Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

O ile dobrze kojarze fakty to Audio Academy dawniej egzystowala jako Audiosfera na piotrkowskiej 88 .Jesli tak to posiadam nadal kolumny Valker wykonane przez Pana Michala z Audiosfery dosc dawno temu (hmm jakis 98/99 rok ?) + center i male tylne monitorki do kina domowego - wykonane dla mnie na zamowienie .Calosc nadal sprawna choc chyba z braku miejsca niedlugo bede musial sie z nimi pozegnac - 3 zestawy kolumn to juz ciut za duzo ;> .Czy ktos jeszcze uchowal jakies stare modele kolumn z Audiosfery ?

Marcin

Edytowane przez Ra1stlin

Co do nowej / nowych konstrukcji, których prezentacja ma się odbyć na tegorocznym Audio Show, to proponuję aby kolumny z wyglądu były bardziej nowoczesne, że się tak wyrażę ;-) Co do dźwięku to oczywiście tylko in plus przy zachowaniu bardzo atrakcyjnych cen jak to miało miejsce w przypadku Phoebe III.

Wydaje mi się, że przy zachowaniu obecnej ceny Phoebe III niewiele da się ulepszyć. Bazuje na przeczytanych opiniach, nie słuchałem ich jeszcze. Czyżby koledze Markowi już się nudziły "trójki" ? :)

Co do nowej / nowych konstrukcji, których prezentacja ma się odbyć na tegorocznym Audio Show, to proponuję aby kolumny z wyglądu były bardziej nowoczesne, że się tak wyrażę ;-) Co do dźwięku to oczywiście tylko in plus przy zachowaniu bardzo atrakcyjnych cen jak to miało miejsce w przypadku Phoebe III.

co rozumiesz przez nowoczesny wygląd kolumn, chodzi o kształt skrzynek czy może jakieś gadżety w/na obudowie ;p

jak dla mnie kolumny p. Michała wyglądają świetnie zwłaszcza od momentu gdy zaczął je oklejać naturalnym fornirem, jakość stolarki jest tutaj klasą samą w sobie, kolumny świetnie komponują się z każdym wnętrzem dzięki właśnie do bólu klasycznej obudowie, patrzę na moje Phoebe i widzę kolumny a nie jakieś chude wysokie słupki czy inne mrujająco-tańczące dziwadła ;)

tak sobie jeszcze myślę, że przy poziomie produkcji AA trudno chyba jest "szaleć" z wyglądem kolumn, zakład stolarski wykonujący skrzynki do kolumn AA ma opanowaną produkcję dwóch rodzajów skrzynek, co widać od lat na przykładzie Phoebe i Hyperionów i tego się trzymają

Jestem tego samego zdania co bobaj. Kolumny wyglądają stylowo i - że się tak wyrażę - ponadczasowo. Próby robienia nowoczesnego designu łatwo kończą się tym, że za 5 lat ten design odbieramy jako przestarzały. I tak większość kolumn z tego przedziału ma chyba okleinę czy "ceratkę" (takie określenie słyszałem), a tu mamy elegancki fornin.

Pozdrawiam Stachu

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Czyżby koledze Markowi już się nudziły "trójki" ? :)

No co Ty :-) Mam je dopiero od miesiąca więc nie mogły się znudzić. Jak na razie jestem pod ich urokiem. Ostatnio z kolegą o nicku barmanekm sprawdzaliśmy jego okablowanie. IC ze srebra robiony własnoręcznie przez barmanekm - niestety nie wiem na jakim IC się wzorował, lecz różnicę było słychać od razu. Było więcej detali, dynamiki w porównaniu do Nordost Spellbinder. Co do basu to nie usłyszałem specjalnych zmian. Zmienialiśmy też kable głośnikowe na jakiegoś ultralinka (chyba) ale w tym przypadku nie słychać było różnic pomiędzy nim a Audionova Moonwalk mk II i Real Cable BM250. Generalnie po powrocie z urlopu będę chciał przetestować kilka IC i kabli głośnikowych i ostatecznie coś wybrać.

Napisałem o wyglądzie, gdyż lubię proste i nowoczesne formy. Podobają mi się z wyglądu np. Xavian Gran Colonna, Tonsil Pulse. Żadnych z nich nie słuchałem i nie porównywałem z Phoebe III. Jednakże bardzo dobry stosunek ceny do jakości wykonania i brzmienia oraz możliwość wykonania forniru pod kolor mebli spowodowały, że stałem się właścicielem właśnie tych a nie innych kolumn.

