Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Większej przestrzeni, pastelowego środka, szczególnie w muzyce klasycznej. Sam dźwięk z tej Yamahy jest świetny w jazzie, soulu, ogólnie mówiąc w takim Kydryńskim, niemniej jest jakby zduszony w klimatach muzyki typu Depeche Mode oraz zbyt płaski/suchy w rockowym graniu,

Sam Pan Michał kiedy składałem zamówienie na Phoebe radził by zostawić póki co tą Yamahę bo wg. niego nawet nowa AS2000 nie zagra lepiej z jego kolumnami, polecając jednocześnie Atolla in100. , ale jak pisałem, nie do końca akceptuję jego estetykę :-)

Może faktycznie wystarczy pogmerać kabelkami ??? :-)

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

przeczytałem Twój opis,

imho przekracza budżet choć wart jest 4-4,5kzł

świetna maszyna, miałem słuchałem sprzedałem.

spośród wymienionych nie słuchałem pozycji 1.eci gra gęstym dźwiękiem, niektórzy nazywają go najbardziej analogowym spośród tranzystorów.

góra dźwięczna z dużą ilością detali, basisko głębokie, a średnica nasycona bardzo wyrazista.mnie się bardzo podobał, ale sprzedałem bo lampa zagościła u mnie.popytaj ludzi co go mieli, jeśli oczywiście będziesz go brał pod uwagę.

to moje zdanie

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/14/127976.php

Twoja jamaszka gra dużym basem, choć suchym.podobnie jest z średnicą, góra gra szklistym dźwiękiem.taką ją pamiętam ;-p.świetnie nadają się do grania na domowych dyskotekach;-p

Edytowane przez terror twins

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

...tylko proszę o wyrozumiałość . :-) coż to jest imho i eci ?? :-)

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

eci - electrocompaniet eci 1

imho - in my humble opinionmoim skromnym zdaniem

spoko;-p

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

I wouldn`t come up with that :-)

...na marginesie w giełda hifi znalazłem Baltlab Epoca 2 XLR znakomite recenzje + dość fajn a cena. Może to zagra z Phoebe ??

Jacku, nie czytałem twoich wcześniejszych wpisów, ale z tego co pisałeś na poprzedniej stronie, to 100% mogę ci polecić Caspiana na którego przeszedłem z Exposure'a. A słucham trochę podobnych klimatów do twoich - jazz, blues, klasyka, trochę rocka, etno. Expo jest świetny, ale twardy, precyzyjny, za to Caspian ma doskonałą średnicę, wypełnienie, dobry bas itd. Właściwie dla mnie wszystko ma, tak jak lubię. Jedynie scena jest dość przeciętna, słabsza niż w Expo, ale nie można mieć wszystkiego. Z twoich preferencji może jeszcze sprawdzić się Vincent, a pod uwagę brałbym również Music Halla, ale to tylko wiem z rozmów. :)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

popieram drogę caspiana ;-)

mam i jestem zachwycony - z audio academy (co prawda hyperionami, ale to podobna szkoła dźwięku) zgrywa się to znakomicie. Będzie Pan zadowolony ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Panie Michale miał Pan może przyjemność słuchania pańskich konstrukcji ze wzmacniaczami Hegla??

Moje pytanie padło już wcześniej na forum o Hegla h100, ale nikt z forumowiczów nie mógł mi udzielić odpowiedzi czy zgra się to z AA.

Dlatego też zapytam "Szefa" :)

Nie powiem bo myślę czasami nad Heglem h200, tylko ta cena, no i pytanie czy nie będzie to trochę na wyrost zestawienie wzmaka za 15k z kolumnami za 3,5k?!

Planuję kupno czegoś oryginalnego i na wiele lat. A może lampa, muszę przyznać że Amplifon WT40 bardzo mi sie podoba stylistycznie, również mojej połówce także nie będzie z tym problemu:) który ma kolega JACEK1914.

