Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do 300pln? aktualne aukcje

Dimon

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sam miałem takiego polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale cena tu juz za wysoka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o PM-40 zapomniałem a na początku sporo czytałem o nim o opinie są przychylne. Co do Yamahy to czytałem że wersje z iksem nie są najlepsze.

Cały czas czytam i chyba ani SABA ani ROTEL a właśnie albo HK6500 albo PM-40 zawitają u mnie w domku.

Rotel 820 - jestem do niego najmniej przekonany - wolałbym coś z poniższych pozycji.

HK-6500

MARANTZ PM-40 lub PM-42 (ta sama cena)

SABA MI 215

Czas podjąć decyzję. Najbliżej mi do Marantza oraz Hermana.

szwagiero>>

Telefunken mimo nominalnie mniejszej mocy jest wydajny prądowo. Bez problemu wysterowywał Dynaudio MSP 110, które nie są łatwe do napędzenia. Telefunken jest b. neutralny-nic nie dodaje od siebie do dźwieku. Saba jest też b. wydajna prądowo (dualmono o dużej mocy), ma b. dobry timing ale jednak jest "sucha".Obecnie obie Saby zrobiły "out of order" a w preampie Telefunkena padł jeden kanał więc obu z przyczyn niezależnych ode mnie nie słucham;

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Panowie dostaję zawrotów głowy :)

Wytłumaczono mi iż niskie modele Yamahy czy HK nie są warte uwagie więc HK6500 raczej odpada (?)

Pozostaje Rotel 820 oraz SABA MI 215...któryś z nich będzie napędzał STX'y F-130. Tylko który?? A może coś innego?

Dzięki wielkie za cierpliwość :) jestem upierdliwcem :P

Siejca, 27 Kwi 2009, 19:06

>Telefunken mimo nominalnie mniejszej mocy jest wydajny prądowo. Bez problemu wysterowywał Dynaudio

>MSP 110, które nie są łatwe do napędzenia. Telefunken jest b. neutralny-nic nie dodaje od siebie do

>dźwieku. Saba jest też b. wydajna prądowo (dualmono o dużej mocy), ma b. dobry timing ale jednak

>jest "sucha".Obecnie obie Saby zrobiły "out of order" a w preampie Telefunkena padł jeden kanał więc

>obu z przyczyn niezależnych ode mnie nie słucham;

A nie da się tej Saby i tego pre naprawić? Chyba by warto było.

ps.moja Saba MI-215, Scott 440A, Wega PV210-zamierzam dokupić drugą ze względu na możliwosć mostkowania-trzymają się dzielnie.

Siejca to sprzedaj koledze końcówkę, a ja preamp i będzie się chłopak cieszył dobrym sprzętem ;)))

Jak brzmi Telefunken to wiem, bo miałem zestaw, teraz pozostał mi preamp i stoi i się kurzy... Co do dźwięku to fakt że jest mocny sprzęt (choć do mojego Hummelka SB280 mu bardzo daleko:), bardzo dynamiczny ale nie wiem czy jest on taki bardzo neutralny, dla mnie osobiście ma trochę "przewalonego" dołu, reszta OK. Gra w każdym razie efektownie :)

W podobnych rejonach cenowych, a w Polsce nawet niższych dla mnie neutralniej gra Klein&Hummel ES20 - podstawowy model Telewatta z końca lat 60'tych i początku 70'tych ale to już niezły antyk :) No ale mocy ma mniej na pewno.

w dobrej cenie, może warto się zainteresować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

CHYBA decyduję się na SABĘ. Jeśli wzmacniacz nie podoła w napędzaniu STX F-130 to go ugodowo zwrócę :)

Oczywiście dalej czekam na opinie, propozycje. Zakupu chcę dokonać do 22-23 :)

I decyzja podjęta: SABA MI 215 od forumowicza :) Zakup bez ryzyka - jeśli wzmak mi nie podejdzie to będę mógł go zwrócić.

Dziękuję wszystkim za pomoc, uwagę oraz cierpliwość. Chwała Wam wszystkim za to :)

POZDRAWIAM!

ps> dam znać jak grają F-130 + MI 215.

Było zainteresować się tym sprzętem, nówka i pilot a marka stworzona przez duńskiego Eltaxa, sam na nim słucham i jestem bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu recenzja i rekomendacja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Niestety o podanych przez was wzmacniaczach nie mogę znaleźć w internecie żadnych opinii :(

/.../

ROTEL RA-820 polecony na forum, niestety nie mogę znaleźć specyfikacji :(

Co o tym sądzicie? niestety nie mogę sobie pozwolić na wydanie więcej niż 300pln + koszta przesyłki.

Rotela 820BX3 mam akurat na zbyciu.

O brzmieniu mogę powiedzieć tyle, że to jest wzmacniacz poważny... że się tak wyrażę - najbardziej brytyjski z japońskich wzmacniaczy. :)

Żadnego pitu pitu, żadnego zmiękczania i osładzania. Rotel wali prosto z mostu i nie owija w bawełnę. Albo ktoś lubi prawdę o dźwięku albo słodkie pitolenie. Jeśli to drugie - jak ja! - to wyborem jest mój Luxman L-2. Ale i tak czasami wyciągałem Rotela z szafy, żeby posłuchać sobie Rammsteina... Do rocka i hip-hopu Rotel jest wyborny, do Norah Jones już średnio! :)

W końcu jednak czas go sprzedać. Obawiam się, że cena jest bardziej na Irlandię, niż na Polskę, bo wołam 120 euro. Wystawiłem go na 2 irlandzich portalach ogłoszeniowych. Na razie max. oferta po 2 dniach wynosi 85 euro, ale za mniej niż 100 nie zamierzam sprzedawać. A do tego by jeszcze doszedł koszt wysyłki do Polski, więc nie jest to specjalnie opłacalna dla polskiego klienta zabawa. Myślę, że w weekend Rotel będzie miał już nowy domek, bo dwóch gości zapowiedziało się na odsłuchy.

Jutro przychodzi kurierem prosto z Yorkshire mój wyśniony Sugden A21a, więc pewno i Luxman będzie na sprzedaż. Obawiam się, że moja biedna żona trzech wzmacniaczy w domu nie ścierpi! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.