Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Dawniej były również tanie Vify na plastikowych koszach. Myślę, że obecne blaszane kosze, to duży postęp :)

Przecież to oczywiste że blacha gra lepiej od plastiku :-)

Przez chwilę cieszyłem się naprawdę super dźwiękiem po wymianie wadliwego głośnika aż do dziś... Przekręciłem gałkę na godzinę dwunastą aby głośniej posłuchać i zorientowałem się że teraz dla odmiany analogiczna sytuacja tzn przy niskich tonach występuje w prawym głośniku. Chrzeszczenie. Trochę mnie to zbulwersowało ale już lekko ochłonąłem. Poczułem też z kolumny zapach "przepalenia". Nie wiem czy to moja wina, może nie można nimi głośno grać, czy to jakiś inny czort. Nowy głośnik jest zamontowany jakoś od tygodnia w lewej kolumnie nie zdążył się nawet rozgrzać a teraz padł drugi? Nie chce mi się jakoś w to wierzyć aby to się stało w tak krótkim czasie, zastanawiam się czy nie popełniłem gdzieś błędu. Macie jakieś pomysły?

A jaki Ty materiał grasz? Może używasz jakiś pseudo Flac'ów, które są skompresowane i palą Ci przetworniki? Bo chyba nie grasz na MP3 ?? :)

Tak z innej beczki. Wybiera się ktoś?

http://www.audiostereo.pl/audiofilska-majowka-31052014_111512.html/page__gopid__3166921?do=findComment&comment=3166921

Edytowane przez goliatpl

Mam w zbiorach flac i mp3 gram naprzemiennie, czyli to może być przyczyną? No właśnie jak gram z odtwarzacza cd to tego problemu nie dostrzegłem. Puszczałem różne pliki również flac z laptopa przez dac'a, jaki to ma wpływ jakbyście mogli mi wytłumaczyć i jak się tego ustrzec?

Bo chyba nie grasz na MP3 ?? :)

Chodzi Ci o wejście czy o plik muzyczny?

Przekręciłem gałkę na godzinę dwunastą aby głośniej posłuchać i zorientowałem się że teraz dla odmiany analogiczna sytuacja tzn przy niskich tonach występuje w prawym głośniku.

A to masz pecha faktycznie .Być może kolumny które kupiłeś były już lekko zajechane przez poprzedniego właściciela może je katował mocnym piecem + jakieś podbicie basu i cewki już były kiepskie a teraz u Ciebie padły całkiem .

Jaki masz wzmacniacz ?

Powoli zbliża się czas zakupu wzmacniacza. Niestety wydatków jest sporo, trzeba odłożyć też na czarną godzinę, więc póki co muszę ograniczyć budżet - zwłaszcza, że pilny dla mnie jest zakup streamera. I teraz pytanie czy jest coś sensownego oprócz NADa co by się zgrywało z Phoebe do 3k (górna granica, plus/minus 100-200 pln)?

Czy Rotel RA-11 lub 12 ma sens? Rega? Atoll (ale tu już 100 jest za drogi musiałby być 50/80)? Niestety nowy mnie interesuje, bo z używanymi mam różne doświadczenia. Lampy nie chcę.

Mam w zbiorach flac i mp3 gram naprzemiennie, czyli to może być przyczyną? No właśnie jak gram z odtwarzacza cd to tego problemu nie dostrzegłem. Puszczałem różne pliki również flac z laptopa przez dac'a, jaki to ma wpływ jakbyście mogli mi wytłumaczyć i jak się tego ustrzec?

Problem występuje na linii pliki-oprogramowanie. Kliknij w jakiejś wyszukiwarce frazę: przesterowanie flac i mp3 to doczytasz. Wzmacniając (wzmacniaczem) przesterowany sygnał, generujesz zniekształcenia, z którymi zwrotnica kolumny nie może sobie poradzić i głośniki zmagają się ze zbyt niskimi częstotliwościami, co z kolei wymusza ich pracę ze zbyt dużymi amplitudami, a w konsekwencji przegrzanie i uszkodzenia. Oczywiście im głośniej słuchasz tym gorzej. Dotyczy to również głośnika wysoko-tonowego i ten swąd chyba jest od nich (od niego). W głośniku wysoko-tonowym tekstylnym "pali" się zazwyczaj sama membrana (co oczywiste), natomiast w metalowym membrana przenosi ciepło (metal), a topi się jej zawieszenie. Zwróć uwagę, czy ta fałdka wokół metalowej membrany Seasów nie jest nadtopiona. Jeżeli tak, to głośnik (głośniki) do wymiany.

