Skocz do zawartości
IGNORED

KD w przedziale 3-6kPLN

apoll

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne forum

Poszukuje zestawu kina domowego w przedziale cenowym 3-6kPLN. Zapytacie czemu taka rozpietosc cenowa? Przegladajac wiele watkow tego i innych forum dochodze do wniosku ze lepszy sprzet kosztuje znacznie wiecej niz 3k, natomiast nie jestem audiofilem i nie chodzi mi o zestawienie "pol-idealnego" zestawu (idealny to x10 badz nawet x20:).

Chodzi mi o zestawienie racjonalnego zestawu na ktorym bedzie mozna z przyjemnoscia ogladnac film i posluchac muzyki (przewaznie filmowej). W wiekszosci sklepow ktore odwiedzilem pytaja o gorna cene, dodaja 500 i prezentuja sprzet jaki maja w tej cenie - nie o to mi chodzi.

Dlatego zwracam sie do Was z prosba o Wasze opinie - moze bedziecie w stanie polecic cos majac na uwadze Wasze doswiadczenie i ponizsze kryteria:

Zastosowanie: glownie film (80%film - 20%muzyka)

Przestrzen: 30m

Koszt: 3-6kPLN

Aplituner + DVD + naglosnienie (BR bedzie chwilowo z PS3)

TV fullHD 42'

Chetnie dekodery HD

Z tego co wyczytalem/sluchalem wart uwagi jest:

Pioneer 818 + DVD 400V (badz 410) + rubicony RP16

Denony

Onkyo - odpada

Bardzo ladnie brzmi naglosnienie JAMO606

Jakie sa Wasze typy?

https://www.audiostereo.pl/topic/52593-kd-w-przedziale-3-6kpln/

Pioneera sobie odpusc,moge ci polecic Yamaha HTR-6060,jest to model 661 w cenie 1200-1300 pln plus dvd Yamaha 559,657 bez problemu kupisz za 300 pln,wszystko na Allegro amplitunery fabrycznie nowe ,dvd lekko uzywane,skoro masz ps3 to dvd nie musisz kupywac z hdmi,strata około 200 pln,jezeli koniecznie z hdmi to dvd Yamaha 661 około 500 pln.Razem masz 1500-1700 pln.Zostaje około 1500 pln na kolumny ,wiec zestaw Tannoy F3,f1,i central .Masz naprawde fajny zestaw do muzyki i kina,dodam tez ze bardzo duzo nie traci na wartosci.W tej cenie to najnizsze Denony,Marantz i Harmany odpadaja w przedbiegach.

Z czystym sumieniem polecam ten zestaw:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam go mam i jestem z niego bardzo zadowolony.

Długo biegałem po sklepach i forach...

Tutaj masz wszystko z myślą o BR. Masz wszystkie dekodery , a i DVD ma Divx ultra i czyta wszystkie divxy.

Amplituner ma system samokalibracji , pełno dekoderów i dobrą moc.

Wyższe modele mają jedynie skalowanie. Tylko że po co ? Skoro upskaler masz w DVD

Wszystko razem bardzo dobrze współgra.

Tak więc jest to bardzo rozsądny wybór.

Do tego jaka promocja i możliwość rozłożenia na raty.

Mój salon ma 25metrów i jest czym go nagłosnić.

A za resztę kasy dokup suba - choć te fronty jak dla mnie mają wystarczająco dużo basu.

Do tego głośniki boczne efektowe i masz 7.1

Zestaw przyszłościowy.

Kiedyś zmienisz DVD na BR - a resztę będziesz już miał.

Mam to podłączone do LCDeka 52 cale przez HDMI i uważam ze poziom obrazu jest na bardzo wysokim poziomie.

Choć obraz HD z " Nki " jest oczywiście na wyższym poziomie.

Co do dźwięku - uważam że na filmach nie ma się czepiać.Jest naprawdę dobrze.

Z muzyką gorzej ( piszę to jako zmanierowany audiofil ). Chyba dwukanałówka obrabiana jest przez inne dekodery.

