Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do 300pln? aktualne aukcje

Dimon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, sprzedałem Sony F270 i potrzebuję zamówić jak najszybciej nowy sprzęt. Zależy mi na tym aby kupić go jeszcze dzisiaj :) Co do muzyki, niestety słucham prawie każdego rodzaju z dominacją mocnego rockowego brzemienia oraz dobrej muzyki elektronicznej.

Głośniki które posiadam to 80W monitory DIY, 8ohm, na podzespołach Heco oraz Visaton.

Trochę szperałem po allegro i zaczepiłem oko na takich oto wzmacniaczach:

PIONEER A-501 R za 299zł oraz 270zł bez oryginalnej gałki. Chyba nazbyt potężny.

Herman Kardon HK-6500 /250zł

PIONEER A-441 /299zł < potężny wzmacniacz, chyba nazbyt.

ONKYO A-8830 / 300zł

a może jakaś yamaha lub NAD?

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś zechciał zerknąć na dostępny aukcje.

Pozdrawiam,

Marek M.

ps. zamieszczam zdjęcie moich kolumn:

https://www.audiostereo.pl/topic/52541-wzmacniacz-do-300pln-aktualne-aukcje/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Saba MI 215 - poszukaj opinii.

Ukryta Zawartość

Nie znam tych konkretnych modeli, ale do rocka potrzebna dynamika i bas --> poszukałbym więcej opinii nt. Harmana - starsze piece grają podobno właśnie estradowo, z rozmachem. To mogłoby być to. Powodzenia

Powrót po dłuższej przerwie...

Polecam Rotela:

Ukryta Zawartość

Dziś powróciłem do Rotelka - nie słyszałem nigdy nic lepszego w rozsądnych rejonach cenowych. Jakbyś lubił bardziej miękkie brzmienie, mam na zbyciu Onkyo Integra A8670 - wal na PW :)

Ukryta Zawartość

<><

Inna wersja 820-tki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<><

Niestety o podanych przez was wzmacniaczach nie mogę znaleźć w internecie żadnych opinii :(

HK-6500 wydaje się być ok.

Pioneer A-441 to aż 120W na kanał.

Pioneer A-501 podobnie jak A-441 również ma 120W na kanał. Jest to chyba wyższy, lepszy model.

ONKYO A-8830 ma 70W na kanał, firma raczej niezbyt przekonywująca.

ROTEL RA-820 polecony na forum, niestety nie mogę znaleźć specyfikacji :(

Co o tym sądzicie? niestety nie mogę sobie pozwolić na wydanie więcej niż 300pln + koszta przesyłki.

HK-6500 oraz A-501 wydają się być najlepsze. Co o tym sądzicie? Chyba HK byłby najlepszy rozwiązaniem - ma bardzo pozytywne opinie. Zastanawia mnie również Rotel. Jestem skazany na waszą opinię :)

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy :)

Dimon:

Uważasz Onkyo za firmę mało przekonywującą? Sony bije na głowę. Oczywiście wszystko w wielkim uproszczeniu. Polecam króciutką lekturę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A po co Tobie specyfikacje? Mój Rotel o mocy 30 W na kanał lepiej napędza kolumny od (jeszcze) mojego Onkyo o mocy 120 wat na kanał. Ogólnie ma bardziej przyswajalne brzmienie głównie przez czytelniejsza średnicę, góra przyjemniejsza niż w Onkyo. Onyko to z kolei więcej basu - firma przekonywująca jak najbardziej, choć jestem jednak fanem brzmienia firmy Rotel - dużo szczegółów, duża dynamika, ogromny potencjał pomimo nisiekj mocy. RA820 miał chyba 20-25 wat na kanał, ale o wysterowanie kolumn bym się nie przejmował. Rotele to bardzo efektywne wzmacniacze.

<><

Onkyo jest jedną z tych firm które siedzą cicho i robią swoje. Wiele ich klocków jest naprawdę dobrze zaprojektowanych, niestety nie ominął ich budżetowy wyścig szczurów i też widać wiele oszczędności. Ale mam wrażenie że przykładają więcej uwagi do jakości wykonania niż ich rynkowa konkurencja.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jestem za Rotelem, zero mulenia, ładna góra, i nie brzmi kartonowo, jak wzmaki z niższych półek cenowych

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Poczytałem troszkę i rzeczywiście Onkyo jest bardzo przekonywujące - wybaczcie mi moją ignorancję.

