Skocz do zawartości
IGNORED

stereo do 2 tyś wzmacniacz kolumny help

boliron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcę zakupić stereo za 2 max 2.5 tyś pomieszczenie w którym ma to grać 28m2 3.3 wysoko.

muzyka taka jak w sigu na wzmacniacz przypadnie jak sądzę jakieś 500-600zł mam nadzieje że w tej sumie można coś znaleźć

może być jak najbardziej używane. z kolumn słyszałem mission m35 fajne brzmiały sporo basu tylko trochę taki rozlazły mi się wydawał grało to na jakimś marantzu może jakaś zmiana w dałaby jakieś efekty.

Chętnie przyjmę wszystkie pomysły rady co do wyboru sprzętu za te pieniądze Widziałem jeszcze yamahe ns555 ale nie mam wogóle pojęcia jak gra miał ktoś styczność ?

W okolicach 1200,- kupisz Magnaty Quantum 505, mam i bardzo sobie chwalę. W tej cenie nic lepszego do upolowania, co zagra w 28 m2. Głównie słucham Rocka, ale i innymi gatunkami nie gardzę. Moim zdaniem bardzo wszechstronne kolumny. Dobra podstawa basowa, świetna średnica i nie męczaca góra. Do tego to już zostaje całkiem spora sumka na wzmak, bo jak napisałeś 2000-2500, to daje 800-1300 zł, a za to juz można znaleźć coś sensownego. Proponuję nowy, bo z uzywkami to różnie bywa. Chyba że z pewnego źródła. W tej cenie to np. Nad 315 bee, całkiem fajny wzmak, Denon PMA 500AE, typowo Denonowy dźwięk, ja np. lubię, Marantz 5003, moim zdaniem zbyt agresywny, za ostra góra, jakis tańszy Advance Acoustic, chyba MAP101, nowość nie wiem jak gra, Cambridge Audio 340, mało basu, ostra góra i cała masa innej budżetówki. A jak się nie boisz lamp to Manta V5 za ok. 900 z kolumnami lub V7 za ok. 2000, równiez z kolumnami i masz wszystko czego trzeba do słuchania muzyki.

witam!!!!

jeśli to możliwe, dołożyłbym kilka PLN i zakupił:

kolumnienki heco metas 700

np....http://www.allegro.pl/item610716567_heco_metas_700_hit_cena_nowe_okazja.html

i wzmak ROTEL - RA-01

np....http://liniadzwieku.pl/expo2.php?Id_sprzetu=736

Metasy graja dosc wrednawym basem, jak wiekszosc Heco. Swietie spisuja sie w Rocku, ale gdy potrzeba dobrego, lagodnego zejscia, nieco kuleją. Ale mysle ze w 28m2 z duza wysokoscia moglbys juz wlasnie polowac na cos wiekszego takiego jak te Metasy. Sam sluchalem takiej wielkosci kolumn w pokoju 23m2 z duza wysokoscia i bylo OK.

Nie chce sie reklamowac, ale mam do sprzedania Quantumy 507. Moze jestes z mazur to zapraszam na odsluch.

?👈

Tradycyjnie polecam heco metas 500. Teoretycznie basem będą bardziej zdyscyplinowane od 700 a i w Twoim metrażu się sprawdzą.(prawdopodobnie). Co do ostrego negowania metasów, wyjaśniło mi ostatnie zdanie przedmówcy....mam do sprzedania...

Co do rotela to brzmieniowo starsze serie bym wolał. Ale w/w propozycja tez nie jest zła.

Niestety jestem z Katowic więc raczej marnie.

A co powiecie mi o mission m35 podobno potrzebują sporego pomieszczenia więc powinno być ok

słuchałem ich na jakimś ampli marantz i troszkę basik był rozlazły może inna elektronika utrzymała by go nieco bardziej w ryzach. Jest ktoś z was kto może porównać te missiony z magnatem quantum 505, 507

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Testy, moim zdaniem obiektywne m35 i Quantum 505 Heco metas 500.

Miłego czytania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te Magnaty Quantum 505 słuchałem u kolegi z jakimś starszym Marantzem, szczerze to nie zachwyca mnie bas, niby mocny ale bardzo słabo kontrolowany, często buczący, jak dostaniesz używane do 700zł to się opłaca, więcej bym nie dał.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

pool80, 21 Kwi 2009, 10:42

>Tradycyjnie polecam heco metas 500. Teoretycznie basem będą bardziej zdyscyplinowane od 700 a i w

>Twoim metrażu się sprawdzą.(prawdopodobnie). Co do ostrego negowania metasów, wyjaśniło mi ostatnie

>zdanie przedmówcy....mam do sprzedania...

To ze dla ciebie Metasy lepiej brzmia nie znaczy ze dla mnie tez. Sa bardzo zimne i twarde w brznmieniu co moze irytowac. I nie wciskaj mi tu ze je polecam tylko dlatego ze chce je sprzedac. Zaznaczylem jasno ze zapraszam dna odsluch. W bezposrednim porownaniu watpie, by autor wybral Metasy. Zreszta w kazdym starciu Heco z Magnatem, przewaznie Magnaty wychodza obronną reką w indywidualnych odsluchach jak i profesionalnych testach w wielu czasopismach, a o te wsztystkie porazki zawsze winny jest ten dudniący po klacie, wyskoki bas. Pomimo tego ze to ten sam dystrybutor.

