeśli ktoś pyta się o słuchawki do 150 zł, nie ma sensu polecać mu np. Sennheiserów za 1000 ze wzmakiem lampowym za 1800 i CD za 3000. To nonsens. Jeśli ktoś jest audiofilem, potrafi chyba ocenić także brzmienie tańszych modeli i polecić coś z nich. Osobiście miałem okazję słuchać już różnych słuchawek z róznymi wzmacniaczami słuchawkowymi [będę słuchał dalej], a także z wyjść słuchawkowych. I jestem przekonany, że jeśli ktoś słucha muzyki popularnej, to wspomniane Philipsy [tańszych niestety nie słuchałem] wystarczą mu aż nadto.

Miałem okazję sprawdzić, jak przenoszą potężne brzmienie orkiestrowe w 5 symfonii Mahlera - o dziwo, radziły sobie. Wyraziście przenoszą niskie dźwięki organowe [pedałów] w sonatach kościelnych Mozarta. W konfrontacji z najlepszym, jak dotychczas zestawieniem, SH 600 z Pro-Jectem, widzę wyraźnie, że najsłabszym ogniwem w moim zestawie są po pierwsze: NAGRANIA. Po nich idzie CD, które troszkę gubi się przy bardzo głośnym, chóralnym śpiewie najwyższym tonem.

Dlatego koledze poszukującemu słuchawek do polecam pójście do jakiegoś sklepu firmowego Phlipsa i wysłuchanie z wyjścia słuchawkowego kilku modeli, z 890 włącznie. Sam wtedy oceni, jakie różnice widzi i ile pieniędzy warto będzie dołożyć. Ważne tylko, żeby słuchawki były "wygrzane", bo faktycznie ich jakość z po kilkunastu godzinach słuchania zmienia się diametralnie [na korzyść].

A porównywałeś brzmienie jednego i drugiego?

Jak miałem Denona DCD 725 i PMA 350 II, to wyjście cd dawało bardziej neutralny i rozdzielczy dźwięk, o większej dynamice, ale z niedostatkiem basu. Z kolei wyjście wzmacniacza miało lepszy bas, ale całość była mniej dynamiczna i wyraźnie podbarwiona. Różnice były bardzo wyraźne.

Oczywiście, że są różnice. Szczegóły wyszły przy detalach. Np. dźwięki perkusji w CD brzmiały nieco jak uderzanie kawałkami drewna o siebie, a we wzmacniaczu brzmiały lepiej, w sposób bardziej "mięsisty". Ale przy brzmieniu okiestrowym różnice były trudniej uchwytne - a mi nie chciało się już bawić - Wolałem posłuchać muzyki ;-)

>>>Zbig

Na początku pozdrawiam. Teoretycznie jestem nowy na forum ale my znamy się chyba jeszcze z wrześniowego spotkania w Harendzie.

Odwiedzam forum regularnie od 8 miesięcy i słyszę od jakiegość czasu ciągle tą samą "melodię". Mam kompa co do niego podłączyć lub jaki kupić ampiltuner i głośniki bo chcę mieć dużo basu w "Gwiezdnych wojnach".

Ta edukacja i polemika nie ma sensu bo to nie ten poziom. . Nie można mieć jednocześnie samochodu miejskiego, limuzyny, ciężarówki i autobusu w jednym. To jest forum STEREO a nie "kombajnowe wszystko w jednym".

Poza tym przypominam "JEST WYSZUKIWARKA". Bardzo dużo ciekawych rzeczy można wyczytać z historii zarówno o sprzęcie ale także o ludziach i ich gustach nie zadając ani jednego pytania na forum.

Co więcej znam się z ludźmi z tego forum, przeprowadzamy wspólne odsłuchy, pasujemy kabeli i inne takie pierdoły oczywiście w celu wiadomym.

Jednoczesnie coraz rzadziej odzywa sie Lacrimosa, Lolo, Andrea, Papamek, Gutten.

A wniosek. Jestem za elitarnym klubem, za logowaniem, za ograniczeniem dostępu "gawiedzi" bo to wszystko schodzi na psy.

No i się zacznie albo się nie zacznie !!!!!!

>arek67

Witam. Na początek proponuję, abyś otworzył nowy wątek, bo ten jest o słuchawkach za 150 zł.

Na temat który proponujesz, chętnie podyskutuję. Inni pewnie też ;-)

>arek67

A, chcesz przerzucić wpis, nie doczytałem.

No to go zaznacz przytrzymując prawy klawisz myszy.

Wciśnij na klawiaturze Ctrl-C (albo myszą Edit, Copy z menu wyszukiwarki).

Kliknij w zakładkę "Forum" na górze strony a potem dwa rzędy niżej w "nowy temat"

Kliknij prawym klawiszem myszy w okienku "wpis"

Wciśnij na klawiaturze Ctrl-V (albo Edit, Paste z menu wyszukiwarki).

Wybierz właściwą nazwę zakładki w okienku "Katalog"

Wpisz poniżej nazwę tematu.

Kliknij "dodaj"

^

|

dzizys krajst ;)

Zdecydowalem sie juz prawie na akg k44, mysle ze w tej cenei lepszych nie znajde. A co do philipsow 890, to moze i bylbym w stanie dozbierac, ale serce by mnei chyba zabolalo gdybym mial to wydac na sluchawki ;)

Poprostu mam wiele innych rzeczy na ktore przeznaczylbym taka kwote, wiec wiecej sie juz nie odwaze wydac.

Jak bede mial czas odwiedze jakis sklep audio i wezme kilka sluchaweczek na odsluch i sie zobacyz wtedy, czy warto doplacic.

PS:.mam 15 lat, i nie zarabiam jeszcze, wiec nie mam mozliwosci wydawac na sluchawki 1000zl.(to do tych co temat o sprzecei do 150zl uwazaja nie godnym tego forum, gdzie jak ktos chce poprostu kupic sluchawki, to go zaraz besztaja za to ze bez amplitudera za 2k i wzmacniaczy i czego tam jeszcze chcecie, nie warto nic kupowac bo sie sprzet bedzie marnowal...)

Pozdrawam, i dziekuje za rady

>TyBiAs

Jeszcze zdążysz sobie kupić słuchawki za 1000 zł. O ile choroba audiofilska się pomyślnie rozwinie :-)

Kurczę, jak miałem 15 lat, to jedynym dostępnym forum był taki tygodnik o tej właśnie nazwie, z przedrukami z zagranicznej prasy, starannie ocenzurowanymi, i bynajmniej nie na tematy audio. Więc nie narzekaj.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

maaaaam!! Wreszcie przyszła paczka od hurt.com.pl zawierająca HP890!! Nawet sobie nie wyobrażacie jaka jest moja radość. Słuchawki się wygrzewają i wkrótce napiszę więcej; od samego początku jestem zaskoczony wszystkim i w porównaniu do wszystkich słuchawek jakie miałem dzieli przepaść od HP890!!

Gość przemko

(Konto usunięte)

Przy okazji sluchawek wyjasnijcie , czy impedancja ma wplyw na rodzaj zrodla, z jakiego chcemy sluchac. bo w danych widze, ze waha sie w duzym zakresie - od 30 do 600 omow. Na co ma to wplyw, ktore lepsze itp.

I jeszcze jaka roznica miedzy sluchawkami otwartymi i zamknietymi ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.