Zgadzam się z kolegami bobaj i Stachu19 co do jakości stolarki, użytych materiałów i sprawdzonych przez lata konstrukcji obudów. Jak dla mnie wystarczyłoby kilka drobnych dodatków, które uszlachetniłyby z wyglądu te kolumny. Fajniejsze kolce dołączane w standardzie, uchwyty pod maskownice może z magnesu, może trochę inny cokół. To są moje osobiste spostrzeżenia. Proszę, zwróćcie też uwagę, że wielu ludzi kupuje produkty oczyma / oczami (obie formy poprawne :-) ). Jak dla mnie, żeby być bardziej rozpoznawalnym i mieć większy zasięg sprzedaży produktów Pan Michał powinien mieć większą gamę produktów, które będą bardziej dostępne do odsłuchu. Nie wiem jak to wszystko przełoży się na cenę dla klienta ale myślę, że warto się nad tym zastanowić.

Edytowane przez Marek76

Wszyscy macie racje a Marek76 dał na końcu sprostowanie, że chodzi o kosmetyczne zmiany, nad którymi też pracuje i takie zmiany wdrożę najprędzej. Prawdą jest, że w stolarni, gdzie robią mi obudowy zaszaleć nie mogę, ale np. taki cokół czy blaszka z logo mogły by pójść do wymiany. Mam pewien fajny projekt na raczej dość zwykły cokół z niezwykłym frezem pod niezwykłe logo :) Tzn. logo będzie to samo, ale na innej blaszce i w innej formie.

W mojej wyobraźni wygląda to super i właściwie zabieg ten był by zarezerwowany dla droższych kolumn, no ale zobaczymy :)

Właśnie o takie drobne, kosmetyczne zmiany, które dodadzą blasku i smaczku mi chodziło. Niestety nie mam duszy artysty i umiem konkretnie powiedzieć co i jak należy zmienić ale jak zobaczę coś to wiem czy mi się podoba czy nie.

A mi sie moje Hypki III Lux podobajna i niczego bym w nich nie zmienial z wygladu ;)

Mam pytanie do posiadaczy Hyperionow III odnosnie kabli jakich IC uzywacie u siebie w systemie i co ewentualnie taki IC poprawil po zmianie z innego ???

Ja poszukuje lekkiego ocieplenia w dzwieku zlagodzenia wysokich tonow wygladzenia wokali a przy tym nie chce niczego tracic w jakosci i ilosci basu a moze go nawet przybyc jesli juz ;)

Ja jestem w trakcie poszukiwania IC chce posluchac kilku zanim wydam pieniazki dlatego kazda uwaga odnosnie IC bedzie mile widziana zebym wiedzial co ewentualnie warto przesluchac ;)

Edytowane przez sebolx

Ostatnio z kolegą o nicku barmanekm sprawdzaliśmy jego okablowanie. IC ze srebra robiony własnoręcznie przez barmanekm - niestety nie wiem na jakim IC się wzorował, lecz różnicę było słychać od razu. Było więcej detali, dynamiki w porównaniu do Nordost Spellbinder.

Ten kabelek jest wg przepisu Chrisa Venhausa - właściciela VH Audio. Konkretnie jest to model VH Audio Fine Silver IC.

http://www.venhaus1.com/diysilverinterconnects.html (przepis, budowa praktycznie niespotykana w innych IC)

Wszystkie elementy do nabycia w sklepie VH Audio.

A tutaj opisałem moje pierwsze wrażenia, kilkanaście miesięcy temu jak go zrobiłem. Polecam zwłaszcza jak potrzeba prędkości i powietrza, lub ułożenia góry.

http://www.audiostereo.pl/vh-audio_diy-silver-interconnect_kable-sygnalowe-interkonekty-757-4676-16.html

System gra dobrze, albo nie....

>>sebolx

W sprawie kabli to jesteśmy umówieni. Daj znać, to wyślę secik :)

Tak pamietam ale chce potestowac narazie cos tanszego np. jakies VDH lub Audioquest lub tez inne znane IC ;)

a glosnikowce pozniej bede testowal jak juz IC jakis znajde ;)

Ten kabelek jest wg przepisu Chrisa Venhausa - właściciela VH Audio. Konkretnie jest to model VH Audio Fine Silver IC.

http://www.venhaus1.com/diysilverinterconnects.html (przepis, budowa praktycznie niespotykana w innych IC)

Wszystkie elementy do nabycia w sklepie VH Audio.