?👈

Tak jak pisałem z odsłuchem będzie ciężko

Pomieszczenie jak w temacie 28m2 3.3 wysoko więc całkiem spora kubatura.

Wydaje mi się że będzie to albo mission albo magnat

A co powiecie o takich wzmacniaczach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorki że post pod postem ale nie ma edycji.

Co powiecie o takiej ofercie wydaje mi się że całkiem dobra cena chyba tylko ten sklep jakiś dziwny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal735r, 22 Kwi 2009, 17:44

>To ze dla ciebie Metasy lepiej brzmia nie znaczy ze dla mnie tez. Sa bardzo zimne i twarde w

>brznmieniu co moze irytowac. I nie wciskaj mi tu ze je polecam tylko dlatego ze chce je sprzedac.

>Zaznaczylem jasno ze zapraszam dna odsluch. W bezposrednim porownaniu watpie, by autor wybral

>Metasy. Zreszta w kazdym starciu Heco z Magnatem, przewaznie Magnaty wychodza obronną reką w

>indywidualnych odsluchach jak i profesionalnych testach w wielu czasopismach, a o te wsztystkie

>porazki zawsze winny jest ten dudniący po klacie, wyskoki bas. Pomimo tego ze to ten sam

>dystrybutor.

Rafał z tego co pamiętam porównywałeś Magnaty ale do Heco z serii Vitas a to pewnie nie brzmi nawet podobnie do Metas... bo te na pewno nie grają na basie tak jak piszesz - wręcz przeciwnie, Metas mają bardzo nisko sięgający bas, nawet ciut bardziej od Magnat Quantum (505) mimo że tam też jest świetny bas, ale generalnie jest porównywalny, natomiast średnica i góra wg mnie lepsza w Metas...

może Quantumy z serii 60x tutaj by lepiej wypadły ale tych nie słuchałem

Zaaragowałem Rafale na Twoje określenie "wrednowate" czy jakoś tak. Nic nie pisałem na temat że zakup od Ciebie kolumn będzie złym wyborem. Wyraziłes swoją opinie i masz do tego prawo , jednak moje zdanie na temat metsów jest inne.

ps. Rafał, możesz podlinkować te bezpośrednie starcia o których pisałeś, chętnie poczytam.

ps2. Każdy ma inne ucho, autor wątku też. Mnie akurat podeszły metasy... raczej bym nie brał m35.

Boliron.

Nie bierz nic na ślepo. Kupisz z wysyłki i okaże się że będziesz chciał potem zabić parę osób z tego forum. Tylko odsłuch. Okaże się że masz inne preferencje nazwijmy to i będzie niezły klops. Masz Mniej więcej naszkicowanie wokół czego masz się kręcić jeśli chodzi o kolumny. jeśli chodzi o wzmacniacz polecam starsze integry Rotela seria 9xx za podobną kasę co podałeś linki. Bezpieczny zakup.

pool80, może z Rotelem Ci się po prostu zgrywaja te Metasy, ale poczytaj testy z linków, które podałem. Mocno wycofana góra w Metasach. Rotele graja ostro, moze to daje Ci poczucie ich wyższości nad innymi, bo z Twoim wzmakiem grają za ostro w porównaniu do Heco. Natomiast jak juz pisałem w wielu wątkach, Quantumy porównywałem z wieloma, miedzy innymi z Heco i przykro mi to stwierdzić, ale moim zdaniem to daleko im do Magnatów, a porównywałem Celany 500 i brzmienie Quantumów 505, bardziej mi podeszło. Bardzo otwarte i równo grajace ze srednicą jakiej prózno szukać w budżetówce, Heco moim zdaniem to dudnienie, cos jak Altus. Magnaty pomimo bardzo dobrego basu mozna uznać wręcz za kolumny spokojne, grające zupełnie odmiennie od typowego brzmienia niemieckich produkcji, czego nie mozna powiedziec o Heco, takie marszowe granie.

Eeee tam celany to calkiem fajne kolumny i jesli chodzi o Quantumy , ktore mialem model 506 to elanki nie odastawaly owszem to inne granie bowiem graja bardziej starylnie, neutralnie od quantumow. Pozy tym bas w Celanach jest twardszy bardzeiej "basowy".

Nie mniej quantumy w swojej cenie do udane kolumny i nie maja sie czego wstydzic. Poza tym latwe do napedzenia. Acha w porownaniu do Heco ponizej serii Celan obecnie Elan nie wypada najlepiej tu bardziej podchodzy Magnaty z fajna dynamika, szybkoscia ataku dzwiekiem no i bardzo ladna srednica.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ale Heco Celan (Elan) to wyzszsa polka cenowa od Quantum serii 500 i 600.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Celan to raczej konkurencja dla Quantum 70x. No i w przypadku ponizej rowniez Magnat wychodzi obronna reka no i jak pisalem, glownie w basie, ktory nieco dudni w Heco:

Ukryta Zawartość

Moje osobiste odsluchy Quantumow jak i Heco pokrywaja sie z tym testem rowniez. Mialem takie same odczucia gdy porownywalem obie marki w sklepach.

