Skocz do zawartości
IGNORED

stereo do 2 tyś wzmacniacz kolumny help

boliron

Rekomendowane odpowiedzi

I ta prośba o bezposrednie porównania. z 500kami. Z linku z porównaniem celanów 800 z magnat 70x. Mozna wytłumaczyć to dodatkowym niskotonowym przetwornikiem. Po za tym to inna półka.

Chce sprzedac, bo chce mniejsze 505 lub 605. Te sa za duze na moj pokoj i przedewszystkim na sasiadow.

Dodatkowy przetwornik to zadne wytlumaczenie. Raz ze mogli tyle nie pakowac jesli nie potrafia teglo zlozyc zeby to gralo jak nalezy, a dwa ze Quantumy 709 maja 2, ale za to 22cm wiec powierzchnia jest taka sama i jakos poradzili sobie z dudniacym basem.

?👈

Zauważyłem taką tendencję , np w mission,heco. Dlatego doradzałem modele z 1nym basowym tj 500ki z heco, nawet w takiej dużej kubaturze. Suma sumarum określenie "wrednowate" i porównanie metasów do altusów to już lekka przesada. Każdy swoje chwali, broni itd, ja tez się do takich zaliczam... i co?

Żałuje że nie mamy okazji bezposrednio porównać.

polecam Rotela jeśli lubisz mocny sprężysty bas. Coś może być w tym co napisał lechb o zgywaniu sie góry pasma Rotela i metasowej kopułki tekstylnej. Rotel posiada dużo słuchaczy mocnego rocka, znaczy się sprawdza. Co do innych marek nie wypowiadam się bo jestem noga. Noo ,odradził bym też niskie model yamahy. I mocno nęci mnie posłuchanie takiej lampowej manty za pare stów. Może to być przeskok w tej całej przygodzie z audio..

Czy ktoś mógłby zalinkować jakąś charakterystykę brzmieniową najpopularniejszych wzmacniaczy lub napisać kilka słów na temat denona marantza pioneera h/k rotela itp.

Wtedy choćby teoretycznie miałbym jakieś większe pojęcie na ten temat

Taki Rotel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

będzie dobry do magnatów nie będzie przypadkiem troszkę za słaby ?

Ukryta Zawartość

pozwoliłem sobie zacytować innego forumowicza (posiada denon 1500 i cd 700 :

Mam Celany 500 z których jestem baaaaaaaaaardzo zadowolony. Grają w zestawie Denona. Kiedy usłyszałem jak grają dałem sobie spokój z poszukiwaniem kolumn, pozostała kwestia dozbierania funduszy - ale jakoś się udało :-). Mam je ponad rok i cieszę się nimi każdego razu jak zaczyna grać muzyka.

Na etapie poszukiwań na jednej z kilku testowych płyt do odsłuchów - Mezzanine Massive Attack właśnie Celany "pozamiatały" konkurencję, podobnież było choćby z soundtrackiem The Last Samurai Hansa Zimmera. Polecam uwadze paczki tej firmy.

z pozdrowieniami,

T

ps. Z Twojego przedziału cenowego do ok 600pln nie bedzie że np każdy pionek bedzie ok. Pewnie tylko konkretny model 1 lub 2, a zazwyczaj na naszym allegro to kaszana. Trzeba by z ebaja zapolować na dokładny model. Rotel raczej w ciemno można by brać każdy serii 9xx.

Może ktoś się jeszcze wypowie....

Proszę bardzo:

Denon - duża dynamika, duża wydajność prądowa, świetny bas, mocny i zróznicowany, srednica trochę cofnięta i dość wyrazista góra, ale ostrą bym jej nie nazwał, taka japońska szkoła dzwięku. Mi osobiscie całkiem podoba się ten sposób prezentacji, ale oczywiscie wiele zalezy od kolumn. Jedno z fajniejszych zestawień budżetowych jakie słyszałem to był właśnie Denon 700 DCD i PMA i Tannoy, modelu niestety nie pamiętam, ale jakiś wyzszy, powyżej 1000 za kolumnę.

Marantz - nowa seria, aż do modelu 8003, gra moim zdaniem bez basu, z kłującą wręcz górą, może i da się coś do tego dobrać, ale ja nie słyszałem nic, jak do tej pory, co by zabrzmiało ciekawie. 8003 to już trochę inna bajka, ale i cena tez. Fajnie grał z Energy RC-30. Mało znane kolumny u nas, dla zainteresowanych :

Ukryta Zawartość

Pioneer - Niezły bas, brzmienie lekko ocieplone, ale dość ostre, na dłuzszą metę raczej męczące.

HK - Ciemna strona mocy, raczej słaba szczegółowość, ale jak się ktoś przyzwyczai do tego brzmienia to ciężko się potem przestawić, pomimo, że brak jest mu poprawności. Dobry do ciężkiego grania i nie męczący.