A tutaj opisałem moje pierwsze wrażenia, kilkanaście miesięcy temu jak go zrobiłem. Polecam zwłaszcza jak potrzeba prędkości i powietrza, lub ułożenia góry.

http://www.audiostereo.pl/vh-audio_diy-silver-interconnect_kable-sygnalowe-interkonekty-757-4676-16.html

Bardzo ciekawe jednak ja nie mam zamilowania do DIY wiem ze tu raczej duzo do zrobienia nie ma ale czy mi sie chce ??? ;)

Jak dla mnie, żeby być bardziej rozpoznawalnym i mieć większy zasięg sprzedaży produktów Pan Michał powinien mieć większą gamę produktów, które będą bardziej dostępne do odsłuchu. Nie wiem jak to wszystko przełoży się na cenę dla klienta ale myślę, że warto się nad tym zastanowić.

ja pamiętam że kiedyś (nie były to jakieś odległe czasy) w ofercie AA były i podstawkowce Diany (chyba), i kilka podłogówek: Phoebe, Mimas, Hyperion, Therion bodajże i jeszcze jakieś hi-endowe nie pamiętam nazwy, był też subwofer i chyba głośnik centralny też był, ale pewnie nasza rzeczywistość zweryfikowała ofertę do modeli na które jest zbyt i które się dobrze sprzedają

Kiedy Vifa zbankrutowała musiałem zrobić oferte na nowo i na dzień dzisiejszy jest tylko to co na stronie. Głośniki z fabryki Tymphany są do niczego. Basowe Seasa o rozmiarze 17cm też nie reprezentują poziomu jakiego bym oczekiwał. Chińczycy jeszcze nie potrafią robić głośników.

Ale spokojnie, coś tam u siebie nowego projektuje i jak się uda będą nowe modele :)

Jeżeli chodzi o sprzedaż, to kolumny moje ma tylko Audioforte w Warszawie i Audio Connect w Bydgoszczy. Niestety polska rzeczywistość nie pozwala mi handlować tak jak robi się to w normalnym cywilizowanym kraju. Kilka lat temu do dwóch sklepów musiałem wysyłać komorników, żeby ściągnęli należności. Dzisiaj chyba także muszę to zrobić. Na przełomie lutego i marca 2011r. sprzedałem w pewnym sklepie 3 pary Phoebe III i do dzisiaj za jedną parę nie mogę się doprosić zapłaty. No i przy okazji w życiu nie spotkałem tak bezczelnie chamskiego właściciela. Jeżeli tak ma wyglądać moja dystrybucja to wolę sprzedawać mniej i u siebie.

Dla mnie tego typu problemy są niepojęte. Tak samo jak kradzieże na poczcie. A jak ktoś kiedyś wspomniał, że Polska to dziki kraj, to podniosło się wielkie halo. Przykładów można by mnożyć i mnożyć. Od góry do dołu... Może spróbować zagranicznych rynków... Ale tem może być jeszcze ciężej przebić się przez płatną protekcję w różnych czasopismach...

System gra dobrze, albo nie....

Swoją drogą ciekaw jestem jak oceniliby np. Anglicy takie Phoebe zważywszy cenę, choć na angielskim rynku musiałyby być choćby ze względu na odległość droższe.

Ja kupowałem swoje głośniki w Audioforte i szczerze polecam. Szkoda tylko, że mają dość niewielki wybór wzmacniaczy do niego, ale to ogólna bolączka sklepów. Wybierzesz trzy modele, które cię interesują i każdy w innym miejscu, w innych warunkach itd.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Kiedy Vifa zbankrutowała musiałem zrobić oferte na nowo i na dzień dzisiejszy jest tylko to co na stronie. Głośniki z fabryki Tymphany są do niczego. Basowe Seasa o rozmiarze 17cm też nie reprezentują poziomu jakiego bym oczekiwał. Chińczycy jeszcze nie potrafią robić głośników.

