Skocz do zawartości
IGNORED

Co w miejsce kolumn B&W 602S3

skuter 06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam użytkownikow elektroniki-wzmacniacz NAD 320bee plus cd HK 970.Chcę wymienić kolumny B&W 602S3 na? no właśnie jakie.I tu proszę o pomoc.W B&W mam za dużo góry przy suchej srednicy i małej ilości basu.A chciałbym mieć góry mniej bardziej soczystą średnicę i lepszy głębszy bas.Co proponujecie?Interkonekt mam Tara Labs 2200 i przewody kolumnowe KIMBER 4PR.Słucham przede wszystkim hard-rocka i bluesa.Pokój odsłuchowy 16m2.A może kolumny powinieniem zostawić a wymienić cos z elektroniki?Będę wdzięczny za każdą sugestię.

https://www.audiostereo.pl/topic/56641-co-w-miejsce-kolumn-bw-602s3/

Ten NAD ma raczej przytłumiony dźwięk. Ostrość , suchość - może za żywa akustyka w pokoju ?

Twoje B&W mają dość dużo basu jak na kolumny podstawkowe. Pozostają stojące 2,5way lub inne.

Może na początek pożycz od kogoś innego CDka i pokombinuj z akustyką pokoju.

Kup sobie korektor charakterystyki. Kilka ruchów suwakami i już masz mniej góry i więcej basu.

To bardzo nieaudiofilskie rozwiazanie, ale bardzo skuteczne i tanie. Producenci kolumn każą sobie płacić spore sumy za nieco inną charakterystykę brzmienia.

Ile kasy na kolumny?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Niestety to nie akustyka, te kolumny już tak grają :( Posłuchaj czegokolwiek innego, będzie lepiej. Jak gdzieś się da odsłuchaj Dynaudio najlepiej serii Audience, przy tych Bowersach niebo a ziemia :)

I love the sound of crashing guitars

Dynaudio do muzyki hard-rock?Ja proponuję kolumny Paradigm studio 20 lub 40 i wymianę cd harmana na cd Rotela ze starszych 971 lub 02,06.Nada wymienił bym też na wyższy model 350,352,370,372 albo przesiadka na wzmacniacz firmy ROTEL albo DENON.

Dynaudio zagrają wszystko, u mnie z niegrzecznymi Rotelami szczególnie upodobały sobie właśnie hard-rocka ;) Mają gęste, mięsiste brzmienie z pełną średnicą i osłodzoną górą pasma. A Paradigmy z Rotelami mogą być suche i ostre na górze, sporo nędznie zrealizowanego rocka pójdzie do kosza :]

Mirekjon., 5 Cze 2009, 22:32

>Dynaudio do muzyki hard-rock?

Owszem, a nawet mocniejszej (death), na tyle na ile jakość nagrania pozwoli. I to z całkiem imponującym skutkiem, bo żadne z kolumn które słuchałem nie zagrały tak gitar (VA Bach, Akustyk R1,MA RS6, Paradigm Studio 40, i kilka innych). Ociężałość Dynaudio Audience na basie to mit, przynajmniej 72SE. Poczytaj moje opisy w klubie Dynaudio - wielu użytkowników i bardzo różna muzyka. Tyle, że mitem nie jest ich prądolubność.

Tak czy siak trzeba posłuchać przed zakupem.

Pozdrawiam!

Dzięki za porady co do kolumn z tego co piszecie to kolumny do wymiany taka ich konstrukcja ,średnicy się nie nasyci choć bym zmienił elektronikę. Micke 13 ty słuchałeś ich z Marantzem i tez nie pomogło, pytacie ile mogę przeznaczyć na nowe kolumny przy cenie elektroniki nie będę przesadzał, chcę się zmieścić w cenie swoich B&W (2000zł - 2500zł). Wchodzę w grę tylko monitory bo w przeszłości miałem złe doświadczenia z podłogówkami (rezonacje, dudnienia). Myślałem też że obędzie się bez wycieczek po salonach na odsłuchy ale z tego co radzicie trzeba te odsłuchy zrobić. Oprócz Dyn Audio i Paradigmów co jeszcze polecacie.

To nieprawda Micke ze B&W juz tak graja i ze Dynki do nich to jak niebo a ziemia. To po prpstu inne brzmienie. Przynajmniej wersja Audience nie jest lepsza.

Oczywiscie B&W pozostana suche i chlodne ale maja swietny bas i szczegolowosc jak za ta cene potrafia zabrzmiec jak podlogowki.

Ok., nie będę się spierał, bo tych B&W już dawno słuchałem i takie zostawiły po sobie wrażenia. Ale kumpel który miał Dali 505 (też wcale nie ciepłe kolumny), miał o nich podobne zdanie, a słuchał na dogrzanym mocno Musicalu A1 ;) Jeśli komuś pasuje szkoła brzmienia B&W, a jest specyficzna, podobnie jak Dynaudio, to nie widzę przeszkód żeby słuchał tych głośników na odpowiednio dobranej elektronice.

Kolega kopaczmopa z pewnością coś zaproponuje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.