Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz lampowy ??

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem na etapie budowania sensownego toru audio. Miałem okazje posłuchać rozsądnego audio i urzekł mnie dźwięk wzmacniacza lampowego. Tak więc zdecydowałem się na wymianę wzmacniacza, zakup dac'a, wymianę CD,zakup rozsądnych kolumn a na koniec wymiana i zakup kabli.

Doradzono mi bym rozpoczął od wzmacniacza. Moją uwagę przykuły konstrukcje takie jak Music Angel XD800mkIII , Yaqin na EL34 oraz na KT88. Słucham ogólnie szeroko rozumianego rocku, metalu czy nu metalu, muzyki elektronicznej, znośnego popu, muzyki filmowej i miły ciepły wokal to jest to ;].

Czy możecie mi pomóc wybrać wzmacniacz w przedziale cenowym do ok. 2000 złotych, który napędzi kolumny o nizszej skuteczności.

Z góry serdecznie dziękuje i liczę na waszą pomoc :)

https://www.audiostereo.pl/topic/52892-jaki-wzmacniacz-lampowy/

Za 2 tys to tylko chinszczyzna i raczej nic wiecej i jak dołozysz pare stówek na upgrade to zagra.

(przed zakupem popytaj jakiego bo nawet te same modele ponoc sie róznią).

Jak dozbierasz to za 3.5 tys uchodzisz uzywanego amplifona wt40 i moze przy farcie jak ja Jadisa orchestre - do wokalu i jazzu bajka szczególnie jak sie wstawi do nich kondensatory mundorfa.

Za 5 mozna wyrwac manleya stingraya (planuje kupic niebawem dla porównania z jadisem ) a potem obydwa na handel i zakup gm70.

A tak w ogóle to ja bym radził sprzedac autko jak masz i zakupic monobloki na gm 70 i miec wreszcie swiety spokój :).

Pozdrawiam

Do mnie właśnie dzisiaj "dojechał" Yaqin MC-10L. Wygład - SUPER ! Zapakowany perfekcyjnie, nie wiem jak zagra, ale już się grzeje. Polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A może by tak ktoś zapytał z jakimi kolumnami to ma grać, co? Bo taki np. Amplifon WT40 i Yaqin MC100B to dwa przeciwne bieguny jeżeli chodzi o typ brzmienia. Kolumny które zagrają świetnie z WT40 będą niemiłosiernie drzeć ryja z MC100B. I odwrotnie, to co dobrze zagra z MC100B bedzie koszmarnym mułem z WT40!

arczi87

Daj sobie spokój z tymi chinczykami, wydasz kasy a pozniej sie okaze, że trzeba dołożyć bo to lampy nie te, bo to niespodzianka w środku, a to znowu żarzenie rozjechane, nie wspominam o biasach i innych ciekawych problemach "tanich" chinczyków;

Kup poprostu Polską dobra konstrukcję, np. tutaj;

Ukryta Zawartość

a zabawy w "a co Twój chińczyk ma w środku?" zostaw innym...

Kupując w PL masz;

-taniej

-lepsze brzmienie

-gwaracje i wsparcie techniczne

-brak niespodzianek

-wspierasz polskich producentów

starczy? ;)

bo zawsze możesz kupić takiego chinola, a później oddać komuś na tuning( ;) ), bo bez tego przecież ani rusz, ciekawe ile Cię wtedy wyjdzie taka zabawa ;))

Ukryta Zawartość

Diabełki w SE to trudny temat. Dobranie do tego kolumn które będą z nim dobrze współpracować będzie ciężkim zadaniem. Oczywiście da się, i może zagrać świetnie, ale to nie temat dla początkującego. No i koniecznie trzeba posłuchac samemu, bo żadnych miarodajnych opinii o takiej jednostkowej produkcji nie będzie można znaleźć. Takie wzmacniacze to temat dla koneserów którzy dokładnie wiedzą czego chcą i potrafią to znaleźć. A początkujący potrzebują raczej czegoś prostego i wybaczającego błędy w konfiguracji sprzętowej.

O kurcze, jeżeli poniżej 2kzł da się kupić całkiem sympatycznie wyglądający, nowy wzmacniacz na diabełkach w układzie SE, do tego poparty krajowym serwisem, to ściąganie czegokolwiek zza Uralu traci zupełnie sens.

Jeżeli w tej konstrukcji nie ma jakiś zasadniczych błędów to jestem przekonany, że zagra to lepiej od większości chińskich wynalazków.

@p.f.pawlikowski mylisz się, nie wszystkie chińczyki wymagają natychmiastowego tuningu. Proponuję autorowi wątku posłuchać a później wybrać. Kupuje sie taki wzmacniacz na lata, to można poświęcić parę dni na odsłuchy.

McGyver

13 Maj 2009, 20:51

Oczywiście się zgadzam, ale podany link miał być przykładem, że można dobrze i tanio w PL, bo to wkońcu diabełek za 2k ;D Ten producent ma także inne modele a i znajdą się inne manufaktury które także mają wybór i można zamawiać co się chce.