Ale puszczając w dolby PLII MUSIC jest całkiem przyjemnie.

Ukryta Zawartość

Do muda44 widzisz zestaw co polecasz koledze to praktycznie to samo co ja ,Roznica tylko w cenie i to nie mała,według mnie za to co moze mu zostac po kupnie tego pierwszego zestawu,moze przeznaczyc na jakis niezły subwofer,kable,i jeszcze zostanie na jakies dobre piwko.Druga sprawa ze Tannoye chyba beda lepsze od tych z tego zestawu.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Wyżej wymieniony zestaw:

http://www.euro.com.pl/zestawy-kina-domowego1/dane-techniczne-yamaha-dvd-s663b-rx-v663b-ns-8900-ns-p8900.bhtml

posiada jeden z najniższych i najprostszych konstrukcji kolumn z katalogu Yamaha i zdecydowanie polecałbym kompletowanie osobno z lepszymi zestawami głośnikowymi.

Załóżmy, że pozostaniemy przy amplitunerze Y663 (dostępny na allegro za ok 1800 zł).

Do kompletu można się pokusić o zestaw głośników z serii NS, który już na pierwszy rzut oka wyróżnia się pięknie wykonanymi obudowami (lite drewno + MDF na spód i górę jeśli mam dobre informacje, piękne wykończenie lakierem fortepianowym), głośnikami z kompozytu miki (nisko-średnio tonowe) i aluminium (wysokotonowe). To przemyślane konstrukcje z obudową dwukomorową, wg. rozwijanej przez ostatnie lata serii PMD.

Zestaw: NS-555, NS-444, NS-333 kosztuje aktualnie na allegro 3200 zł.

Jeśli jako źródło można by pozostawić PS3 pozostaje 1000 zł na subwoofer. Trzymając się Yamahy, w tej cenie nie starczy na Yamaha NS-SW700, ale zmieści się Yamaha NS-SW515.

Szukając oszczędności można pokusić się o dostępny aktualnie na allegro zestaw NS-515F, NS-515M, NS-515C za 1999 zł, który technologicznie nie odbiega dużo od nowej serii NS, również obudowy kolumn podłogowych to konstrukcja dwukomorowa, prawdodopodobnie w całości z MDF, ale za to dobrej jakości okleina i bezbarwny lakier na połysk. Niestety w kwestii możliwości sonicznych nie mogę się wypowiedzieć.

Dziekuje za odpowiedzi.

HTR-6060 raczej odpada - nie ma dekoderow HD. Y663 jest faktycznie ciekawa - musze ja odsluchac, a co powiecie o DENON AVR-1909. Czy ktos z Was mial okazje porownywac Y663 i 1909?

Po co Ci dekodery HD ???? SONY PS3 dekoduje wszystko co audio HD i wysyła cyfrowo przez HDMI w postaci PCM czyli BEZSTRATNIE. Jak pojawi się nowy standard kodowania to co ? ... znowu kupisz nowy ampli ? Po co ? - zaktualizujesz oprogramowanie w PS3 i będziesz wysyłał jako PCM (tak samo jak w Yamaha 661/663 czy Denon 1909).

Dekodery audio HD w ampli jeśli masz je w odtwarzaczu SĄ ZBĘDNE !!!

Chodzi o jakosc dekoderow. Spodziewam sie ze w apmpli lepszej klasy beda one lepsze. Czytalem troche na temat tanich dekoderow HD w BR, ludzie generalnie odradzaja kupowanie tanich BR z dekoderami HD, dlatego potrzebuje dekoderow na ampli.

Kyle, moze sie myle ale rzuc okiem np na to...

Ukryta Zawartość

cena ok 1350 PLN wiec chyba tani. pomijam jakosc dekoderow ale... sa.

Ukryta Zawartość

Tak - tu już są - to najnowszy model SONY i z tego co wiem nie dawno wprowadzony.

