Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Zbyniu ale pisanie o tym jak graja kolumny na podstawie youtube jest co tu duzo gadac slabe, wyskoczyles z tym jak Filip z konopii.Mogli Cie zignorowac ale zbanowac nie wiem po co. A co do Thrillera jest jest jasno nagrany, niby realizacja niezla ale brzmi to jasno i krzykliwie.

Chciałbym przy okazji jeszcze raz zapytać, jak brzmią wspominane i chwalone przez Ciebie Audiovector SR3 względem Minasów?

Pan Michał przecież kiedyś napisał ze grają skrajami , no i tak jest . Uznałem iż nie będę sie powtarzał .

Na początku przygody z AV dla mnie przynajmniej było fajnie lecz po jakimś czasie męcząco . Minasy im dłużej sie je posiada i słucha to tym bardziej człowiek jest zadowolony.

Musisz jednak wziąść pod uwagę ze ja nie jestem juz audiofilem zwłaszcza tym błądzącym i kręcącym sie wokół komina... Słucham za to muzyki.

Pan Michał przecież kiedyś napisał ze grają skrajami , no i tak jest . Uznałem iż nie będę sie powtarzał .

Na początku przygody z AV dla mnie przynajmniej było fajnie lecz po jakimś czasie męcząco . Minasy im dłużej sie je posiada i słucha to tym bardziej człowiek jest zadowolony.

Musisz jednak wziąść pod uwagę ze ja nie jestem juz audiofilem zwłaszcza tym błądzącym i kręcącym sie wokół komina... Słucham za to muzyki.

Czy możemy przez to rozumieć, iż w cenie 20tys zł Audiovectory nie stanowią brzmieniowej konkurencji już dla Minasów, mimo iż pisałeś, że SR3 brzmią więcej jak dobrze?

Czy możemy przez to rozumieć, iż w cenie 20tys zł Audiovectory nie stanowią brzmieniowej konkurencji już dla Minasów, mimo iż pisałeś, że SR3 brzmią więcej jak dobrze?

Przygluchego zapewne melomana pytasz o wycenę ?

Zadzwoń do jednego z modnych na forum salonów . Tam Ci prawdopodobnie wszystko wyjaśnią :)

Edytowane przez Luk77

Czy któryś z posiadaczy kolumn Rhea mógłby wrzucić jakiś filmik na YouTube w celu pokazania jaki prezentują dźwięk, czy zaraz zacznie się że "komp mi nawalił" czy "YouTube mi nie działa" lub "takie porównanie nie ma sensu" chociaż sam ocenia inne kolumny po filmiku z YouTube. Jak na razie temat złotoustych poetów ale bez muzycznych konkretów.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Zbyniu ale Ty czasami źle rozumiesz posty które ktoś wrzuci. Rezystaw wrzucił filmik na YouTube w celu prezentacji swojego nowego pre na pasywce DACT i to jeszcze w pojemniku po lodach Algida, a nie w celu przedstawienia ilości i jakości basu w Minasach. Nawet po utworze który leci w tle słychać że chodziło o pokazanie zupełnie innej prezentacji dźwięku a nie o bas, a ty znowu wyskoczyłeś że tam nie mam wcale basu.

Jak nie rozumiem... co w sumie miała pokazać, ta prezentacja ?. Bo jeśli chodzi o przekaz muzyczny ,to grało źle płasko i nijak(moja opinia, nie skasować) więc warto się zastanowić czy wyrzucać filmik lub zdjęcie, bo jak wyglądają minasy i jak grają to wiem.

Czy któryś z posiadaczy kolumn Rhea mógłby wrzucić jakiś filmik na YouTube w celu pokazania jaki prezentują dźwięk, czy zaraz zacznie się że "komp mi nawalił" czy "YouTube mi nie działa" lub "takie porównanie nie ma sensu" chociaż sam ocenia inne kolumny po filmiku z YouTube. Jak na razie temat złotoustych poetów ale bez muzycznych konkretów.

