Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto inwestować w kabelki

darek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panów specjalistów

Mam pytanie czy warto inwstować w drogie kabelki interkonekt np VDH za ok.400-600zł, mój sprzęt to Yamaha RXV-740 i CD 496 jak myślicie czy wymiana kabli z fabrycznych na VDH poprawi jakość dźwięku?

https://www.audiostereo.pl/topic/5341-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-kabelki/

czy interkonekt powinien byc lepszym kablem od glosnikowych? tzn. czy drozszy zrobi taka roznice? nie mozna go zrobic np. z cordiali?

mam podobny problem, wlasnie kupilam cd yamahy (396), poki co slucham na zwyklym kablu ktory fabryka dodala w komplecie, ale musze go zmienic. co byscie radzili (cena umiarkowana bardzo prosze) zeby troche wyrownac dzwiek? wysokie wychodza wedlug mnie troszke za bardzo w gore. reszta (w tym wzmocniony bas) mi pasuje, tylko te soprany troszke przesadzone. bardzo prosze o rade

pozdrawiam:-)

paulinka

z moich doswiadczen wynika ze kazdy kabel za 200 pln jest lepszy niz ten ,ktory fabryka dala w komplecie,bo te kabelki zwykle wyostrzaja brzmienie i nie maja basu,jak ktos watpi to niech poslucha ze dwa tygodnie na lepszym a pozniej wroci do tego co fabryka dala,tak najlepiej sie przekonac

radze Ci zebys pozyczyla ze sklepu ze 2-3 kable i sama sprawdzila co najbardziej odpowiada,wazniejsze jest dopasowanie niz cena kabla,za 200 pln,moze grac w Twoim zestawie lepiej niz inny za 300 polecony przez kogos

wydaje mi sie ze kable glosnikowe maja wieksze znaczenie niz interkonekty i bardziej oplaca sie w nie inwestowac jesli juz chce sie wydawac na kable

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Moim zdaniem nie ma sensu kupowanie dobrych kabli do taniej budzetowki, po prostu dokladajac te pieniadze do ktoregokolwiek z klockow uslyszysz o wiele wieksza roznice. Do budzetowki mozna zaszalec na Cordiala + Jamo Flata i na tym bym skonczyl. Mialem kiedys [heh jak wiekszosc] najwyzsze klocki Technicsa, testowalem sporo kabli i roznica byla na granicy percepcji sluchu.

Zabawa w kable ma sens w klockach od 2-3 tys za element.

Pozdrawiam

W kwestii jakie kable graja lepiej, wypowiedział sie kiedys Ray Kimber"

"jesli kabel jest odpowiednio dlugi, by dosiegnac glosnika, gra o niebo lepiej, niz

gdyby nie dosiegal. Po drugie, jesli jest nieco dluzszy, niezwykle ulatwia

to jego podlaczenie."

Gość Mun - bez logowania

(Konto usunięte)

> paulinka

spróbuj na początek interconnect Shark Wire Superior Definition - jakieś 160 zł. Bardzo dobry kabelek mając na uwadze cenę. Powinien "zlikwidować problemy z wysokimi".

>leom

Zgadzam się z Tobą. Empirycznie stwierdzone na komplecie Cardass Neutral Reference. Głośnikowe minimalnie poprawiły dźwięk w stosunku do MIT-2, natomiast interkonekt bardzo zdecydowanie poprawił jakość odtwarzanej muzyki.

Nie tyle poprawiły, co mniej popsuły. Lepsze kable to takie, co mniej wpływają na dźwięk. Element pasywny, nie będący przetwornikiem. Idealnie na wyjściu powinno być to samo co na wejściu.

Polecam osobiście Resony. Tanio chodzą na giełdach, a mimo że niepozorne, potrafią dużo. Na pewno nie popsują. Koszt okablowania z drugiej ręki zamknie się w 500zł. Słuchałem ich i byłem mile zaskoczony...