Pozdrawiam

Edytowane przez mateusz28_1986

"Większej przestrzeni, pastelowego środka, szczególnie w muzyce klasycznej. Sam dźwięk z tej Yamahy jest świetny w jazzie, soulu, ogólnie mówiąc w takim Kydryńskim, niemniej jest jakby zduszony w klimatach muzyki typu Depeche Mode oraz zbyt płaski/suchy w rockowym graniu,

Sam Pan Michał kiedy składałem zamówienie na Phoebe radził by zostawić póki co tą Yamahę bo wg. niego nawet nowa AS2000 nie zagra lepiej z jego kolumnami, polecając jednocześnie Atolla in100. , ale jak pisałem, nie do końca akceptuję jego estetykę :-)

Może faktycznie wystarczy pogmerać kabelkami ??? :-)"

W tym przedziale cenowym, czyli do 5000 zł proponuję sprawdzić używany Primare I30 (dual mono). U mnie Primare napędza Hyperiony IV od Pana Michała i własnie ten wzmacniacz zakończył moje poszukiwania (Atoll in100, in200, NAD 320, NAD 375, Cyrrus coś tam, Batlab, Simaudio a nawet lampa Unison Research S6 :-) ).

Nie wiem co masz na myśli pisząc o pastelowym środku ale Primare I30 to udane połączenie z kolumnami Audio Academy - b.dobra kontrola, przestrzeń a dźwięk, jak sam p. Michał powiedział po odsłuchach u mnie, jest "gładki". Co nie znaczy że płaski a być może chodziło o to że pastelowy :-).

Edytowane przez jarekmor

Pastelowo, jak dla mnie ma oznaczać taką dźwiękową bazę w tle, na której rozwijają się instrumenty środka. Może to i gładkie. :-)

A co powiecie na temat NAD C356 z kabelkami VH Audio Fine Silver IC, lub coś innego na srebrnym drucie wysokiej czystości.

Pastelowo, jak dla mnie ma oznaczać taką dźwiękową bazę w tle, na której rozwijają się instrumenty środka. Może to i gładkie. :-)

Dodam że jeszcze odsłuchałem na Nyperionach wzmacniacz mocy oraz przedwzmacniach z serii 1560 firmy T+R i w tym przypadku średnica już była bardziej nasycona. Fajny dźwięk ale tu już trzeba więcej kasy.

Z wcześniejszych opisów podejżewam i wnioskuję że ECI-1 również by mi się spodobał.

NADy wg mnie wprowadzają trochę chaosu do dźwięku - brakowało mi kontroli bass i pożądku na scene. Nawet te z wyższej serii.

Szukaj droższych wydajnych prądowo używek a Phoebe bardzo ładnie się odwdzięczą.

Edytowane przez jarekmor

NADy wg mnie wprowadzają trochę chaosu do dźwięku - brakowało mi kontroli bass i pożądku na scene.

Słuchałem z Hypkami NADa C320bee, mam dokładnie takie same odczucia.

A ja myślałem, że pastelowo, miało znaczyć miękko, dość delikatnie, bez agresji czy natarczywości :)

Co do phoebe, to tak naprawdę, ponieważ to są dość równe kolumny, większość wzmacniaczy się z nimi zgrywa, a pytanie tylko jaki my sami chcemy otrzymać dźwięk. Bez odsłuchów się nie obędzie. Jeśli masz szansę posłuchać przynajmniej kilku wzmaków, a potem powiedzieć, co ci się podobało, co nie, to już łatwiej byłoby zasugerować coś konkretnego.

Edytowane przez Stachu19

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Panie Michale miał Pan może przyjemność słuchania pańskich konstrukcji ze wzmacniaczami Hegla??

Moje pytanie padło już wcześniej na forum o Hegla h100, ale nikt z forumowiczów nie mógł mi udzielić odpowiedzi czy zgra się to z AA.

Dlatego też zapytam "Szefa" :)

Nie powiem bo myślę czasami nad Heglem h200, tylko ta cena, no i pytanie czy nie będzie to trochę na wyrost zestawienie wzmaka za 15k z kolumnami za 3,5k?!

Planuję kupno czegoś oryginalnego i na wiele lat. A może lampa, muszę przyznać że Amplifon WT40 bardzo mi sie podoba stylistycznie, również mojej połówce także nie będzie z tym problemu:) który ma kolega JACEK1914.

