Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne pre do AM500 - pytanie laika

darekdz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy szanowni Koledzy moga ukierunkowac mnie w poszukiwaniach aktywnego pre stereo do monoblokow Audiomatus AM500.

Posiadane glosniki to B&W 703. Pomieszczenie 60m2.

Czy pre stereo posiadaja wyjscia na suba?

Zalezy mi na polaczeniu rozsadku cenowego z maksymalna jakoscia nie ograniczajaca AM500.

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie uwagi.

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/54528-aktywne-pre-do-am500-pytanie-laika/

No tak ale ten sam producent zaleca swoje pre do glosnikow o efektywnosci do 87dB. Moje maja 90dB oczywiscie nie znam sie ale chyba ma to znaczenie skoro tak podaje.

Dodatkowo chce zachowac suba w stereo. System bedzie laczony z kinem ale zalezy mi na poprawieniu stereo.

pzdr

jest szansa, że pasywka mniej zepsuje. masz nadmiar mocy - pasywka powinna się wyrobić!

Kłopot jest z pasywką jak głośniki są nieefektywne, niski poziom sygnału na wyjsciu z CD itd.

Spróbuj najpierw pasywki - jak będzie za chicho to dopiero myśl nad aktywnym.

-> oldbeat

na forum na przelomie 2005-2007 byl watek na temat IcePower i ich aplikacji w monoblokach Audiomatusa. Wypowiadal sie w tym watku wlasciciel tej firmy i w swoich wypowiedziach zawieral te informacje. Bylo to chyba w dziale DIY.

Podawal tez, ze do dzwieku detalicznego i cichego plumkania ze szczegolami zaleca AM250 a do glosnego sluchania lub duzych pomieszczen AM500. No i tu tez mam zagwozdke gdyz bardziej zalezy mi na odsluchu detalicznym z umiarkowana glosnoscia niz na ostrym graniu jednak wielkosc pomieszczenia kieruje mnie ku AM500. Jak to jest? faktycznie przy AM500 moze byc problem z detalika dzwieku przy niskiej/umiarkowanej glosnosci? Czy AM250 nie bedzie zbyt slabe na 60m2?

Co do budzetu na pre to trudno go okreslic. Monobloki zainteresowaly mnie z uwagi na dobre recenzje i do tego niska cene. Co do pre to zalezy mi na jakosci a cena im nizsza tym lepiej. Kupujac suba przez 1,5 roku szukalem idealu, ktory spisze sie kinie i nie zepsuje stereo. Zaczynalem od budzetu 6 tys PLN a skonczylem na 6 tys. USD (z upustem oczywiscie;) ) ale warto bylo.

Czy z tej pasywki PP03 wyciagne sygnal na suba? da sie to jakos zrobic?

Zapewne chodzi o te wypowiedź.

"..... Aby jak najlepiej spełnić Pańskie wymagania rozumiane jako "uniwersalność" niezbędna jest znajomość rzeczywistej (nie tej deklarowanej przez producenta, ale zmierzonej) efektywności kolumn. Jeżeli będzie ona na poziomie 87dB/2,83V to AM250 w zupełności, a nawet z zapasem, wystarczą. Jeżeli połączy Pan monobloki AM250 preampem pasywnym (do tego zostały zaprojektowane) to wzmacniacz taki charakteryzował się będzie wielką przeźroczystością i mikrodynamiką. O brzmieniu decydować będą głównie kolumny i źródło. Jeżeli kolumny będą miały niższą efektywność wtedy monobloki AM500 będą lepszym wyborem. W takim przypadku niezbędne będzie zastosowanie preampu aktywnego i to on, obok kolumn i źródła, będzie kształtował brzmienie systemu."

Jest tak, jak myslałem. Jak wiadomo pasywka jest tłumikiem sygnału. Niczego nie wzmacnia. Zatem wyższa efektywność B&W raczej determinuje wybór AM250 z pasywką do średniej głośności w pomieszczeniu o którym mowa. A sygnał suba pobiera się z odtwarzacza lub amplitunera, oczywiście jeśli jest to sub aktywny.

Co do Placette RVC to obsługuje on tylko jedno źródło, więc w Twoim przypadku odpada.

Pzdr

Tak to ta wypowiedz i byla jeszcze jedna gdzies w dalszej czesci watku.

Pytanie tylko czy deklarowane przez BW 90dB jest rzeczywistym poziomem. Wydaje sie byc to istotne skoro sklania do dokonywania tak roznych wyborow.

