Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Panie Michale, Szanowni Klubowicze

Co byście powiedzieli na mały "apgrejd" hipków o dobre kondensatorki i może rezystorki? Parę stówek miałbym na zbyciu przed choinką ;-) W wątku Harpii nawet apgrejdują Amstaffy więc czemu nie w AA? Jak się do tego zabrać? Co podmieniać? Na co?

Chris

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Ze swojej strony nie polecam żadnych tuningów, bo to nie jest taka prosta sprawa i na pewno nie polega na bezmyślnej wymianie części na zwrotnicy. Samo zapodanie lepszych kondensatorów i rezystorów o tych samych wartościach i wymiana np. okablowania, nie jest tuningiem a przynajmniej ja czegoś takiego tak nie nazywam.

Jak wiadomo, każdy kondensator ma swoją barwę i brzmienie i to samo tyczy się rezystorów. Jeśli więc włożymy coś w tor sygnału o innej sygnaturze brzmienia, to nie zawsze uzyskamy lepszy efekt. Zmiany będą, ale czy na lepsze?

Owszem, czasami można trafić tak, że po wymianie kondensatora, niczego więcej nie musimy ruszać, ale najczęściej jest tak, że wymiana czegokolwiek w torze sygnału pociąga za sobą zmiany przy innych elementach np. przy tłumiku w części wysokotonowej. Może też być tak, że jak wymienimy rezystory, to trzeba będzie skorygować górę, bo okaże się, że jest jej za dużo.

Kondensatory natomiast, bardzo często są ze sobą łączone, po to aby uzyskać najbardziej dla nas odpowiednie brzmienie i np. jeśli włożymy całe Czarne Jantzeny, to uzyskamy inną barwę, ale możemy stracić na wybrzmiewaniu góry. Kolejną sprawą jest to, że owe Czarne Jantzeny mogą się sprawdzić w całości z innym głośnikiem wysokotonowym, lub przy innej np. 3 drożnej zwrotnicy z wysokim podziałem. Sam tego doświadczyłem, gdy wstawiłem w tor sygnału Jantzeny Niebieskie w kolumnie trzydrożnej, gdzie zabrzmiało to fenomenalnie już od pierwszych chwil. Te same Jantzeny w kolumnie dwudrożnej z dużo niższym podziałem nie dały zadowolenia. Nie wspominam już o nachyleniu zbocza, gdzie też ma to znaczenie.

Jakiś czas temu, pewien klient co ma Phoebe III napisał do mnie, że ma za ostrą górę. Podał mi jaki ma system i z systemu nie wynikało, że może mieć taki objaw. Na końcu rozmowy wyznał, że wymienił kondensator na Silver coś tam....

Z tymi modyfikacjami to faktycznie trudny temat, bo poczucie poprawy zawsze będzie subiektywne, zresztą tak jak całe audio. Druga sprawa to czy modyfikowane kolumny zagrają generalnie lepiej, czy lepiej tylko w danym systemie, pomieszczeniu bo np. wzmacniacz czy źródło miały czegoś za dużo lub za mało, natomiast podłączając do innego sprzętu będzie już gorzej niż na fabrycznej zwrotnicy.

Dlatego ja nie dotykam swoich, chyba, że Pan Michał wymyśli jakiś upgrade, przetestuje w różnych warunkach i stwierdzi, że jest konkretna poprawa.

Czy słuchał ktoś Phoebe III z Xinadkiem xa-6800R albo Xa 6200? Na papierze wydaje się że to wydajne piece, ale czy charakter będzie pasował do AA. W recenzji Xinadków, piszą o ładniej barwie ale o ograniczonej szybkości. Wychodzi na to że może to być mało uniwersalne połączanie.

Siemka,

raczej ciężko będzie Ci go dostać. Poprzednia dostawa dystrybutora rozeszła się dosyć szybko, a ta, która właśnie przyszła jest już praktycznie rozdysponowana dla klientów, którzy mieli je zamówione. My zamówiliśmy trzy integry i jadną końcówkę PA-M. Została nam tylko jedna integra na sklep, a dostawa przyjedzie dopiero jutro :)

Także jak coś zapraszam do nas na odsłuch :) Póki co chcę ją mieć na sklepie, ale jak się trochę rozegra to ewentualnie mogę Ci ją wysłać - chyba, że się wcześniej sprzeda :)

Pozdrawiam,

Goliatpl

Dzięki za propozycję, w razie czego chętnie skorzystam z takiej opcji jeśli nic się nie pojawi w między czasie. Daj znać jak już będzie gotów go zapakować i wysłać :-)

Znalazłem taki sklep pod Warszawą blueaudio.pl, według oferty na stronie, mają dostępną końcówkę mocy PA-M i Vincenta 226 MK II. Muszę to zweryfikować telefonicznie.

Rozumiem, że dysponując takim sprzętem jak mam w "o mnie" będę musiał jeszcze skombinować przedwzacniacz, żeby podpiąć tego Xindaka? A już w przypadku integry od CIebie obejdzie się bez niego? Jeśli dobrze myślę, to jakie są korzyści połączeń przedwzmacniacz + końcówka, a jakie stosowania wzmacniacza zintegrowanego?