Edytowane przez PH7
Problem występuje na linii pliki-oprogramowanie. Kliknij w jakiejś wyszukiwarce frazę: przesterowanie flac i mp3 to doczytasz. Wzmacniając (wzmacniaczem) przesterowany sygnał, generujesz zniekształcenia, z którymi zwrotnica kolumny nie może sobie poradzić i głośniki zmagają się ze zbyt niskimi częstotliwościami, co z kolei wymusza ich pracę ze zbyt dużymi amplitudami, a w konsekwencji przegrzanie i uszkodzenia. Oczywiście im głośniej słuchasz tym gorzej. Dotyczy to również głośnika wysoko-tonowego i ten swąd chyba jest od nich (od niego). W głośniku wysoko-tonowym tekstylnym "pali" się zazwyczaj sama membrana (co oczywiste), natomiast w metalowym membrana przenosi ciepło (metal), a topi się jej zawieszenie. Zwróć uwagę, czy ta fałdka wokół metalowej membrany Seasów nie jest nadtopiona. Jeżeli tak, to głośnik (głośniki) do wymiany.

Dzięki kolego za te bardzo przydatne informacje. Jak się ustrzec w przyszłości takich błędów, najbezpieczniej byłoby się ograniczyć do grania z samych płyt cd, natomiast mam już tego dac,a nuforca i chciałbym go wykorzystać bo nie ukrywam że nie posiadam wszystkich ulubionych płyt na półce, niektórych też nie mogę dostać w formie fizycznej i zostają pliki. Wobec tego jakich plików się wyzbywać? Dodam, że muzykę puszczam z aimpa rzadziej z foobara ale to chyba nie ma znaczenia.

Jaki masz wzmacniacz ?

Nad 326, reszta toru gdy gram pliki zwykłe za 20zł czincze do dac i wspomniany nuforce uDac3 polaczony standardowym kablem usb do laptopa.

Gdy z płyt gram to za źródło służy rega planet 2000 połączona ze wzmacniaczem tara labs vector 2, no i oczywiście phobe III które połączone są chordem epic twin z nadem.

b92a23293dd4f040gen.jpg

9e6c40d02f3bb4d0gen.jpg

Regulacji tonów nie używam wszystko na "dwunastej" ustawione, usterka wystąpila podczas grania z plików.

Czyli kolega PH7 miał rację zniekształcenia podczas grania z plików . Tu nie pomogę bo ja gram tylko z CD na pliki chcę przeskoczyć za jakiś czas jak coś fajnego w przystępnej cenie na rynku się pojawi .

Pewniak nie wiem gdzie leży przyczyna Twoich kłopotów jednak ograniczać się tylko do CD nie ma sensu, tym bardziej, że obecny trend jest odwrotny.

Ja od lat gram z CD oraz plików wszelkiego rodzaju (mp3 różnej kompresji, zarówno stałej jak i zmiennej, Flack, Wav itp, itd), na różnym sprzęcie, często głośno i nigdy nie uszkodziły mi się głośniki.

Ciekawe jest to co się u Ciebie dzieje, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że pliki same w sobie są przyczyną. Może sprzęt do odtwarzania tych plików lub oprogramowanie. Można np. podłączyć inny komputer do odtwarzania.

Może też ktoś wystawił na sprzedaż te kolumny ponieważ były w kiepskim stanie, dawał ostro czadu wielokrotnie przesterował, zaczęło się coś dziać i na sprzedaż. Na początku grałeś cicho i się nie zorientowałeś, potem podkręciłeś i wyszło.

