Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam pytanie w sumie do pana Michała: widzę, że w ofercie są dwa modele. Nie ma w planach jeszcze jednego modelu, z przedziału 8-10k pln na przykład? I czy nie ma w planach monitora? Wiem, ze w Polsce generalnie lepiej sprzedają się podłogówki, ale pewnie na jeden monitor też byłoby zapotrzebowanie. No i myślę, że na podłogówkę z pułapu "hajednowego" w sumie też:) Choć w sumie może to jest zbyt optymistyczne podejście. Tak z ciekawości pytam.

Plany to są, ale gorzej z realizacją. Jakieś rok temu kupiłem kilka ponoć lepszych i dużo droższych głośników, ale Phoebe III nie przebiły. Owszem, dało się zauważyć lepsze kontury basu i barwę na pewnych kawałkach częstotliwości, ale całościowo rzecz biorąc to zawsze tym nowym kolumnom czegoś brakowało. Nie było takiej spójności, płynności przekazu czy pełni wokali jakie mają Phoebe III.

Na dzień dzisiejszy mam znowu nowe głośniki i od miesiąca trwają pierwsze próby odsłuchowe. Ma to być model dwudrożny z okolicy 8000zł. Pracuję też równocześnie nad kolumną 3 drożną, która ma kosztować około 12-15 tys zł.

Co z monitorem? Nie wiem, i nie wiem też w jaki przedział cenowy uderzyć. Może niech forumowicze zaproponują jakąś półkę cenową na taką kolumnę, to wtedy skupię się na odpowiednich głośnikach.

Zalezy na jakich glosnikach mialyby byc te monitory.

teoeretycznie najlepsze bylyby cos na 13tkach bo dobre do malych pomieszczen i do kina domowego, cos ala stare Dione (ciekawe czy da sie zrobic lepsze od nich za przyzwoita cene).

Dawanie monitorow na 18tkach to bylyby takie Phoebe III tylko na stojakach to juz chyba lepiej kupic same Phoebe.

Wszystko kwestia ceny - konkurencja wsrod monitorow tez jest spora - mi sie zawsze podobaly monitorki Dynaudio (lepsze od podlogowek tej firmy).

Mysle ze male monitory w okolicach 1500-2000 bylyby hitem.

Edytowane przez kopaczmopa

Zalezy na jakich glosnikach mialyby byc te monitory.

teoeretycznie najlepsze bylyby cos na 13tkach bo dobre do malych pomieszczen i do kina domowego, cos ala stare Dione (ciekawe czy da sie zrobic lepsze od nich za przyzwoita cene).

Dawanie monitorow na 18tkach to bylyby takie Phoebe III tylko na stojakach to juz chyba lepiej kupic same Phoebe.

Wszystko kwestia ceny - konkurencja wsrod monitorow tez jest spora - mi sie zawsze podobaly monitorki Dynaudio (lepsze od podlogowek tej firmy).

Też uważam, że 1500-2000 byłoby ok. Nawet po dodaniu ceny podstawek byłyby konkurencyjne cenowo dla Phoebe, więc osoby, które mają metraż na monitory - np do 13-14 m miały oczywisty wybór - cenowo i pod względem dopasowania do metrażu - nie ładowali by na siłę podłogówek. I też jestem tego zdania, że musiałyby grać na mniejszych przetwornikach by nie dublowały się z Phoebe. W metrażu 15-20 m mogłyby grać Phoebe więc, odpowiednio droższe po podwyżkach zwłaszcza, więc nie byłyby konkurencją (cenową) dla monitora, mielibyśmy też hajednową kolumnę za 8k i w metrażu 20+ Hyperiony plus kolumna trójdrożna - oferta byłaby kompletna.

Jeśli by takie powstały i były naprawdę niezłe oraz podobne brzmieniowo do hypków to pomyślałbym o parce na tyły do kina;)

Szkoda, że nasi rodzimi producenci mają jakąś awersję to tworzenia pełnych zestawów do 5.1.

Ma to być model dwudrożny z okolicy 8000zł. Pracuję też równocześnie nad kolumną 3 drożną, która ma kosztować około 12-15 tys zł.

