Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa pilota do hk 680

Vincentos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem szczęśliwym posiadaczem wzmaka HK 680, jednak jakiś czas temu przestał działać do niego pilot. I tu mam pytanie, czy ktoś już taką sprawę przerabiał? Piloty uniwersalne z tym sprzętem nie działają. Pilot HK wydaje się być nierozbieralny, nie chciałbym go niszczyć tylko po to, żeby okazało się że i tak nie da się go naprawić... Objawy były takie, że sprzęt coraz żadziej reagował na przyciski i coraz mocniej trzeba było je wciskać (niektóre bardziej niż inne, z niektórymi w ogole nie było problemu), aż w końcu pilot w ogóle przestał działać (wszystkie przyciski).

Czy ktoś może mi cokolwiek zasugerować?

Pozdrawiam i z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/56664-naprawa-pilota-do-hk-680/
  • 3 miesiące później...

Rozebrałęm w życiu kilkanascie pilotów. Jeżeli nie jest sklejony to da sie otworzyc bo są na zatrzaskach. Czyścisz w środku jakimś rozpuszczalnikiem, gumę od przycisków również, styki od baterii.

Jak nie pomoże wymień tą fotodiode na nową. Bywało że jak ta dioda padła to pilot wysyłał błędne sygnały albo wogule nic.

Po rozebraniu pilota(najlepiej nożykiem)najlepiej przczyścic płytkę i przyciski izopropanolem,jeśli nie pomoże można wymienic gumki przewodzące na nowe(w większości sklepów z czesciami elektronicznymi można kupic zestaw naprawczy do pilotów),poza tym obejrzec dikladnie płytke pod wzgledem tzw.zimnych lutów.

Po rezebraniu pilota sprawdz czy nie ma skrodowanych sciezek. Jesli tak to musisz chwycic za lutownice. Jesli nie to UWAGA!!! umyj go dokladnie woda z plynem do mycia naczyn. Wysysz go i srobuj czy dziala. W wiekszosci przypadkow zadziala.

Zaraz posypia sie na mnie gromy od tych, ktorzy tego nie probowali....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.