Myślę, że moje Phoebe III są już dość wygrzane żebym mógł napisać więcej.

W połączeniu ze wzmacniaczem Exposure 1010 gramofonem pro-ject carbon debut 2M red i pre phonobox S dźwięk jest szczegółowy i mocny, zbyt jasny pozbawiony ciepła i miękkości.

Ostatnimi dni podłączyłem radio i brzmienie jest dużo bardziej uspokojone, przyjemne w odbiorze.

Wg. mnie to wkładka ortofon 2M red odpowiada za podbicie wysokich i średnich częstotliwości.

Mam zamiar przetestować ciemniejsze wkładki jak np. grado prestige lub sumiko pearl.

P.S.na nowej stronie Audio Academy też jest już jaśniej i szczegółowo ;)

Edytowane przez Świetlicki

Może też ktoś wystawił na sprzedaż te kolumny ponieważ były w kiepskim stanie, dawał ostro czadu wielokrotnie przesterował, zaczęło się coś dziać i na sprzedaż. Na początku grałeś cicho i się nie zorientowałeś, potem podkręciłeś i wyszło.

Tylko wtedy również z sygnałem z CD byłoby tak samo. A Pewniak wyraźnie stwierdził, że problem dotyczy wyłącznie muzyki puszczanej z plików. Może tak jak mówisz, niekoniecznie pliki czy oprogramowanie, a sam przetwornik czy jego współpraca z oprogramowaniem. Umówmy się, przetwornik za parę paczek to nie jest mistrzostwo świata.

Świetlicki miałem obie wkładki, o których piszesz. Grado gold prestige duży pozytyw. Z tym, że nie zauważyłem, aby była ciemna. Natomiast sumiko pearl to wybitny zamulacz, przynajmniej w moim systemie. Zdecydowanie odradzam.

O ja nie mogę, jaka piękna strona. Zdjęcia Hyperionów na tle cegiełek - rewelacja.

Brakuje tylko w ofercie dwudrożnej konstrukcji z wyższej półki wraz z droższym odpowiednikiem 2,5 drożnym (koniecznie z hiper drogim przetwornikiem co by dowartościować niektórych...:)) i jakiegoś tańszego monitora i jesteśmy w domu ;)

>>>>>>>>>>Goliat

No jakbyś rzucił konkretnie, że to było 5 lat temu (ale chodziły liczby 6-7), to Pan Akademia na pewno by się z Tobą założył. I poszłoby piwko na jego konto :)

PS. Tak. Nowa stronka super. Przejrzyście, rzeczowo i bez zbędnych zamulaczy.

Edytowane przez PH7

Dla wtajemniczonych :) Tethysy odebrałem 4 maja 2009r ! :)

I co Pan na to Panie Akademia?! ;)

No to jak 2009, to już nie było to na Kilińskiego. Gdybyś mówił, że odbierałeś z Żeligowskiego, to bym się pewnie nie upierał przy roku :)

Tak. Wreszcie ktoś zauważył, że wisi nowa strona. Świetlicki z tego powodu dostaje 20% rabatu na okablowanie :)

Stronę trzeba delikatnie dopracować i zajmę się tym ponownie na jesień, także wszelkie sugestie i uwagi będą mile widziane. Na pewno ten czarny pasek z siatką będzie trochę szerszy (wyższy). Zdjęcia jakie są takie są, bo na profesjonalne nie było już czasu i pieniędzy, ale jak będzie nowy model, to kasa się znajdzie ;)

W sumie gdzieś na stronie można zrobić odnośnik do klubu AA na Audiostereo - ludzie, którzy zastanawiają się czy kupić mogą zadać tutaj pytanie i dość szybko dostać odpowiedź/radę etc.

Tak. Wreszcie ktoś zauważył, że wisi nowa strona. Świetlicki z tego powodu dostaje 20% rabatu na okablowanie :)

Trzymam za słowo p. Michale. Od jutra zacznę osłuchiwać się z nową wkładką i myślę, że w przyszłym tygodniu poproszę o pomoc w doborze okablowania.

pzdr

Może Pan Michał ma swoje powody, ale mi jak i na poprzedniej stronie brakuje cen przy poszczególnych modelach.