Fajnie jeśli oferta się poszerzy. Mnie osobiście intryguje ta kolumna trójdrożna. Jeśli byłaby lepsza od hypków i na dodatek z większym wykopem, zejściem, generalnie potęgą brzmienia to jestem za.

O monitory męczyłem p. Michała grubo ponad rok temu. Potrzebowałem monitorów do zestawu Denon DF 107. Finalnie nabyłem MA RX1. Pan Michał kiedyś wspominał coś o głośniku niskośredniotonowym visatona 13cm średnica (symbolu nie pamietam), niestety nie pamietam co miało grać wysokie tony. Uważam, że podstawowa wersja powinna być w winylu, a za dopłata opcja forniru - cena będzie bardziej konkurencyjna. Hitem byłyby monitory z bas reflexem z przodu, coś w deseń ushera 520.

O monitory męczyłem p. Michała grubo ponad rok temu. Potrzebowałem monitorów do zestawu Denon DF 107. Finalnie nabyłem MA RX1. Pan Michał kiedyś wspominał coś o głośniku niskośredniotonowym visatona 13cm średnica (symbolu nie pamietam), niestety nie pamietam co miało grać wysokie tony. Uważam, że podstawowa wersja powinna być w winylu, a za dopłata opcja forniru - cena będzie bardziej konkurencyjna. Hitem byłyby monitory z bas reflexem z przodu, coś w deseń ushera 520.

Nie, proszę, tylko nie winyl. Wygląda okropnie. Nie uważam też, by ściganie się wszelkimi sposobami z konkurencją w kategorii "cena" miało sens w przypadku AA. Myślę, że dobrą filozofią jest jednak dobra relacja jakość cena czyli cena atrakcyjna, ale niekoniecznie najniższa na rynku, w zamian dostajemy porządnie wykonane kolumny z naturalnym fornirem.

"Nie, proszę, tylko nie winyl. Wygląda okropnie. Nie uważam też, by ściganie się wszelkimi sposobami z konkurencją w kategorii "cena" miało sens w przypadku AA. Myślę, że dobrą filozofią jest jednak dobra relacja jakość cena czyli cena atrakcyjna, ale niekoniecznie najniższa na rynku, w zamian dostajemy porządnie wykonane kolumny z naturalnym fornirem."

Amen.

Edytowane przez shakin

Wracając jeszcze do Monitor Audio GX wrzucę swoje 3 grosze.

Ja już kilka razy widziałem nowych posiadaczy GXów, którzy się zachwycali, aby po kilku miesiącach sprzedawać i to ze sporą stratą. Gregonio Ty na tym forum to jesteś co najmniej trzecim takim przypadkiem - bez obrazy za to określenie ;)

Jak ktoś jest zainteresowany to tutaj kolejny forumowicz sprzedaje GX300:

http://allegro.pl/monitor-audio-gx300-gx-300-igla-czarny-gwarancja-i3837350542.html

Dodam, że dwie pary aktualnie stoją na Allegro.

Kupić te kolumny w używce nie jest trudno, zastanawiam się co jest z nimi nie tak bo gdyby były takie dobre to raczej nie byłoby takiej rotacji. Dla przeciwieństwa weźmy poprzednią serię GS, trafić te kolumny w używce to trzeba mieć nie lada szczęście.

Nie widzę nic złego / niepoprawnego w dobrym winylu dla mniej zamożnych, którzy liczą się z każdą złotówką. Pozwoli to im kupić bardzo dobre kolumny taniej niż w formirze. Taki zabieg spowoduje, że zamiast pylonów ten ktoś kupi AA. Ci, których będzie stać lub ci przykładający bardzo dużą uwagę do wykończenia kupią fornir. Zresztą wszystko zależeć będzie od różnicy w cenie.

Wracając jeszcze do Monitor Audio GX wrzucę swoje 3 grosze.