Pozdrawiam

Kuba

Powiem ci, że łatwo nie będzie. Dystrybutorem jest Polpak, a tu masz dealerów w Mazowieckim: http://polpak.com.pl/gdziekupic_dealerzy/7

Sęk w tym, że jedynym sklepem, który wg mojej wiedzy wypożycza, jest Audiopunkt, ale na ich stronie w ogóle Xindaka nie ma (w sklepie stacjonarnym też mi się nie rzucił w oczy). www.sklep.audiopunkt.com.pl

Blue Audio bodajże bierze stówę za to, że przyjadą ze sprzętem do Ciebie i w obecności ich pracownika umożliwią odsłuch. Ale nie jestem na 100% pewien, że jest właśnie tak. Daj znać, jak uda ci się coś odkryć. ;)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Wypożycza również salon audioforte, bo jakiś czas temu chciałem wypożyczyć Atolla i Pan informował mnie przez telefon, że to żaden problem.

W razie czego można kupić i oddać, tylko wiadomo, że można trafić na sprzedawcę który będzie robił z tym problem, więc szkoda nerwów.

Audioforte wypożycza i parę innych sklepów (sam kupowałem tam AA), ale mi chodziło tylko o sklepy podane na stronie Polpaku j iako dystrybutor Xindaka. A tego Audioforte nie ma.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Dzięki za propozycję, w razie czego chętnie skorzystam z takiej opcji jeśli nic się nie pojawi w między czasie. Daj znać jak już będzie gotów go zapakować i wysłać :-)

Znalazłem taki sklep pod Warszawą blueaudio.pl, według oferty na stronie, mają dostępną końcówkę mocy PA-M i Vincenta 226 MK II. Muszę to zweryfikować telefonicznie.

Rozumiem, że dysponując takim sprzętem jak mam w "o mnie" będę musiał jeszcze skombinować przedwzacniacz, żeby podpiąć tego Xindaka? A już w przypadku integry od CIebie obejdzie się bez niego? Jeśli dobrze myślę, to jakie są korzyści połączeń przedwzmacniacz + końcówka, a jakie stosowania wzmacniacza zintegrowanego?

Pozdrawiam

Kuba

Myślę, że w przypadku Vicka 226mkll to tylko wirtualna oferta. Co do tematu PA-M integra, a końcówka mocy zajrzyj do klubu Xindaka. Jest tam co nieco na ten temat. Sprawę przećwiczył konstruktor Harpii i wyszło mu, że z końcówką lepiej. I to nawet przy cyfrowej regulacji jak w niektórych DACach, czy CD z regulowanym wyjściem. Problem oczywiście powstaje gdy brak takowego, lub gdy trzeba podłączyć większą liczbę źródeł. Wtedy oczywiście przedwzmacniacz (sporo drożej bo trzeba doliczyć dodatkowy interkonekt i sieciówkę i sam koszt przedwzmacniacza oczywiście). Lub pozostaje integra. Miałem ją przez trzy tygodnie i gdyby nie wspomniany Vicek z całą pewnością byłaby moja.

Bo na razie same Vicki ;-)

to jest dość spore uproszczenie... na razie cały 1 (słownie jeden) właściciel vincenta wziął udział w dyskusji...

------------------------------------------------------------------------------------------

Ja mam Vicka 227 z lamapami Tun Sol Gold i po Chordach Super Twin podłączony jest do Hyperionów IV. Gra to super! Super pod każdym względem! Kładzie na łopatki wcześniejszy ze 3 razy droższy zestaw Harman Kardon AVR 660 + MA Gold.

Panowie - szkoda tutaj dyskutować. Umówcie się do dobrego salonu (np. Q21) i posłuchajcie sobie spokojnie różnych połączeń. Albo jeszcze lepiej zaproście Pana Michała do siebie do domu z kolumnami i wzmacniaczami, to Wam dobierze to co będzie u Was i dla Was grało najlepiej :-).

A najważniejsze, to zadbać o dobrą akustykę! Jeśli akustyka jest słaba, to nie ma co mówić o różnicach w kablach lub zasilaniu. Poza tym to są naprawdę niewielkie różnice, rozdmuchane przez doświadczonych audiofili do granic możliwości, które słychać, jak się siedzi godzinami przy sprzęcie. A przy próbach typu podłącz, przełącz inny kabel i przy złej akustyce to można co najwyżej nabawić się wrzodów :-)

Właśnie w małej, tylko i wyłącznie :) Duża jest totalnie przegłuszona, nawet swoich myśli tam nie słyszę! ;) W styczniu będzie robiona akustyka na górze przez Pana Pajora :)

Znawcy znają gościa ;)

Pozdrawiam,

Goliatpl

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Duża jest totalnie przegłuszona, nawet swoich myśli tam nie słyszę! ;)

Miałem identyczne wrażenie .W tym pomieszczeniu nie zazna się krwi z uszu .