W zakładce "gdzie kupić" powinny być linki do stron internetowych salonów sprzedaży.

Opis w zakładce "O firmie" powinien być troszkę inaczej sformatowany bo za bardzo się zlewa w jedną całość, choćby nową myśl zaczynać od nowego akapitu.

Zgadzam się. Są oczywiście różne podejścia, ale ja osobiście nie lubię stron bez podanych cen. W przypadku AA ceny znam, ale jeśli ktoś będzie niezaznajomiony z marką to będzie szukał takiej informacji. Niepodawanie cen jest częste w przypadku drogich produktów, AA ma jednak produkty również ze średniej półki, więc można ceny podać.

Edytowane przez zentaur

W sumie gdzieś na stronie można zrobić odnośnik do klubu AA na Audiostereo - ludzie, którzy zastanawiają się czy kupić mogą zadać tutaj pytanie i dość szybko dostać odpowiedź/radę etc.

Myślałem o takim odnośniku i pewnie go później wprowadzę.

Może Pan Michał ma swoje powody, ale mi jak i na poprzedniej stronie brakuje cen przy poszczególnych modelach.

W zakładce "gdzie kupić" powinny być linki do stron internetowych salonów sprzedaży.

Opis w zakładce "O firmie" powinien być troszkę inaczej sformatowany bo za bardzo się zlewa w jedną całość, choćby nową myśl zaczynać od nowego akapitu.

Cen nie ma, bo kilka par Phoebe poszło do Rosji a tam detal wynosi 1550 euro. Po ile je sprzedają, nie mam pojęcia, ale taka jest oficjalna cena dla zagranicznych kontrahentów. Już raz miałem rozmowę z pewnym Anglikiem, który pytał dlaczego w Polsce Hyperiony kosztują mniej, niż miałyby kosztować w Anglii, także cen na razie nie będzie.

Na "gdzie kupić" miałem nawet umieścić zdjęcia sklepów, ale to chyba za duże przedsięwzięcie. Linki będą.

Opis był z akapitami na początku, ale zmieniłem to celowo, bo chciałem stworzyć taki całkowity blok z literek. Myślę, że jak będzie więcej tekstu, to można ponownie zrobić akapity. Pewnie później jeszcze coś dopiszę i będzie ok.

No tak, to jest trochę tak jak z lampami MingDa na rynku angielskim i polskim. Trochę się zdziwiłem cenami. No ale to też inne realia, inny portfel konsumenta.

Trochę jestem zawiedziony, że nie ma tego ładnego zdjęcia Phoebe w kolorze dąb bielony w zbliżeniu, które umieszczane było tutaj przez pana na forum. Phoebe w klonie jest ale na zdjęciu, którego się nie powiększa, ujęte z dalszej perspektywy. Rozumiem, że sesja miała być spójna, kolumny w środowisku mieszkaniowym. No ale generalnie szkoda, że tego wybarwienia nie ma, bo ładnie się w nim prezentują Phoebe.

Edytowane przez zentaur

Konstruktor Amplifona chyba coś takiego kiedyś pisał, że jak zaczął sprzedawać wzmacniacz za granicę, to tamci sprzedawcy praktycznie zmusili go do podniesienia ceny urządzenia w Polsce prawie dwukrotnie, ponieważ była duża dysproporcja w cenie Polskiej i Zagranicznej.

Później coś tam kombinował z promocjami itp w Polsce, ponieważ w kraju nie chciał mu schodzić.

Nie wiem na ile brak ceny na stronie producenta uchroni zagranicznych kontrahentów czy konsumentów przed wiedzą o Polskiej cenie produktu, przecież wystarczy wejść do pierwszego lepszego sklepu gdzie sprzedawane są wyroby AA i sprawdzić.

No i jest na Rosyjskiej stronie AA :) Tylko coś odnośnik nie działa.

http://www.concert-audio.ru/

Panie Michale robi się Pan taki światowy koncern ;)

Edytowane przez omen
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.