Ja już kilka razy widziałem nowych posiadaczy GXów, którzy się zachwycali, aby po kilku miesiącach sprzedawać i to ze sporą stratą. Gregonio Ty na tym forum to jesteś co najmniej trzecim takim przypadkiem - bez obrazy za to określenie ;)

Jak ktoś jest zainteresowany to tutaj kolejny forumowicz sprzedaje GX300:

http://allegro.pl/monitor-audio-gx300-gx-300-igla-czarny-gwarancja-i3837350542.html

Dodam, że dwie pary aktualnie stoją na Allegro.

Kupić te kolumny w używce nie jest trudno, zastanawiam się co jest z nimi nie tak bo gdyby były takie dobre to raczej nie byłoby takiej rotacji. Dla przeciwieństwa weźmy poprzednią serię GS, trafić te kolumny w używce to trzeba mieć nie lada szczęście.

Ja tam w ogóle nie jestem zwolennikiem takiej szkoły grania jaką prezentuję MA. Efektowne na początku, ale potem zaakcentowanie skraj pasma jest na dłuższą metę męczące.

Nie widzę nic złego / niepoprawnego w dobrym winylu dla mniej zamożnych, którzy liczą się z każdą złotówką. Pozwoli to im kupić bardzo dobre kolumny taniej niż w formirze. Taki zabieg spowoduje, że zamiast pylonów ten ktoś kupi AA. Ci, których będzie stać lub ci przykładający bardzo dużą uwagę do wykończenia kupią fornir. Zresztą wszystko zależeć będzie od różnicy w cenie.

Nic złego nie ma, ale każdy biznes, zwłaszcza działający w sektorze dóbr luksusowych musi się określić do jakiej grupy klientów chce trafić. Jeśli AA zacznie robić kolumny za 1-1,5 k pln, to wizerunkowo na tym straci w oczach klientów z grubszym portfelem. Ja wiem, że to brzmi bez sensu może, bo przecież najważniejsza powinna być jakość brzmienia i tak dalej, ale niestety w takich branżach jak hifi czy tez innych branżach towarów luksusowych duże znaczenie ma też prestiż marki - w przypadku AA świadomość wśród klientów, że produkty są dobrej jakości i dobrze się prezentują, również w zakresie jakości forniru. Dla mnie czy dla Ciebie ten prestiż marki może mieć drugorzędne znaczenie, ale podejrzewam, że w makro skali i na dłuższą metę może to wyglądać inaczej.

Edytowane przez zentaur

Panie Michale,

Monitorki to bylby zacny pomysl - dla tych ktorym Phoebe dusza sie w malych pomieszczeniach. Jeszcze jakby brzmialy jak Phoebe (no powiedzmy zblizone do Phoebe) to nawet za identyczna/lub troche wyzsza cene chetnie przytule.

Daawno temu sprzedalem Phoebe I finansujac zakup wydaloby sie lepszych kolumn - i co ? I juz nigdy nie uzyskalem tego brzmienia. To taka moja porazka - z sentymentem wspominam te czarne fronty i analogowe brzmienie.

Dione juz byly inne w charakterze o ile mnie pamiec nie myli, a wiekszych (Helene?) nie sluchalem.

Co do GX300 to wygladaja oblednie, szczegolnie czarne piano, a graja bardzo dobrze. Wlasnie przeczytalem ich test w najnowszym Audio i wlosy mi sie na glowie zjezyly ... i absolutnie daleki jestem od podwazania wiedzy i sluchu Pana Kisiela, bo za krotko jestem audiofilem ;) ale ja slyszalem cos innego. Moze kwestia muzyki...

Moim zdaniem one graja "ostro" i metalicznie gora i mocnym basem co sprawdza sie przy kinie domowym bardzo! Przy sluchaniu muzyki okazjonalnie tez jest fajnie. Ale nie udalo mi sie posiedziec przy nich dluzej niz 2-3 godziny a przy Hypkach rekord to ponad 6 godzin :)

Mysle ze dlatego sa chetnie kupowane, a potem czesciowo odsprzedawane.

