Skocz do zawartości
IGNORED

Morel mdt 37 plus eton Eton 7-360/37 HEX

hymek33

Rekomendowane odpowiedzi

>> hhf_pm, 6 Cze 2009, 14:27

Wzór na długość BR jest taki:

Lv = (94250/((Fb^2)*Vb))*(Rv^2) - 1.595*Rv

Powiedzmy że mamy dwie rury o promieniu sqrt(2) raza mniejszym niż jedna większa.

Pierwszy składnik róznicy (duży nawias) będzie taki sam w obu przypadkach - bo co prawda w pierwszym mamy mniejsze Rv, jednak ponieważ porty są dwa, każdy ma dla siebie tylko połowę objętości.

Za to drugi (1.595*Rv) będzie tym większy im większy promień rury. Tak więc w drugim przypadku (jeden grubszy port) długość portu będzie mogła być nawet mniejsza o jakieś 2/3 promienia rury (cieńszej, z pierwszego przypadku). A organowe rezonanse zależą od długości portu.

Ja bym wolał regulować Fb przez przycinanie rury, albo można też wstawiać w rurę rulon z pianki - co dodatkowo da jeszcze tłumienie.

Nie wiem, o co Ci chodzi z pierwiastkiem z dwóch, bo jak się daje 2 rury zamias jednej, to powierzchnię przekroju dzieli się przez dwa, nie przez 1,414, bo przekrój trzeba zachować taki sam, żeby nie zmieniać prędkości powietrza. Długość zostaje wtedy taka sama. A rezonans piszczałkowy nie zależy tylko od długości.

Panowie,skoro już tu zawitały takie tęgie głowy, to może coś powiecie o Morelu-MDT37-jak w temacie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie twierdzę że wiele małych portów nie może zagrać, w końcu port szczelinowy też ma wadę w postaci bardzo nieoptymalnego kształtu (duży obwód przy danej powierzchni promieniującej). Jednak najmniej turbulencji będzie z jednego dużego portu.

>> hymek33, 6 Cze 2009, 16:31

MDT-37 - Morel potrafi robić niezłe w sensie liniowości napędu (pomimo małego teoretycznego Xmax=0.1mm) i zawieszeń gwizdki. Czy tak jest w przypadku MDT-37 to nie wiem.

Ma on też mały waveguide, niestety w porównaniu z nowszymi konstrukcjami (Seas DXT chociażby) średnica tej tuby jest mała przez co tubowe podbicie przełomu środka i góry kończy się gdzieś między 2 a 3k - a więc niski podział może być problematyczny.

Jak zwykle przy WG - przełom śrdoka i góry jest podbity względem najwyższej oktawy co wymaga odpowiedniego filtru - w drodze optymalizacji elementów należy połączyć equalizację SPL a więc podbicie górnego skraju pasma z właściwym zboczem highpass albo bawić się w korygujący L-pad.

IMHO nie. 9700 jest dość ostry i bezlitosny dla słabych nagrań, a 7-360 jest głośnikiem "długodystansowym", dającym przyjemność ze słuchania. Ale pewnie fani takiej "hybrydy" by się znaleźli.

Hej,

Zadałem pytanie bardziej w kontekście częstotliwości podziału i ogólnego współdziałania takiego zestawu. Osobiście bardzo mi się podoba ten głośnik, to prawada że jest analityczny ale nie określił bym go jako ostry. Choć pewnie dużo zależy od sprzętu towarzyszącego (cd/wzmak).

Tak czy inaczej podpytuję ponieważ myślę o zamianie ScanSpeak 18W8542 który nie bardzo chce mi współpracować z lampą ;-)

Dużo o Etonach jest tutaj-http://www.lautsprecherbau.de/index.html/JTI2bmF2aWQlM0Q2MzI1JTI2c2lkJTNEbjQ4NjNhYTBjNWNmNDglMjZiJTNE.html')

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cypher, jeśli da się pożenić 7-360 ze wstęgą, to tym bardziej z 9700, on jest bardzo wytrzymały elektrycznie i ma bardzo niską fs. Ale ja bym ich nie łączył. IMHO 7-360 zasługuje na bardziej wyrafinowane towarzystwo.

