Skocz do zawartości
IGNORED

Czy mozna jeszcze kupic mech CDM9Pro ?

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mozna jeszcze kupic mechanizm CDM9Pro ? Najlepiej oczywiście nowy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/5645-czy-mozna-jeszcze-kupic-mech-cdm9pro/

Masz jakiś namiar ? Tyle się naczytałem DIYForum, że pomyślałem że warto by mieć choć jeden w zapasie do mojej Thety.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

P.

Ukryta Zawartość

na tej stronie cena mechanizmu to 130zł a lasera 120zł - to wszystko nowe ?

Wsłałem do gościa zapytanie.

Bartek: czy wiesz jakie oznaczenie ma napęd CDM-9 Pro ? I czym się różni od "normalnego" CDM-9 ?

CDM9Pro ma aluminiowy chassis a CDM9 ma plastikowy.To podstawowa różnica i wydaje mi sie ,że można je stosować zamiennie.Nie znam dobrze tego napędu (bardziej interesuja mnie starsze jak CDM1/2/4).

Nie wiem natomiast czy są jakieś rózne wersje CDM9.Tam jest podane CDM9/44.

W przypadku CDM 4 jest ich kilka i na przykład CDM4/19 jest kompletnie inny od CDM4/31.Ale jest też tak ,że na przykład głowica laserowa w CDM1/MKII jest identyczna jak ta z CDM4/19.Nie jest łatwo połapać się w tych napedach i mało ludzi wie dokładnie co i jak (w sumie to nie znam nikogo kto by mi odpowiedział na wszystkie pytania).Najlepiej zobacz serwisówkę lub napisz do producenta,aby najpierw dowiedzieć się jaki konkretnie model to jest (ewentualnie odczytaj na głowicy) a później szukaj odpowiedniego.

Dostałem odpowiedź od człowieka. Twierdzi, że wszystko fabrycznie nowe. Wygląda więc nieźle.

CDM 9Pro od normalnego różni się głównie silnikiem. Obu dwa mają aluminowy mechanizm, Pro ma aluminium kłute na zimno, normalna wersja ma normalny odlew!! Jeśłi chodzi o głowice, to Pro ma 9/69, w zależności od sterowania można wkładać zamiennik 9/49, ale nie zawsze pasuje!! I tu uwaga, niekiedy może spowodować uszkodzenie sterowania, a to już droższa bajka niż - to już mówie niestety z własnej autopsji, ponieważ w ten sposób uszkodziłem mój napęd!! Takze proponowałbym troszkę z tym uważać!!

Pozdrawiam

No to mała kiszka - syszałem że CDM9Pro nie można już nigdzie dostać i jak padnie to kaplica.

Ja miałem ten sam problem!! I jeszcze na dodatek wsadziłem tego normalnego i padło wszystko ;-(

Ale sprawa się rozwiązała, dostałem od znajomego adres do pewnego gościa, który mi to zrobił i teraz hula jak złoto :-)))

Ale zwykły czy Pro ?

W Revoxie bez problemu dostaniesz PRO!! Tylko mały problem z ceną! Szukałem jego do mojego arcama, pytałem także tam, cena wynosiła 350 Euro :-)) Z tego co wiem w Wawie jest firma sprzedająca pro z machanizmem po 670 PLN+koszty przesyłki!! Skontaktuj się jednak z tym gościem, co mi pomógł, powinien nie mieć problemu z załatwieniem tego mechanizmu! Adres do niego to: [email protected] Gość jest kumaty, ma dojścia, także powinien Tobie pomóc!!

A co powiecie na mechanizmy używane w konsoletach DJ.

-system antywstrząsowy

-sampler

-funkcja pętli

Ogólnie : mechanizm do "orania" przy którym większość zwykłych napędów mogłaby paść.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niezłe masz oko,że cokolwiek odrózniasz na tych zdjęciach.

Nie mogą wyglądać solidniej bo to sa typowe napędy stosowany w zwykłych odtwarzaczach.

Akurat znam te ze zdjęcia (Monacor).A że są stosowane w studyjnych i DJ-skich CD-kach to inna sprawa.

Jeszcze apropos Pro - ostatnio zauważyłem, że silnik otwierający kieszeń pracuje jeszcze ok 1s po tym jak kieszeń jest już w 100% otwarta, tak jak by chciał ja jeszcze dalej wysunąć. Czy to normalne w tych napędach ?

• 2 lata później...

Elberoth, 9 Lut 2004, 23:57

Posiadam dwa transporty Theta Data basic a w nich mechanizmy CDM9 pro, tak w jednym jak i w drugim zjawisko które opisales nie występuje,silniczek staje równo z otwarciem czy też zamknieciem kieszeni.

Wiem że z odpowiedzią spoznilem sie ze dwa lata,ale ta odpowiedz to wstęp do mojego pytania związanego z tym mechanizmem .Jeden czyta wszystko , drugi czyta kilka pierwszych utworów i wyskakuje "Err", jest kilka płyt które czyta całe ale i są takie w których błąd wyskakuje od razu.Wszystko wskazuje na to ze laser sie kończy,czyszczenie optyki dało bardzo mało,w sumie sprawnosc w odczycie to około 30%.Czy w mechanizmie CDM9 pro można "podkręcić laser"? Po wstępnych ogledzinach bliskiego otoczenia soczewki nie znalazłem nic czym by można było pokrecic.

Pozdrawiam

jagusz

Piszesz o CDM9,ale w CDM9 pro pewno regulacji tez brak, choc to są inne mechanizmy.Gdy nie ma możliwosci "podkręcenia lasera",czy jest na to inna rada? Pewnie muszę poszukac dawcy na wymianę,choc za bardzo to się nie będzie kalkulowało, gdyż klocki z tym mechanizmem są droższe od Theta Data basic . Pozdrawiam

>Andrzejas

Rozwiązanie jest tutaj;

Ukryta Zawartość

UWAGA - "The motor on the 9/60 connects with an 8 or 10 conductor flex foil not the usual 2 wires from the 9/44."

Ukryta Zawartość

jagusz

Dzięki za pomoc. Sprawdzałem w CDM9/60 (pro) z silniczka wychodzi tasma z 12-toma przewodami,musiałbym to mieć rozrysowane co, gdzie, do czego i ktore przewody. Oczywiscie musiałbym miec przed sobą dwa mechanizmy 9/44 i 9/60 no i eksperymentować. Mam w tej chwili 9/60 i małą praktykę w tego typu zabawie.Pozostanę przy szukaniu dawcy.Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.