Pozdrawiam

AmplifonWT 40 to świetna alternatywa, cena śmieszna za to co oferuje

AmplifonWT 40 to świetna alternatywa, cena śmieszna za to co oferuje

Dzięki za wpis Rezyslaw, mógłbyś scharakteryzować brzmienie Amplifona, na co mógłbym liczyć kupując go.

Pozdrawiam

Dzięki za wpis Rezyslaw, mógłbyś scharakteryzować brzmienie Amplifona, na co mógłbym liczyć kupując go.

Pozdrawiam

Też skłaniam się do propozycji pana Rezysława , Amplifon WT 40 , to świetny wzmacniacz , średnicę , wysokie oraz przestrzenność dźwięku ma wybitną , o klasę lub dwie lepszą od wzmacniacza Luxman L550 A (cena ok. 13 -16 tyś . zł.), ustępuje mu jedynie w basie , tzn. w motoryce basu , a nie w paśmie przenoszenia basu .

Gwoli ścisłości dodam , że ja mam Amplifona WT 40 II .

Piotr

Hegel 200 to już trochę przegięcie, zwłaszcza, że są inne fajniejsze wzmacniacze za trochę mniejsze pieniądze jak np. Bladelius.

Bardzo dobre może być używane Primare 30, o którym wspomniał jarekmor. Dobre uderzenie na basie i znakomita barwa poszczególnych elementów. Znacznie różni się od brzmienia Primare 20.

Polecam też Vincenta, ale model 226 MKII. Duża scena i dobre wypełnienie na środku, to jego atuty.

Amplifon, to też bardzo dobry wzmacniacz i też mogę go polecić na podstawie odsłuchów u Tomka Dudzińskiego. Był bas, wspaniała góra, głębia i barwa.

No i nie zapominamy o kablach, dzięki którym robimy ostatnie szlify w brzmieniu.

Szykuję się do zmiany okablowania, ostatni słuchałem u znajomego Equilibrium Sun Ray, generalnie klasa, ale cena kosmiczna. Rozważam zakup modeli Cello, bądź Aurora. Oczywiście nie obędzie się bez odsłuchów na moim sprzęcie (yaqin ms 6v6 + phoebe III), ale może macie doświadczenia z tym okablowaniem. A może Pan Michał coś skrobnie na ten temat.

Na temat Amplifona WT 40 II wszytstko masz w klubie Amplifona,co do kabli to Michał ma rację ,zwłaszcza przy lampie potrafią na nowo odkryć muzykę

Witam Klubowiczow, co prawda od jakiegos czasu nie posiadam (juz) kolumn AA, ale ...

Jakis czas temu spodobalo mi sie sluchanie i zaczalem od budzetowych Yamah XX-496 podpietych pod AA Phoebe (te najpierwsze z czarnym frontem, na Vifach), Yamaha szybko wyleciala z systemu - w ramach wyboru nastepcy przewinal sie na odsluchach Rotel serii 01 (w wersji RB/RC - z koncowka) i bardzo ladnie zagral choc nie do konca tak jak lubie.

Pozniej podpialem Amplifikatora 2003 i tak zostalo.

W ramach mlodzienczego zapalu nawet wzialem udzial (nawet wspolorganizowalem) w spotkaniu w Gdyni z konstruktorami Amplifikatora i Baltlaba na ktorym rowniez podpinalismy moje Phoebe.

To byl bardzo goracy moment na forum w temacie Phoebe/Hyperion - dla jednych Phoebe to byl 'majstersztyk", dla innych (tych ktorzy nie sluchali) nieprawdopodobne bylo ze kolumienki za 1650 PLN (tyle placilem za nowe Phoebe I) moga tak dobrze grac. Opisywanie dziwieku nie ma sensu, bo Phoebe I odeszly, powiem tylko ze pierwsza reakcja zarowno forumowiczow, jak i obu konstruktorow (Baltlab i Amplifikator) - bezcenna. Opis spotkania poniewiera sie zapewne gdzies w otmetach forumowych serwerow - dla chetnych i milosnikow historii.

