Skocz do zawartości
IGNORED

Adam - jak to wyregulować

rykuj

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc.

1. Po zakonczeniu odtwarzania płyty ramię cofa się jak należy, silnik wyłącza, ale .... po chwili ponownie włącza i wyłącza i tak w kółko Macieja. Kiedy chcę odtwarzać płytę, to ramię sie cofa do pozycji "spoczynkowej".

2. Czy ma na to wpływ regulacja ciężaru.

Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/52994-adam-jak-to-wyregulowa%C4%87/

Czy chodzi o tą śrubkę co reguluje wysokości opuszczania ramienia ?

Mam wrażenie że to o czym piszę mogą od tego zależeć, ale nie ma reguły.

Chyba, że trzeba coś grzebać w środku.

Proszę o dalszą pomoc.

dzieki

rykuj

Opis usterki:

1. Ruszam ramieniem z pozycji wyjściowej, talerz zaczyna się obracać.

2. Opuszczam ramię, igła zaczyna odtwarzać płytę.

3. Po chwili (choć NIE ZAWSZE !! - raz na ok. 4 próby jest PRAWIDŁOWO) następuje podniesienie ramienia i jego powrót do pozycji wyjściowej.

4. Wówczas co chwilę włącza i wyłącza się silnik - i tak wiele razy ALE TYLKO WTEDY KIEDY TALERZ KRĘCI SIĘ SIŁĄ BEZWŁADNOŚCI.

5. Jeżeli po wyłączeniu silnika ręką zatrzymam talerz, to silnik się już nie ponownie nie włącza.

Fajna zabawa z tym Adamem, wciąga naprawdę !!!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ja bym szukał przyczyny w sprzęgle, które znajduje się na kole zębatym pod plastikową pokrywą pod talerzem. Zdejmij talerz, odkręć trzy wkręty i zaobserwuj zachowanie się tego sprzęgła.

GM

• 11 miesięcy później...

Witam , odswieże troche wątek, otóz dopadłem ostatnio gramofon adam gs 424 i mam kilka pytan. Po pierwsze czy jest w nim wbudowany przedwzmacniacz, jesli nie to gdzie jest masa? z mojego wychodzą tylko dwa przewody cinch czerwony i czarny. Zamontowałem do niego wkładke at 95 podłączyłem do aux we wzmacniaczu i gra to praktycznie samą górą i srodkiem ,zero basu , ponadto zeby dzwięk był na w miare przyzwoitej głosnosci musze gałke głosnosci wzmaka odkręcic na 3/4. O co tu chodzi?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

nosports, 19 Maj 2010, 17:51

>Po pierwsze czy jest w nim wbudowany przedwzmacniacz, jesli nie to gdzie jest masa?

Nie ma, tam gdzie jest masa gramofonu czyli metalowe chassis.

> mojego wychodzą tylko dwa przewody cinch czerwony i czarny. Zamontowałem do niego wkładke at 95 podłączyłem do aux we wzmacniaczu i gra to praktycznie samą górą i srodkiem ,zero basu , ponadto zeby dzwięk był na w miare przyzwoitej głosnosci musze gałke głosnosci wzmaka odkręcic na 3/4. O co tu chodzi?

O to chodzi, że nie widzisz różnicy pomiędzy czułością wejścia uniwersalnego czyli AUX, a napięciem generowanym przez wkładkę. Polecam samodzielne zdobycie tych informacji. Wzmaki nie istnieją, ale przedwzmacniacze gramofonowe RIAA i owszem. Ponieważ nie chciało Ci się podać modelu wzmacniacza, może być bardzo wesoło, gdyż wzmacniacz Twój dziwnym trafem wejście przeznaczone do podłączenia gramofonu z wkładką dynamiczną, może posiadać. Szukaj na tylnym panelu wzmacniacza, gniazd oznaczonych "Phono".

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

nosports, 19 Maj 2010, 18:34

>ok dzięki juz wszystko wiem, poleciłbys jakis przedwzmacniacz z tych tanszych bo chyba nic drogiego

>sie nieoplaca do tego gramofonu kupywac ,tak do 150 zeta

Nie polecę Ci co masz "kupywać" i nie wiem co się "nieopłaca". Polecam zdecydowanie samodzielną lekturę tego forum, bo wiele na temat przedwzmacniaczy RIAA tu napisano. Jeśli potrafisz lutować, to moje wskazanie dot. NE098. Wersja zmontowana również jest osiągalna.

GM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.