Mój sprzęt: monitory - Paradgim Monitor 3, wzmak - Musical Fidelity Elektra 11, Cd - Luxman D-357. A więc żadna wysoka półka. Szukałem interkonektu, wypożyczyłem (po zostawieniu gotówki w sklepie) łącznie ze 20 kabelków polecanych najbardziej przez polskie i zagraniczne pisma w cenie 250-800zł). I cóz? Najlepiej grał Transparent Audio - zależało mi na jak najwiekszej neutralności i zbalansowaniu, bez eksponowania jakiegokolwiek pasma). Jednak nie byłem na tyle przekonany aby wydać 8 stów - z powodu średnicy. Wreszcie udało mi sie pozyczyć Van dn Hul The First Ultimate za 750 zł. To było jak objawienie!!! i przeniesienie sprzetu o całą pułkę w górę. Wszysko na swoim miejscu, stereofonia, rozdzielczośc, scena i średnica, po prostu cudo. Do tego muzyka nabrała lekkiej słodyczy. Nie mogłem go nie kupić i mogę Cię zapewnić że warto wydać takie pieniądze za taki kabelek. Nie ma cudów, za dobry kabelek trzeba zapłacić.

Pozdrawiam

Gość leom

(Konto usunięte)

czepiasz sie tak sie mowi, ten kabel gra lepiej, ten ma lepsze to ,a gorsze tamto. poza tym jest to rodzaj filtra ktorym mozemy dostroic system wiec taki calkiem przezroczysty tez nie jest idealem. dlatego trzeba dobierac je indywidualnie do zestawu.

Masz całkowitą rację: trzeba dobierać zawsze do zestawu. To najważniejsze. W moim najlepiej grał Van den Hul The First Ultimate. Prawdą (generalną) jest też i to - biorąc pod uwagę różne parametry kabelka - że dobre rzeczy kosztują więcej, dotyczy to nie tylko kabli.

Pozdrawiam,

PiotrS.

> Zbig

Sorry, masz całkowitą rację tym bardziej, że od jakiegoś czasu mówię to samo co ty Papamkowi i Guttenowi, twierdząc że Nordosty skracają bas. Kabel nic nie dodaje, kabel redukuje.

Pozdrowienia

>leom

Właśnie ten efekt filtra moim zdaniem więcej psuje niż pomaga.

Swoją drogą, to Audio mogłoby zrobić taki test. Wziąć kilka kabli i jakieś dobre neutralne głośniki a następnie zrobić i odsłuchy i pomiary układów kabel plus głośnik. Ciekawe czy wyszłyby znaczące różnice w charakterystykach częstotliwości, impedancji i fazy. I jak by się to miało do wrażeń z odsłuchów.

leom

nadal upieram sie ze wiecej daje wymiana glosnikowych i moje doswiadczenia nie dotycza tylko jednego systemu i jednego kompletu kabli,ale mozesz jeszcze przez jakis czas pozostac przy swoim zdaniu:)

przebrniesz przez teorie to zacznie sie praktyka i cala zabawa

Gość leom

(Konto usunięte)

electro

praktykuje juz od ok 10 lat , i przesluchalem juz naprawde kilkadziesiat kabelkow tak indywidualnie jak i kompletow , smiem twierdzic iz mam jakies doswiadczenie .. a tak prawde mowiac w audio nie ma zasad uniwersalnych . najwazniejsze zebysmy zdrowi byli

wg. mnie znamina kabli głosnikowych nie powoduje zmiany brzmienia. Czodzi mi o zniamę powiedzmy z 4mm^2 za 5zł za metr, na jakieś o tym samym przekroju ale za 50zł/metr.

Heh, zmianę odczyjemy tylko, przesiadając się z cienkich kabelków na grube (acz nie koniecznie drogie).

PIOTREQ

kolejny teoretyk?

w takim razie tasmy Goertza nie powinny wogole przenosic basu,a maja bas calkiem niezly,lepszy niz wiele kabli grubosci anakondy

moi drodzy, czy znacie moze interkonekt bandridge profigold pga-4200? potrzebuje czegos w miare cieplego, zeby nie zmacnialo specjalnie gory (jak juz sie rozpisywalam wyzej). szperam po allegro i wlasnie na to wpadlam.

pozdruffki:-)

p.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.