Lupo szkoda prądu

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Już pisalem ze internet you tube to jest do oglądania filmików i zdjęć, a nie pokazania najlepszej jakości słuchania muzyki.A wy wrzucanie te minasy , po co?.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Zbyniu , jak tam sprawa wygląda z okablowaniem ?

Rhea posadziłes na nagrobkach ?

Z lampami coś cudowałes czy czekasz aż się Rhea dotrze ?

Dużo pytań ale jak to audiofil choć już teraz meloman ale tez zawsze ciekawy jest.

Faktycznie , amplituner Marantz + nowa seria Focal Aria z subwooferem mniej wiecej dawała to co Ty masz na myśli ... w kinie domowym .

Albumy M.Jackson włącznie z nawet japońskim wydaniem na winylu (Thriller) są wydane jasno , detalicznie lecz średnica i dół jest wycofana .

Jeżeli oczekujesz np. na Beat It walnięcie w klatę to znaczy że to pasmo jest podbite przez wzmacniacz lub kolumny .

Albumy M.Jackson- a czy to na CD lub winylu są jasno zrealizowane z wycofaną średnicą .

Tak stoją na płytach granitowych , wymieniłem lampki w CD i też interkonekt.

Rezyslaw nie kompromitujcie sie znow szukaniem zwady, jak lubisz youtube'owe sluchanie kolumn to niezly z Ciebie meloman...

po raz kolejny proszę nie używać zbiorowego podmiotu bo ja nie odpowiadam za innych i odwrotnie i nie bardzo rozumiem do czego teraz pijesz a pisałem do Lupo ?Jak ktoś ocenia nagrania wykonane smartfonem na YT to się sam kompromituje

Edytowane przez Rezyslaw

Jak ktoś nie usłyszy tu różnicy, to powinien zmienić hobby i zająć się np. rzeźbą w zapałkach, czy układaniem mozaiki z jesiennych liści.

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-kolumn-focala_110316.html/page__st__240

No tak ale nagrane przez ta sama osobe w tym samym pomieszczeniu, niemniej nadal nie widze sensu w takich porownaniach i ocenianie przrz youtube jest po prostu troche kompromitujace, to taki mini poglad na to co jak gra ale wnioski z tego moga byc mylne.

Mogą być mylne, ale ci co wiedzą jak na to spojrzeć, jakieś wnioski mogą wyciągnąć. Youtube daje nam możliwość wglądu właściwie tylko w samo brzmienie kolumn wraz z barwą, ale to już może wystarczyć do jakiejś wstępnej analizy i określenia charakteru danych kolumn.

Jak ktoś nie usłyszy tu różnicy, to powinien zmienić hobby i zająć się np. rzeźbą w zapałkach, czy układaniem mozaiki z jesiennych liści.

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-kolumn-focala_110316.html/page__st__240

Panie Michale, a jakie można wprowadzić modyfikacje w Phoebe III?

Jakieś kabelki, kondensatory? Na jakie np?

Edytowane przez piszcz4

Nie polecam żadnych modyfikacji, bo można się wkopać. Już byli tacy co zmienili samemu kondensatory na lepsze, ale lepszy efekt nie zawsze został uzyskany. To samo jest z kablami.

Modyfikacje musiałbym ja sam przeprowadzić, czyli trochę nad tym posiedzieć i pokombinować co z czym może dobrze zagrać, ale mi się nie chce :)

Idąc ścieżka wyznaczoną przez Pana Michała to tu jest ten sam kawałek wrzucony na YouTube przez Rezysława. Jak dla mnie jest tam bas odpowiedni co do wielkości i ilości przetworników nisko-średniotonowych. Jak to pisze Pan Michał jak ktoś nie słyszy "to powinien zmienić hobby i zająć się np. rzeźbą w zapałkach, czy układaniem mozaiki z jesiennych liści." Proszę nie powyrównywać tego dźwięku z kolumnami Focal Aria 948 ponieważ one mają po dwa 21 centymetrowe głośniki basowe i 16,5 cm średniotonowy. Jeśli ktoś ma leszy bas z tych samych przetworników to proszę o wrzucenie filmiku z prezentacją lub zaprzestawania pustego klepania w klawiaturę.

