Skocz do zawartości
IGNORED

Remont Fonica A-17

Rootlin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zabrałem się za remont moich starych kolumn "Unitra Fonica A-17", które postanowiłem wywieść na działkę,

aby dobrze służyły.

Ciepłe brzmienie, że tak powiem "Vintage", które chciałem zachować zamieniło sie jednak w ostre jak brzytwa

dzwięki, których trudno jest słuchać, gdzieś popełniłem błąd. Chce go naprawić, ale nie wiem jak.

Wybebeszyłem głośniki, wkleiłem nowe gąbki i rozmontowałem sprzęt na części pierwsze.

Zainstalowałem nowe gniazda firmy MONITOR CABLE(bardzo porządne, zaciskowe, złocone, bez lutowania).

Potem zająłem się wymianą starych kabli.

Zamiast cieniutkich kableków użyłem JAMO 2x1,5 które miałem gdzieś schowane. Podzieliłem żyły i zacząłem lutowanie zwykłą cyną.

Wmontowałem wszytko elegancko i okazało się że głośniki grają dziwnie... bardzo ostro, wysokie tony są bardzo wysokie i nadzyczaj wyraźne, natomiast niskie tony są bardzo wysokie, wycofane w stosunku do wysokich tonów. Ogólnie dzwięk wydaje się ni to klarowny, ni to nieproporcjonalny. Przewarzającym odczuciem jest "ostrość" dzwięku. Tnie powietrze jak nóż, co nie jest przyjemne. Po dawnym ciepłym przyjemnym brzmieniu nie zostało ani śladu.

Gdzie popełniłęm bład? Co jest nie tak.

Prosze o rade, sam nie wiem co dalej robić, co może być przyczyną tego efektu. Kable? Sposób lutowania? Złe podłacznie do zwr. ? Sam nie wiem.

Pozdrawiam,

Rootlin.

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/

>Zachowałeś fazowość podłaczenia głośników?

Eh, nie wiem. Wydaje mi się że tak.

>Te same głosniki sa obecnie?

Tak. Przylutowałem tylko nowe kable, myślalem żeby oddać do wymiany membran, ale

zrezygnowałem bo głośniki są w stanie BDB.

>Nie grzebano w zwrotnicach?

Przylutowałem nowe kable.

>Ciensze przewody może wprowadzały dodatkowe R w gałęziach.

To bardzo możliwe bo kable wcześniej były cieniutkie. Obecnie są 4-5 razy grubsze.

Czy to może być przyczyna?

>Za duzo wytłumienia włożone,do srodka

Niesądze. Wydaje mi się że nawet troszke mniej. Wczesniej była stara jakaś gąbka,

teraz włożyłem piankę. Wcześniej było ok 2,5cm-3cm, teraz jest 2cm i troszke falowana gąbka.

Wcześniej zwykła gąbka płaska.

Pozdrawiam,

Rootlin

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/#findComment-1362576

Jeśli to kable i miałyby być inne, podobnie cienkie, to na przykład jakie?

(Nie znam się bardzo na elektryczności, próba tych przeróbek to była taka próba w ciemno, z

tąd postanowiłem zapytać i nie błądzić.. )

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/#findComment-1362578

To bardzo prawdopodobne, że coś pomyliłem.

Mam w każdym głośniku 4 głośniki.

2 wysokotonowe

2 niskotonowe

Połączone szeregowo.

Zwr

= głośnik wysokotonowy = głośnik wysokotonowy

= głośnik niskotonowy = głośnik niskotonowy

= OUT RED

= OUT BLACK

Od zwr. odchodzą kable w czterech miejscach, w jednym trzy, w reszcie po jednym.

Problem Przylutowałem kable w te miejsca inne, ale taksamo jak były. Problem polega na tym że

mogłem potem je przylutować w złe miejsca, czy jakoś odwrotnie do głośników lub pomyliś te do wyjścia.

Czy jeśli zrobie zdjęcie i przedstawie tu to coś pomoże.

Ktoś się w tym połapie tak żeby móc mi ew. wytłumaczyć?

Pozdrawiam,

Rootlin

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/#findComment-1362606

Prosze o nie śmianie się z kolorku. Nie bedzie go widać. Będzie przykryty bardzo elegancką maskownicą.

A oto zdjęcia: ( wygląd ogólny, połączenie głośników, zwrotnica i kableki przy niej)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23624-100004817 1242581567_thumb.jpg

post-23624-100004818 1242581567_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/#findComment-1362649

Żadnych membran nie wymieniaj, to są ciekawe głośniki już rzadko spotykane, pochodzące jeszcze sprzed czasów pionierowskiej licencji.

Jeśli grają ostro, to może być spowodowane tym że wysokotonowe grają szerszym pasmem, niż powinny, więc trzeba uważać żeby ich nie popalić za głośnym graniem, bo mają tylko po 1,5 wata.

Bez rozrysowania zwrotnicy cięzko będzie coś doradzić.

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/#findComment-1362711

>> cadam, MEDELIN - Nie jestem pewny czy potrafie rozrysować coś takiego? Jak mam to zrobic?

Moge podać wszystkie numerki na wszystkich elementach i narysować jak są do siebie przyłączone.

Czy o coś takiego chodzi?

Przepraszam ale nie znam się na elektryce. Skończyłem humanistyczne studia, a audio to moja nowa pasja i teraz muszę się dużo uczyć aby nadrobić brakującą wiedzę z zakresu elektryczności. Także prosze o łopatologiczne tłumaczenie. ;-)

>> MEDELIN - spotkałem się z opnią, że to rarytas vintage i najlepiej zachować je w jak najmniej zmienionym stanie. Gniazda niestety musiałem wymienic bo były to DIN2. Nie usunąłem ich. Są zalane żywicą fabrycznie, nie moge ich przerobić ani uruchomić.

