Skocz do zawartości
IGNORED

jaki licznik energii do stereo?

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

jozefkania, 13 Maj 2009, 22:21

Jesli to mój organizm ??? Hm. No ale ja w sobie nie mam żadnych kabli. chyba.

Więc co? faza siada jak sąsiedzi nawłączają swoje prądożerne odbiorniki???

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek, 13 Maj 2009, 22:30

>Jesli to mój organizm ???

No Twój, Twój :) Może przedpołudniem słyszysz inaczej niż wieczorem.

Ja np rano nie mam najmniejszej ochoty na słuchanie czegokolwiek. Wolę ciszę. Można by powiedzieć, że rano muzyka mnie denerwuje - czyli jest to prawie równoznaczne z tym, że brzmi źle.

Prąd ma w tej sytuacji małe znaczenie :)

Ja pier, za przeproszeniem, dolę, jak już kiedyś gdzieś napisałem - polecam zbudowanie własnej elektrowni w ogródku, będziecie mieli Panowie wgląd na calutki tor elektronów, i żadne nieprawidłowości nie będą psuły wam Odbioru, przez duże O.

żółwik:

>jaka hi-endowa platforma antywibracyjna pod bezpieczniki i licznik

To akurat jest mało istotne. Naprawdę ważne pytanie brzmi następująco: jaką sieciówką zasilana będzie platforma antywibracyjna?

I czy zasilanie platformy pobierane będzie za tą platformą, czy też przed nią?

Wiele zależy od samego systemu...w przypadku zamulonego brzmienia doskonale sprawdzi się poniższe rozwiązanie + odpowiednia prądnica. Duża dawka dynamiki jest pewna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tench, 13 Maj 2009, 23:58

>Zaraz alektrownia, takie baterie sloneczne do ciemnego systemu jak znalazl, ale co jesli system

>jest z tych jasniejszych?

Logiczne - wiatrak, będzie bardziej analogowo.

Naim: DAC/TP XPS + Hi-Line + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + NAC A5 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B + (transport CA CXC)

jozefkania, 13 Maj 2009, 22:42

>sittek, 13 Maj 2009, 22:30

>

>>Jesli to mój organizm ???

>

>

>No Twój, Twój :) Może przedpołudniem słyszysz inaczej niż wieczorem.

>Ja np rano nie mam najmniejszej ochoty na słuchanie czegokolwiek. Wolę ciszę. Można by powiedzieć,

>że rano muzyka mnie denerwuje - czyli jest to prawie równoznaczne z tym, że brzmi źle.

>

>Prąd ma w tej sytuacji małe znaczenie :)

Ja mam dokładnie to samo.Jak rano przychodzę pierwszy do pracy to nie włączam radia tylko napawam się względną ciszą. Muzyki najlepiej słucha mi się wieczorem, i to nie po jakimś ostrym wysiłku, tylko po paru minutach "odsiadki" i uspokojenia. Poza tym na ulicy robi się ciszej, u sąsiadów nie chodzą pralki i nikt nie tłucze kotletów na obiad :) Dla mnie to najlepsza pora na odsłuch.

Wiem jedno, nie instaluj licznika niebieskiego, bo będziesz miał źle prąd zrobiony.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Wy się tu chłopaki nabijacie, a temat zasilania nie jest tak zupełnie bez znaczenia. Oczywiście, że wymiana licznika czy gniazdek w ścianach na złocone jest czystym adiofilskim voo-doo. Niemniej jakość zasilania ma znaczenie. Parę lat temu zbudowałem sobie mały wzmacniacz lampowy którego tak na prawdę większą część zajmował bardzo rozbudowany filtr zasilania. Na wejściu miał 2 stopniowy filtr składający się z cewek, transformatorów symetryzujących oraz kondensatorów filtrujących. Potem był trafo zasilający 220V/20V potem 2 trafa 20V/240V żeby galwanicznie odseparować zasilanie kanałów od siebie i od sieci. Za tymi trafami kolejne filtry i bateria kondensatorów. Któregoś dnia bardzo się zdziwiłem, jak słuchając sobie wieczorem po cichu muzyki (a mieszkałem wtedy jeszcze w bloku) usłyszałem jak przez mój wzmacniacz przeszły w krótkich odstępach czasu 3 fale brzęczenia. W pierwszej chwili nie wiedziałem co jest grane, bo wzmacniacz zabrzęczał a w głośnikach muzyka grałą jakby nigdy nic. Okazało się, że jakieś syfy z sieci energetycznej zostały wyłapane przez filry, które jak widać były bardzo skuteczne, bo to one zabrzączały i wzięły wszystko na siebie.

Dlatego uważam, że o zasilanie też należy zadbać, ale z głową. Cudowne kable zasilające jak ktoś bardzo potrzebuje mieć to ok, tylko jedynie między sprzętem a tzw. kondycjonerem, czyli filtrem zasilania który dobrze skonstruowany rzeczywiście poprawia jakość prądu. Wtykanie w ścianę kabla zasilającego za kilkaset czy nawet więcej złotych jest albo zwykłą głupotą albo snobizmem.

Ja aktualnie ograniczyłem się po prostu do listwy zasilającej z filtrem i bezpiecznikiem i to mi na razie wystarcza :)

Jaki licznik energii do stereo?

Po pierwsze z jak najmniejszym jitterem,

a po drugie słuchanie stereo jest obecnie passe.

Prawdziwy audiofil słucha w mono, jakbyś jeszcze nie wiedział...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla

>Prawdziwy audiofil słucha w mono, jakbyś jeszcze nie wiedział...

to elb z jozwa sluchaja mono?? o cie w morde...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

A może ktoś to zbierze do kupy i napisze epopeje z gatunku audio-voodoo o sprzęcie audio, okraszoną sugestywnymi opisami dźwięku jakich Sienkiewicz by się nie powstydził :D Do tego rozbieranie sceny miłosne z udziałem właściciela i jego sprzętu podczas tuningu :)

Fox od serca polecam ci lampizacje psycho-umysłowa moze ci sie przydac, licznik usun z terenu domu np. do piwnicy jezeli mieszkasz w bloku jezeli w domu to postaw sobie trafostacje ale postaw licznik przed nią i nie bedzie miał on wiekszego wpływu

climax99, 14 Maj 2009, 14:11

Sądząc po jego postach, trudno się z Tobą nie zgodzić. W zasadzie trudno w jego wypawiedziach znaleść coś poza jawnym robieniem sobie jaj i generowaniem forumowego spamu.

Przykre.....Nawet opis ma przykry. Śmiem nawet twierdzić że pomylił fora. Powinien poszukać forum klubu miłośników Koziołka Matołka. Choć prawdopodobnie i tam narobiłby wiochy.

• Redaktorzy

Z podanych propozycji najwięcej zalet ma według mnie całkowite ominięcie licznika audiofilskim przewodem zasilającym. Korzyści z tego są poważne, wystarczy policzyć, ile dodatkowych środków co miesiąc będzie można przeznaczyć na płyty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.