Ja pojechalem do sklepu z salka odsluchowa po RX a wyjechalem z GX :). W trakcie odsluchow myslalem ze sub jest wlaczony, a wokale Sary Brightman mnie przeszywaly na wskros. Dzwoneczki itp genialne. Ale skrzypce.... Porazka. Na prawde sluchac sie nie dalo :(

W Hypkach tego nie ma i dobrze, bo one sa stworzone do muzyki. :)

Edytowane przez Gregonio

To jest własnie typowe granie MA. Są osoby, które to lubią, ale są też rozczarowani bo przy krótkim odsłuchu było wszystko ok, a potem... tak jak piszesz.

Dokladnie :).

Moim zdaniem RX i o dziwo Platyna z ta sama wstega sa znacznie bardziej neutralne. Co mnie kiedys dziwilo ... ;)

Wracajac plynnie do AA, poniewaz to jest forum AA, moze by tak kupic te GX i wlozyc do nich glosniki z Hyperkow? ;)

A tak bardziej na serio to probowal ktos budowac swoje skrzynki? Na fomum Akustyka kazdy glosnik inny... :) a AA tylko prostopadlosciany (bez urazy Panie Michale :))

Edytowane przez Gregonio

A ja np zostałem oczarowany Sonus Faber Liuto , porównaniu z Hipkami to inna szkoła dźwięku , przedewszystkim bardzo dużo spokoju i szerokiego pasma przekazu a najlepsze jest to jak bardzo się odczówa brak rezonansu w skrzyni coś niebywałego.

Było by wszystko Super gdyby nie przepaść w cenie .

Hipki 5000 a SF Liuto w promocji 14000 ;)

A tu fotka z testu odsłuchowego ;)post-45659-0-60305600-1388700557_thumb.jpg

Co do monitorów, to taniej niż 2000zł na pewno nie będzie. Po drugie, nie ma już takich głośników jak kiedyś, które to liniowo przenosiły do 4000Hz. Taki głośnik był właśnie w Dione i był to 15cm Peerless.

Dzisiaj właściwie można by znaleźć coś podobnego, ale monitory kosztowały by wtedy 5000zł.

Był zamysł taki, żeby zrobić satelitki na bazie Visatona i Seasa, które równocześnie mogły by służyć jako monitory, ale np. dla głośnika W130S wychodzi obudowa 12 litrów, więc na satelitki już jest trochę przyduża i niektórym by to nie pasowało.

6 litrowy monitor może wyjść na 15cm Seasie, ale znajdą się tacy, którzy powiedzą, że nie ma spójności przy kinie domowym, bo to nie te same głośniki co w Phoebe czy Hyperionie. Chciało by sie zrobić coś uniwersalnego, ale chyba się nie da i będę musiał to oddzielić, tzn. osobno zrobić satelitki i osobno monitor, czego na dzień dzisiejszy bym nie chciał, bo koszty wprowadzenia dwóch nowych modeli są jednak spore a zarobek niewielki a ja zbieram na X szóstkę :)

A ja np zostałem oczarowany Sonus Faber Liuto , porównaniu z Hipkami to inna szkoła dźwięku.

Czyli to nie były Towery?

Co do monitorów, to taniej niż 2000zł na pewno nie będzie. Po drugie, nie ma już takich głośników jak kiedyś, które to liniowo przenosiły do 4000Hz. Taki głośnik był właśnie w Dione i był to 15cm Peerless.

Dzisiaj właściwie można by znaleźć coś podobnego, ale monitory kosztowały by wtedy 5000zł.

Był zamysł taki, żeby zrobić satelitki na bazie Visatona i Seasa, które równocześnie mogły by służyć jako monitory, ale np. dla głośnika W130S wychodzi obudowa 12 litrów, więc na satelitki już jest trochę przyduża i niektórym by to nie pasowało.

6 litrowy monitor może wyjść na 15cm Seasie, ale znajdą się tacy, którzy powiedzą, że nie ma spójności przy kinie domowym, bo to nie te same głośniki co w Phoebe czy Hyperionie. Chciało by sie zrobić coś uniwersalnego, ale chyba się nie da i będę musiał to oddzielić, tzn. osobno zrobić satelitki i osobno monitor, czego na dzień dzisiejszy bym nie chciał, bo koszty wprowadzenia dwóch nowych modeli są jednak spore a zarobek niewielki a ja zbieram na X szóstkę :)

Czyli to nie były Towery?