No i tu kolejne schody jak masz końcówkę bo na dobrą sprawę potrzebne będzie kilka pre do przetestowania aby wybrać/spasować najlepszy duet

Zawsze znajdzie się ''COŚ'' , by poprawić , zmienić , zamienić i tak w nieskończoność . Na tym polega cała zabawa w audio .

Czasami mam wrażenie , że życia by zabrakło by wszystko to ogarnąć :) Najważniejsze , by dobrze się bawić i czerpać z tego satysfakcje .

Ja mam Vicka 227 z lamapami Tun Sol Gold i po Chordach Super Twin podłączony jest do Hyperionów IV. Gra to super! Super pod każdym względem! Kładzie na łopatki wcześniejszy ze 3 razy droższy zestaw Harman Kardon AVR 660 + MA Gold.

Panowie - szkoda tutaj dyskutować. Umówcie się do dobrego salonu (np. Q21) i posłuchajcie sobie spokojnie różnych połączeń. Albo jeszcze lepiej zaproście Pana Michała do siebie do domu z kolumnami i wzmacniaczami, to Wam dobierze to co będzie u Was i dla Was grało najlepiej :-).

A najważniejsze, to zadbać o dobrą akustykę! Jeśli akustyka jest słaba, to nie ma co mówić o różnicach w kablach lub zasilaniu. Poza tym to są naprawdę niewielkie różnice, rozdmuchane przez doświadczonych audiofili do granic możliwości, które słychać, jak się siedzi godzinami przy sprzęcie. A przy próbach typu podłącz, przełącz inny kabel i przy złej akustyce to można co najwyżej nabawić się wrzodów :-)

Czy stosując wzmacniacz Vincent 227 z wejściem USB będę mógł się pozbyć z toru rDAC i podpiąć komputer bezpośrednio? Bo chciałbym pozostać przy odtwarzaczu CD i laptopie używając ich zamiennie.

Tak, będziesz mógł. Ja podłączałem zwykłego laptopa HP i grało. Co do jakości grania, to się nie będę wypowiadał, bo musiałbym powtórzyć testy (Vicek miał wtedy 2 dni i grał z MA Goldami, więc pominę swój komentarz co do tego połączenia :-), żeby nie narzekać...

Jak znajdę chwilę to sprawdzę i porównam z Marantzem NA7004

Czy stosując wzmacniacz Vincent 227 z wejściem USB będę mógł się pozbyć z toru rDAC i podpiąć komputer bezpośrednio? Bo chciałbym pozostać przy odtwarzaczu CD i laptopie używając ich zamiennie.

No własnie pozoztaje kwesja jakosci karty we wzmacniaczu w stosunku do rDACa, którą musiałbys roztrzygnać. Jedna tylko rzecz, którą weż pod rozwagę. Mianowicie pod względem ceny 227 od 237 dzieli już tylko rzut beretem. Ponadto teraz sprowadzane egzemlarze 237 w miejsce lamp 6n1p mają bardzo dobre zamienniki typu NOS 6cg7 General Electric.

Właśnie w małej, tylko i wyłącznie :) Duża jest totalnie przegłuszona, nawet swoich myśli tam nie słyszę! ;) W styczniu będzie robiona akustyka na górze przez Pana Pajora :)

Znawcy znają gościa ;)

Pozdrawiam,

Goliatpl

Dla ścisłości chodzi o podbicie basu w tym pokoju typu sześcian bo reszta jest ok, gra żywo bez przytłumienia

Dla ścisłości chodzi o podbicie basu w tym pokoju typu sześcian bo reszta jest ok, gra żywo bez przytłumienia

Chyba nieco przesadziłeś z tym sześcianem. Wysokość jes tam chyba sporo mniejsza niż długość i szerokość. Można raczej mówić o prostopadłościanie o podstawie zbliżonej do kwadratu.

Nie mierzyłem metrówką ale te wartości są zbliżone co mocno przekłada się na podbicie basu,monitory grają tam jak podłogówki ,nie piszę tego ze złośliwości a wręcz odwrotnie ,włożenie "jakiś" tam ustrojów to nie jest adaptacja profesjonalna.Odsyłam do zakładki Akustyka

Słuchałem tam muzyki kilka tygodni temu z pół godzinki i nie odniosłem takiego wrażenia. Może dlatego, że kolumny stały na granicie, a to z kolei "odchudza".

Ogólnie owo podbicie jest związane z powstawaniem fal stojących zwanych inaczej modami własnymi pomieszczenia (modów podstawowych i ich wielokrotności). Aby zredukować owe zjawisko stosuje się rezonatory Helmholtza. Wcale nie trzeba zaglądać do zakładki akustyka. Wystarczy mieć to w "dyńce".

Edytowane przez PH7

Zgadza się, dolna sala podbija bas :( Ale zdecydowanie gorzej wypadają odsłuchy na górze, dlatego ona idzie jako pierwsza pod młotek - dosłownie i w przenośni! ;)

Może dlatego, że kolumny stały na granicie, a to z kolei "odchudza".

Świetny żart, dawno równie dobrego nie słyszałem

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.