Rotel - wydajny prądowo z chirurgiczną precyzją, duża szczegółowośc, dość ostry, ale z odpowiednim doborem kolumn sprawdzona konstrukcja ciesząca się uznaniem.

Niestety wszystko to budżetówka, wszystkie maja wady, a najlepiej wybrać samemu. Dobre zestawienie sprzętu nawet budżetowego może jednak przynieść wiele radości. Do rocka często też wybierane są Nady. Taki trochę mułowaty dzwięk, ale bardzo przyjemny na dłuższą metę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

minimum 40w przy 8 omach , 920 to za mało.

Ukryta Zawartość

pool80, 23 Kwi 2009, 20:26

>

Ukryta Zawartość

>minimum 40w przy 8 omach , 920 to za mało.

A przy 4 ohm pewnie dwa razy więcej, poza tym od mocy nominalnej wazniejsza jest wydajność prądowa wzmacniacza, a tu rotele nigdy nie zawodziły.

Z ta moca wzmacniaczy to przesada, współczesne kolumny przy ok. 90 db skuteczności nie potrzebuja pieca zeby zagrać. Wystarczy pare solidnych watów z lampy.

Ukryta Zawartość

Jezeli cos ze starszych Denonow to cos z serii PMA-x60 lub xx60. Ale jednak maja dosc duza wade, brak pilota. Za to x80r i xx80r maja juz piloty i sa ladniejsze, bynajmniej dla mnie, ale juz nieco gorzej graja. Warte uwagi tez sa ampy x35r lub xx35r. Podobne dudową do wyzej wspomnianych Pma-x60 lecz ciezko dostac wysoki model, bo stosunkowo malo ich jest. Ja aktualnie mam 3 model od gory DRA-735r. A byl jeszcze DRA-835R i DRA-1035R.

?👈

Zagrać tak. Ale pieknie zabrzmieć przy cichym graniu to co innego. Rafał chce sprzedac kolumny bo sąsiedzi sie skarżą. dlaczego poprostu nie przyciszy? Domyslam się że dopiero mocny piec przy cichym graniu by sie sprawdził. U mnie postronni słuchacze stwierdzili ze kolumny graja ok. ale nabieraja skrzydeł dopiero przy głosniejszym graniu. Podejrzewam że gdybym miał 2x mocniejszy wzmak nie było by tego efektu. Dlatego twierdze że ta 920 bedzie za słaba. A tak w ogóle ile ona dokładnie ma? Wiem że rotele zaniżaja moc i przez to mile rozczarowują. O lampie nie wiem nic. Tyle że chciał bym bardzo kiedys posłuchać...

> Rafał chce sprzedac kolumny bo

>sąsiedzi sie skarżą. dlaczego poprostu nie przyciszy? Domyslam się że dopiero mocny piec przy cichym.

Moj ma 2 x 80W przy 8ohm wiec wystarczająco. Po drugie wlasnie slucham cicho, ale po co trzytmac takie kobyly za takie pieniadze? Lepiej je sprzedac, dolozyc ze 4 stowki i miec mniejsze, ale lepsze Quantumy 605. Albo wogole zakupoic Quantumy 505 za 1300zl i efekt bedzie taki sam, a chociaz cos chajsu zostanie.

?👈

Ukryta Zawartość

Eltax Liberty 3+

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

Do tego Rotelik Ra 01

W sumie 1500 zl, masz gwarancje , a jesli sie nie spodoba to mozesz odeslac i zwroca kase.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

może tego Rotela

Ukryta Zawartość

tylko o cenę wypadało by się potargować

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Taki denon

Ukryta Zawartość

wpadł mi w oko z rotelem generalnie ciężko z dostępnością jakiś fajnych sztuk.

Temu mocy na pewno nie zabraknie może zagra też fajnie

Ukryta Zawartość

rafal735r, 24 Kwi 2009, 18:12

>Pilot toi juz nie problem, byle jaki uniwersalny go obsluzy.

nie obsłuży, bo nie ma takiej opcji ... wzmacniacze nawet nie mają sensora do pilotów

lecz można się do tego przyzwyczaić ... gramofony też nie mają pilotów ;)

audiokarma.org

Waluch, 24 Kwi 2009, 19:35

>lecz można się do tego przyzwyczaić ... gramofony też nie mają pilotów ;)

Można... ale czasami ciężko podnieść 4 litery... brak liotczika to główne 'przeciw' wzmakowi którego używam.

Dla mnie osobiście brak pilota nie jest wogóle żadnym problemem

w końcu to nie telewizor.

Dawać własne propozycje poza rotelem skoro ten denon jest ok ale sprzętu który jest dostępny a nie trzeba szukać bóg wie gdzie.

Jeszcze jedna sprawa te kolumny powiedzmy quantum trzeba czymś połączyć ze wzmacniaczem

no właśnie tylko czym co nie kosztuje od razu chorej kasy jakieś kable czy zwykła beztlenówka ze sklepu elektronicznego

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.