Odniowiłem też aluminiowe tabliczki Fonica A-17, które zostaną przybite do głośników w orginalne miejsca (tam gdzie były) z tyłu.

Głośniki nie zawsze były moje. Musiałem się nimi zająć bo jeden z nich był w opłakanym stanie.

Stała na nim kiedyś doniczka która wylala. Więc cudem całość w środku nie została zniszczona, ale gąbki uległy totalemu rozpadowi. Głośniki stoją u mnie od dawna (mam inne) i powoli zbierałem materiały na ich remont. Teraz go realizuje małymi krokami.

Orginalny właściciel od którego kiedys dostałem głośniki próbował sam je naprawiać i wyrządził dużo szkód, jednak nic czego nie załata masa do szpachlowania mebli. :-) Uszkodzeń prawie już nie widać lakierowanie na końcu. Bedzie gruby przezroczysty lakier, błyszczący, kilka warstw. No i na koniec kolce. Efekt jak sądze będzie fajny. :-)

Ale wracając do rozrysowywania, prosze o informacje jak miałbym to zrobić.

Pozdrawiam,

Rootlin

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/#findComment-1362767

Ukryta Zawartość

Tu można znaleźć parametry głośników i troche informacji o nich, a także zdjęcia orginalnego wyglądu dobrze zachowanego egzemplarza.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/#findComment-1362773

Może być np. tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/#findComment-1362793

Bardzo dziękuje za rysunki/schematy. :-)

Postaram się je odczytać i spróbuje połączyć elementy wg jednego z nich. Jak nie zadziała to powtórka. Pamietam brzmienie tych głośników więc sądze, że poznam kiedy wszystko "będzie grać."

Zrobie to jutro w miarę możliwości i dam znać jaki jest rezultat.

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/#findComment-1362953
  • 2 tygodnie później...

Drodzy koledzy (i koleżanki),

Nie działa. Wygląda na to, że niestety nie umiem tego postawić na nogi i połączyć tak żeby grało

jak przed remontem. :-( Zastanawiam się co mogło to spowodować?!

Kable? Jamo 2x1,5 - nie są to dobre kable wiem, raczej złe, może faktycznie to ich wina? Są ok 4 grubsze niż te które były w głośnikach orginalnie. Może więc to kable...

Orginalne gniazda din2 zastąpiłem złoconymi eleganckimi gniazdami firmy "Monitor" (Monitor Cable) / in-akustik..

Może więc jest to wina tych gniazd?

Ukryta Zawartość

Gniazda są na tej stronie.

Co więcej..

Możliwe i najpewniej to diagnoza przedstawiona powyżej. Źle podłączyłem kable do zwrotnic. Szlag, sam już nie wiem co z tym zrobić. Elektryka to dla mnie dziedzina obca, jestem humanistą i w momencie kiedy zacząłem pasjonować się audio moje braki wyszły na jaw. Nie wiem czy to wina złego odczytania schematów, czy co zrobiłem nie tak, ale chyba nie poradze sobie z tym.

Mam nawet fotografie tego jak kable były przylutowane przed rozłożeniem głośników, ale niestety tylko z jednego głośnika. Teraz już nie wiem co i jak powinno być. W sumie same głośniki są nietknięte więc to nie może być wina tego, że są stare czy coś. Przed remonetem miały ciepłe, orginalne brzmienie.

Bardzo zależy mi, żeby postawić te głośniki na nogi.

Mam alternatywny zestaw "Fonica":

Fonica CDF001 (cd) >> Linn Black >> Fonica PW 9013 (wzmacniacz) >> Eagle Cable Ultra Flat Line 2x2,5 >> Fonica A-17 (kolumny)

Bardzo chciałbym postawić go na nogi..

Udało mi sie uruchomić CD i wzmacniacz i przy pomocy doprowadzić je do stanu bdb. CD ma stan praktycznie idealny, tylko movment CD wymagał nasmarowania i działa wyśnienicie jak na swoje lata (produkcja MITSUI). O cd conieco tu:

Ukryta Zawartość

Chciałbym zapytać czy jest ktoś na terenie Warszawy kto ewentualnie za drobną, lub jakąś rekompensate zgodziłby mi się pomóc połaczyć właściwie zwrotnice z głośnikami. Prosze się nie śmiać. :-) Natrafiłem na przeszkode i musze sobie z tym jakoś poradzić. Sam już nie wiem co zrobić. Mógłbym podwieść kolumny czy coś.. Myśle, że dla kogoś wprawnego i znającego się na rzeczy to szybka sprawa.

Czy istnije możliwość że to jednak kable i powinienem je wymienic na inne? Jeśli tak to na jakie?

Pozdrawiam,

Maciek, Rootlin.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/#findComment-1374712
  • 1 rok później...

Ojoj! Witać piętno czytania "forumowych" mądrości. Rozwiązanie jest banalne. W kolumnach A17 głośniki powinny być połączone równolegle. Były tam stosowane pary o impedancji 15 om: GDN16/10 i GDW6,5/1,5. Po wdrożeniu licencji, niskotonowe zmieniono na GDN16/15 (zawieszenie z tkaniny). Wymiana przewodów wewnątrz takiej kolumny ma taki wpływ na brzmienie, jak czary na pogodę.

https://www.audiostereo.pl/topic/52948-remont-fonica-a-17/#findComment-2015769

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.