Jeśli kogoś interesuje projekt, na którym powstały kolumny Arega - zapraszam na PW. Misiomor: najwyższa górna nie ucierpiała, na co wskazuje pomiar. Popatrz na charakterystyki różnych wstęg, schodzenie z osi głównej w dół/górę powoduje raczej zmniejszanie poziomu w całym niemal paśmie, a nie uszczerbek na samej górze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie dość, że pomierzył, to chwali :-) Aż dziw, bo Zaph ogólnie do pochwał nieskory.

Nałożyłem mój pomiar na pomiar Zapha. Warunki oczywiście były inne, bo ja mierzyłem w obudowie o froncie 20x41cm, a Zaph mierzy w ścianie, ale widać, że Chińczycy nie ściemniają. Widoczną różnicą jest standardowy garb przy 2 kHz i dziura przy 3 kHz, pochodzące od obudowy o tej szerokości. Niższy poziom w najwyższej oktawie wynika z tego, że ja mierzyłem 7 stopni w dół od osi, a Zaph mierzył na osi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cadam

(Konto usunięte)

Wszystkie "prawdziwe" wstęgi mają jeden podstawowy problem - aluminiowa karbowana wstęga po prostu wisi sobie między sztabami magnesów. Powietrze z tyłu przeciska się do przodu i vice versa generując zniekształcenia, przy większych SPL może dojść do deformacji wstęgi - co zdarzyło się Markowi K w czasie pomiarów wstęgi Aurum Cantus. Dlatego z wstęgami wskazane są wysokie podziały (problematyczne z racji dużych rozmiarów) i spokojna muzyka, najlepiej akustyczna.

Do tego jeszcze mała rezystancja wstęgi wymaga transformatora dopasowującego - choć to akurat nie jest aż tak wredne jak powyższy problem.

Wstęgi "nieprawdziwe" z napylanej folii - dobrze zrobione (brzydki Bohlender Graebener, ładny ale drogi Eton ER-4) nie mają tych problemów bo folia izoluje przód od tyłu jak zawieszenie kopułki, jednak większość masy drgającej nie "pracuje" w polu magnetycznym - metalu jest mało, folii dużo.

Cadam, ja powiem tak: Neo3 to świetny tweeter, bardzo wytrzymały, bardzo dobrze brzmiący (jak na cenę) i tani, co oznacza wysoki stosunek jakości do ceny. Znajomek używa ich z RS180 Daytona. Ale uwaga, nie powiem, ze mają własny charakter, ale są wyraźnie zimne. Precyzyjne, rozdzielcze i zimne.

>Wszystkie "prawdziwe" wstęgi mają jeden podstawowy problem - aluminiowa karbowana wstęga po prostu wisi sobie między sztabami magnesów.

W tym przypadku wstęga nie jest pofalowana, tylko zupełnie płaska. To raz. Dwa, wstęga Founteka nie jest aluminiową folią, tylko 3-warstwowym kompozytem, z czego - Chińczycy dokładnie nie mówią. Mówią za to, że jest 3-5 razy mocniejsza od czystego aluminium.

Trend zapoczątkował Raven stosując takie coś w 3.2MMX, a Chińczycy zgapili. Aurum Cantus teraz całą produkcję przestawia na płaskie wstęgi z kompozytu.

>i spokojna muzyka, najlepiej akustyczna.

Z tym się nie zgodzę. Mam Founteka od półtora roku, słucham dużo metalu, jak Ty, także głośno i nigdy nie miałem żadnych problemów.

>Wstęgi "nieprawdziwe" z napylanej folii

To nie są wstęgi, tylko głośniki izodynamiczne. Działają na nieco innej zasadzie. Wstęgą jest ten głośnik, w którym membranana i element przewodzący prąd to to samo. No i masy drgające izodynamików są nieporównywalne do mas wstęg i chyba dlatego właśnie wstęgi dają dźwięk wyyjątkowo delikatny, przestrzenny i "napowietrzony".

>> hhf_pm, 10 Cze 2009, 21:44

Kompozyt z czymś elastyczno - sprężystym rzeczywiście może pomóc, groźba deformacji się oddala a masa ruchoma niekoniecznie musi się bardzo zwiększyć - skoro nie potrzeba tego karbowania w kształt harmonijki. Po pomiarach Marka K całkowicie straciłem nabożeństwo do wstęg - dlatego nie śledziłem postępów w tej dziedzinie, dzięki za info jak sprawy się obecnie mają.