I jeszcze raz napiszę - jeśli oprogramowanie w playerze i ampli działa po prostu POPRAWNIE to nie będzie różnicy w jakości dźwięku pomiędzy dekodowaniem w playerze i wysyłaniem PCM przez HDMI a wysyłaniem surowego sygnału przez HDMI i dekodowaniem w ampli.

ps. taki na prawdę TANI to jest Sony BDP-S350 - ten NIE ma już dekoderów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten sony jest juz na rynku od ok wrzesnia 2008.

daj spokoj nie porownuj 350 do 550 bo roznice w cenie sa kosmetyczne w odniesieniu do modeli po 4-5 tys... 550 jest kosmicznie tani jak na BD z dekoderami...

• 2 tygodnie później...

Na wstepie bardzo Wam dziekuje za wypowiedzi.

Na polu walki pozostał Denon 1909 i Harman Kardon 255. Yamaha 663 odpadła z powodu niedoskonałego upscalera (tylko 1080i).

Odsłuchiwałem oba amplitunery i nie widze duzych roznic. Wydaje mi sie ze HK wydaje z siebie bardziej szczegółowy dzwiek w kinie, ale wyglada jak ciosany siekiera (pewnie sie tutaj odezwa zwolennicy HK w obronie). Sklaniam sie wiec raczej w strone Denona.

Co do naglosnienia to porownywalem Jamo 606 + sum200 z RUBICON RT 26. Moim zdaniem rubiconom brakuje wysokich i srednich tonów, byc moze ktos lubi taki tym dzwieku, mi jednak nie odpowiada.

Mam ostatnie (mam nadzieje) pytanie - czy do 30m2 wystarczy sub200? Moze lepiej zainwerstowac w 300 badz 550?

Pozdrawiam

Powiem ci z własnego doświadczenia, mam pokój 30m2 i kolumny Jamos 606 z tym subem 200 podpięte pod Denona 1906 i jak dla mnie jest wystarczająco basu tak że musiałem zmniejszyć poniżej połowy pokrętło vol na subie.....A ten subik za tą cenę naprawdę wiele potrafi.Pozdr.

jesli zalezy ci na stereo i na kinie to dosc dobrze sobie radzi zestaw H/K

Harman Kardon AVR 138 + DVD 28 + JBL Northridge Cine Pack 5.1

Ukryta Zawartość

aczkolwiek ja bym sie pokusił o lepszy amplituner przynajmniej AVR 255 ale to inny pułap cenowy

Ukryta Zawartość

W stereo Jble z serii E Northridge i ES to prawdziwy koszmar - trudno znaleźć dwukrotnie tańszy, gorzej grający w stereo zestaw konkurencji.

Ten śmieszny mit o rzekomo dobrym połączeniu Hk z Jbl chyba rozpowszechnia sam dystrybutor żeby wciskać LAIKOM jak najwięcej tego przereklamowanego badziewia...

Mebo, drogi userze!

Czy za reklamowanie sklepu xxxxx masz płacone, czy Twoje wpisy wynikają z dobroci serca?

Miłego dnia! ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wcale nie jest taki tani. Można zlaleźć taniej na necie. Proszę, przestańcie spamować, użytkownicy tego forum nie są na tyle głupi, żeby nie poradzić sobie ze znalezieniem swojego sklepu....

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Właśnie rozpakowuje i testuje moje KD. Ostatecznie pozostałem przy Denon1909 Jamo 606 Sub300 (nie 200 ponieważ obawiałem się trochę kubatury mojego salonu 30m).

Dziękuję wszystkim którzy pomogli mi w wyborze! Mogę również polecić salon w Krakowie, który jest w miarę tani oraz obsłuży Was profesjonalnie.

Pierwsze wrażenia:

1) To nie prawda że zestawy pakowane w jedno pudło są do d...y :)

2) Nie jesteś w stanie sam unieść zestawu Jamo 606 (no chyba ze nazywasz się Pudzianowski)

3) Jamo Sub300 jest w stanie poruszyć naprawdę sporą ilość powietrza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.