Niestety musialem pozbyc sie w pewnym momencie sprzetu - i szczerze to najbardziej zaluje sprzedazy Phoebe. Mimo pewnych ulomnosci - slyszalem bardziej rozdzielcza gore (ale w duzo drozszych sprzetach) i pewna niechec (a moze to wzmacniacze?) do cichego grania, to brzmienie bardzo mi odpowiadalo.

Ponudzilem was wspomnieniami starego dziadka z epoki Gierka, a teraz do rzeczy:

nachodzi mnie chec na powrot do czegos lepszego niz Pianocraft.

Nie wiem tylko jak maja sie Phoebe III do ich pierwszej wersji - czy moglibyscie mnie oswiecic zanim wroce w domowe pielesze i bede mogl ich posluchac?

Czego oczekuje od dzwieku? Wypelnienia, braku ostrosci, braku suchot,.... i niestety zeby sensownie gralo przy niskich poziomach wzmocnienia. Pomieszczenie 17-18 m2, niestety niskie (2.2m) i prawie w kwadracie.

Sprzet wspolgrajacy - StreamMagic6 i wzmak+cd do dokupienia (wspomniany Pianocraft to bylby mezalians przy Phoebe). Z teorii (czyt. z forumowych opisow) wychodzi ze w systemie wyladuje albo Atoll albo Roksan (Kandy/Caspian?) - to chyba bylaby moja szkola grania.

Dziekuje za wszelkie porady.

Edytowane przez Zolty

Atoll i Caspian nie mogą być Twoja szkoła grania bo grają zupełnie inaczej. Dla mnie Phoebe III to zupełnie inna klasa.

Dzieki - ciesze sie ze nadal trzymaja poziom i brzmienie (aczkolwiek w jedynkach nie brakowalo mi basu, moze troche wiekszej rozdzielczosci na gorze). Pod moje preferencje polecilbys jakis wzmacniacz (wg mojej teorii powinien byc sporo lepszy od kolumn - zauwazylem ze wole wycisnac "ostatnie poty" z kolumn dobrym wzmakiem, niz odwrotnie - podlaczac super kolumny pod slabeusza).

Witam po raz kolejny

Wracam do tematu wzmaka do Phoebe III

Znalazłem z drugiej ręki, ale tegoroczny model Creeka 5350 z dobrą ceną. Jak będzie się on prezentował z muzą przeze mnie graną j/w wcześniejszym poście. Prosiłbym również o wskazówkę dotyczącą odtwarzacza CD: rozpatruję 3 opcje : Pioneer PD50 bardzo dobrze oceniany w AV przy kwocie ok 2k, Marantz 6004 lub Creek CD Evo2

A Phoebe na starej yamaszce grają piękniej i coraz przepiękniej :)))

Muzyka jazz, soul, klasyczna , w stylu Kydryńskiego :-), "stary" dobry rock. Z elektroniki w zasadzie tylko DM

...może ew. wziąć po uwagę nowy model Creeka A50 ? dobra cena 3,3k tylko nigdzie poza hi-fi choice nie znalazłem opinii na jego temat

• 2 tygodnie później...

Witam! Gdyby ktoś był zainteresowany, sprzedaję AA PHOEBE III, w kolorze White Oak, nr ser.: 0998, zakupione na początku 2013 roku. Odbiór osobisty i możliwość odsłuchania u mnie na miejscu. Żeby nie było wątpliwości - przesiadłem się jakiś czas temu na HYPERION IV...

Witam,

ktoś na hifi.pl sprzedaje Vicka SV 226 mkII, potargować i brać! :) Na rynku pierwotnym ten model jest już niedostępny, a gra super jak na swoją cenę! :)

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/18/130088.php

• 2 tygodnie później...

A ja wrócę z pytaniem o źródło cyfrowe. Miał ktoś możliwość posłuchania strumieniowców w połączeniu z Vickiem i Hyperionami? Szukam czegoś bardziej muzykalnego od Marantza NA7004...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.