Ukryta Zawartość

?👈

>A w jakim pomieszczeniu, bo to są spore kolumny i trzeba je jeszcze odpowiednio ustawić. A potem

>opinie, że bas buczacy. Akurat bas jest jedną z mocniejszych ston tych kolumn.

Porównywałem je bezpośrednio do Infinity Kappa 7 RS, więc może dlatego tak mi nie podszedł ten bas, w porównaniu z Kappami z serii RS mało która kolumna wygrywa w kwestii basu, jednak faktem jest, że za 1700zł można dostać o wiele lepsze, używane głośniki od tych Magnatów.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Magnaty z serii 500 mowie o modelach podlogowych 505 , 506 507 mozna trafic za 1000-1200 zl nowe badz w idealnym stanie.

> jednak faktem jest, że

>za 1700zł można dostać o wiele lepsze, używane głośniki od tych Magnatów.

To wez je teraz znajdz. To jest raz. Po drugie jezeli uzywane kosztuja 1700zl to ile kosztowaly nowe? Pewnie ponad 2. A za ponad dwa mozna miec juz Quantum 605, 607. A za niecale 3tys. uzywane Quantum 705.

?👈

>Magnaty z serii 500 mowie o modelach podlogowych 505 , 506 507 mozna trafic za 1000-1200 zl nowe

No 505 to moze i trafisz. Ale z 506 a tym bardziej z 507 bedzie juz problem bo juz ich nie ma w sklepach. A jak byly to po 1900zl najtaniej.

?👈

Zabijać nikogo nie będę nie wolno mi taka praca.

To stwierdzenie że magnaty pomimo basu są spokojne mnie zastanawia czy poradzą sobie w muzyce rockowej i innych dynamicznych brzmieniach.

Powiedzcie dlaczego odradzacie missiony wiem trzeba najpierw posłuchać ale chętnie się dowiem no i jeszcze ten rotel też najczęściej się pojawia jest naprawdę tak dobry może są jeszcze inne dobre konstrukcje w tym pułapie cenowym

Myślę bardziej o Quantum507 lub Mission m35

lechb.

Dokładnie. tej kwestii nikt nie podejmował. Ma się zgrywać z elektroniką. U mnie sie zgrało. Co do dudniacego basu to nie twierdze ze może tak być w 700kach. Coś jak missiony seria m. Jak dla mnie przebasowione są 35ki. Kwestia dudnienia to głównie kwestia akustyki pomieszczenia. Przez moment , dosłownie na chwile miałem wpięte pod te samą elektronikę quantumy 607 i metas 700 zagrały podobnie.Są porównywalne.

Moje zdanie jest takie że metas 500 grają dobrze z moją elektroniką. Nie twierdze że to najlepsze kolumny. Twierdze że najlepiej się zgrały z moja integrą z kolumn odsłuchiwanych. Dlatego je polecam. Nie odradzałem nigdy nikomu quantumów.

Aha, ktoś wspomniał w innym temacie że sie zawiódł na 507kach bodajże. Miało to być związane z faktem przesterowania dźwięku przy wykręceniu gałki głośności na poziom 1/3.Nie miał tego efektu przy starych altusach. Jak w quantumach jest z tą mocą?( podawana przez producenta jest mi znana)

Można "zdrowo przyłoić?"?

Hoho, czlowieku. Zdrowo? To za malo powiedziane. Powiem tak. Raz robilem mala impreze tylko na jedna kolumne, bo nie chcialo mi sie drugiej nosic z drugiego pokoju i po 2h policja zajechala. Potem po przeprowadzcce, dolozylem nieco poza godz 13 i sasiadkla zeszla. A muzyka grala moze 3 min. Powiedziala:

"Chata mi sie trzęsie".Heh. A tak na powaznie: To mocy im napewno nie brakuje. Dziw mnie bierze ze takie male glosniki potrafia tak zatrzęść chałupą. A jak na talerzyku wyląduje jeszcze do tego jakies Cd z mocnym rockiem, np AC/DC top juz calkiem jest masakra. I najwazniejsze przedewszystkim znieksztalcenia praktycznie nie wystepuja nawet przy odsluchach przy godz 14, gdzie na moim ampie to juz jest kres tych kolumn.

Urwanbiue glowy i tyle. Mam gdzies test Quantumow 507 gdzie byly m.in wspomniane przez was M35i. Poza tym byly jeszzce 2 inne konstrukcje. Np Cabbase Jersey i jakies male Elaki. Autor stwierdzil jednoznacznie. Quantumy 507 nie sa tak przebasowane jak m35i, nie bylo w nuch slychac ciagle tego nudnego buczenia... " a potem na koncu "kolumny te sa najglosniejsze z calej czworki, potrafia zagrac naprawde glosno" czy cos w tym stylu.

Po szczegloly odsylam tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.