Ale spokojnie, coś tam u siebie nowego projektuje i jak się uda będą nowe modele :)

Jeżeli chodzi o sprzedaż, to kolumny moje ma tylko Audioforte w Warszawie i Audio Connect w Bydgoszczy. Niestety polska rzeczywistość nie pozwala mi handlować tak jak robi się to w normalnym cywilizowanym kraju. Kilka lat temu do dwóch sklepów musiałem wysyłać komorników, żeby ściągnęli należności. Dzisiaj chyba także muszę to zrobić. Na przełomie lutego i marca 2011r. sprzedałem w pewnym sklepie 3 pary Phoebe III i do dzisiaj za jedną parę nie mogę się doprosić zapłaty. No i przy okazji w życiu nie spotkałem tak bezczelnie chamskiego właściciela. Jeżeli tak ma wyglądać moja dystrybucja to wolę sprzedawać mniej i u siebie.

Może warto by zarekomendować co to za sklep? :)

W przyszłości potencjalny klient uniknął by wtedy ewentualnych problemów jak np. sprawy gwarancyjne / serwisowe?

Wiadomo, że wszystko pięknie wygląda przy kupnie, problemy robią się przy opiece po sprzedażowej!

Może warto by zarekomendować co to za sklep? :)

W przyszłości potencjalny klient uniknął by wtedy ewentualnych problemów jak np. sprawy gwarancyjne / serwisowe?

Wiadomo, że wszystko pięknie wygląda przy kupnie, problemy robią się przy opiece po sprzedażowej!

Jestem za! Myślę, że sama informacja o Twoich problemach z ww firmą i dyskusji o tym na forum, może zdopingować tego "bisnesmena"do spłaty zadłużenia.

Na dobrą opinię o swojej, niewielkiej firemce pracuję już 25 lat i myślę, że jest to jej największa wartość. Widać ktoś nie docenia reklamy (i antyreklamy) szemranej.

Witam wszystkich serdecznie!

Mam na imię Przemek, Mieszkam w Grudziądzu,

Zapisuje się również do tego zacnego grona członków klubu miłośników - Audio Academy :)

Przy okazji pozdrawiam serdecznie p. Michała. Dzięki niemu mój sprzęt gra teraz z klasą :)

A teraz najważniejsze: mam kolumny Phoebe III, mam je już około 2 lat i grają pięknie i myślę, że jeszcze długo u mnie będą grać,

Edytowane przez Pestek

Witam,

Mam na imię Tomek i wczoraj zamówiłem u Pana Michała Phoebe III. Obecnie gram na Tannoyach M4 DENON PMA 1500 R i źródło Onkyo DVD DV-s555. Na klub AA trafiłem dzięki Markowi76 (z innego wątku)/ Pod wpływem znalezionych tu opinii potwierdzonych w wielu innych miejscach zamówiłem w ciemno.

Mam nadzieję, że mamy podobne uszy ;)

pozdrawiam

Przemek, Tomek witajcie w naszej bajce!

Tu słoń zagra na fujarce, pinokio nam zaśpiewa, zatańczą w koło drzewa...! :)

Coś ty pił / palił / jadł / wąchał ;-)

Na tego typu piosenki moja Córa ma sprzęt all in one tzn.: Watson RP5860 radioodtwarzacz z CD mp3 USB radiem :-D. Myślę, że nowi klubowicze będą słuchać na kolumnach marki Audio Academy bardziej wybitnej muzyki :-)

@Breit

Co do Twojego zakupu w ciemno, to myślę, że się nie zawiedziesz, gdyż jak na razie nie widzę niezadowolonych użytkowników posiadających kolumny Pana Michała.

Edytowane przez Marek76

Witam nowych klubowiczów :)

klubowicze witaja Pana Michała ;-)))

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Przepraszam, ale tak mi się skojarzyło - klub...

Stąd pytanie: panie Michale, a gdzie konto na Facebooku? To dziś całkiem ważne narzędzie promocyjne. ;)

Edytowane przez Stachu19

A ja myślę, żeby akurat w tym przypadku dać sobie spokój z Facebookiem. Jest ostatnio bardzo modny, ale i bywa ogłupiający :) Dzisiaj zamiast powiedzieć komuś prosto w oczy, że mu się coś podoba, klika się "lubię to"

Pomijam już "ambitne" wpisy niektórych osób informujące o pogodzie, czy o tym, że ich brzuch boli!

Pozdrawiam :)

W lipcowym numerze "Audio Video" ukazał się test Hyperionów IV.

Skrupulatny i przede wszystkim rzetelny opis. Cieszy mnie to, zważywszy na ostatnią tendencję obniżania jakości piśmiennictwa , problematyki związanej z merytoryką i niestety coraz większą interesownością branżową...

Panie Marku należą się słowa uznania! Brawo! :)))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.