Skocz do zawartości
IGNORED

Elektronika do Ostinato^2

kiermarzab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

muzyki słucham w konfiguracji Ostinato^2 z Nad C352 i C542 w pomieszceniu 3,5x6 m, sprzęt jest na krótszej scianie. Generalnie jestem zadowolony z dźwięku lub do niego się przyzwyczaiłem (słucham rocka,smooth jazu,nowych brzmień). Jednak czytajac forum mam wrażenie, że elektronika do tych kolumn powinna byc starannie dobrana bo kolumny te są wrażliwe na pozostałe elemety toru itd. Nad'y traktowane są raczej jako zamulacze i sprzęt budżetowy. Chciałbym zmienić coś w systemie tak żeby mnie miło zaskoczyło na plus.

Pytanie zatem czy wymieniac wzmacniacz i/lub cd na inny, który wpłynie na poprawę dźwięku (przestrzeń, sterofonię, dynamikę)? Jeżeli tak to na co, myślałem o używanym wzmacniaczu Musical Fidelity, Krell ... od tego chciałbym zacząć.

Prosze o komentarze i uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/52676-elektronika-do-ostinato2/

Ja muszę przyznać, że Continuum 2 zaczęły szczególnie trzymanym i jak na te kolumny niskim basem grać, nie mówiąc o innych aspektach dźwieku, po wpięciu końcówki mocy Pass Alepha zrobionego przez polskiego "diyowca". I teraz się zastanawiam jak szybko pójść dalej, czy pozostać na chwilę. Przecież ta końcówka naprawdę jak na to co potrafi kosztowała śmieszne pieniądze. Jedynie ból to ciągły pobór mocy ok. 320 Wat.

Continuum maja o wiele bardziej wymagajace głośniki i mało który wzmacniacz daje radę,potrzebują dużo prądu,ostinato sa łatwiejsze do wysterowania.Najtaniej można próbowac z diy,nawet gainclone może dac ciekawe rezultaty.

Kumpel posiadał kiedyś Continuum i grały na początku z Sony taf 707es a potem z Denon pma 2000r. Na obu wzmacniaczach grały rewelacyjnie a szczególnie na pma 2000r. Basior był niesamowity schodził tak nisko jak dobry sub. :)) Może do tych Ostinato jakiś sony es lub dobry denon? Oczywiście nie wszyscy przepadają za japońcami. ;)

Witam!

Mam znajomego, posiadacza Ostinato Kwadrat, który jednak nigdy nie udzielał się na forum.

Z Creekiem 5250 SE oraz CD Copland (chyba 266?), słuchane sporo latek temu, zagrały bodajże pierwszy dźwięk, który zrobił na mnie DUŻE WRAŻENIE!

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

tomaen, 3 Maj 2009, 22:42

>Znam system, gdzie Ostinato^2 grają z hi-end systemem.

>Ciekawe kolumny, potrafią wiele, ale niestety podbarwiają dzwięk, czytaj upiększają.

Prawda, że podbarwiają, upiększają. Lecz nie ma takich, które tego nie robią:)

Jest wiele kolumn, które teoretycznie mniej podbarwiają (przy tym chyba "obrzydzają" dźwięk) i dużo gorzej brzmią.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

Tak jak wcześniej pisano - końcówka mocy+przedwzmacniacz, bo te kolumny "żrą" prąd jak większość

ES-ów i powinno byc super. Marka zależy co lubisz analitycznośc czy analogowe granie. Kolega ma te kolumny i gra to ze starym dzielonum denonem i jest bardzo dobrze. Pozdrawiam

Może coś pomoże:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tyn żarciem prądu to przesada, w przeciętnej wielkosci pokoju potrafią zagrać super z lampą Amplifona WT 30.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Właśnie pisałem, że inne (niektóre) "obrzydzają" dźwięk. A gusta są różne:) I dobrze...

Na moim Coplandzie CSA-28 jest całkiem OK, ale potwierdzam odnośnie zapotrzebowania na prąd, dopiero mój stary Struss 140 potrafił wysterować te kolumny.

Potwierdzam, też z tym lekkim lukrem. Sam jestem ciekaw jak wypadną z moim Raysonic bo niestety CD+słuchawki w jednym końcu Europy, a kolumny + wzmacniacz w drugim ;(

Mogę sie zgodzić ;)

Swoją drogą słuchałem Ostinato na Coplandzie ale 8-ce i w porównaniu z Amplifonem była arktyczna tragedia.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Problem polega na tym, że musi to być dobra=przezroczysta=w większości przypadków droga lampa.

Plusem hybrydy jest raczej świeży dźwięk ( przynajmniej Copland) z odrobiną lampy. Najbardziej przemawiają do mnie w tym zestawieniu lampy Siemensa "grey Plate" znane z nieco chłodnego i detalicznego dźwięku, paradoksalnie dla mnie super zestawienie, no ale ja np preferuję brzmienie słuchawek Audio Techniki nad Sennheiserem więc wiadomo ... de gustibus ect.

• 2 tygodnie później...

Grałem na Amplifonie wt30 II i ESa Ostinato 2 i bylo naprawde miło. Choć wysterowanie średnie koło godziny 12stej to norma. Choć nie powiem, z mocnym tranzystorem generalnie grają lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.