Skocz do zawartości
IGNORED

Cewki - samemu

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy macie jakies sposoby na samodzielne nawijanie cewek indukcyjnych? Ceny u producentow troche mnie zniechecily, a szpulke drutu nawojowego mozna miec wzglednie tanio i robic samemu. Nawijanie malych indukcyjnosci to jeszcze nie problem, gorzej z wiekszymi. Moze wiertarka i jakis licznik obrotow?

Czy grubosc drutu ma inne, oprocz rezystancji i wypadkowej powierzchni uzwojenia znaczenie? Chcialbym kupic jedna, gora 2 grubosci - moze 0,8 i 1,2 mm?

Teraz 2 konkretne pytania:

1) co w przypadku cewki wielowarstwowej okresla sie powierzchnia uzwojenia - dlugosc * grubosc warstw?

2) jak mierzyc srednice cewki - do srodka zwojow?

Mile widziane odnosniki do stron z teoria (moze byc po angielsku).

https://www.audiostereo.pl/topic/5607-cewki-samemu/
Gość Bartek1..

(Konto usunięte)

Nie jest tak łatwo DOBRZE samemu nawinąć cewkę,a ceny wydaje mi się nie są aż tak wysokie.W Polinku na przykład dość spore cewki (2,0-2,2mH 1,4mm) kosztują po dwadzieściakilka złotych za sztukę.Mając dobry miernik indukcyjności można kupować większe i odwijać jak potrzebna jakaś specyficzna wartość.Mniejsze i z cieńszego drutu są tańsze.Nie wydaje mi się aby był to koszt tak duży aby się bawić samemu.

Szkoda tylko ,że najgrubszy drut z jakiego robią to 1,4mm.Kilka razy potrzebowałem cewki z drutu 3mm i coś takiego to już chyba trzeba samemu nawijać.Jak ktoś ma jakieś linki do teori (sam nie raz na takie strony natrafiałem,ale nie pamietam gdzie) to też chętnie przyłączam sie do prośby kolegi.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/5607-cewki-samemu/#findComment-79856

Szczesiu- dobre nawinięcie cewki jest dość trudne. Kiedyś czytałem jak ktoś robił to przy pomocy wiertarki, ale jeśli wykonujesz mało tych cewek to chyba się to nie opłaca (drut najprościej kupić z zakładu przewijania silników). Ja nawijałem drut na plastikowe szpule od plastrów i korzystałem - dla celów orientacyjnych z jednego z wielu programów komputerowych do określania liczby zwojów. Po nawinięciu mierzyłem miernikiem indukcyjności i (dodatkowo) Speaker Workshop. Tylko poprzez pomiar można było dokładnie ustalić liczbę zwojów. Ta liczba też nie miała większego znaczenia bo całą cewkę trzeba było korygować przy wielokrotnych symulacjach przenoszenia zespołów głośnikowych (cały czas zgrywałem fazę i zmieniałem cz. podziału) a następnie przy rzeczywistym pomiarze przenoszenia. Efekt był taki że przez dwa dni bolały mnie ręce od nawijania :).

https://www.audiostereo.pl/topic/5607-cewki-samemu/#findComment-79917

--> Bartek

Dzieki za wzmianke o Polinku. Ceny w Akkusie byly, khem... zbyt wysokie. :-)

--> R

Czyli kupilbys w polinku cewke "oczko za duza" i ew. odwijal zwoje w miare potrzeby?

Moj problem jest taki - potrzebuje zrobic zwrotke "probna" do pierwszych pomiarow i wygrzania glosnikow (2*ARN 150-03 lub 05-8 omow rownolegle i GDWK 11/100) - uklad 2,5 drozny. Projekt wstepny to filtr I rzedu (faza +90 stopni) na ARN 150 (jeden odciety na cz. podzialu - 3000 Hz, drugi okolo 400-600 Hz), GDWK w przeciwfazie z filtrem III rzedu (faza 270-180, czyli tez 90 stopni). Dodatkowo filtr I rzedu odcina dosc wczesnie i wygladzil by (jak sadze) gorke na charakterystyce ARN'a od 1,5 kHz.

Filtry licze w xoversim, impedancje do obliczen biore z wykresow na stronie producenta, ale nigdzie nie znalazlem wykresu do GDWK (w Tonsilu nawet nie podaja do niego Fs!!!). Troche to niepowazne.

No i gdybym musial nakupic tych cewek, a potem jeszcze w razie czego (pomylek) dokupic... :-O

Jakby jeszcze jakis link do niedrogich kondensatorow... :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/5607-cewki-samemu/#findComment-79993

GDWK - 1,1 kHz (fs). Do tego zestawu głośników może jednak zrób samemu zwrotki (bo w tym układzie nie ma co przesadzać), ale zrób też przynalmiej coś do mierzenia indukcyjności i nie sugeruj się za nadto teoretycznymi wyliczeniami indukcyjności na daną częstotliwość podziału. Zwrotnicę koniecznie zaprojektuj (w oparciu o rzeczywiste pomiary głośników) w SW lub w LoudspeakerLAB.

https://www.audiostereo.pl/topic/5607-cewki-samemu/#findComment-80063

Nie pamiętam juz jak to było z tym Polinkiem ale jakies dwa lata temu chciałem kupić taśmowe po cenie z ich cennika - odesłali mnie do swojego dystrybutora czy sprzedawcy detalicznego - i gosciu miał dokładnie dwa razy wyższe ceny! W pierwszej chwili myslałem że podaje ceny za parę. kilka razy porównywałem strone producenta i sprzedawcy. Wszystko było równo o 100% droższe. I tylko niewiele tańsze niz a Akkusie...

Przy okazji znalazłem też firms sprzedającą czeskie kondensatory (dawnej zjednoczenia Tesla) - POLNIK-bis (nie mylić z przedsiębiorstwem Polink!) -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podaje przykładowe ceny netto sprzed prawie 2 lat. Nadrozszy kondensator polipropylenowy na 100uF kosztował netto ok. 23zł.!

Wartość znamionowa w uF; Zł/szt. netto

3,90 --------------------------2,30

4,70 --------------------------2,70

5,60 --------------------------3,10

6,80 --------------------------3,60

12 --------------------------4,70

Na stronie internetowej nie ma adresu - a na maile często nie przychodzą odpowiedzi więc lepiej zatelefonować. Kondensatory są klasy Q-4 sprzedawanych przez "Qba"

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5607-cewki-samemu/#findComment-80077

>Szczesiu - prąd stały wg mnie to prąd o oznaczonym kierunku przepływu +/-. A więc także prąd zmienny o określonej czestotliwości, taki który także masz na zaciskach w kolumnie (przy tych kondensatorach podany jest współczynnik strat dla czestotliwości i właśnie o taki rodzaj prądu stałego chodzi). W odróznieniu od prądu przmiennego - czyli tego fazowego np. w gniazdku elektrycznym czy wytwarzanego przez alternatory.

Zapytaj ich co rozumieją pod pojęciem obwodów prądu stałego - bo wyjaśnienie napisali raczej chyba dla elektryków, a nie dla elektroników.

https://www.audiostereo.pl/topic/5607-cewki-samemu/#findComment-80271

I jeszcze link do katalogu na stronie Dexona -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i kilka poprzednich oraz kilka następnych stron... Tam również cewki i same karkasy do nawijania cewek oraz płytki drukowane do zwrotnic (najtańsze jakie do tej pory widziałem) - rezystory i kondensatory foliowe.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5607-cewki-samemu/#findComment-80604
  • 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.