Skocz do zawartości
IGNORED

audiofilia i alkohol

profundo

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

dizeki uprzejmości Cameyo miałem okazję spożyć butelczynę Primitivo di Manduria Casalina di Siziano 2001. Winko jak sama nazwa wskazuje włoskie z Puglii a kolor ciemnokrwisty. Jeśli chodzi o walory smakowe to po standardowej godzinie oddychania na początku wyczuwalna była lekko słodka nuta malinowa przechodząca w wytrawne i delikatne cierpkie nuty fig i wanilii. Trunek jest lekki i słoneczny, zgoła odmienny od tego co można spotkać zabutelkowane w "Nowym świecie". Jeśli ktoś nie jest do końca przekonany do win wytrawnych ww Primitivo jest idealnym pomostem łączącym delikatną słodycz z jedwabistą wytrawnością.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 1 miesiąc później...

WItam

Wlasnie podlega konsumpcji z malzonka :)

Cedr,kawa i wanilia ......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

-> Fr@ntz

Przejrzalem Twoje wpisy i... tym Lindemansem to mnie zawiodles. Tego sie pic nie da. Jesli chcesz sprobowac dobrego Shiraz'a z Australii to chyba najlepiej:

Amon Ra 2005 - Ben&Colin Glaetzer (Barrosa Valley)

Parker przyznal 98 pkt i musze powiedziec, ze w pelni rozumiem dlaczego, mimo ze uwazam ze jesli Syrah to najlepiej Rodan i to z domieszka Grenache :-)

A tymczasem przedwczoraj:

(zle to nie bylo, 2 godziny oczekiwania po otwarciu w pelni sie oplacaly)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj za to jeden z najlepszych, w dobrym tego slowa znaczeniu, odjazdow winnych w moim zyciu:

Chce sie powiedziec - "o ja pier..." Alvarro Palacios w swietnej formie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..to z Montalcino to przecież jedne z najlepszych win włoskich - Toscania podobno "produkuje" znakomite wina. W każdym bądź razie podczas bytności tam doceniłem smak lokalnych win...

pzdr

->Staszek_S

Zgadza sie, bylo doskonale, ale ten Amadis byl bardziej w moja strone.

Z Brunello di Montalcino trzeba uwazac, rzadko, ale zdarzaja sie wtopy - wino np. przelezale, albo lezakowane w zlych warunkach :-(

Bardzo tez sobie cenie piemonckie Barolo.

Ostatnio trafilem na bardzo fajne wino z Apulii - Allora Primitivo ze szczepu primitivo - polecam, tyle dobre co i niespotykane.

qb_1, 12 Gru 2007, 09:54

>-> Fr@ntz

>

>Przejrzalem Twoje wpisy i... tym Lindemansem to mnie zawiodles. Tego sie pic nie da.

qb_1 - Będę bronił Lindemansa własną wątłą piersią pod nieobecność Fr@ntza - to wino ma znakomitą relację jakości do ceny. Nie przeczę, że AmonRa jest zapewne zacniejsze ale i droższe pięciokrotnie, więc jaki sens je z sobą porównywać?

• 2 miesiące później...

Przez min. ten wątek Lukar usunął mnie z forum kiedyś. Miałem za mały procent wpisów poza bocznicą...

Ale się wtedy wkurzyłem i musiałem se golnąć na uspokojenie.

Za próbę propagowania wina zamiast wódki niejaki Qubric zmieszał mnie z błotem.

Ech... piękny wątek:)

-> Olo78

AmonRa z kolei blednie przy Grange od Penfolds'a a ten jest ciut mniej elegancki niż np. Hermitage albo Cote Rotie od dobrych producentów. W ogóle Syrah z Francji jest ciekawszy niż australijskie Shiraz'y.

Dobry Hermitage to półka cenowa AmonRa, natomiast Lindemansy to 1/2 ceny Amona, tutaj troche jak z Audio, nie widzę przeciwwskazań, żeby tańsze wino było ciekawsze niż młodsze.

Pozdr.

to nie jabole

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, a co możecie polecić dobrego z win dostępnych bez problemu w polskich sklepach (również większych marketach)? Co jakiś czas próbuję namierzyć coś przyzwoitego w cenie do ok. 30-35 zł i, niestety, bezskutecznie... Czy na prawdę za tą kwotę nie da się kupić niczego, co nie zalatywałoby siarką...?

Nie posiadam winnicy, kiedyś jednak często robiłem wina, głównie z porzeczek czerwonych, ale też z winogron, aronii, wiśni i jabłek. Jak masz dymion to wino zawsze się zrobi bo drożdże obecne są w owocach + cukier i zlanie go po1,5 miesiąca. Potem klarowanie i butelkowanie ale u mnie za długo nigdy nie poleżało. Od kiedy jednak ceny przyzwoitych gronowych win w Polsce są bardzo przystępne to już się w to nie bawię. Winiarstwem zaraziłem sie na dobre we Włoszech gdzie mam przyjaciół, którzy posiadają prawdziwe winnice komercyjne.

pozdr

• 3 tygodnie później...

to była grappa, teraz co innego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ch....j strzelił pijących umiarkowanie oczywiście audiofilów?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...
  • Redaktorzy

A może spróbować tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Tylko czemu jakoś osłabł. Ja właśnie w innym wątku napisałem, że spożyłem wisienki w likierze, taka jakaś atmosfera była sprzyjająca. Ale dalej była sprzyjająca, to aż się na cięższe paliwo przerzuciłem, co na obrazku. I teraz jest ok.

• Redaktorzy

To teraz tylko tzreba pamiętać, żeby nie naruszyć sekwencji mocy i gatunku użytych smacznych płynów. Od mocnych do słabych albo od słabych do mocnych, ale nigdy nie należy się cofać do poprzedniego etapu, bo będzie źle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.