Proponuję zacząć od monitorów - że tak napiszę egoistycznie :)

koszty wprowadzenia dwóch nowych modeli są jednak spore a zarobek niewielki a ja zbieram na X szóstkę :)

Aston Martin sie znudzil czy popielniczki juz pelne? ;)

(Ciekawe ilu "ksiegowych" przyczepi sie do tego wpisu o X6 narzekajac na stosunek kosztu materialow do cen kolumn AA) ;)

W tej sytuacji (czyt. bez monitorow a'la Phoebe) sprobuje jeszcze raz z Phoebe - mam nadzieje ze troche lepiej sie sprawdza przy ekstremalnie cichym sluchaniu niz wersja "I", ktora z moim owczesnym wzmacniaczem potrzebowala troche zeby sie wysokotonowiec sie "otworzyl".

Edytowane przez Zolty

X6, to chyba jak będą się dobrze sprzedawać jakieś 3 drożne a teraz to ja sobie mogę kupić nowe rękawiczki na rower :)

Phoebe III są inaczej strojone niż Phoebe I. Od tamtego czasu człowiek więcej się nauczył i np. wtedy nie zwracałem uwagi na wywinięty kołnierz rury BR i w tamtym czasie nie stroiłem BR do 2-3mm. Kolejna sprawa, to układanie barwy, co też przekłada się na ciche słuchanie. Brzmienie zostało to samo, ale jest bardziej wyrafinowane, no i wysokie tony dzięki metalowej kopułce, też inaczej się prezentują.

5 tys pln za monitor to ryzykowna sprawa, za ta kase jest juz wiele bardzo fajnych konstrukcji wiec i konkurencja duza. Kolumna musialaby byc sporo lepsza od Phoebe (ktore sa i tak bardzo dobre).

5 tys pln za monitor to ryzykowna sprawa, za ta kase jest juz wiele bardzo fajnych konstrukcji wiec i konkurencja duza. Kolumna musialaby byc sporo lepsza od Phoebe (ktore sa i tak bardzo dobre).

To miałoby sens gdyby oprócz tych monitorów za 5 tys były też za 2-2,5 tys. Na podobnej zasadzie, obok dwudrożnych Phoebe za 3,5 byłyby dwudrożne za 8 tys. No większych pomieszczeń mielibyśmy 2,5 drożne Hyperiony i trójdrożne - po jednym modelu, bo pewnie i tak największy ruch jest w niższych przedziałach cenowych. Ale skoro koszty wdrożenia nowego modelu są duże, trzeba będzie się zdecydować, jak rozumiem, na jeden model podstawkowy. W takim wypadku większy sens jest zrobienia podstawkowca za 2 tys i trójdrożną konstrukcję. No i docelowo dwudrożną z wyższej półki.

Z innej beczki: takie kolce z zaokrąglonymi końcami rozumiem są na zamówienie? Jaki koszt? W jednej z recenzji (Hyperionów) autor mówił o 200 PLN. Proszę o potwierdzenie ceny i dostępności takich kolców.

Edytowane przez zentaur

Moim zdaniem ryzykowne jest wprowadzanie do oferty monitora za 5 tyś skoro podłogowe Phoebe kosztują 3 tyś. Gdyby istniała podłogówka za 8 tyś i od jej serii monitor za 5 tyś to prędzej.

Jak robią to duże firmy np. Monitor Audio, że robią małe monitorki, które mogą grać między innymi jako tylne głośniki w kinie i barwą są mocno zbliżone do np. dużych frontów z tej serii ?

6 litrowy monitor może wyjść na 15cm Seasie, ale znajdą się tacy, którzy powiedzą, że nie ma spójności przy kinie domowym, bo to nie te same głośniki co w Phoebe czy Hyperionie.

To wszystko zależy jak bardzo podobny dźwięk wyjdzie, jednak jest to zawsze ryzyko:

1. Czy uda się faktycznie uzyskać podobny dźwięk.

2. Ryzyko marketingowe, ludzie chcąc mieć kino na pewnym poziomie chcą mieć głośniki podobnie grające i wyglądające. Inny wygląd może podświadomie zniechęcać do zakupu.