Oczywiście teraz ktoś zarzuci, że niewiadomo jak to gra, co ma w srodku, że coś tam i coś tam. Ale kupisz chińczyka to tez do końca niewiesz czego się spodziewać.

A tutaj masz telefon, można zadzwonić, pogadać. Wszystko da się ustalić, chcesz selektor, masz selektor wejść, chcesz coś innego, nie problem.

Imacman

13 Maj 2009, 21:04]

Oczywiście, że da się trafić dobrze w chinczyka, że niby tylko lampy wymieniasz ew. sterujące i już gra... ale po co?

taniej, wygodniej, ładniej, - jest kupić polski produkt gdzie nie masz tych problemów ;)

ALE UWAGA!

Jest jeden minus -> nie należysz do klubu chińskich wzmacniaczy lampowych!!!

:)))

Moc znamionowa: 2x22W (sinus)

Moc muzyczna: 2x35W

Pasmo przenoszenia: 20Hz ÷ 22kHz

+/- 3dB

Zniekształcenia THD: 1,2% (5W);

2,5% (15W)

Obciążenie :8 ohm

Czułość: 200 mV

Regulacja barwy

tony niskie, wysokie +/- 20 dB

Cena: 1700zł

PS. nic z tego nie mam, że pokazuję akurat tej firmy oferty ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@p.f.pawlikowski masz dużo racji, punkt widzenia zależy od punktu słyszenia :) Mój niedogrzany chinol pokonał A-10 z lat 70'tych. Nie twierdzę, że polska myśl lampowa jest gorsza nisz chińska. Trzeba samemu się przekonać co jest milsze uchu :). Ja wybrałem chińczyka, bo sprawdzony i jestem zadowolony. Myślę, że za jakieś 100 godzin będę bardziej :). Nie jest też ujmą członkostwo w Klubie. Pozdrawiam

Witam!Polska czy chińska myśl lampowa jest taka sama! Juz dawno to ktoś wymyślił. Nasze wykonanie może być jedynie staranniejsze i bez takich bobów jak w chińczykach.Sam zamieniłem tranzystor na lampę 10 miesięcy temu. I oczywiście bawię się teraz muzą i lampkami.Poszukaj na ebayu w europie . Można trafić piękne wynalazki. Ja trafiłem Caina A55T ( gorąco polecam )za cenę która by Cie interesowała.A i muzę podobną słucham.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

To pozwolę sobie zadać kilka pytań ;]

Nasz polski ma 12W a chińczyk nie mniej jak 45W

Więc tak sobie myślę więcej watów, łatwiej wysteruje kolumny o niskiej skuteczności... ??

Jak by co kolumny będą dobierane jako przed ostatnie do tego wszystkiego. Bo na koniec zostanie mieszanie z kablami :]. Ale chodzi mi też o to, że jako student nie wydam 15K na kolumny bo mnie na to nie stać. Więc zależy mi by wzmacniacz radził sobie ze wszystkimi kolumnami w miarę sprawnie :).

>kazek680

kolumny były w domu więc używam, wolę się męczyć niż wydawać kasę na półśrodki :). Coś tam sobie brzdęka na razie( tzw. minimum z minimum :]). Powoli, wyjdę na swoje. Więc spokojnie do wszystkiego dojdę, do kolumn też :D

Zauważyłem że są 2 grupy, jedni którzy twierdzą że chińczyki są w porządku i po drobnych zmianach grają bardzo dobrze. Druga twierdzi że to barachło nie warte żadnych pieniędzy.

Pozwoliłem sobie poczytać wątki dotyczące chińskich wzmacniaczy. I wygląda że brakuje w nich opóźnionego włącznika napięcia anodowego, do zmiany jest kilka elektrolitów no i lampy sterujące. Moje pytanie moduł napięcia 30 zł, lampy sterujące radziecki nos 40 zł no i te elektrolity ;]

Pytanie ile wynosi dokładnie tuning takiej zabawki?

Proszę o dalsze konstruktywne wpisy, a za obecne dziękuje

Cze!Tego nie wiem !Ale zgodzisz sie z Altuski nie są szczytem możliwości kolumn głośnikowych.Myśle że systemy takowe trzeba by konsekwentnie i z głową dobierać.Ja miałem sprawe prostsza bo miałem kolki dedykowane do lampy.Cdek tu troszkę w mniejszym stopniu gra rolę. A ze jestem przyzwyczajony do tranzystora to zdecydowałem sie na kt88(6550).Teraz sie odzwyczajam od tranzystorka !!!hihihi

Ja

Powiem tak jak przesiadłem się z mojego komputerowego 5.1 na Yamaszke i Altusy to byłem zadowolony. Wcześniej dochodziłem do Kx'ów i foobara. Z wiekiem zaczął mi się zmieniać gust muzyczny i zacząłem doceniać inne gatunki muzyczne. No i tak ostatnio miałem okazje posłuchać nie budżetowego audio na lampie i kolumnach których nazwy nie pamiętam. No i nareszcie zrozumiałem o co chodzi w pojęciu scena, powietrze itd.. I szczerze przyznaję jako użytkownik Altusów, że one nadają się jako doniczki do kwiatów, opał na zimę i do czegokolwiek co nie jest związane z muzyką bo do tego im daleko.