Tym niemniej pozostaje problem przeciskania się powietrza między krawędzią wstęgi a magnesami, co widać niestety w pomiarach Zapha. To że chwilowe deformacje wstęgi już jej nie niszczą jak to drzewiej bywało, nie znaczy że nie będą generowały zniekształceń.

Heh, racja. Tylko jak wytłumaczyć fenomen brzmienia wstęg? Zupełnie jak z lampami, niby zniekształcają, a jednak grają pięknie. W dodatku świetnie pasują jedne do drugich.

Pomiary pomiarami, tylko słuch im jakoś przeczy :-)

• 4 tygodnie później...

Witam, chciałbym odświeżyć wątek i dodać parę słów od siebie na temat etonów, ponieważ jestem świeżo po odsłuchu kolumn które przedstawił parę postów wyżej areg. Ponieważ sam nosze się z zamiarem kupna kolumn, nie moglem odmówić zaproszenia i wysłuchania tego projektu. Wszedłem do salonu, usiadłem na kanapie, sprzęt był włączony a kolumny grały sobie cicho, już wiedziałem że jest dobrze. Wymieniłem parę zdań z Arkiem, po czym odpaliliśmy pierwsza płytkę ustawiając potencjometr głośności w bewitchu na "przyzwoity". Nie pamiętam co to było ale dźwięku na pewno prędko nie zapomnę. Pierwsze co zrobiło na mnie niesamowite wrażenie to przytłaczająca ilość szczegółów, oraz niezwykle przestrzennie zarysowany drugi plan. Przejeżdżanie palcem po strunie gitary czy momenty w których artysta otwiera czy zamyka usta, nabiera powietrza, wszystko to sprawiało niesamowite wrażenie. Po drugie dynamika, bylem po prostu w szoku ze tak małe podłogówki(może tego nie widać na zdjęciu ale w środku to tylko 15litrow)z 7 calowym etonem były zdolne do wytworzenia tak potężnego dźwięku w 20 metrach, w dodatku z szerszym niż standardowe drzwi, otwartym przejściem do przedpokoju. Mimo b-r z przodu kolumny były znacznie odsunięte od ścian. Bas, punktowy, szybki, nie było mowy o zamulaniu czy dudnieniu, jak na 7 cali to z naprawdę dobrym zejściem. Bębny, kotły, brzmiały potężnie. Pewnie miłośnicy basu prosto z Hadesu mogli by odczuć lekki niedosyt, ja do tej pory nie słyszałem lepszego jakościowo basu. Nie było go ani za dużo ani za mało. Średnica po prostu rewelka. Damski wokal brzmiał imponująco. Góra również wspaniała. Ani za ostra ani przytłumiona. Nigdy nie bylem zagorzałym słuchaczem muzyki klasycznej ale na tej konstrukcji mógłbym słuchać godzinami. Wracając do wysokich, uważam ze 500zl za wstęgę founteka to bardzo dobra cena. Zresztą o ile dobrze pamiętam to Audio Physic wykorzystuje właśnie ten głośnik w jednej ze swoich konstrukcji. Ogólnie kolumny grały bardzo równym pasmem, każdy utwór wciągał niczym najlepsza giera na pc/xboxa, a czas spędzony na odsłuchu leciał zawrotnie szybko. Wydawało mi się ze jestem ponad godzinkę, a dochodziła czwarta godzina odsłuchu:), w dodatku nie bylem zmęczony , nie doskwierał mi żaden ból głowy, co przy słuchaniu mojego zestawu niestety jest nie do osiągnięcia. Po prostu świetny dźwięk , mimo ze kolumny napędzał tani bewitch na kt88, co prawda tuningowany. Ciekawe co będzie jak już zagości wzmak na gm70;]. Nie wiem, ale czuje się zaproszony:D. Aha... nie ma co porównywać dźwięku z zestawu odsłuchowego do tego co mam w domu ale, po przyjściu musiałem sobie z ciekawości puścić jakiś kawałek,..... i nie wiedziałem za bardzo czy mam się śmiać czy płakać. Podziękowania dla arega za odsłuch

pozdrawiam

O Etonie dużą wiedzę posiada ten Pan.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

konankombo, 13 Lip 2009, 02:14

>Interesująca strona, tylko nie wiem jaki ma charakter... komercyjny?

Na samym dole każdej strony jest napisane:

"treści zamieszczone na tej stronie nie mają charakteru oferty handlowej"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.