Skocz do zawartości
IGNORED

Lekko zniekształcona płyta - co zrobic?

czodaboy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również kupiłem ten pierścień z allegro tyle że w wersji lekkiej (około 450 gram) i muszę powiedzieć że wpływ na dźwięk jest słyszalny. Mnie najbardziej rzuciła się w uszy większa precyzja w zakresie średnicy czyli fortepian dęciaki itp

• 6 miesięcy później...

Dziwna rzecz, którą zaobserwowałem dziś.

Prosta płyta położona na talerzu RPM 9.1 nie faluje, ale po dociążeniu jej fabrycznie dodanym do gramofonu dociskiem, już zaczyna lekko falować.

Obojętnie, z matą, czy bez maty.

Sprawdziłem na kilku prostych płytach i sytuacja się powtarza.

Krzywym płytom docisk ten trochę pomaga - mniej falują, natomiast prostym nieco szkodzi.

Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

Mnie radzono użyć dwóch kawałków szkła/pleksi, sporego obciążenia (np. ciężkę książki) i długie, długie wylegiwanie się płyty w takiej kanapce, żadnego grzania w piekarniku..

>>>Adam,

"...żadnego grzania w piekarniku...'

I słusznie, w piekarniku to sobie można smakowitą kurkę przygrzać. Ale czy to leżakowanie vinyla coś da, to nie wiem. Daj znać na forum jakby wynik był pozytywny.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.