@arczi87 Tuning mojego chinola polegać będzie na wymianie chińskich lamp sterujących na rosyjskie NOS'y po 5 zł sztuka na Allegro. Bez tuningu już jestem w 7 niebie, nie wiem co się będzie działo po wygrzaniu i zmianie lamp, już się cieszę :)

Cze!Sam widzisz jak to jest z tymi grajkami ( a z altuskami w szczególności).Teraz wywalisz kasę na lampę, to będziesz potem kombinował z kolkami. Inaczej zrobisz - to tez źle.Zdefiniuj sobie cel, możliwości, kasę, itd . I czego oczekujesz od zestawu.Jak masz zacięcie do DIY to też troszkę inaczej.I najważniejsze jak tylko będziesz miał okazję to SŁUCHAJ!Bier pod pache do chaty i po prostu słuchaj!!Ja z racji braku czasu i ochoty na grzebanie w bebechach kupiłem chinola takiego powiedzmy raczej !nie no name.I nie pozostaje mi teraz nic innego jak kombinacje z wymianą lamp ( a bo to RCA są lepsze od GE itd)i cieszenie sie muzą!

Ja

Ja zmieniłem na ruskie, gra lepiej ale buczy (nie głośno ale z 2m słyszalnie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ja też śledzę aukcje na eBay lamp EL34 :) Tu są fajowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) MULLARD EL34 METAL BASE

Ukryta Zawartość

Hmm no to troszkę jestem zaskoczony... myślałem że jest zupełnie na odwrót. Brakuje by ktoś jeszcze opisał pod względem technicznym jak to wygląda. No i jeśli ten 10L jest lepszy od 100B to sprawa była by rozwiązana.

Cze!Tylko ze tak ta aukcja to sie nie skończy!Na poczatek to pewnie wystarcza takie

Ukryta Zawartość

Duzo tańsze i pewnie przyjdzie czas na inne( lepsze) potem

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ja

arczi87, 13 Maj 2009, 22:03

>To pozwolę sobie zadać kilka pytań ;]

>Nasz polski ma 12W a chińczyk nie mniej jak 45W

>Więc tak sobie myślę więcej watów, łatwiej wysteruje kolumny o niskiej skuteczności... ??

Żeby to było takie proste. Ja mam kolumny 85-86dB. Poganiałem je najpierw lampowcem 60 watów. Potem przesiadłem się na lampowca 11 watów. Brzmiał o lepiej, a dynamiki wcale nie brakowało. Potem przesiadłem się na lampowca 6 watów, i teraz mam pieprzoną nirwanę, koniec poszukiwań, spoczywam na laurach do góry brzuchem!

>Jak by co kolumny będą dobierane jako przed ostatnie do tego wszystkiego. Bo na koniec zostanie

>mieszanie z kablami :].

Całkiem słusznie, kable na sam koniec.

>Ale chodzi mi też o to, że jako student nie wydam 15K na kolumny bo mnie na

>to nie stać. Więc zależy mi by wzmacniacz radził sobie ze wszystkimi kolumnami w miarę sprawnie :).

Tak dobrze to nie ma. Nie istnieje takie cudowne coś, co sobie radzi ze wszystkimi kolumnami. Z większością, to może, ale nie ze wszystkimi ;-))

>Zauważyłem że są 2 grupy, jedni którzy twierdzą że chińczyki są w porządku i po drobnych zmianach

>grają bardzo dobrze. Druga twierdzi że to barachło nie warte żadnych pieniędzy.

Zależy które chińczyki. Miałem ich w domu bardzo wiele. Niektóre są świetne już po wymianie 4 lampek po 5 PLN sztuka (co nie wymaga żadnej wiedzy tajemnej ani paranormalnych zdolności), inne trzeba rozebrać i złożyć na nowo żeby coś z tego wyszło ;-)))

Które są które? Informacje znajdziesz w wątku o chińskich lampowcach. Warto kupować świadomie.

>Pozwoliłem sobie poczytać wątki dotyczące chińskich wzmacniaczy. I wygląda że brakuje w nich

>opóźnionego włącznika napięcia anodowego, do zmiany jest kilka elektrolitów no i lampy sterujące.

>Moje pytanie moduł napięcia 30 zł, lampy sterujące radziecki nos 40 zł no i te elektrolity ;]

>Pytanie ile wynosi dokładnie tuning takiej zabawki?

Jak zrobisz sam, to sam sobie policzyłeś ;-)))

A jak zdecydujesz się zlecić, to komuś będzie trzeba zapłacić za jego pracę. Różni tuningowcy różnie wyceniają takie usługi.

>Proszę o dalsze konstruktywne wpisy, a za obecne dziękuje

Ależ proszę bardzo ;-)))

Myślę, że McGyver, powiedział to co najważniejsze, poczytaj forum, ewentualnie poszukaj kogoś, kto ma interesujący Cię sprzęt i go posłuchaj. Warto wydać np 100 zł na bilet, niż później żałować 1000 zł po nietrafionym zakupie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.