Edytowane przez lupo

Tu nie chodzi o wielkość przetworników. Wsłuchaj się w proporcje między pasmami, ale z grubsza a nie szczegółowo. W Minasach są zbyt słabe uderzenia w tomy w stosunku do środkowego pasma. To jest trudne zadanie i najlepiej by było gdyby obok stały inne kolumny z innymi proporcjami (brzmienia oczywiście)

Właśnie trzeba by zrobić takie porównanie kolumn koło siebie i to na tych samych przetwornikach, wtedy możemy rozpisywać się o swoich spostrzeżeniach. Bez tego to jak Pan pisze jest to trudne zadanie a nawet uważam że bezsensowne. Jeśli większość zrozumiała post Pana Michała to może warto odpuścić sobie temat męczenia o tym basie lub jego braku. Co wy na to, warto czy lepiej dalej ciągnąć ten temat?

To wszystko zależy jaka komu odpowiada prezentacja danego pasma i jaki rodzaj muzyki lubi słuchać. Dla mnie z tego filmiku bas jest nieakceptowalny bo strasznie dudni i zagłusza resztę.

To wszystko zależy jaka komu odpowiada prezentacja danego pasma i jaki rodzaj muzyki lubi słuchać. Dla mnie z tego filmiku bas jest nieakceptowalny bo strasznie dudni i zagłusza resztę.

No widzisz, okazuje się, że w pewien sposób można określić dźwięk z Youtube :)

Basu jest dużo bo Hyperiony są 2,5 drożne i to jest domeną takich kolumn i jest to jak najbardziej prawidłowe. Lepiej mieć więcej basu i w razie czego go poskromić niż wydobyć.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Ja jak bym miał dobry aparat a nie smartfon to bym coś wyrzucił, a tak w ogóle nic dobrego z telefonu nie wychodzi , może ktoś ma dobry aparat i Rhea to niech wklei.A tu faktycznie coś tam fajnie słychać, i świadomą rzeczą że na żywo będzie inaczej,lepiej.

Edytowane przez zbyniu 360

Pomimo całkowicie skopanej akustyki mam u siebie wystarczającą ilość basu. Dożo pomogło dobranie odpowiedniego wzmacniacza (końcówki mocy) i jest dobrze, a to co słyszałem z filmiku to jest dla MNIE masakra. Może i można temperować bas, tylko to jest kolejna zabawa zupełnie niepotrzebna.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Pomimo całkowicie skopanej akustyki mam u siebie wystarczającą ilość basu. Dożo pomogło dobranie odpowiedniego wzmacniacza (końcówki mocy) i jest dobrze, a to co słyszałem z filmiku to jest dla MNIE masakra. Może i można temperować bas, tylko to jest kolejna zabawa zupełnie niepotrzebna.

lupo ciężko ci przyjechać do pana Michała i posłuchać ?

No widzisz, okazuje się, że w pewien sposób można określić dźwięk z Youtube :)

Basu jest dużo bo Hyperiony są 2,5 drożne i to jest domeną takich kolumn i jest to jak najbardziej prawidłowe. Lepiej mieć więcej basu i w razie czego go poskromić niż wydobyć.

Doķładnie jak w Minasach pełna zgoda i dlatego ustawiam kolumny wg Cardasa bo wtedy ograniczam podbicie basu przez pomieszczenie

Edytowane przez Rezyslaw
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Doķładnie jak Minassch pełna zgoda i dlatego ustawiam kolumny wg Cardasa bo wtedy ograniczam podbicie basu przez pomieszczenie

A kolumny na środku pokoju , nie przeszkadza ci to ?

Zbyniu ale ja nie mam braków w żadnym zakresie w swoich kolumnach i jestem z tego bardzo zadowolony. Więc nie ma sensu jechać w jedną stronę 180km. Ja wcale nie neguję że Rhea dobrze graja, bo ich nie słyszałem. Może jak bym chciał zmienić kolumny to bym podjechał do Pana Michała na odsłuch.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.