Skocz do zawartości
IGNORED

Czy muzyka umiera?

grishnack

Rekomendowane odpowiedzi

vereker, 17 Cze 2009, 10:26

>Zombywoof, 11 Maj 2009, 20:21

>

>> Jednakże Beatlesy i Zeppy coś wniosły. Beatlesi do popu dodali inteligentny

>>przekaz. Zeppy wprzęgły w rock mitologię.

>

>Ale co to ma wspólnego z muzyką? Wystarczyłoby więc zastapić beatlesowskie teksty pseudo-językiem

>jak to robi np. Elizabeth Frazer żeby całą ich twórczość w zgodzie z sumieniem nazwać shitem.

To czemu Beatlesi to jeden z niewielu zespołów (być może jedyny) muzyki popularnej, o którym z uznaniem wypowiadali sie krytycy muzyczni zawodowo zajmujący się tylko muzyką poważną? Chyba coś u nich usłyszeli.

Nota bene Elizabeth Frazer to niezły shit.

synromka, 17 Cze 2009, 17:48

>To czemu Beatlesi to jeden z niewielu zespołów (być może jedyny) muzyki popularnej, o którym z

>uznaniem wypowiadali sie krytycy muzyczni zawodowo zajmujący się tylko muzyką poważną? Chyba coś u

>nich usłyszeli.

Czy mógłbyś wymienić parę nazwisk tych krytyków? I co dokładnie mówili czy pisali? Bo caĸłkiem możliwe jest, że gdyby spytać ich o "Grześki", to stwierdziliby że to najlepsze wafelki.

>Nota bene Elizabeth Frazer to niezły shit.

Ja tam nie wiem, nie mam ani jednej jej płyty, podałem tylko myślę że najbardziej znany przykład śpiewania kompletnie o niczym. Gdybym wymienił kogoś z kręgów dada to nie byłby czytelny przykład.

>>vereker

Nie pamiętam nazwisk krytyków. Kiedyś czytałem w starym angielskim Newsweeku, że w latach 60tych krytycy muzyki poważnej wypowiadali się o niektórych kawałkach Beatlesów ze znaczną estymą. Z tego co pamiętam to chodziło o płyty Rubbet Soul i Revolver. Było coś m.in. o podobieństwach do muzyki barokowej etc.

Frazer do shit, oprócz jednej płyty.

pozdrawiam.

Wracając do początku...

grishnack, 11 Maj 2009, 18:55

> Nowe płyty uznanych zespołów Depeche Mode, Metallica, U2 nie zachwycają.

Fakt. Ale ile o nich gadania... Cóż zrobić... Ano, sięgnąć po nową płytę uznanego zespołu Sonic Youth - The Eternal. Tytuł okazuje się wymowny... tylko jakiś taki może ciut zbyt patetyczny;) W każdym razie ta młodzież włosy już od dawna ma mocno posiwiałe, ale wciąż gra jakby czas się dla nich zatrzymał. Owszem, na próżno tu szukać czegoś nowego i odkrywczego, a nawet trąca to z lekka autoplagiatem, ale płyta jest naprawdę solidna i może się podobać. Aha, na stare lata zmienili 'barwy klubowe' i powrócili na łono independents, płytę wydał bowiem Matador. No i git!

A bo i taka prawda, że to właśnie tam należy szukać muzyki której umierać się jakoś nie chce. Znaczy się - poza majorsami. To dla pogrążonych w żałobie etatowych narzekaczy parę linków:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (profil działalności rock % avant-pop)

Atavistic - www.atavistic.com (avant-jazz, avant-rock, generalnie avant;)

a tu ichnie 'radio':

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Thrill Jockey -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (avant-jazz, rock, post-rock, i takie tam)

Na ich stronie można posłuchać dużo muzyki!

Touch and Go / Quarterstick

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (głównie szeroko rozumiany rock).

Słucham właśnie ostatniej 'sensacji' z ich stajni - EPki Crystal Antlers (tegorocznego pełnego albumu jeszczem nie slyszał). Nie, żeby mnie powaliło na glebę, ale robią całkiem sympatyczny, transowo-psychodeliczny, choć i melodyjny hałas. Jedynym zgrzytem jak dla mnie jest zbyt histeryczny wokal, jakiś taki za przeproszeniem - emo, tfu! Aha, grać będą, zdaje sie, na Rojkowym Offie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Eternal" z każdym słuchaniem coraz lepszy.

A trzeba przyznać, że i Tortoise swoją nową płytą "Beacons of Ancestorship" pozytywnie zaskakuje.

Muszę dłużej posłuchać, ale pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne.

• 5 tygodni później...

Rock nie umrze...

"[Nowa płyta] będzie bardziej rockowa, dojrzalsza. Będzie można się spodziewać ciężkiego brzmienia gitar - zapowiada menedżerka Dody w rozmowie z jednym z tabloidów"

Smashy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

Łożesz Ty!!!!

Będę musiał zdobyć tę płyte... pewnie powali na kolana:)

Wy tu się ludziska dwoicie i troicie, a taka Doda bateryjka czy tam elektroda... mniejsza z tym... ogłasza nadejście przełomu w muzyce... hahaha... oj ludzie ludzie...

Pani Doda jest przykładem tego co muzykę zabija... twórczyni kawałków z pod prasy hydraulicznej...

• 3 tygodnie później...

Sparta will BURN to the GROUND!

`Chciałabym połączyć bardzo ciężkie granie z bardzo melodyjnym popem.`

(jest taki mash-up Metallica feat. britney Spears - So What)

Już czekam ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

• 4 lata później...

Czy muzyka umiera?

Dawno już umarła.

Wystarczy zajrzeć na YT... najlepszy komentarz pod tym (powiedzmy) teledyskiem: "i tak nie por*chasz!" :)))

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.