Ogólnie biorę pod uwagę:

ONKYO A-8830 < chyba najlepsze dostępne aktualnie onkyo na allegro

ROTEL DUAL PA-5060 Audiophile Concept - A CO O TYM SĄDZICIE? 300zł To może być to :)

Jestem oczywiście otwarty na inne propozycje.

Nie zrezygnowałem ale chciałem także zasięgnąć opinie nt innych modeli :)

Dual jest po prostu mocniejszy o 820' dlatego wydał mi się ciekawy ale oczywiście żadnego z tych modeli nie skreślam.

Jak rozumiem 820' miałaś okazję posłuchać - uciągnie on kolumny 2x80W 8ohm ?

Dziwicie się, że laik boi się malej mocy wzmacniacza? :) Zdaję się w 100% na Wasze opinie - kupię to co poradzicie za najlepszą opcję. Rotel, Onkyo, Yamaha...cokolwiek - byle grało dobrze jak na te pieniądze(300pln). Co do mocy wzmacniacza to fakt - boję się, gdyż kolega miał również 80W kolumny, wzmacniacz 35W na kanał (Diora o ile się nie mylę) i niestety nie uciągnął tych kolumieniek.

W dużym skrócie: nie patrz jaką moc ma wzmak wg specyfikacji ale jakiej mocy trafo jest zastosowane w urządzeniu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nadal podtrzymuję SABA MI 215

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tutaj masz specyfikację, po niemiecku ale wiadomo o co chodzi.

Poczytaj wpisy ArtPaw'a z tego forum na temat tego wzmaka. Ceniona konstrukcja dual-mono ze starej szkoły, kiedy dbano o jakość, napędzi Twoje kolumny z palcem...

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Faktycznie ta Saba wydaje się być ciekawą opcją. I dziękuję za wytłumaczenie w skrócie ;)

A wiec mamy:

Saba MI 215 - dużym plusem jest cena :) i wygląd idealnie pasujący do mojego pokoju :p ogólnie przypadł mi do gustu ten sprzęcik

Rotel 820 - bardzo pozytywne opinie w sieci.

Herman Kardon HK-6500 - ciekaw jestem czy o nim możecie coś powiedzieć. Również dobra cena - 250pln i marka chyba także nie najgorsza.

To jest chyba trójka finalistów :)

Teraz się dowiedziałem, że moje kolumny prawdopodobnie zostaną w domu a już we własnych mieszkaniu (studia) będę miał 130W STX'y więc wzmacniacz musi dać sobie radę i z takimi kolumnami :)

ps. SABA chyba da sobie spokojnie z nimi radę.

820-tki nie słuchałem, ale jest bardzo podobna do mojej 840-tki. Z takimi kolumienkami da sobie spokojnie radę. Nadal upieram się przy Rotelu. O Sabie się nie wypowiadam, bo nie znam - słszałem tylko pozytywne opiie o gramofonach tej firmy.

<><

Jedni mówią ROTEL, drudzy mówią SABA :) kurcze ciężko mi zdecydować...Czytam ile mogę, wiele na temat wzmacniaczy jest po niemiecku który znam w umiarkowanym stopniu. Troszkę bardziej przychylam się w stron Saby...

Ludwiku Dorn i SABO, nie idźcie tą drogą i Tobie też nie polecam

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Te Saby które słyszałem też jakoś nie przypadły mi do gustu, grały nieco za sucho... ale może są tacy którym się to podoba.

Rotel 820 do mnie jakoś nie przemawia ale skoro tak go chwalicie i zapewniacie, że przyzwoicie napędzi STX F-130 to dlaczego nie :) Chyba go kupię, ale interesuje mnie ciągle ten

HK-6500

Ukryta Zawartość

no SABA ale jeśli faktycznie ma grać sucho to raczej odpada - lubię ostre granie, lecz z dodatkiem ciepłego basu.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.