Sek w tym aby sub mogl grac zarowno w kinie jak i w stereo. W kinie sygnal idzie z amplitunera a w stereo amplituner jest odlaczony. Ma grac PP03 i monobloki...

Proszę :-)

Impedancja wejściowa

jednostka: om

W użytku znajduje się kilka różnego rodzaju typów połączeń. Zacznijmy od mniej popularnych. Choć w sprzęcie amatorskim raczej takich przypadków nie spotkamy, to w sprzęcie profesjonalnym stosuje się połączenia o dopasowaniu mocowym, gdzie zarówno impedancja wejścia jak i wyjścia powinny być takie same (przykładowo 600 omów). Drugą szczególną kategorią są wejścia dla gramofonów, które generalnie trzymają się ściśle określonych, standardowych wartości, a czasami dają nawet możliwość regulacji impedancji aby zoptymalizować dopasowanie do konkretnej wkładki.

Zazwyczaj w połączeniach pomiędzy wzmacniaczami, odtwarzaczami CD, magnetofonami, przewdwmzaczniaczmi, wzmacniaczami mocy stosuje się sterowanie napięciowe. Ważne jest w tym przypadku aby impedancja wejścia była przynajmniej 10 razy większa od impedancji wyjściowej urządzenia sterującego (czyli wcześniejszego na drodze sygnału). Wielkość impedancji wejściowej dla gniazd liniowych zawiera się zwykle w zakresie od kilku do kilkudziesięciu kiloomów (kohm). W podobnym zakresie mieszczą się też zwykle parametry wejść wzmacniacz mocy. Tak więc jeśli impedancja wyjściowa odtwarzacza CD wynosi 1 kohm to impedancja wejściowa powinna wynosić 10 kohm lub więcej. Tak więc najlepiej jest kiedy dysponujemy zarówno danymi odnośnie impedancji wyjścia jak i wejścia które mają ze sobą współpracować. Często jest jednak tak, że zamiast impedancji wyjściowej producenci podają zalecaną impedancję obciążenia - na przykład 20 kohm. Należy wówczas zastosować się do zaleceń producenta.

W praktyce sporadycznie zdarzają się przykłady braku dopasowania impedancji wejścia i wyjścia. Wyjątkiem od tej reguły są pasywne przedwzmacniacze. Do ich optymalnego wykorzystania zazwyczaj potrzebne są źródła o niskiej impedancji wyjściowej i wzmacniacze mocy o wysokiej impedancji wejściowej.

Wniosek: zależy od impedancji wyjściowej źródła.

Grały u mnie przez jakiś czas AM250 z pre lampowym Phast,monobloki napędzały B&W 805matrix,słuchałem także u siebie audiomatusów z firmową pasywką.

Co do poziomu dźwięku...jeśli chodzi o dół pasma (rozdzielczość,kontrola,koloryt,dynamika,impuls...) to będzie bardzo ciężko znaleźć wzmacniacz nawet o wiele droższy grający tu na choćby zbliżonym poziomie.Reszta całkiem poprawna.

l'enfant sauvage

były inne,pasywka+AM250+bowersy to nie było zbyt korzystne połączenie,z innymi kolumnami mogłoby być lepiej,z lampą na pre było więc w tym przypadku faktycznie lepiej.

l'enfant sauvage

AM250 i dobry niskotonowiec udawadniają że bas jest bardzo nisko lokalizowany kierunkowo. Tak że jak ktoś planuje extra subwoofer, to raczej dwa i napędzane osobno przez monobloki Audiomatusa.

W kinie domowym to pewnie oprócz tego że czuć że przywaliło to jeszcze wiadomo dla czego ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rozmawiaj z Panem Matusiakiem pewnie da rade troche inna wersje PPO3 zrobić .Mnie kiedys proponował że bezpłatnie kosztem jednego wejscia jest mi w stanie zrobić wyjście na wzmacniacz słuchawkowy.Tak że były by wtedy dwa wejścia i dwa wyjscia.

juz probowalem.... wyslalem email na podany na stronie adres ale cisza od kilku dni... moze juz nie produkuja;)?

co znaczy, ze AM+PPO3+bowersy to kiepskie zestawienie. Chce to zaimplementowac z 703jkami. Czy to znaczy, ze nie warto??

jak Ci sie tak spieszy to po prostu zadzwoń

tel.: +48 91 312 14 22

tel. kom.: +48 0510 09 15 60

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem po co te wyszukiwarki w komputerach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 4,5k zł można kupić używany Musical Fidelity A5.5

Myślę, że może to być ciekawa alternatywa dla AM500.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.