Chciało by sie zrobić coś uniwersalnego, ale chyba się nie da i będę musiał to oddzielić, tzn. osobno zrobić satelitki i osobno monitor, czego na dzień dzisiejszy bym nie chciał, bo koszty wprowadzenia dwóch nowych modeli są jednak spore a zarobek niewielki a ja zbieram na X szóstkę :)

Kto wie, może to jest wyjście. Co do zarobku to nie do końca podzielam ten punkt widzenia, proszę pamiętać, że to są często transakcje wiązane tzn ktoś szuka zestawu głośników do kina domowego, więc zarabia się nie tylko na satelitkach i centralnym, ale także na frontach. Są też osoby, które od razu rezygnują z zakupu głośników firm nie mających pełnego zestawu 5.0, bo chcą mieć kino na poziomie i składaki z różnych firm ich nie interesują.

To trochę tak jakby prowadzić sklep i sprzedawać tylko kilkanaście czy kilkadziesiąt produktów, na które jest duża marża i dobry zarobek. Jednak każdy sklep musi mieć towary mniej i bardziej dochodowe ponieważ klienta przyciąga także szerokość asortymentu, możliwość wyboru, komplementarna oferta.

Kto wie, może to jest wyjście. Co do zarobku to nie do końca podzielam ten punkt widzenia, proszę pamiętać, że to są często transakcje wiązane tzn ktoś szuka zestawu głośników do kina domowego, więc zarabia się nie tylko na satelitkach i centralnym, ale także na frontach. Są też osoby, które od razu rezygnują z zakupu głośników firm nie mających pełnego zestawu 5.0, bo chcą mieć kino na poziomie i składaki z różnych firm ich nie interesują.

Zgadzam się. Znam wiele osób które kupują zestaw 2.0 z myślą o rozbudowie do 5.1 lub nawet 7.1.

Myślę więc, że warto stworzyć głośnik centralny, który w kinie domowym odgrywa bardzo ważną rolę (ścieżka dialogowa) i dorzucić 2 mini Hyperki?

Zastanawiam się też, czy nie kupić drugiej pary Hyperków i nie wrzucić za plecy? Co myślicie o takim rozwiązaniu? Do tego z przodu centralny, czyli piąty Hyperek leżący (krótszy) i mamy dwa w jednym. Dobre stereo i niezłe kino domowe? :-)

No i tylko zapomniałem o Subie......, który w kinie domowym musi być!

Edytowane przez Gregonio

Zgadzam się. Znam wiele osób które kupują zestaw 2.0 z myślą o rozbudowie do 5.1 lub nawet 7.1.

Myślę więc, że warto stworzyć głośnik centralny, który w kinie domowym odgrywa bardzo ważną rolę (ścieżka dialogowa) i dorzucić 2 mini Hyperki?

Zastanawiam się też, czy nie kupić drugiej pary Hyperków i nie wrzucić za plecy? Co myślicie o takim rozwiązaniu? Do tego z przodu centralny, czyli piąty Hyperek leżący (krótszy) i mamy dwa w jednym. Dobre stereo i niezłe kino domowe? :-)

No i tylko zapomniałem o Subie......, który w kinie domowym musi być!

Pytanie czy to jest ten target. Czy takie osoby będą chciały na satelity i centralny odpowiednio dużo wydać, bo nie sądzę by pan Michał chciał zacząć robić skrzynki po 1 tys pln i zresztą jak pisałem wcześniej byłby to zły pomysł.

Osobiście wolałbym poszerzyć ofertę w zakresie stereo niż inwestować w kino no chyba, że ten proces (inwestowania w kino) odbywałyby się równolegle z poszerzaniem oferty dla stereo.

dla mnie do kina to na satelity moze byc byle co, lubie stereo:)

Zentaur, jak Twoje Phoebe, bo nie wierze ze nic a nic nie posluchales:)

Edytowane przez kopaczmopa
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.