Skocz do zawartości
IGNORED

japońskie głośniki?

MWilon

Rekomendowane odpowiedzi

Ten o którym mówię ma 15 lat (jak nie wiecej - ale zła zbieżnosc kolorów była od początku) i wyplony nie jest. W nowych juz praktycznie nie widze różnic między Sony, Phillipsem, Panasonickiem, Thompsonem czy LG... W zasadzie jakość jest taka sama. Sony ma pewniejszy serwis... Choc w okresie garancji to bez znaczenia, bo np. Media Markty mają własne punkty przyjec i zajmują się serwisem (chyba także pogwarancyjnym). Także róznica w cenie telewizorów Sony nie jest taka duza jak kiedyś... zwykle to ok. 100zł. za 21 calowy - LG sa nieco tańsze - ale też najwyżej o 50zł. od np. Panasonica...

Drop Test - sama nazwa budzi grozę... Ale ten model (zreszt niezbyt nowoczesny) podobno czesto miał takie wady, których nie mozna było poprawić w serwisie. W sumie przez tyle leat ta wada się nie powiekszyła - tylko kondensatory wyschły i trzeba było serwisować.

Z jakością Sony nie jest już tak dobrze jak kiedyś. Jest kilka przyczyn.

1) Wymieranie technologii kineskopowych -> nieoplacalnosc inwestycji -> "odpuszczanie"jakosci przyspieszy zmiany na rynku

z tym takze idzie zmniejszona konkurencja -> wspolne czesci miedzy producentami itd -> np. LG/Philips

2) Swiatowa recesja - tna koszty po czym mozna (np. problemy z buczacymi trafo w Sony, slabej jakosci obudowy)

Ja mam 14 letni Sony 29' - obraz po wymianie w ukladach sterujacych (w zeszlym roku) jest ostry i rowniutko nasycony. Bledy konwergencji sa minimalne, geometria ma troszke nieksztalcen ale i to niewiele. Facet z serwisu mowil ze od jakichs 8 lat japonskie telewizory maja wyraznie nizsza jakosc - moze wiaza sie to z budowa nowych fabryk poza Japonia? Plus to co napisalem na poczatku. No i smierc Akio Mority ktory jednak dbal o marke SWOJEJ firmy. Teraz tam rzadza konsultanci i managment.... uhahahaha pytanie na zebraniu zarzadu:

-"Co to jest konwergencja?"

>Czytałem gdzieś, ku swojemu zaskoczeniu, że niezawodność sprzętu RTV znacznie zmniejszyła się ostatnimi czasy - nawet renomowanych producentów. Zapewnie dlatego, że Sony i inni szukając sposobów zmniejszenia kosztów stosują podzespoły podlejszych wytwórców i masowo plasują produkuję swoich wyrobów w Chinach, Korei lub Malezji itp.

jesli sie nie myle to Panasonici sa nadal produkowane tylko w Japonii.

• Redaktorzy

Niezawodność sprzętu nie jest kwestią dla producentów. Sprzęt ma dotrwać do końca rocznej gwarancji, co powinno zbiec się z wymianą oferty. Kupno sprzętu w modnym kolorze pomaga otrzeć łzy, i załatwia sprawę na następny sezon, i tak to idzie. To się nazywa zaprogramowana autodestrukcja, podobnie mamy z rynkiem samochodowym. Masowa (naprawdę masowa) produkcja dóbr nieniszczących się nie ma ekonomicznego sensu. Tak się wkopaliśmy, i tak mamy. Można to olewać, i kupować coś co uważa się za naprawdę trwałe i wartościowe, ale takie rzeczy kosztują. Zegarek spoza Dalekiego Dschodu, samochód z aluminiową karoserią, wzmacniacz (tu wstawić nazwę firmy).

• 6 lat później...

Słuchałeś mojego zestawu, że tak dobrze wiesz jak to gra? Powiem Ci jedno zdziwiłbyś się a to dopiero entry level do serii G...

Głośniki do tych kolumn robiła firma SEAS (posiadają one także magnesy ALNICO), ale na zamówienie SONY. Wiele firm korzysta z wiedzy innych firm, więc tutaj akurat nie jestem zaskoczony. Co do rynku, to jednak w latach 70`tych było trochę inaczej niż w 90`tych. Nie ma co tych rynków porównywać. A już w 1995 w Japonii wybuchł kryzys i stało się to, co się stało.

>Będziesz dzięki temu wiedział gdzie jesteś ze swoimi Sony nie pamiętam symbolu SS G 3/5

Ja dobrze wiem gdzie jestem, nie potrzebuję automapy.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.